Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Ο θαυμαστός «καινούργιος» κόσμος


Φυσικά το μέγιστο επίδικο των ημερών, παγκοσμίως, είναι η ίδια η ζωή. Η ίδια η ζωή που με τραγικό, είναι αλήθεια, τρόπο διδάσκει ότι η ζωή είναι μία και αδιαίρετη για όλους κι ότι η ζωή του καθενός από το ίδιο ύφασμα της ύπαρξης είναι κομμένη. Και είναι αυτή η ίδια η ζωή που διδάσκει –καταρρίπτοντας όλα τα ενάντια επιχειρήματα και όλες τις ενάντιες αφηγήσεις (όπως δ.χ. του νεοφιλελευθερισμού)– ότι δεν υπάρχει ανώτερη και κατώτερη ζωή. Κανένας δεν είναι ανώτερος οργανισμός και επομένως ανώτερο πνεύμα, αφού όπως σοφά το διατύπωσε ο μέγας Μπωντλέρ, «το σώμα μας είναι το πνεύμα μας».

Και όχι μόνο αυτό. Η πανδημία του φονικού ιού έδειξε, με δύναμη πυρηνικού ολέθρου, ότι η ζωή του καθενός εξαρτάται απολύτως από την ζωή του άλλου. Από την ζωή όλων των άλλων χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς αποστάσεις, είτε οριζόντιες (πλούσιες και φτωχές χώρες) είτε κάθετες (ταξικοί διαχωρισμοί και ταξικές διαστρωματώσεις). Συνεπώς είναι απολύτως φονική η κατασκευή ανωτεροτήτων και κατωτεροτήτων οποιασδήποτε υφής διότι διασπά το αδιαίρετο του όντος και τον αφήνει έκθετο και απροστάτευτο στον ακατάσχετο θάνατο. Με λίγα λόγια ο ιός αποδεικνύει το φονικό ψεύδος αυτού του οικονομικού συστήματος που η πυρηνική του ύπαρξη είναι και η καταγωγική του ανωμαλία. Η ύπαρξη του κέρδους.

Και επομένως είναι φονική η στρεβλότητα της ποσοτικοποίησης των πάντων προκειμένου να καταμετρώνται κέρδη και ζημίες, κατακερματίζοντας το ενιαίο, δημιουργώντας δηλαδή ένα φαντασιακό στην θέση του πραγματικού. Η συνέχεια είναι γνωστή και πληρωμένη με αίμα. Ένα πελώριο ποτάμι από αίμα που δεν έχει σταματήσει να κυλάει ορμητικά. Ολόκληρους πολιτισμούς έχει καταπιεί στο διάβα του, όχι μόνο με την σφαγή αλλά και με την ασθένεια (θυμηθείτε πως ξεκληρίστηκαν οι πολιτισμοί των Ίνκας και των Αζτέκων) και πάντα βρίσκει τρόπους να συνεχίσει την πορεία του.

Φήμες για «βελούδινο» πραξικόπημα στη Βραζιλία: Ο κορωνοϊός «γκρεμίζει» τον Μπολσονάρο

Την ανάληψη της εξουσίας από έναν επιχειρησιακό (λειτουργικό) πρόεδρο στη θέση του προέδρου της Βραζιλίας, Μπολσονάρο, επειδή δεν επέβαλε lockdown στη χώρα, μεταδίδουν λατινομερικανικά μέσα ενημέρωσης

Την ανάληψη της εξουσίας από έναν επιχειρησιακό (λειτουργικό) πρόεδρο στη θέση του προέδρου της Βραζιλίας, Μπολσονάρου, μεταδίδουν λατινομερικανικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τον αργεντινό δημοσιογράφο Horacio Verbitsky, ο οποίος μίλησε στο ραδιόφωνο Radio El Destape, η κρίση του κορωνοϊού και ο λανθασμένος τρόπος διαχείρισής της από τον ακροδεξιό, λαϊκιστή πρόεδρο Μπολσονάρο, τον οδηγεί στην απώλεια της εξουσίας. Δεν μιλούν για πραξικόπημα από τον στρατό, αλλά λόγω της αγανάκτησης του λαού της Βραζιλίας, ο πρόεδρος θα χάσει κάποιες από τις αρμοδιότητές του.

Ομως, το γεγονός ότι τη θέση του θα πάρει αξιωματικός, με απόφαση του βραζιλιάνικου στρατού, δείχνει ότι η κατάσταση στη χώρα είναι έκρυθμη και η εξουσία του Μπολσονάρου τρίζει επικίνδυνα.

Αργεντίνικα μέσα αναφέρουν ότι επιχειρησιακός πρόεδρος, προκειμένου να αντιμετωπίσει την πανδημία, αναλαμβάνει ο Walter Braga Netto, καθώς οι Ενοπλες Δυνάμεις ενοχλήθηκαν από την ανεύθυνη στάση του Μπολσονάρο σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έπρεπε να έχει λάβει για τον κορωνοϊό. Υπενθυμίζεται ότι ο στρατός είναι αυτός που στήριξε όλο αυτόν τον καιρό τον λαϊκιστή πρόεδρο.