Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024

Τι θα αλλάξει στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας υπό τον νέο διοικητή


 @ Global Look Press/Keystone Press Agency

Κείμενο: Evgeny Krutikov

Τις πρώτες δημόσιες δηλώσεις για τους στόχους που αντιμετωπίζει πλέον ο ουκρανικός στρατός έκανε ο νέος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Alexander Syrsky. Τι περιέχεται σε αυτές τις δηλώσεις, ποια είναι η κύρια διαφορά μεταξύ του Syrsky και του προκατόχου του και ποια πρώτα βήματα θα κάνει ο νέος διοικητής;

Κατά τον διορισμό του στρατηγού Alexander Syrsky στη θέση του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, αυτό που τράβηξε περισσότερο την προσοχή ήταν η ρωσική του καταγωγή. Ο μελλοντικός στρατηγός γεννήθηκε στην περιοχή του Βλαντιμίρ και αποφοίτησε από στρατιωτική σχολή στη Μόσχα. Αλλά αυτό είναι μάλλον ένα φιλοσοφικό και ηθικο-ηθικό ερώτημα. Ναι, ένα άτομο το 1991 επέλεξε ένα ουκρανικό διαβατήριο. Πολλοί το έκαναν γιατί πίστευαν ότι η καριέρα στους «νέους» στρατούς θα ήταν ευκολότερη και πιο γρήγορη από ό,τι στον ρωσικό, που γκρεμιζόταν μπροστά στα μάτια μας. Εκείνη την εποχή, οι μισθοί στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ήταν πολύ υψηλότεροι από ό,τι στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ουσιαστικά πρόκειται για ατύχημα. Αλλά είναι απίθανο να είναι ατύχημα που ο Syrsky θα προσπαθήσει να φέρει στις ενέργειες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οποιοσδήποτε στρατός είναι, πρώτα απ 'όλα, μια διοικητική δομή. Εξαιρετικά αδρανειακό. Οι όποιες αλλαγές επιτυγχάνονται σε αυτό με πολύ χρόνο και μεγάλη προσπάθεια. Ως εκ τούτου, μπορούμε να περιμένουμε κάποιες αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας από το Syrsky μέχρι το καλοκαίρι, αλλά όχι νωρίτερα.

Επιπλέον, ο Syrsky είναι στην πραγματικότητα σύμμαχος του συνταξιούχου Zaluzhny. Πολέμησε μαζί του δίπλα δίπλα για δέκα χρόνια. Ο Syrsky ως διοικητής μοιάζει αρκετά με τον διοικητή Zaluzhny. Ούτε ο ίδιος ούτε η συνοδεία του είχαν δει ποτέ καμία ανεξάρτητη θεωρητικοποίηση και ενεργούσαν πάντα με τον ίδιο αυστηρό τρόπο όπως το ανώτερο αφεντικό τους.

Ο Syrsky έδειξε επίσης μια τάση για εκτέλεση πολιτικών εντολών σχεδόν λέξη προς λέξη. Για παράδειγμα, στο Artemovsk, ο διοικητής Syrsky πήρε τη διατύπωση «Οχυρό Bakhmut» πολύ κυριολεκτικά, κάτι που στοίχισε στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πολλές δεκάδες χιλιάδες στρατιωτικές ζωές.

Η κύρια διαφορά μεταξύ Zaluzhny και Syrsky είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται από τα στρατεύματα. Ο Ζαλούζνι απολάμβανε μεγάλη εξουσία, συμπεριλαμβανομένης της καθαρά πολιτικής εξουσίας, και αυτό έδειξαν οι δημοσκοπήσεις. Το σημειώνει και ο δυτικός Τύπος. Η στάση των στρατευμάτων απέναντι στο Syrsky είναι, τουλάχιστον, πολύ δύσπιστη.

Ο Ζελένσκι διέταξε τον νέο διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας να καταρτίσει ένα σχέδιο για την εκστρατεία του 2024 και να αλλάξει τακτική, αφού η προηγούμενη δεν λειτούργησε. Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη αυτές τις οδηγίες; Μετά βίας. Αυτό που έχουμε εδώ είναι καθαρά πολιτική ρητορική, την οποία χρειαζόταν ο Ζελένσκι για να νομιμοποιήσει την παραίτηση του αρχιστράτηγου εν μέσω εχθροπραξιών.

Ο Syrsky και η ομάδα του δεν μπορούν να εφεύρουν καμία νέα τακτική. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να ονομαστούν «στρατηγοί πολυθρόνας», αλλά κανένας από αυτούς δεν έχει ούτε την εμπειρία ούτε τη γνώση για να ηγηθεί μεγάλων σχηματισμών στρατευμάτων.

Όλοι τους μεγάλωσαν στον πόλεμο στο Donbass από το 2014, υπέστησαν στη συνέχεια τη μία ήττα μετά την άλλη, αλλά ηγήθηκαν των επιχειρήσεων το πολύ πολλών ταγμάτων. Στην πραγματικότητα, ο Syrsky με αυτή την έννοια είναι μάλλον μια εξαίρεση, καθώς κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στο Debaltsevo ηγήθηκε επίσημα των ενεργειών πολλών συνδυασμένων ταξιαρχιών. Τελείωσε, όπως θυμόμαστε, πολύ λυπηρά για τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η ομάδα του αποτελείται από τους παρακάτω αξιωματικούς. Ταξίαρχος Alexey Gnatov, πρώην διοικητής της 36ης ταξιαρχίας. Ταξίαρχος Mikhail Drapaty, πρώην διοικητής της 58ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού. Ο ταξίαρχος Igor Skibyuk είναι ο διοικητής της 80ης Ταξιαρχίας Αεροπορικής Επίθεσης, τώρα ο αναπληρωτής διοικητής των δυνάμεων αεροπορικής επίθεσης. Ο συνταγματάρχης Pavel Palis είναι ο διοικητής της 93ης μηχανοποιημένης ταξιαρχίας.

Μια ξεχωριστή γραμμή ακολουθεί ο συνταγματάρχης Vadim Sukharevsky, ο 39χρονος διοικητής της 59ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας πεζικού. Είναι γέννημα θρέμμα της Υπερκαρπάθιας, της ουγγρικής κατοίκησης πόλης Μπέρεγκοβο, της άτυπης πρωτεύουσας της ουγγρικής περιοχής. Ο Σουχάρεφσκι θεωρείται κάτι σαν θρύλος και μασκότ του ουκρανικού στρατού, αφού ήταν αυτός –τότε ο διοικητής μιας εταιρείας αναγνώρισης– που αποδίδεται με την αμφίβολη τιμή να άνοιξε πυρ εναντίον της πολιτοφυλακής του Ντόνετσκ το 2014 κοντά στο Σλαβιάνσκ. Υπό τον Πρόεδρο Ποροσένκο, ήταν ο μεγαλόσωμος και φωτογενής Σουχάρεφσκι που συνήθως ηγούνταν των στρατιωτικών παρελάσεων κατά μήκος του Khreshchatyk την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Τώρα είναι ο Σουχάρεφσκι που θα ηγηθεί της νεότερης και πολλά υποσχόμενης κατεύθυνσης - του πρόσφατα δημιουργημένου νέου κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας - των Δυνάμεων Μη Επανδρωμένων Συστημάτων. Ο διορισμός του Σουχάρεφσκι είναι στην πραγματικότητα η πρώτη σημαντική διοικητική απόφαση που έλαβε ο Σίρσκι. Ίσως αυτό είναι ένα σημάδι του τι θα βασίζεται ο ουκρανικός στρατός από εδώ και πέρα. Ίσως, ως αποτέλεσμα, μέχρι το καλοκαίρι θα έρθει στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις προσπαθώντας να προετοιμάσουν κάποια νέα τοπική αντεπίθεση. Αυτή τη φορά με έμφαση όχι στα τεθωρακισμένα οχήματα, αλλά στα UAV.

Η ιδέα της εκστρατείας του 2024 που είχε δηλώσει προηγουμένως ο Zaluzhny προέβλεπε μια τυφλή άμυνα προκειμένου να φθείρουν τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις εν αναμονή ορισμένων παγκόσμιων αλλαγών ή της μεταφοράς νέων δυτικών όπλων. Αυτό είναι ένα επικίνδυνο, αν και κατανοητό, μονοπάτι, αφού οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πολλά αδύναμα σημεία· ανά πάσα στιγμή, τα ρωσικά στρατεύματα μπορούν να διαπεράσουν τις ουκρανικές άμυνες. Σε αυτή την περίπτωση, ο Syrsky θα γίνει ο νέος αποδιοπομπαίος τράγος.

Την Παρασκευή, ο Syrsky παρουσίασε δημόσια τους νέους στόχους που αντιμετωπίζουν οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Το σημαντικό είναι ότι στα λόγια του, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν ιδιαιτερότητες, μόνο επιθυμίες για «βελτίωση και εμβάθυνση». Η δήλωσή του περιλαμβάνει τις φράσεις «διατήρηση ισορροπίας», «πρέπει να γνωρίζει», «συνεχής βελτίωση», κ.λπ., κ.λπ. Αυτό σημαίνει ότι ο νέος γενικός διοικητής δεν έχει ακόμη κατανοήσει τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Επιπλέον, από πλευράς προσωπικού, πιθανότατα θα αντικατασταθούν οι διοικητές συνδυασμένων ομάδων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων πολλών ταξιαρχιών που λειτουργούν σε μια ενιαία επιχειρησιακή κατεύθυνση. Οι στρατηγοί και οι συνταγματάρχες που αναφέρονται παραπάνω πιθανότατα θα οδηγήσουν είτε τέτοιες επιχειρησιακές κατευθύνσεις, είτε ακόμη και τύπους στρατευμάτων, για παράδειγμα, απόβαση.

Από καθαρά επιχειρησιακή άποψη, αυτό που προτείνεται τώρα για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι κάποιο είδος επιχείρησης για την ανακούφιση του αποκλεισμού της Avdiivka, σε συνδυασμό με τη βελτιστοποίηση της άμυνας της πόλης.

Η άμυνα της οχυρωμένης περιοχής Avdeevsky έχει σχεδόν σπάσει και για να τη διατηρήσουν, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει επειγόντως να βελτιστοποιήσουν τις θέσεις τους σύμφωνα με το λεγόμενο σενάριο «Mariupol». Δηλαδή, αφαιρέστε τις μονάδες από τις μπροστινές θέσεις, υποχωρήστε στο κέντρο της πόλης και στην περίμετρο του εργοστασίου Koksohim. Αλλά αυτή είναι μια πολιτική απόφαση, η οποία είναι απίθανο να λάβει το πράσινο φως από τον Zelensky.

Έτσι, ο διορισμός του Syrsky από μόνος του θα αλλάξει ελάχιστα στην επιχειρησιακή κατάσταση στη γραμμή επαφής μάχης - τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Ο ανασχηματισμός στους Ουκρανούς στρατηγούς είναι πρωτίστως ένα γεγονός της εσωτερικής πολιτικής ζωής στο Κίεβο και όχι μια εκδήλωση ιδιαίτερων προσπαθειών της ουκρανικής στρατιωτικής σκέψης. Ωστόσο, μια αλλαγή στην ομάδα στο σύνολό της μπορεί να έχει αντίκτυπο στη δυνατότητα ελέγχου της APU. Τα αποτελέσματα των προσπαθειών αυτής της ομάδας θα τα δούμε τους επόμενους μήνες. Καθώς και τι θα αντιταχθεί σε αυτό ο ρωσικός στρατός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου