Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Διεθνής ανησυχία: Πληροφορίες ότι η Γαλλία στέλνει στρατό στην Ουκρανία οδηγούν σε παγκόσμιο διπλωματικό «πυρετό»



Η δήλωση του επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας SVR, Σεργκέι Ναρίσκιν που μεταδόθηκε από ρωσικά κρατικά ΜΜΕ το απόγευμα της Τρίτης και αναφέρει ότι η Ρωσία έχει πληροφορίες ότι η Γαλλία προετοιμάζεται να στείλει τουλάχιστον 2.000 στρατιώτες στην Ουκρανία, έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία.

Όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS: «Αυτό (το γαλλικό απόσπασμα) θα γίνει προτεραιότητα και νόμιμος στόχος για επιθέσεις από τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει την τύχη όλων των Γάλλων που έχουν έρθει ποτέ στο έδαφος του ρωσικού κόσμου με ξίφος».

Στο πλαίσιο αυτό, αλλά και στη σκιά σχετικών δηλώσεων του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει στα τέλη Φεβρουαρίου ότι δεν μπορεί να «αποκλειστεί» η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων κρατών της Δύσης στην Ουκρανία, η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι παρενέβη σήμερα «τραβώντας το αυτί» στη Γαλλία.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η Μελόνι σε ομιλία της απέρριψε τις δηλώσεις Μακρόν λέγοντας ότι η ανάπτυξη δυνάμεων στην Ουκρανία θα οδηγούσε σε επικίνδυνη κλιμάκωση και τονίζοντας ότι μια τέτοια κλιμάκωση θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος.

Τα δυσκολότερα έρχονται-Οι Χούθι ανακοινώνουν στρατηγική συνεργασία με Ρωσία-Κίνα-BRICS


Γράφει ο Δημήτρης Σκουτέρης

Λίγες μόνον ημέρες μετά την λήξη των κοινών γυμνασίων Ιράν-Ρωσίας-Κίνας στον κόλπο του Ομάν το μέλος του Πολιτικού Γραφείου των Χούθι, Αλί αλ-Καχούμ δήλωσε ότι οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης συνεργάζονται με τη Ρωσία, την Κίνα καθώς και άλλες χώρες των BRICS για να «επιφέρουν την κατάρρευση της δυτικής ηγεμονίας και της μονομερούς δράσης στον κόσμο».
Σημειώνεται ότι το κίνημα των Χούθι, ελέγχει μεγάλα τμήματα της βόρειας και δυτικής Υεμένης. Από τον Νοέμβριο του 2023 διεκήρυξαν ότι σκοπεύουν να επιτεθούν σε πλοία που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα και συνδέονται με το Ισραήλ έως ότου το Τελ Αβίβ σταματήσει τις στρατιωτικές του ενέργειες στη Λωρίδα της Γάζας. Πράγματι από τον Νοέμβριο του 2023, οι Χούθι ξεκίνησαν τις επιθετικές τους ενέργειες με πλήγματα κατά πλοίων ακόμα και με drones, με επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ως και με εκτοξεύσεις πυραύλων σε ένδειξη αλληλεγγύης για τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.

Οι ΗΠΑ απάντησαν ανακοινώνοντας τον σχηματισμό ναυτικού «συνασπισμού των πρόθυμων», ο οποίος δεν καλύπτεται από απόφαση οποιουδήποτε υπερεθνικού Οργανισμού (πχ ΟΗΕ) εναντίον των ανταρτών Χούθι. Από τον Δεκέμβριο μάλιστα άρχισαν να βομβαρδίζουν την Υεμένη μαζί με τη Βρετανία . Οι Χούθι αντέδρασαν απαγορεύοντας σε όλα τα εμπορικά και πολεμικά πλοία των βρετανικών και αμερικανικών δυνάμεων να επιχειρούν στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Κόλπο του Άντεν και στα στενά Μπαμπ αλ-Μαντάμπ, πλήττοντας επανειλημμένα δυτικά πολεμικά πλοία που είχαν αναπτυχθεί σε ύδατα δίπλα στην Υεμένη.

Μήνυμα Κασσελάκη: “Ο Μητσοτάκης έστω την ύστατη στιγμή να μην οχυρωθεί πίσω από το νόμο περί ευθύνης υπουργών”



Κάλεσμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να κοιτάξει στα μάτια όσους ζητούν απαντήσεις και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων απευθύνει ο Στέφανος Κασσελάκης σχετικά με το έγκλημα στα Τέμπη καθώς αύριο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της πλειοψηφίας για την Εξεταστική.

Συγκεκριμένα, η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έκλεισε με την ανάγνωση μηνύματος του Στέφανου Κασσελακη από την διευθυντή της ΚΟ, Θάνο Μωραΐτη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σημείωσε ότι «είναι λυπηρό το γεγονός πως οι συγγενείς των θυμάτων αναγκάζονται να προσφύγουν στην Ευρώπη για να βρουν το δίκιο τους.

Είναι αναμενόμενο ο κύριος Μητσοτάκης να αποφύγει να εμφανιστεί αύριο στη Βουλή και να επιλέξει να φυγομαχήσει. Από την πρώτη στιγμή άλλωστε η μόνη του έγνοια ήταν η συγκάλυψη του εγκλήματος και των ευθυνών των μελών της κυβέρνησής του».

«Έστω και την ύστατη στιγμή τον καλούμε να αναλογιστεί τις ιστορικές ευθύνες του, να κοιτάξει στα μάτια όσους ζητούν απαντήσεις και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Τον καλούμε να μην οχυρωθεί πίσω από το νόμο περί ευθύνης υπουργών και να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επιτρέποντας έτσι στον φυσικό δικαστή να διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες των υπουργών του κι άλλων πολιτικών προσώπων» κατέληξε ο Στέφανος Κασσελάκης στο μήνυμά του.

Οι ΗΠΑ έκαναν μια προσβλητικά άκαιρη προσφορά στη Ρωσία


@ Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας/RIA Novosti

Κείμενο: Ντμίτρι Μπάβιριν

Η Ουάσιγκτον, έχοντας κόψει σχεδόν όλες τις γραμμές επαφής με τη Μόσχα, την κάλεσε ξαφνικά να ξεκινήσει στρατηγικό διάλογο για τον έλεγχο των εξοπλισμών. Επιπλέον, το πρότεινε δημόσια - στο περιθώριο του ΟΗΕ, όπου πολλοί χαίρονται για αυτή την εξέλιξη των γεγονότων. Είναι αυτή μια παγίδα για τη Ρωσία ή μια ευκαιρία να αποκαταστήσει τουλάχιστον τέτοιες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες που θα προστατεύσουν τον κόσμο από το ξέσπασμα ενός πυρηνικού πολέμου;

« Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να έχουν διμερείς συζητήσεις για τον έλεγχο των όπλων με τη Ρωσία και την Κίνα τώρα, χωρίς προϋποθέσεις. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να πουν ναι – και να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με καλή πίστη ». Αυτό το τραγούδι, άτυπο για το σύγχρονο ρεπερτόριο της Ουάσιγκτον, τραγούδησε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Linda Thomas-Greenfield σε μια σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αυτό δεν θα μπορούσε να ήταν αυτοσχέδιο: οι Αμερικανοί ήταν καλά προετοιμασμένοι για τη σύνοδο που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία των Ιαπώνων. Ονομάστηκε «Πυρηνικός αφοπλισμός και μη διάδοση των πυρηνικών όπλων».

Ο αρχηγός των Γάλλων «Patriots» κάλεσε τους στρατιωτικούς να μην εκτελέσουν την εντολή μεταφοράς στην Ουκρανία

@ Abaca Press/REUTERS

Κείμενο: Κριστίνα Τσίτσουρα

Οι Γάλλοι στρατιώτες θα πρέπει να αρνηθούν να εκτελέσουν την εντολή εάν οι αρχές της χώρας αποφασίσουν να τους στείλουν στην Ουκρανία και οι στρατιωτικοί που βρίσκονται ήδη εκεί θα πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος Γάλλοι Πατριώτες, Φλοριάν Φιλίποτ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν σταλεί ο στρατός, μπορούμε να μιλάμε για ξέσπασμα τρίτου παγκόσμιου πολέμου.

«Μπορεί να μπούμε σε μια τρομερή αλυσίδα γεγονότων», αναφέρει τα λόγια του TASS .

Νωρίτερα, ο διευθυντής της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών, Σεργκέι Ναρίσκιν , δήλωσε ότι η γαλλική πλευρά προετοιμάζει ένα απόσπασμα που θα σταλεί στην Ουκρανία.