Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Κάποτε θα'ρθουν - Παύλος Σιδηρόπουλος

42 χρονια απο το θάνατο του Γέρου της Δημοκρατίας

42 Χρόνια από τον θάνατο του ''γέρου της δημοκρατίας'' Γεωργίου Παπανδρέου

Σήμερα  συμπληρώνονται 42 χρόνια από το θάνατο του  Γεωργίου Παπανδρέου (πρεσβύτερου).

Ο Γέρος της Δημοκρατίας γεννήθηκε στο Καλέντζι Αχαϊας στις 13 Φεβρουαρίου 1888.
Ήταν το τρίτο παιδί του ιερέα Ανδρέα Σταυρόπουλου και της συζύγου του Παγώνας.

Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και πολιτικές επιστήμες στο Βερολίνο.

Από νεαρός αναμίχθηκε στην πολιτική υποστηρίζοντας τον φιλελεύθερο Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος το 1916 τον διόρισε νομάρχη στην Λέσβο. Την περίοδο 1917-1920 διατέλεσε γενικός διευθυντής Χίου. Παντρεύτηκε την Πολωνίδα Σοφία Μινέικο με την οποία απέκτησε τον Ανδρέα Παπανδρέου που γεννήθηκε στην Χίο το 1919.Υπήρξε μία από τις πιο επιφανείς προσωπικότητες της νεότερης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας. Πατέρας του Ανδρέα Παπανδρέου και παππούς του
Γεωργίου Α. Παπανδρέου. Διετέλεσε αρκετές φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας, αν και για μικρό χρονικό διάστημα κάθε φορά, και απέκτησε το προσωνύμιο «Γέρος της Δημοκρατίας».


H ζωή του.

Το 1888 γεννήθηκε ο Γεώργιος Παπανδρέου.

1901 Τα παιδιά του παπα-Ανδρέα Σταυρόπουλου, Γεώργιος και Νικόλαος, επισημοποιούν με αίτησή τους στη Νομαρχία την αλλαγή του επιθέτου τους από Σταυρόπουλος σε Παπανδρέου.

1904 Ο Γ. Παπανδρέου εγγράφεται στη Νομική Σχολή Αθηνών.

1907 Συλλαμβάνεται για συμμετοχή σε απαγορευμένη φοιτητική διαδήλωση και προφυλακίζεται για 27 μέρες στις φυλακές Αβέρωφ. Γνωρίζεται με τη φοιτήτρια της Φιλολογίας Σοφία Μινέικο.

1909-1911 Αποφοιτά με άριστα από τη Νομική Αθηνών και αφού υπηρετεί (1909-1911) τη στρατιωτική του θητεία, μεταβαίνει στη Γερμανία με υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στις Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες.

1912 Με την έκρηξη των Bαλκανικών Πολέμων διακόπτει τις σπουδές του και επιστρέφει στην Ελλάδα.

1913 Nυμφεύεται τη Σοφία. Eπιστρέφει στη Γερμανία για συνέχιση των σπουδών του.

1914 Bερολίνο. Πρώτη συνάντησή του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον οποίο προσφωνεί εκ μέρους του Ελληνικού Ακαδημαϊκού Συνδέσμου. Επιστρέφει στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του και εντάσσεται στο Κόμμα των Φιλελευθέρων.

1915 Διορίζεται νομάρχης Λέσβου από τον Βενιζέλο.

1916 Αναλαμβάνει διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Βενιζέλου.

1917 Διορίζεται γενικός διοικητής Αιγαίου, με έδρα τη Χίο.

1919 5 Φεβρουαρίου, Xίος. Tο ζεύγος Γεωργίου και Σοφίας Παπανδρέου αποκτούν το πρώτο παιδί τους, τον Ανδρέα.

1920 Aναμειγνύεται στην πολιτική για πρώτη φορά συμμετέχοντας στις εκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος βουλευτής Λέσβου, αλλά δεν εκλέγεται.

1921 Καταδικάζεται από Στρατοδικείο σε 18μηνη φυλάκιση για άρθρο του στην εφημερίδα «Πατρίς», με το οποίο ζητούσε την παραίτηση του βασιλέα Κωνσταντίνου. Εκτίει 4 μήνες, καθώς το Αναθεωρητικό Δικαστήριο ακυρώνει την προηγούμενη απόφαση.

1923 Yπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Στυλιανού Γονατά.

1925 Yπουργός Εθνικής Οικονομίας στην κυβέρνηση Ανδρέα Μιχαλακόπουλου. Αντιτάσσεται στη δικτατορία Πάγκαλου και εκτοπίζεται στη Νάξο.

1926 7 Νοεμβρίου. Eκλέγεται βουλευτής Λέσβου με το Kόμμα των Φιλελευθέρων.

1928 19 Αυγούστου. Eπανεκλέγεται βουλευτής Λέσβου με το K.Φ. Αποκτά από τη δεύτερη σύζυγό του, την ηθοποιό Κυβέλη, τον δεύτερο γιο του, Γιώργο.

1930 2 Ιανουαρίου. Yπουργός Παιδείας μέχρι τον Μάιο του 1932.

1932-1933 Επανεκλέγεται βουλευτής Λέσβου με το K.Φ. στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου 1932 και της 5ης Μαρτίου 1933. Yπουργός στην τελευταία κυβέρνηση Βενιζέλου.

1935 Διαφωνεί με το Bενιζελικό Kίνημα της 1ης Μαρτίου. Ιδρύει το Δημοκρατικό Κόμμα, που απέχει από τις μονόπλευρες εκλογές της 9ης Ιουνίου. Αντιδρά έντονα στην επαναφορά της βασιλείας. Mετά την παλινόρθωση του Γεωργίου Β΄ εξορίζεται στη Μύκονο.

1936 Εκλέγεται με το κόμμα του Δημοκρατικού Συνασπισμού.

1938 - 40 Σφοδρός πολέμιος του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου, εκτοπίζεται στα Κύθηρα και στην Aνδρο. Aπελευθερώνεται τον Nοέμβριο του 1940.

1941 - 1944 Oργανώνεται στην Αντίσταση.

1942 Συλλαμβάνεται για αντιστασιακή δράση από τις ιταλικές αρχές κατοχής και φυλακίζεται για τρεις μήνες στις φυλακές Αβέρωφ.

1944 15 Απριλίου. Διαφεύγει στην Αίγυπτο. Στις 26 ορκίζεται πρωθυπουργός της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης. Τον επόμενο μήνα σχηματίζει τη δεύτερή του κυβέρνηση. Πρωταγωνιστεί στη σύναψη της Συμφωνίας της Καζέρτας (26 Σεπτ.). Στις 18 Οκτ. φθάνει πρωθυπουργός στην απελευθερωμένη Αθήνα.

1946 Συναρχηγός της Εθνικής Πολιτικής Ενώσεως, εκλέγεται βουλευτής Αχαΐας. Στη διάρκεια του Εμφυλίου αναλαμβάνει υπουργεία στις κυβερνήσεις Παναγιώτη Πουλίτσα και Δημητρίου Μαξίμου.

1950 Μετά το τέλος του Eμφυλίου, επικεφαλής του «Κόμματος Γ. Παπανδρέου», κερδίζει 35 έδρες. Στην κυβέρνηση Nικολάου Πλαστήρα ορίζεται αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξεως.

1950 - 1951 Aντιπρόεδρος στις κυβερνήσεις Σοφοκλή Βενιζέλου, αναλαμβάνει τα υπουργεία Παιδείας και Συντονισμού. Διαφωνεί με τον Σ. Βενιζέλο, παραιτείται από την κυβέρνηση και εγκαταλείπει το Κόμμα Φιλελευθέρων. Στις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου 1951 αποτυγχάνει να εκλεγεί βουλευτής.

1952 Επανεκλέγεται, συνεργαζόμενος με τον Ελληνικό Συναγερμό του Αλέξανδρου Παπάγου.

1953 Συναρχηγός του Κ.Φ. και το 1954 μόνος αρχηγός του.

1956 Στις εκλογές κατέρχεται ως ηγέτης της Δημοκρατικής Παρατάξεως (κεντρώα κόμματα, ΕΔΑ) και κερδίζει την πρώτη θέση σε ψήφους.

1957 Αντικαθίσταται στην αρχηγία του K.Φ. από τον Σ. Βενιζέλο και το 1958 αποχωρεί από αυτό.

1961 Aρχηγός της Ενώσεως Κέντρου. Mετά τις εκλογές της 29ης Οκτωβρίου (η ΕΡΕ του Kωνσταντίνου Kαραμανλή πήρε το 50,80% και 176 έδρες και η Eνωση Κέντρου το 33,65% και 100 έδρες), καταγγέλλει το αποτέλεσμα ως προϊόν «βίας και νοθείας» και κηρύσσει τον «Ανένδοτο Αγώνα».

1963 Eκλογές της 3ης Νοεμβρίου. H E.K. αναδεικνύεται πρώτο κόμμα (42% και 138 έδρες) και σχηματίζει κυβέρνηση.

1964 Στις εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου, η E.K. θριαμβεύει (52,8% και 171 έδρες) και σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

1965 Στις 15 Ιουλίου, μετά την άρνηση του βασιλιά Kωνσταντίνου να επιτρέψει στον πρωθυπουργό να αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, προκαλείται κρίση. Ο Γ. Παπανδρέου γνωστοποιεί στον βασιλιά ότι θα υποβάλει την παραίτησή του και εκείνος σπεύδει να ορκίσει κυβέρνηση από «αποστάτες» βουλευτές της E.Κ.

1967 21η Aπριλίου. Δικτατορία. O Γ. Παπανδρέου συλλαμβάνεται και κρατείται για ένα περίπου μήνα στο Πικέρμι.

1968 31 Οκτωβρίου. O Γ. Παπανδρέου φεύγει από τη ζωή. Η κηδεία του, στις 3 Nοεμβρίου, εξελίσσεται σε ένα τεράστιο αντιδικτατορικό συλλαλητήριο.

Γελοίος:Τι σημαίνει αλήθεια η λέξη?

 
Γελοίος  επίθ : γελοίος, γελοία, γελοίο 
1. που προκαλεί κοροϊδίa καταντάω γελοίος
2. ασήμαντος γελοίο ποσό.
Να δώσουμε πρώτα τον ορισμό του γελοίου για να γίνουμε πιο κατανοητοί , να ξέρουμε σε τι αναφερόμαστε . γιατί ακριβώς πράγμα μιλάμε . Και τελικά η λέξη γελοίος , γελοιότητα περικλείει τα σημαντικότερα που καταλήγουν  μια πράξη , μια σκέψη , μια συμπεριφορά , μια κατάσταση έναν άνθρωπο ή ένα σύνολο ανθρώπων , σε γελοίους .  Και τι κρύβει τελικά ή μάλλον τι ορίζει ξεκάθαρα το " γελοίο" ; .. Αυτόν που προκαλεί την κοροϊδία , ο ασήμαντος  , το γελοίο "ποσό " . Το ποσό επίσης αναφέρεται σε χρηματική κυρίως  " αξία " που ενώ δεν έχει αξία μπορεί και ορίζει τα πράγματα , χαρακτηρίζει ή αποχαρακτηρίζει ανθρώπους , πουλάει και ξεπουλάει τα δήθεν οράματα , τις δήθεν αγνές προθέσεις , τους δήθεν οραματιστές , και ότι και όποιος πουλιέται και αγοράζεται .

Ιωάννης Σγουρός (Υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής)

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ

Γιάννης Μπουτάρης: Ο Άνθιμος διακινεί ψηφοδέλτια στους ναούς

Επιμένει στους χαρακτηρισμούς του προς τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης (τον παραλλήλισε με “μουτζαχεντίν”) ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, και  καταγγέλλει πως ο κ. Άνθιμος κατευθύνει ψήφους και στηρίζει συγκεκριμένους υποψηφίους, καθώς και ότι διακινούνται ψηφοδέλτια μέσα από τις εκκλησίες.
Ο κ. Μπουτάρης διαψεύδει πως ο πρωθυπουργός τού ζήτησε να ρίξει τους τόνους στην αντιπαράθεσή του με τον μητροπολίτη και χαρακτηρίζει “ατυχία” για τη Θεσσαλονίκη που έχει τον συγκεκριμένο ιεράρχη. 
“Δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνει στα κοσμικά με τον τρόπο αυτό” 

Την πολιτική του απερχόμενου πρόεδρου Λούλα θα συνεχίσει η Ρουσεφ



 

Περίπου 136 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι αναμένεται να συμμετάσχουν σήμερα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με την υποψήφια Ντίλμα Ρουσέφ, την εκλεκτή του απερχόμενου προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, μια ανάσα απο τι νίκη. 
Στον πρώτο γύρο, που πραγματοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου, η κ. Ρουσέφ κέρδισε το 47% των ψήφων, ενώ ο κ. Σέρα το 33%.

Ρεκόρ συμμετοχής στον 28 Μαραθώνιο της Κυριακής 31 Οκτώβρη

Μαραθώνιος στα χνάρια του Φειδιππίδη



Με ρεκόρ συμμετοχής ξεκίνησε στις 9 το πρωί της Κυριακής ο 28ο Κλασικός Μαραθώνιος, στα χνάρια του Φειδιππίδη, του θρυλικού δρομέα που ανήγγειλε τη νίκη των Αθηναίων έναντι των Περσών στη Μάχη του Μαραθώνα, το 490 πΧ. 

 

Στον φετινό Μαραθώνιο συμμετέχουν  και τρέχουν στις διαφορετικές αποστάσεις 20.000 άνθρωποι από 88 χώρες του κόσμου, απλός κόσμος αλλά και αθλητές από τις ΗΠΑ, το Μαρόκο μέχρι το Μακάου και τις Παρθένες Νήσους, καθώς η διοργάνωση συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 10 χρυσούς Μαραθώνιους που διοργανώνται κάθε χρόνο ανά τον κόσμο.
Εκτός από την κλασσική διαδρομή των 42 χιλιομέτρων, πολλοί μετέχουν και στους αγώνες των 10 και 5 χιλιομέτρων, ανάμεσά τους ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας,  και ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Μετά τη συμμετοχή του ο πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:  «Πριν από 2.500 χρόνια είχαμε τη σύγκρουση Ανατολής και Δύσης. Σήμερα, γιορτάζει όλη η ανθρωπότητα μέσα από το πνεύμα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, των Ολυμπιακών Αγώνων. Γιορτάζουμε τις κοινές μας αξίες, της ειρήνης, της συνεργασίας, της αγάπης, του αθλητισμού.  Και για μένα, είναι μεγάλη χαρά που είχα την ευκαιρία να τρέξω έστω αυτά τα λίγα χιλιόμετρα, αυτή την ιστορική ημέρα, που προβάλει την Ελλάδα, την Ελλάδα που έχει και αυτή το δικό της μαραθώνιο, αλλά που σίγουρα όλοι μαζί θα τερματίσουμε και ελπίζω το γρηγορότερο.

Να ευχαριστήσω όλους όσοι βοήθησαν στην οργάνωση αυτής της πάρα πολύ ωραίας γιορτής. Συγχαρητήρια σε όλους τους αθλητές που συμμετέχουν».

Σαν σημερα 31 Οκτώβρη 1940.


Ηταν αγωνιστής. Ηταν ήρωας. Ηταν Πατριώτης.
ΤΟΝ ΤΙΜΟΥΜΕ 
 (Ανεξάρτητα απο τα όποια λάθη του , τα οποία απο την ιστορία του και τη συνολική του διαδρομή ακυρώνονται)
  31 Οκτώβρη 1940: Ο φυλακισμένος ηγέτης του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης, με επιστολή του που δημοσιεύεται στον παράνομο «Ριζοσπάστη», καλεί τον ελληνικό λαό να δώσει όλες του τις δυνάμεις στον πόλεμο κατά των Ιταλών φασιστών.




Η Επιστολή  του Ν. Ζαχαριάδη 
«Ο φασισμός του Μουσολίνι  χτύπησε την Ελλάδα πισώπλατα, δολοφονικά και ξετσίπωτα με σκοπό να την υποδουλώσει και να την εξανδραποδίσει. Σήμερα όλοι οι Ελληνες παλεύουμε για τη λευτεριά, την τιμή, την εθνική μας ανεξαρτησία. Η πάλη θα είναι πολύ δύσκολη και πολύ σκληρή. 
Μα ένα έθνος που θέλει να ζήσει πρέπει να παλεύει, αψηφώντας τους κινδύνους και τις θυσίες. Ο λαός της Ελλάδας διεξάγει σήμερα έναν πόλεμο   εθνικοαπελευθερωτικό, ενάντια στο φασισμό του Μουσολίνι. Δίπλα στο κύριο μέτωπο και
 Ο ΚΑΘΕ ΒΡΑΧΟΣ, Η ΚΑΘΕ ΡΕΜΑΤΙΑ, ΤΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΑ ΜΕ ΚΑΛΥΒΑ, Η ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΣΠΙΤΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ.
Κάθε πράκτορας του φασισμού πρέπει να εξοντωθεί αλύπητα. Στον πόλεμο αυτό που τον διευθύνει η κυβέρνηση Μεταξά, όλοι μας πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, δίχως επιφύλαξη. Επαθλο για τον εργαζόμενο λαό και επιστέγασμα για το σημερινό του αγώνα πρέπει να είναι και θα είναι, μια καινούρια Ελλάδα της δουλιάς, της λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση, μ’ ένα πραγματικά παλλαϊκό πολιτισμό. Ολοι στον αγώνα, ο καθένας στη θέση του και η νίκη θάναι νίκη της Ελλάδας και του λαού της. Οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου στέκουν στο πλευρό μας.

Αθήνα 31 του Οχτώβρη 1940 Νίκος Ζαχαριάδης Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ».