Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Σ. Φάμελλος: Η Αριστερά και η δημοκρατική παράταξη πρέπει να έχουν απάντηση στην κλιματική κρίση


Παρέμβαση του Προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμελλου, στο Στρογγυλό Τραπέζι «Περιβάλλον, Κλιματική Κρίση και Προσαρμογή» του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση του σήμερα και η μεγαλύτερη αβεβαιότητα του αύριο και ήδη συνδέεται με μεγάλες κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες. Η Αριστερά και η δημοκρατική παράταξη πρέπει να έχουν απάντηση. Γιατί το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης έχει πολιτικά αίτια αλλά και ο μετριασμός, δηλαδή η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, και η προσαρμογή στις επιπτώσεις που ήδη βιώνουμε, δηλαδή η ανθεκτικότητα απαιτούν πολιτικές μεταρρυθμίσεις και επιλογές. Χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις, αναγνωρίζοντας ότι παγκόσμιες και εθνικές πολιτικές μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση. Δεν μπορεί το ίδιο μοντέλο παραγωγής, το ίδιο αναπτυξιακό υπόδειγμα να δώσει τις λύσεις. Χρειάζεται αλλαγή του μοντέλου παραγωγής, σχέσεων κατανάλωσης – παραγωγής και σχέσεων κεφαλαίου – εργασίας. Όμως αυτή η αλλαγή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς μια ευρεία και νέα πολιτική συμφωνία στην κοινωνία, που να την κατανοεί, να την διεκδικεί και να τη στηρίζει», τόνισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο Στρογγυλό Τραπέζι «Περιβάλλον - Κλιματική Κρίση και Προσαρμογή» του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι τα θέματα κλιματικής κρίσης και πράσινης μετάβασης αποτελούν σημαντικό τμήμα των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ: «Πώς εκφράζονται οι προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και της πράσινης μετάβασης στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ; Μιλάμε για σύγχρονη και ανθρώπινη πολιτεία. Για μια πολιτεία που έχει σχεδιασμό και μπορεί να αντιμετωπίσει θεσμικά και οργανωτικά τις κρίσεις και τις αβεβαιότητες. Αλλιώς παραμένουμε αθωράκιστοι, όπως είδαμε με τις πρόσφατες πλημμύρες της Θεσσαλίας».

Νέα κλοπή με τα φάρμακα

 Υποκριτικά η κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι δεν υπάρχει αύξηση των φαρμάκων, και κρύβει τη νέα επιδρομή στην τσέπη των ασφαλισμένων με τις αυξημένες συμμετοχές



του Παύλου Δερμενάκη


Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε, προσπαθεί να υπηρετήσει με πολλαπλούς τρόπους τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο της Υγείας. Έτσι μεθοδεύει: α) τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγείας, β) τη μεταφορά δραστηριοτήτων των νοσοκομείων στον ιδιωτικό τομέα, γ) την παράδοση των δημόσιων υποδομών των νοσοκομείων στα ιδιωτικά συμφέροντα ξεκινώντας με τα απογευματινά χειρουργεία με πληρωμή, δ) την ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων των συναλλασσόμενων με το δημόσιο μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων (φαρμακευτικές, θεραπευτήρια, διαγνωστικά κέντρα κ.λπ.) για τον δραστικό περιορισμό του clawback (επιστροφή στο δημόσιο ενός ποσοστού των εσόδων που πραγματοποιούν στο χώρο της Υγείας, μέσω των πληρωμών του δημοσίου για υπηρεσίες σε ασφαλισμένους στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης).

Ειδικά το θέμα του clawback και της ικανοποίησης των ιδιωτικών συμφερόντων το έθεσε ως προτεραιότητά του. Βρήκε μάλιστα άμεσα και τα επιχειρήματα να στηρίξει αυτή την επιλογή: Να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων ώστε να μην απειλείται η πρόσβαση των Ελλήνων σε φάρμακα και εξετάσεις. Έτσι από τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου ισχύουν οι νέες τιμές στα φάρμακα που αποφάσισε η κυβέρνηση. Με βάση τις νέες τιμές και τον τρόπο υπολογισμού τους για τους ασφαλισμένους προκύπτουν πολύ μεγάλες αυξήσεις στην επιβάρυνσή τους, που φθάνουν ακόμα και στο 80% σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής. Η επιβάρυνση αφορά σε πάνω από 1.700 γενόσημα φάρμακα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι να αυξηθεί η επιβάρυνση των ασφαλισμένων κατά 30 εκατ. ευρώ για να ωφεληθούν άμεσα οι φαρμακευτικές εταιρείες. Για μία ακόμα φορά, η κυβέρνηση της Ν.Δ. προχωρά σε ένα μέτρο που αφαιρεί, κοινώς κλέβει εισόδημα από τα λαϊκά στρώματα, και το μεταφέρει στο μεγάλο κεφάλαιο -στη συγκεκριμένη περίπτωση τις φαρμακοβιομηχανίες.
Τι ακριβώς συμβαίνει;

Ένα έγκλημα που σβήνει τα πολιτικά εγκλήματα



Ματίνα Παπαχριστούδη

Τυχαίες ειδήσεις των τελευταίων ημερών που πέρασαν στα πολύ ψιλά των μίντια ή έγιναν γνωστές μέσω των ψηφιακών κοινωνικών δικτύων: Ένα εκατ. ευρώ εξαφανισμένο από τον ΟΑΕΔ. Η χώρα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το κράτος-δικαίου και την ελευθερία των ΜΜΕ, ερευνάται εάν θα της επιβληθεί πρόστιμο. Κατατέθηκαν αποδείξεις στη Βουλή για το δυστύχημα στα Τέμπη, το εμπορικό τρένο μετέφερε «λαθραία καύσιμη ύλη». Καθημερινά πραγματοποιούνται δυναμικές κινητοποιήσεις φοιτητών, εκπαιδευτικών, μαθητών ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, εκατοντάδες πανεπιστημιακοί προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ναυάγιο της Πύλου είναι θέμα συζήτησης στην Ευρωβουλή, με επίκεντρο τις ευθύνες της Ελλάδας.

Από την άλλη, ειδήσεις που παίζουν συνεχώς και παντού, με κάθε δυνατή μορφή και τίτλο: Ο πρωθυπουργός είδε τους αγρότες, ποια αιτήματα ικανοποιούνται. Ο πρωθυπουργός συστήνει επιτροπή για τη βία των νέων. O Κασσελάκης έκλεψε την παράσταση στην εκδήλωση ΠΑΣΟΚ-Νέας Αριστεράς. Το νομοσχέδιο για γάμο των ομοφύλων και οι αντιδράσεις. Το έγκλημα και η αυτοχειρία στη ναυτιλιακή Καρνέση στη Γλυφάδα.

Όλες οι παραπάνω ειδήσεις, που παίζουν πρωτοσέλιδα στην πλειονότητα των ΜΜΕ, με εξαίρεση το έγκλημα στη ναυτιλιακή, διακινούνται με πανομοιότυπη μορφή, σχεδόν με τις ίδιες λέξεις ή τίτλους. Απόδειξη πως πρόκειται για ελεγχόμενο περιεχόμενο, για ειδήσεις που αντιγράφονται από non paper του Μαξίμου ή δελτία Τύπου. Στην περίπτωση του εγκλήματος, όμως, η εικονική πραγματικότητα που κατασκευάζουν τα μίντια βρήκε το νέο λαϊκό ψυχαγωγικο-ειδησεογραφικό μελόδραμα. Καλύπτει όλες τις προδιαγραφές τους.

Αφού λοιπόν μας οδηγείτε οπωσδήποτε σε τάσεις που εμείς δεν θέλαμε ποτέ και σιχαινόμαστε ακόμα και τώρα, ακούστε κάτι…

.

Απόψεις… με Άποψη, Γράφει η Ec Stevi

.Αφού λοιπόν μας οδηγείτε οπωσδήποτε σε τάσεις που εμείς δεν θέλαμε ποτέ και σιχαινόμαστε ακόμα και τώρα, ακούστε κάτι…

Όπως υπάρχουν οι Τσιπρικοί, οι Κασσελακικοί, οι Τεμπονερικοί, οι Φούφουτοι, οι Γεροβασιληκικοί, οι Φαμελλακικοί, οι Παππικοί, οι εναπομείναντες κρυφοΝ.ΑΡικικοί κ.λ.π…

Υπάρχουμε κι εμείς οι φιλοΣυριζαίοι οι αμιγώς Πολακικοί που είμαστε και υπάρχουμε ανιδιοτελώς μόνο για το καλό του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ και του λαού κ όχι για προσωπικά παιχνίδια, κόμπλεξ και φιλοδοξίες!

Γιατί παιχνίδια ποτέ δεν έπαιξε κρυφά η φανερά.

Γιατί τις αδυναμίες του και τα λάθη του τα ξέρει (όπως όλοι μας έχουμε και αδυναμίες και λάθη κάνουμε) άνθρωπος είναι κι αυτός.

Γιατί όμως πάντα συντροφικά και έντιμα φέρθηκε στηρίζοντας τους πάντες δυνατά στο παρελθόν στα δύσκολα τους, ενώ αντισυντροφικά και ανέντιμα του φέρθηκαν άπαντες κι άδικα για πολλά χρόνια!

Γιατί κακή κουβέντα ποτέ δεν είπε για κανέναν σε αντίθεση με άλλους…

Γιώργος Μπλάνας: «Γράφω ως μαχόμενος αριστερός»

του Σαράντου Φράγκου

«Οι νεκροί κοιτάζουν τους ζωντανούς πίσω από τζάμι θολό,

θλιμμένοι, σφίγγοντας στα βουρκωμένα χέρια τους

ό,τι πρόλαβαν να πάρουν μαζί τους.

Κάπου-κάπου κάποιον αναγνωρίζουν και η καρδιά τους χτυπά.

Ανοίγουν το χέρι και ψάχνουν μια χάντρα κόκκινη,

ένα φτηνό σταυρουδάκι, μια πολύχρωμη κλωστή.

Κοιτάζουν λίγο τα δάχτυλά τους – πως έγιναν τρυφερά

με το χρόνο – κι ύστερα γυρίζουν και χάνονται

σφίγγοντας στα βουρκωμένα χέρια τους ό,τι ακριβότερο

πρόλαβαν να πάρουν μαζί τους».

Η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκηυ στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Παρών από το Νίκο Κοτζιά στο Συνέδριο: «Ο Μητσοτάκης και η ελληνική συντήρηση πρέπει να ηττηθούν»


Την ανάγκη συγκρότησης ενός μετώπου αντίστασης και συστράτευσης, ένα μεγάλο δημοκρατικό και αριστερό μέτωπο, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΡΑΤΤΩ, Νίκος Κοτζιάς, χαιρετίζοντας στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

«Εμείς του Πράττω εκτιμούμε ως κύριο καθήκον μας την αναγέννηση της χώρας, την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης, την ενδυνάμωση της αριστεράς του πατριωτισμού. Μακριά από αλαζονεία, ναρκισσισμό, και αυταρχισμό, μακριά από την παρακμή, τον κυνισμό και τις τυραννικές μεθόδους της Δεξιάς», είπε. Πρόσθεσε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να φύγει το καθεστώς Μητσοτάκη, να κοπούν τα προνόμια των συνεταίρων τους της ολιγαρχίας, να χτυπηθεί ο παρασιτισμός και η διαφθορά, να υπάρξει δίκαιη κατανομή εισοδήματος και περιουσίας».

Σημείωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η αναγέννηση της κοινωνίας, «να υπερασπιστούμε τα δημόσια αγαθά, να υποσχεθούμε όλοι μαζί οι προοδευτικές δυνάμεις αυτού του τόπου ότι θα στηρίξουμε και θα ενδυναμώσουμε την καταπολέμηση της ακρίβειας, την πρωτογενή παραγωγή, την κοινωνική πρόνοια, την πρόσβαση στην ευθύνη και ποιοτική ενέργεια και στέγη σε ανθρώπινη περίθαλψη και σύστημα υγείας, σε λαϊκή παιδεία».