Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Η Γερμανία οδεύει πάλι προς «μεγάλο συνασπισμό»


Αν κάποιος είχε την παραμικρή αμφιβολία για το πόσο ελεγχόμενοι είναι από το σύστημα οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες, αρκεί να κοιτάξει την κατανομή εδρών στο Κοινοβούλιο της ηγεμονικής χώρας της Ευρώπης που προέκυψε από τις προχθεσινές βουλευτικές εκλογές και θα καταλάβει αμέσως τα πάντα. Οι δεξιοί χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ πήραν τελικά 311 έδρες. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πήραν περισσότερες - 192 οι Σοσιαλδημοκράτες, 64 οι Αριστεροί και 63 οι Πράσινοι, άρα συνολικά 319 έδρες!

Με δεδομένο ότι αυτή τη φορά το σύνολο των εδρών της ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας διαμορφώθηκε τελικά στις 630, ένας κεντροαριστερός συνασπισμός από τα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης όχι απλώς ξεπερνά τις έδρες της Δεξιάς, αλλά έχει και... κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, αφού ξεπερνά το κατώφλι των 316 εδρών που δίνει την αυτοδυναμία! Με άλλα λόγια, ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να αναδειχθεί καγκελάριος, διώχνοντας δημοκρατικότατα τη Μέρκελ από την εξουσία. Αυτό θα γινόταν σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

τι έχουν τα έρμα;


Τέτοια επιτυχία όσον αφορά το λεγόμενο «τάιμινγκ», δύσκολα βρίσκεις: Την ίδια ώρα που λάμβανε χώρα το περιστατικό που απαθανάτισε ο φακός, με τον διαδηλωτή – σχολικό φύλακα να οδηγείται από τα ΜΑΤ στην… «διαθεσιμότητα», ο κ. Σαμαράς, από το βήμα του συνεδρίου της «International Herald Tribune», δήλωνε: «Η ανάκαμψη βρίσκεται προ των πυλών»…
Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
Η ανεργία (σ.σ.: η επίσημα καταγεγραμμένη και όχι η πραγματική που είναι πολύ μεγαλύτερη) κινείται σταθερά άνω του 27%. Συγκριτικά με πέρσι έχει ανέβει κατά 15,5%. Στους νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών η ανεργία έχει εκτιναχτεί στο 59%.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΤΖΟΥΜΑΚΑ ΓΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, 23 Σεπτεμβριου 2013

Η Φωτό ΜουΠολλοί μίλησαν για θρίαμβο της Α. Μέρκελ. Υπάρχει και άλλη ανάγνωση
Η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία δε θα προκύψει μόνο από την εκλογική νίκη της Μέρκελ.
Στο σύνολο των 630 εδρών της νέας Μπούντεσταγκ της Γερμανίας σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα καταλαμβάνουν:
οι Χριστιανοδημοκράτες 311 έδρες.
οι Σοσιαλδημοκράτες 192 έδρες,
η Αριστερά 64 έδρες και
οι Πράσινοι 63 έδρες.

Πολλοί μίλησαν για θρίαμβο της Α. Μέρκελ.
Ωστόσο:
Πρώτον, οι Φιλελεύθεροι υπέστησαν μεγάλη ήττα και δεν εκπροσωπούνται στην ομοσπονδιακή Βουλή.
Δεύτερο, δεν έχει την αυτοδυναμία η Μέρκελ.

Γερμανία: Οι Σοσιαλιστές μιλούν για επαναληπτικές εκλογές


Στο ενδεχόμενο επανάληψης των εκλογών στην Γερμανία, εάν δεν καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, αναφέρεται άρθρο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Stern.

Το άρθρο έχει ως αφετηρία την δήλωση της ίδιας της καγκελαρίου Μέρκελ το βράδυ των εκλογών, ότι «ίσως κανείς να μην θέλει να συνεργαστεί μαζί μας», αλλά και τις - κυρίως ανεπίσημες - τοποθετήσεις στελεχών από όλες τις πλευρές. Ήδη ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Πράσινους, κατηγορώντας τους για πατερναλισμό και αναφερόμενος στην εμπλοκή στελεχών του σε σκάνδαλο σχετικά με την προ 30ετίας προσπάθεια για την αποποινικοποίηση της παιδεραστίας.
Οι Σοσιαλδημοκράτες έσπευσαν πάντως από την πρώτη στιγμή να βάλουν ψηλά τον πήχη των απαιτήσεών τους προκειμένου να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση υπό την Άγκελα Μέρκελ.

Ικανοποιημένη η τρόικα από τον γιο του Μητσοτάκη


Ιδιαίτερη ικανοποίηση στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής της τρόικας.

Σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού, οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο πρόγραμμα κινητικότητας και στα συμφωνηθέντα κατά την προηγούμενη επίσκεψή τους στην Ελλάδα.

Οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη ανέφεραν επίσης ότι χαρακτηριστικό του θετικού κλίματος που κυριάρχησε στη συνάντηση, αποτελεί η αναγνώριση απ' όλες τις πλευρές (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Ε.Ε.) των προσπαθειών που κατέβαλε το υπουργείο για την επίτευξη του στόχου της διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Είπαν ακόμη ότι αν και είχε προγραμματιστεί η συνάντηση να διαρκέσει δύο ώρες, τελικά περιορίστηκε σε μία ώρα και 20 λεπτά.

Τι κρύβεται πίσω από την άρνηση Σαμαρά για συνάντηση των αρχηγών με θέμα τη Χρυσή Αυγή


“ Η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου δείχνει αμήχανη μπροστά στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, αρνούμενη να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες, οι οποίες απορρέουν από τον θεσμικό της ρόλο. ”
Του Κώστα Καπνίση
Ουδείς μπορεί να κατανοήσει αν αυτό που κρύβεται πίσω από την άρνηση του Αντώνη Σαμαρά για συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με θέμα τη Χρυσή Αυγή είναι εμμονή ή κάτι άλλο που μόνο ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης μπορούν να εξηγήσουν. Μετά από τα τελευταία γεγονότα και τις ραγδαίες εξελίξεις γύρω από τις συνεχείς αποκαλύψεις για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, φαίνεται περίεργη αυτή η στείρα άρνηση να αντιμετωπιστεί καθαρά και πολιτικά το καυτό αυτό θέμα.
Η κυβέρνηση κρύβεται πεισματικά πίσω από τη Δικαιοσύνη και τις όποιες αποφάσεις της, οι οποίες θα πάρουν αρκετό καιρό μέχρι να διαμορφωθούν, καθώς ο όγκος εργασίας και η μελέτη των δεκάδων δικογραφιών δεν είναι δυνατό να ολοκληρωθεί σε λίγες μόνο ημέρες και αυτό γίνεται σεβαστό και κατανοητό από όλους. Ουσιαστικά η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου δείχνει αμήχανη μπροστά στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, αρνούμενη να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες, οι οποίες απορρέουν από τον θεσμικό της ρόλο. Η Δικαιοσύνη από τη μεριά της θα κάνει τη δουλειά της όπως μπορεί καλύτερα. Στη χώρα όμως εκτός από την δικαστική εξουσία, υπάρχει η νομοθετική και η εκτελεστική.

Στο ράφι τα προβλήματα της καθημερινότητας

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης/ FosPhotos
Είναι νέο μέτρο το εισιτήριο των 25 ευρώ για την εισαγωγή σε δημόσιο νοσοκομείο; Με βάση την κυβερνητική λογική, δεν είναι γιατί αποτελεί πρόταση της ελληνικής πλευράς, και όχι της Τρόικας, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος νοσηλείας των ανέργων και των ανασφάλιστων. Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης εξήγησε (στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σταρ) ότι θα αφορά όσους έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα 11.000 ευρώ και άνω και ότι αποτελεί τεκμήριο κοινωνικής δικαιοσύνης αφού οι πλουσιότεροι θα πληρώνουν για τους φτωχότερους.Γράφει η Αγγελική Σπανού

Είναι νέο μέτρο η αύξηση των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, την οποία έχει προαναγγείλει ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Μ. Χρυσοχοίδης; Με βάση την κυβερνητική λογική, δεν είναι γιατί αποτελεί μνημονιακή δέσμευση από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το οποίο ψηφίστηκε πέρυσι τον Φεβρουάριο και ο κ. Χατζηδάκης κατάφερε τότε να πάρει παράταση με το επιχείρημα ότι θα βρεθούν έσοδα από την πάταξη της εισιτηριοδαφυγής.

Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ !...


Στην ισχυρότερη θέση μετά τον Αντενάουερ, σχεδόν μισό αιώνα πριν, βρίσκει την Άγγελα Μέρκελ η επόμενη ημέρα των γερμανικών εκλογών, καθώς η Καγκελάριος βρέθηκε κοντά ακόμα και στην αυτοδυναμία, κάτι που έχει συμβεί μεταπολεμικά μόνο το 1957. Το ποσοστό των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) «άγγιξε» το 42% για πρώτη φορά μετά το 1990, όταν ο Χέλμουτ Κολ θριάμβευε ως ο Καγκελάριος που ξαναένωσε τη Γερμανία.
Η συγκυβέρνηση αποδείχτηκε καταστροφική για τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), που είδαν 2,2 εκατομμύρια ψηφοφόρους τους το 2009 να μετακινούνται τώρα στο κόμμα της Καγκελαρίου Μέρκελ, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να μείνουν εκτός του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, για πρώτη φορά μεταπολεμικά.
Αυτή η «κατάρα» της συνεργασίας μαζί της θα κυνηγάει τη Μέρκελ από εδώ και μπρος. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), που θα είναι πιθανότατα ο νέος κυβερνητικός εταίρος, έχουν ήδη υπάρξει θύματα την περίοδο 2005-09, όταν η συνεργασία με τη Μέρκελ τους οδήγησε στο χαμηλότερο ποσοστό μεταπολεμικά (23%) από το οποίο δεν κατάφεραν να ανακάμψουν σημαντικά ούτε αυτή τη φορά. Εδώ ίσως βρίσκεται και το μόνο πρόβλημα για την Καγκελάριο: Αυτή τη φορά στο SPD θα προσπαθήσουν να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος και να εμφανιστούν περισσότερο διεκδικητικοί.