Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024

Ματαρόα, το πλοίο της μεγάλης φυγής που έσωσε τον ανθό της Ελληνικής νεολαίας από τις φλόγες του εμφυλίου: Mύθοι και αλήθειες για το θρυλικό ταξίδι


Το πλοίο «Ματαρόα» με το οποίο έφυγαν από την Ελλάδα οι έλληνες υπότροφοι. Photo via ΑΠΕ-

«Πήρα, λοιπόν, μία υποτροφία από τη γαλλική κυβέρνηση και ήρθα στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του ’45 με ένα νεοζηλανδέζικο σκάφος, που λεγόταν “Mataroa”. Συναρπαστικό ταξίδι.

Διασχίσαμε την κατεστραμμένη Ιταλία με κάτι απίθανα τρένα. Διασχίσαμε και την Ελβετία, όπου μας μιλούσαν για τις τεράστιες κακοτυχίες των ντόπιων κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Δεν είχαν σοκολάτες, οι άνθρωποι… Μας κάλεσαν να τους συμπονέσουμε.

Κουνήσαμε με κατανόηση το κεφάλι. Στην Αθήνα, χειμώνα του ’41-’42 κείτονταν στους δρόμους τα πτώματα των ανθρώπων, που είχαν πεθάνει από την πείνα…».

Λίγο πριν την αποδημία στα 75 του χρόνια, το 1997, ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ο Έλληνας διανοητής, που έχει ανατρέψει με τη σκέψη και το έργο του το πλαίσιο της φιλοσοφίας, μιλά στη γαλλική τηλεόραση.

Διηγείται δηκτικά, κυνικά -έτσι όπως υπαγορεύει πλέον η έμπειρη κριτική ματιά του- το περιπετειώδες ταξίδι 124 ανθρώπων από την καθημαγμένη μεταπολεμική Ελλάδα του ΄45 στο Παρίσι.

Τι θα αλλάξει στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας υπό τον νέο διοικητή


 @ Global Look Press/Keystone Press Agency

Κείμενο: Evgeny Krutikov

Τις πρώτες δημόσιες δηλώσεις για τους στόχους που αντιμετωπίζει πλέον ο ουκρανικός στρατός έκανε ο νέος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Alexander Syrsky. Τι περιέχεται σε αυτές τις δηλώσεις, ποια είναι η κύρια διαφορά μεταξύ του Syrsky και του προκατόχου του και ποια πρώτα βήματα θα κάνει ο νέος διοικητής;

Κατά τον διορισμό του στρατηγού Alexander Syrsky στη θέση του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, αυτό που τράβηξε περισσότερο την προσοχή ήταν η ρωσική του καταγωγή. Ο μελλοντικός στρατηγός γεννήθηκε στην περιοχή του Βλαντιμίρ και αποφοίτησε από στρατιωτική σχολή στη Μόσχα. Αλλά αυτό είναι μάλλον ένα φιλοσοφικό και ηθικο-ηθικό ερώτημα. Ναι, ένα άτομο το 1991 επέλεξε ένα ουκρανικό διαβατήριο. Πολλοί το έκαναν γιατί πίστευαν ότι η καριέρα στους «νέους» στρατούς θα ήταν ευκολότερη και πιο γρήγορη από ό,τι στον ρωσικό, που γκρεμιζόταν μπροστά στα μάτια μας. Εκείνη την εποχή, οι μισθοί στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ήταν πολύ υψηλότεροι από ό,τι στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ουσιαστικά πρόκειται για ατύχημα. Αλλά είναι απίθανο να είναι ατύχημα που ο Syrsky θα προσπαθήσει να φέρει στις ενέργειες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οποιοσδήποτε στρατός είναι, πρώτα απ 'όλα, μια διοικητική δομή. Εξαιρετικά αδρανειακό. Οι όποιες αλλαγές επιτυγχάνονται σε αυτό με πολύ χρόνο και μεγάλη προσπάθεια. Ως εκ τούτου, μπορούμε να περιμένουμε κάποιες αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας από το Syrsky μέχρι το καλοκαίρι, αλλά όχι νωρίτερα.

Επιπλέον, ο Syrsky είναι στην πραγματικότητα σύμμαχος του

Τι περιέχεται στις επιστολές του Χμελνίτσκι που διαβιβάστηκαν στον Τάκερ Κάρλσον


Κείμενο: Matvey Malgin
Το ιστορικό μέρος της συνέντευξης του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τάκερ Κάρλσον έγινε μια από τις ανακαλύψεις για το δυτικό κοινό. Το καθεστώς του Κιέβου έχει κάνει πολλά για να διαστρεβλώσει την πραγματική ιστορία της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Τώρα ο Carlson μπορεί να στραφεί σε πρωτογενείς πηγές - επιστολές του Bogdan Khmelnitsky, τις οποίες του έδωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας. Τι λένε αυτά τα γράμματα και γιατί είναι σημαντικό;

Όταν οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν την ιστορία, μπορούν να τους προσφερθούν ως ιστορία οι πιο βασικές εφευρέσεις που δημιουργήθηκαν για πολιτικούς σκοπούς. Αυτό ακριβώς κάνουν οι ουκρανικές αρχές και οι ψευτοεπιστημονικοί υπηρέτες τους, καταπιέζοντας τόσο τους δικούς τους ανθρώπους όσο και το δυτικό κοινό κάθε είδους βλακεία υπό το πρόσχημα της «ιστορίας της Ουκρανίας». Στην εκπαιδευτική και δημοφιλή επιστημονική βιβλιογραφία της Ουκρανίας, από την εποχή του καθηγητή Grushevsky, υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη αφήγηση ότι τον 17ο αιώνα υποτίθεται ότι υπήρχε ένα ορισμένο «ουκρανικό κράτος των Κοζάκων».

Αυτός ο μύθος χρησιμεύει ως μέρος του θεμελίου στο οποίο βασίζονται μια σειρά από άλλες βασικές διατάξεις της ουκρανικής προπαγάνδας. Μαζί με τα αξιώματα ότι η σύγχρονη Ρωσία δεν είναι κληρονόμος της Ρωσίας του Κιέβου, ότι οι πραγματικοί Ρώσοι είναι Ουκρανοί και οι κάτοικοι της Ρωσίας είναι «Μορδοβίοι», ότι η κόρη του Γιαροσλάβ του Σοφού, της συζύγου του Γάλλου βασιλιά, ήταν Ουκρανή, και παρόμοιες ανοησίες.

Οι «μειοψηφίες» βούλιαξαν την Αθήνα, πνίγουν το νομοσχέδιο!


Χρίστος Κρανάκης

«Αύριο βουλιάζει η Αθήνα», έγραφε το πανό που σήκωσε ομάδα φοιτητών/τριων την Τετάρτη βράδυ έξω από τη Βουλή – πριν τους προσαγάγουν πάνοπλοι αστυνομικοί της ομάδας Δράση. Έτσι και έγινε! Το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 8 Φεβρουαρίου περνάει στην ιστορία ως το πλέον μαζικό των τελευταίων χρόνων.

Αρκετά πάνω από 20.000 διαδηλωτές/τριες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ενεργοί φοιτητές/τριες, αναγκάζουν τους συντάκτες των non-paper του Μαξίμου να αλλάξουν γραμμή… Από εδώ και πέρα όποιος συνεχίζει να ασπάζεται/αναπαραγάγει τα επιχειρήματα περί «μειοψηφιών» εντάσσεται στη σφαίρα του γραφικού. Τα πυκνά μπλοκ των καταλήψεων από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη, Γιάννενα, Κέρκυρα, Βόλο, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Κομοτηνή, Λάρισα, Τρίκαλα, Ναύπλιο, Φλώρινα και Καστοριά, σε συνδυασμό με τις καταιγιστικές επικρατήσεις των αγωνιστικών πλαισίων σε (τουλάχιστον) 150 ιδρύματα, δεν αφήνουν περιθώριο παρερμηνειών.

Σε κοινέςΚατηγορίες

Η δυναμική της πορείας είχε διαφανεί πριν ακόμα ξεκινήσει… Πανό των κατειλημμένων συλλόγων που ταξίδευαν προς την Αθήνα κρεμάστηκαν σε πλοία και πούλμαν. Με ένα πανό που ανέγραφε «Πιερρακάκη Ερχόμαστε» ταξίδευε το πλοίο των φοιτητών από την Κρήτη. Με δεκάδες πούλμαν κατέβηκαν στην πρωτεύουσα φοιτητές/τριες από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Τaz: Το καταδικαστικό ψήφισμα ηχηρό χαστούκι που θα μπορούσε να έχει και οικονομικές επιπτώσεις


Εκτενές θέμα στη γερμανική εφημερίδα Τageszeitung έγινε το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου με την σημείωση πως «αποτελεί ένα ηχηρό χαστούκι – το οποίο θα μπορούσε να έχει και οικονομικές επιπτώσεις για τη χώρα».

«Ο κατάλογος των παραπτωμάτων της χώρας είναι μακρύς: αυξανόμενη διαφθορά και έλλειψη διαφάνειας, επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου, παραβιάσεις ατομικών θεμελιωδών δικαιωμάτων στο πλαίσιο του τεραστίων διαστάσεων σκανδάλου υποκλοπών, ανεξέλεγκτη αστυνομική βία, απουσία δημοκρατικού ελέγχου και ολοένα και βαθύτερη διάβρωση του κράτους δικαίου κατά την περίοδο Μητσοτάκη» αναφέρει η Taz,

Η εφημερίδα αναφέρεται στην οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια» που κατατάσσει τα κράτη παγκοσμίως αναλόγως με τον βαθμό της διαφθοράς που υπάρχει στο καθένα εξ αυτών και «τοποθέτησε την Ελλάδα στην 59η θέση μεταξύ 180 χωρών και 24η μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε.» και σημειώνει ακόμη πως στο ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου η σχετική λίστα των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» «κατατάσσει την Ελλάδα στην ντροπιαστική 107η θέση – τη χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Βλάντιμιρ Πούτιν στον Τάκερ Κάρλσον, με ελληνικούς υπότιτλους

Ο Syrsky, σε συνομιλία με τη μητέρα του, παραδέχτηκε το μίσος του για τους Ουκρανούς

Ένας γείτονας της μητέρας του Syrsky είπε ότι ο νέος αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας παραδέχτηκε το μίσος για τους Ουκρανούς

Κείμενο: Vera Basilaya
Ένας γείτονας των γονιών του Alexander Syrsky, που ζουν στο Βλαντιμίρ, είπε ότι ο νέος αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας παραδέχτηκε σε συνομιλία με τη μητέρα του ότι μισεί τους «πονηρούς και ύπουλους» Ουκρανούς που κάθονται μαζί του στο ίδια έδρα.

Ένας γείτονας είπε στο RT ότι ο Syrsky παραδέχτηκε στη μητέρα του όταν ήρθε για τελευταία φορά στη Ρωσία, περίπου από το 2008 έως το 2010, ότι οι Ουκρανοί είναι πολύ πονηροί και ύπουλοι, ειδικά όσοι κάθονται στο ίδιο αρχηγείο μαζί του. Σύμφωνα με αυτήν, ο ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έχει συμβιβαστεί με αυτήν την κατάσταση, γιατί όλη του η ζωή έχει περάσει εκεί, στην Ουκρανία.

Είπε επίσης ότι ο Σίρσκι τηλεφωνεί ή στέλνει μηνύματα στη μητέρα του «κάθε μέρα». «Αν ο Syrsky είχε αρνηθεί [τη θέση του αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας], θα είχε πυροβοληθεί», είναι σίγουρη η γειτόνισσα, προσθέτοντας ότι ο διορισμός του γιου της δεν έφερε καμία χαρά: «Λοιπόν, τι μπορεί κάνουν οι γονείς;»

Γάζα: Εντολή Νετανιάχου για εκκένωση της Ράφα και φόβοι για «λουτρό αίματος» ενώ οι φονικές επιδρομές συνεχίζονται


Εντολή στο στρατό να σχεδιάσει την εκκένωση στη Ράφα έδωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με το γραφείο του, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για αναγκαστική εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη Γάζα και ολοκληρωτική ανθρωπιστική καταστροφή. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν για «λουτρό αίματος», ενώ την ίδια ώρα οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν σήμερα μια νέα φονική αεροπορική επιδρομή στη Ράφα και εφόρμησαν εναντίον ενός νοσοκομείου στη Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, την οποία πολιορκούν εδώ και εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος, που διαχειρίζεται το ίδρυμα.

Νετανιάχου: Το Ισραήλ αναπτύσσει διπλό σχέδιο για την εκκένωση των πολιτών στη Ράφα

Παρότι η διεθνής πίεση προς το Ισραήλ αυξάνεται, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Παρασκευή ότι διέταξε τον στρατό να αναπτύξει ένα διπλό σχέδιο για την εκκένωση των πολιτών από τη Ράφα, ώστε να νικήσει τους εναπομείναντες μαχητές της Χαμάς.

Όπως μεταδίδει το AlJazeera, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι απαιτείται μια «μαζική επιχείρηση» στη Ράφα, με την ανακοίνωση να έρχεται μετά τις διεθνείς επικρίσεις για το σχέδιο του Ισραήλ να εισβάλει στην πυκνοκατοικημένη περιοχή στα σύνορα με την Αίγυπτο.