Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Τσίπρας: Ζητά από τον Μητσοτάκη τα ακριβή ποσά για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι»

«Κατέθεσα σήμερα ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει πλέον κανένα περιθώριο να κρύβεται. Δεν είναι ζήτημα καλής θέλησης, είναι ζήτημα αυτονόητης κοινοβουλευτικής λογοδοσίας, είναι ζήτημα Δημοκρατίας»

Με προσωπική ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας ζητά να δημοσιευθεί η λίστα με τα ποσά που πήρε κάθε Μέσο Ενημέρωσης για την ενημερωτική εκστρατεία «Μένουμε Σπίτι»

Είναι αξιοσημείωτο πως ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κάνει αναφορά στην ερώτηση των 77 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον προκλητικό αποκλεισμό του Documento από την συγκεκριμένη εκστρατεία .

Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για αδιαφανή χρηματοδότηση ΜΜΕ χωρίς κανένα κριτήριο διασύροντας τη χώρα διεθνώς.

Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα στο Facebook:

Την ώρα που η αδιαφανής χρηματοδότηση ΜΜΕ χωρίς κανένα κριτήριο διασύρει τη χώρα διεθνώς και ενώ ακόμα και στελέχη της ΝΔ ζητούν διαφάνεια, η κυβέρνηση συνεχίζει να κρύβει ως επτασφράγιστο μυστικό τη λίστα με τα ποσά που πήρε το κάθε Μέσο.

Με επίκεντρο τις ΗΠΑ: Είναι πια πλανητικό το νεολαιίστικο χειραφετητικό κίνημα που γεννιέται!…

Ο Τραμπ επίδοξος δικτάτορας; Εμφύλιος στις ΗΠΑ;Τώρα δεν το λέμε πια μόνο εμείς εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια, χωρίς περίπου κανείς να μας πιστεύει, αλλά το λέει ακόμα και ο...Τζό Μπάϊντεν που φτάνει να προειδοποιεί δημόσια ότι ο Τραμπ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο “οικειοθελώς”. Και το λένε ακόμα πειστικότερα χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες που, σκεπτόμενοι πρακτικότερα, οργανώνονται και προετοιμάζουν από τώρα “μαζικές κινητοποιήσεις” για να κάνουν τον Τραμπ να σεβαστεί με το ζόρι το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου! (1)
Και επίσης, οι ΗΠΑ επίκεντρο της παγκόσμιας ταξικής σύρραξης; Τα αμερικανικά λαϊκά και κοινωνικά κινήματα αγωνιστικό παράδειγμα, πηγή έμπνευσης και ατμομηχανή που τραβάει έξω από τα λασπόνερα της αδράνειας και της ηττοπάθειας τους Ευρωπαίους από κάτω; Τώρα πια τέτοιες… “ουτοπίες” και “ευσεβείς πόθοι” δεν διατυπώνονται μόνο από κάποιους “αιθεροβάμονες διεθνιστές” σαν του λόγου μας, αλλά έμπρακτα από τις εκατοντάδες χιλιάδες και τα εκατομμύρια ανθρώπους που εμπνέονται από τις ιστορικές βόρειο-αμερικανικές κινητοποιήσεις αυτών των ημερών(2) και διαδηλώνουν σε ολάκερο τον κόσμο, από την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική μέχρι τη Βρετανία και τη Λωρίδα της Γάζας και από την Ιαπωνία και τη Βραζιλία μέχρι τη Γαλλία και τη Γερμανία!














του Γιώργου Μητραλιά *

Κάποιος να φέρει την δημοκρατία, την ελευθερία, την ισότητα και την δικαιοσύνη επιτέλους στην Αμερική!

Ο ρατσισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξε από την εποχή της αποικιοκρατίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όταν οι Αφρικανοί υποδουλώθηκαν από λευκούς, η δουλεία έγινε τόσο διαδεδομένη που οι σκλάβοι άρχισαν να ξεπερνούν τους λευκούς σε ορισμένες αποικίες.

Λόγω του φόβου εξέγερσης, οι λευκοί άρχισαν να οργανώνουν ομάδες επαγρύπνησης που θα χρησιμοποιούσαν βία για να αποτρέψουν τους σκλάβους από το να επαναστατούν εναντίον των αφεντικών τους.

Είναι τρομακτικό να βλέπουμε πόσο λίγα έχουν αλλάξει από τότε. Για άλλη μια φορά, χιλιάδες διαδηλώνουν κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

Υπάρχουν πάρα πολλοί παραβάτες που κάθονται σε αστυνομικά αυτοκίνητα και προσποιούνται ότι είναι φύλακες του νόμου, και πάρα πολλοί λευκοί που ανέχονται τις αποτρόπαιες πράξεις που διαπράττονται από αυτούς τους αστυνομικούς. ΑΡΚΕΤΑ.

Αυτό που συνέβη στον Τζορτζ Φλόιντ δυστυχώς δεν είναι μεμονωμένη υπόθεση. Υπάρχουν χιλιάδες παρόμοια περιστατικά στις ΗΠΑ. Η προκατάληψη εναντίον των μαύρων όχι μόνο από αστυνομικούς, αλλά και από εισαγγελείς και δικαστές, από δασκάλους και εργοδότες είναι πραγματικότητα σε καθημερινή βάση.

Η πανδημία του «Κορονοϊού» φανερώνει έναν κόσμο βαριά άρρωστο και αλλεργικό στη συνεργασία και την αλληλεγγύη


Κάπου ανάμεσα στα τέλη του προηγούμενου αιώνα και στις αρχές αυτού που τώρα διανύουμε, έκανε δυναμικά την εμφάνισή της η θεωρία της «παγκοσμιοποίησης». Σύμφωνα με αυτήν την θεώρηση, πηγή της οποίας ήταν τότε κυρίως οι ΗΠΑ, λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας και της οικονομίας, ζούμε πλέον σε ένα «πλανητικό χωριό», τα σύνορα έχουν αρχίσει να μην έχουν το νόημα που είχαν, όλοι εξαρτώμεθα ο ένας από τον άλλο σε όλα τα επίπεδα. Μια κοινή μοίρα μας ενώνει και μας οδηγεί σε ένα καλύτερο αύριο συνεργασίας και αλληλεγγύης, φτάνει να εναρμονιστούμε με τα κελεύσματα των δυτικών κατά κύριο λόγο τότε, ιμπεριαλιστών.

Την εποχή εκείνη που η θεωρία αυτή μεσουρανούσε, οι ΗΠΑ ήταν η αδιαμφισβήτητη ηγεμονική δύναμη του πλανήτη, οπότε και ένα τέτοιο ιδεολόγημα αντιστοιχούσε στην πλήρως απελευθερωμένη και ανεξέλεγκτη πολεμική και ιμπεριαλιστική δράση της. Με το ξεκίνημα της καπιταλιστικής κρίσης του 2008, άρχισε να φαίνεται ότι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, βαλτωμένος και στους μακροχρόνιους πολέμους στη Μέση Ανατολή, άρχισε να φθίνει και αυτή η άποψη. Με την ανάδυση νέων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως η Κίνα και η Ρωσία και με την ανάδειξη στην προεδρία των ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, η «παγκοσμιοποίηση» πλέον ακούγεται σαν ανέκδοτο. Προστατευτισμός, εμπορικοί πόλεμοι, κατάργηση διεθνών συμφωνιών για μια σειρά ζητήματα και ευθείες πολεμικές απειλές, φανέρωσαν την πραγματικότητα ενός κόσμου διαιρεμένου με αντιθέσεις ανυπέρβλητες, που επιφυλάσσει πείνα, δυστυχία και πόλεμο.

Κτιστό περιβάλλον: εφήμερες και διαχρονικές αξίες


Του Τάσσου Ν. Δίκα *

– Η ανάπτυξη κάθε οικιστικού συνόλου, σε κάθε ιστορική περίοδο δεν αποτελεί ουδέτερη ή αφηρημένη έννοια. Αντικειμενικά εκφράζει ιδεολογική-πολιτική αντίληψη για τη σημασία και τον ρόλο της. Αν η σημασία της ανάπτυξης είναι αμιγώς οικονομοκεντρική -όπως ουσιαστικά συνέβη στις πόλεις μας τότε γίνεται μονοσήμαντο οικονομικό παράγωγο και η «ταυτότητα» του οικιστικού συνόλου έχει «εργολαβικό» χαρακτήρα.

– Το σύστημα της αντιπαροχής σε συνδυασμό, με την τεμαχισμένη ιδιοκτησία , την αποσπασματική και όχι μακροπρόθεσμη πολιτική γης, την γραφειοκρατική αντίληψη της δόμησης ( περιεχόμενο αδειών, όροι δόμησης, επεκτάσεις, χρήσεις, αυθαίρετα κλπ), κυριάρχησε επί δεκαετίες, προσδιορίζοντας συγκεκριμένα κοινωνικά χαρακτηριστικά στο οικιστικό περιβάλλον (ως περιεχόμενο και διαδικασία) και περιορισμένα έως ανύπαρκτα πολιτισμικά γνωρίσματα.

– Οι προδιαγραφές οικιστικής ανάπτυξης στη πράξη ταυτίστηκαν μεταπολεμικά κυρίως σε διαδικαστικά ή γραφειοκρατικά περιεχόμενα, οπότε τα αποτελέσματα είναι ετερόκλητα, το αρχιτεκτονικό περιεχόμενο στρεβλό αποκομμένο από την διαδρομή του (χωρίς ιστορικά κέντρα, χωρίς πολιτιστική ταυτότητα, χωρίς ποιότητα το αστικό περιβάλλον).

Σχολικό Πρόγραμμα: Ζήτω το έθνος, ζήτω η Θρησκεία, ζήτω η Νέα Δημοκρατία!

Φωτεινή Λαμπρίδη
Φωτεινή Λαμπρίδη
Πίσω από το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα γυμνασίου και λυκείου που δόθηκε στη δημοσιότητα, πηγαινοέρχονται γκρίζες σκιές μιας Ελλάδας που νομίζαμε ότι είχαμε αφήσει δια παντός πίσω μας. Η Νίκη Κεραμέως κατάφερε να συνδέσει το όνομα της, με ό,τι πιο αναχρονιστικό και επικίνδυνο στη δημόσια εκπαίδευση και ταυτόχρονα κάνει μια προσπάθεια να αποκόψει τους μαθητές και από την εποχή τους και από την ουσιαστική τους σύνδεση με την κοινωνία.


Επιτομή της προσπάθειας αυτής, η κατάργηση των μαθημάτων, των «επικίνδυνων» για την κυβέρνηση κοινωνικών επιστημών και τα καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος μαθήματα. Στο γυμνάσιο μειώθηκαν οι ώρες Χημείας και Βιολογίας, αλλά όχι των θρησκευτικών. Η αντιστοιχία του τρόμου λέει: Μία ώρα βιολογία, δύο θρησκευτικά. Το «Καλώς ήλθατε στην Τεχεράνη» παύει να αποτελεί πλέον το ανέκδοτο των social media. Είναι μια πραγματικότητα καθόλου δραματοποιημένη.

Τέρμα οι Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών, τέρμα το μάθημα «Σύγχρονος κόσμος» που εξηγεί στους μαθητές τα θέματα των ταυτοτήτων, της μετανάστευσης, του ρατσισμού, κ.α.). Δεν χρειαζόμαστε εξάλλου τέτοιες εμμονές στα early 50’s που έχουμε μεταφερθεί. Ξήλωμα και στην Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, γιατί τα παιδιά μπορεί να ψηφίζουν στα 17 αλλά δεν χρειάζεται να έχουν κριτική σκέψη ως ψηφοφόροι. Ας τους δώσουν το φακελάκι με το ψηφοδέλτιο στο χέρι οι κομματάρχες.

Η Μπακογιάννη «αδειάζει» Πέτσα και ζητάει τη λίστα με τα ποσά στα ΜΜΕ

«Περιμένω να δοθούν οι λίστες με τα ποσά. Όλα αυτά πρέπει να γίνονται με απόλυτη διαφάνεια», υποστήριξε μιλώντας στον ANT1, αναφορικά με την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι», η Ντόρα Μπακογιάννη. Η βουλευτής της ΝΔ, «άδειασε» επί της ουσίας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο οποίος παρά τις πιέσεις της αντιπολίτευσης επιμένει να μη δίνει τα ποσά στη δημοσιότητα. 

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής η Ντόρα Μπακογιάννη ήρθε σε αντιπαράθεση με τον Πάνο Σκουρλέτη, αφού αρχικά ακολούθησε την γραμμή Άδωνι Γεωργιάδη για υποτιθέμενη διαπλοκή των μίντια του ΣΥΡΙΖΑ - έκανε λόγο για «λαθρόβια έντυπα του ΣΥΡΙΖΑ». 

«Τα μέσα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς, Η ΑΥΓΗ και το ρ/δ Στο Κόκκινο. Θέλετε να τα κλείσετε;», της απάντησε ο Πάνος Σκουρλέτης. Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ της έθεσε το ερώτημα με τι κριτήρια έγινε η επιλογή των ΜΜΕ και γιατί έμεινε απ’ έξω το Documento που πουλάει μερικές χιλιάδες φύλλα.

Χωρίς να απαντήσει επί της ουσίας, η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι «το σύνολο των χρηματοδοτήσεων μετά το τέλος της καμπάνιας θα σας δοθεί. Η ΝΔ θα δώσει στην δημοσιότητα που δώσαμε τα χρήματα». «Εγώ θα δω τον κατάλογο με όλες τις χρηματοδοτήσεις και τότε θα κουβεντιάσουμε αν έπρεπε να πάρει, ο χ, ο ψ ή ο ω. Το βέβαιο είναι ότι η καμπάνια έπρεπε να πάει παντού», υποστήριξε.