Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Κι όμως, ο Σάντερς μπορεί να νικήσει!


Καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία ενόψει των αμερικάνικων προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, ένα είναι το βασικό ερώτημα που απασχολεί πλέον του περισσότερους στην άλλη άκρη του Ατλαντικού (και προφανώς όχι μόνο): ποιος θα είναι εκείνος που θα μπορέσει να απαλλάξει τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο από τον «εφιάλτη» του Ντόναλντ Τραμπ.

Για τους Δημοκρατικούς - μετά το «ναυάγιο» που υπέστησαν το 2016 - το ερώτημα μοιάζει μάλιστα να είναι ζωτικό. Κι αυτό γιατί στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές η Χίλαρι Κλίντον, η οποία είχε πάρει το χρίσμα της υποψηφιότητας μέσα από μια «αμφιλεγόμενη» διαδικασία, υπέστη σοκαριστική ήττα -αν και είχε πάρει συνολικά περισσότερες ψήφους- από τον αντίπαλό τους, έχοντας χάσει κρίσιμες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες παραδοσιακά στήριζαν το Δημοκρατικό Κόμμα. Και μάλιστα σε πολιτείες - κλειδιά, οι οποίες «έβγαζαν» πρόεδρο.

Επρόκειτο για έναν κίνδυνο, που είχαν επισημάνει αρκετοί, όταν έβλεπαν την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος να υπονομεύει εμφανώς μια ριζοσπαστική υποψηφιότητα, όπως αυτή του Μπέρνι Σάντερςπροκειμένου να αναδείξουν εκείνη της Χίλαρι Κλίντον.