Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Περισσότερες αποδείξεις ότι ο καπιταλισμός ποτέ δεν επιλύει τις κρίσεις του

Τζερόμ Ρούς

Βρισκόμαστε στην έναρξη μιας νέας φάσης στην παγκόσμια οικονομική κρίση. Πώς γίνεται να μας λένε συνεχώς οι ηγέτες του κόσμου ότι “αυτή η κρίση έχει τελειώσει”, και -έχουμε βαρεθεί πια την ίδια παράλογη ιστορία- κάποια άλλη κρίση να έρχεται σε ένα άλλο μέρος του πλανήτη, γελοιοποιώντας αυτή την επίσημη αφήγηση και τους ανόητους προπαγανδιστές της στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τον ακαδημαϊκό κόσμο; Όπως έχει σημειώσει ο Ντέιβιντ Χάρβεϊ, και όπως ο εν εξελίξει πανικός των αναδυόμενων αγορών επιβεβαιώνει, ο καπιταλισμός ποτέ δεν επιλύει τις κρίσεις του - απλώς τις μετατοπίζει γεωγραφικά.

Μπορεί να μην έχετε διαβάσει γι' αυτό στα γενικά μέσα ενημέρωσης ακόμα, αλλά ο οικονομικός τύπος είναι γεμάτος: οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντιμετωπίζουν σήμερα μια “αιματοχυσία” πάνω στην εμβάθυνση της αναταραχής στην παγκόσμια περιφέρεια. Όπως έγραψα ήδη, πέντε χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, βρισκόμαστε στην έναρξη μιας νέας φάσης στην παγκόσμια οικονομική κρίση. Τη στιγμή που οι ευρωπαίοι ηγέτες επαίρονται ότι το πρόβλημα του χρέους είναι τελικά “υπό έλεγχο”, οι επενδυτές χάνουν την ψυχραιμία τους μπροστά σε μια κινεζική επιβράδυνση και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ “στενεύει” το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας. Ο φόβος είναι ότι το επακόλουθο πρόβλημα ρευστότητας και η εμπορευματική κάμψη θα επηρεάσουν αρνητικά την ικανότητα ορισμένων αναπτυσσόμενων χωρών να αποπληρώσουν τα χρέη που συσσώρευσαν κατά την τελευταία δεκαετία των φτηνών πιστώσεων.

Η ληστεία εγέννησε την πολιτικήν…

Γράφει ο Διογένης ο Κυνικός

«Η αργία εγέννησε την πενίαν. Η πενία έτεκεν την πείναν. Η πείνα παρήγαγε την όρεξιν. Η όρεξις εγέννησε την αυθαιρεσίαν. Η αυθαιρεσία εγέννησε την ληστείαν. Η ληστεία εγέννησε την πολιτικήν. Ιδού η αυθεντική καταγωγή του τέρατος τούτου…» Αυτά έγραψε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στο έργο του οι «Έμποροι των Εθνών»… το 1822… όχι σήμερα! Σήμερα απλά δικαιώνονται τα λόγια του περισσότερο από ποτέ άλλοτε.


Είμαστε από εκείνους που από την πρώτη στιγμή φωνάζαμε ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν ήταν οικονομική, αλλά κυρίως ηθική. Και αρχή του κακού, της γάγγραινας που κατατρώει τα σωθικά μας, ήταν η διαφθορά… Πρέπει όμως να ομολογήσουμε κάτι. Ότι ακόμη και εμείς δεν φανταζόμαστε ότι η διαφθορά αυτή, στην κοιτίδα του πολιτισμού πανάθεμά μας, έφθανε μέχρι τα… έγκατα της γης!!! Αυτά που μαθαίνουμε τόσα επί χρόνια τώρα είναι απίστευτα. Κάθε ημέρα αποκαλύπτονται και ακόμη μεγαλύτερα τέρατα και σημεία. Και μας τρομάζει τι άλλο θα αποκαλυφθεί… Ειλικρινώς δεν ξέρουμε αν υπάρχει θεραπεία… Πριν από κάποια χρόνια η Ιταλία είχε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της τρομοκρατίας. Εκεί λοιπόν, η τρομοκρατία, είχε εισχωρήσει τόσο πολύ στον κρατικό μηχανισμό, που είχε γίνει μέρος του. Βεβαίως οι Ιταλοί, θέλησαν να τελειώνουν με αυτή και βρήκαν το σθένος και τα μέσα και ότι άλλο χρειαζόταν και την εκρίζωσαν. Εδώ όμως τι γίνεται με την διαφθορά;

Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει Καμίνη για το Δήμο Αθηναίων

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Κατσής/FosPhotos
Στο πλευρό του νυν δήμαρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, συντάσσεται το ΠΑΣΟΚ που προσέφερε, δια στόματος του γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, Νίκου Ανδρουλάκη, στήριξη στην υποψηφιότητά του στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Μετά από συνάντηση των δυο αντρών, ο Νίκος Ανδρουλάκης εξήρε το έργο του δημάρχου καθώς, όπως είπε, «σε ακραίες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, κατάφερε να στηρίξει μέσα από τις κοινωνικές δομές του Δήμου χιλιάδες συμπολίτες μας που περνούν πολύ δύσκολα και παράλληλα να εξορθολογήσει τα οικονομικά του Δήμου που παρέλαβε σε άσχημη κατάσταση από την προηγούμενη δημοτική αρχή».
Αμέσως μετά επιβεβαίωσε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στον Γιώργο Καμίνη.

Αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού Σαμαρά. Αμήν

Έφαγα μεγάλη φλασιά, που λένε τα νεούδια. Βλέποντας τον πρωθυπουργό μας, τον Αντώνη τον Σαμαρά, να ψέλνει το «Πάτερ Ημών» στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους, μου ήρθε αυτομάτως στο νου η σκηνή της βάφτισης από τον «Νονό» του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Από τις σπουδαιότερες στιγμές στην ιστορία του κινηματογράφου, εκεί όπου ο Μάικλ, ο νέος αρχηγός της Οικογένειας των Κορλεόνε, απαγγέλλει με κατάνυξη το «Πιστεύω», ενώ την ίδια στιγμή εκτελούνται, με δική του εντολή, οι αρχηγοί των άλλων οικογενειών της Νέας Υόρκης. Έψελνε ο Μάικλ το «Credo in unum Deum» και το αίμα έρρεε στα πεζοδρόμια, κατ' εντολήν του. Είπε και το filioque, ο Μάικλ, το οποίο, εξ επόψεως ορθοδόξης, είναι πολύ χειρότερο από τους φόνους.
Έβλεπα τον Αντώνη και ήταν σαν να βλέπω τον Μάικλ, έβλεπα τον Μάικλ και ήταν σαν να βλέπω τον Αντώνη. Μόνο που ο ένας είχε σκηνοθέτη τον Κόπολα κι ο άλλος τον Μουρούτη, ο ένας είχε αρχιμουσικό τον Νίνο Ρότα κι ο άλλος τον Σταμάτη Σπανουδάκη. Τον ένα τον έπαιζε ο Αλ Πατσίνο και τον άλλο ο Αλ Γκλέτσος, που δηλώνει θαυμαστής του Σαμαρά.

Νύχτα βίας στην Ουκρανία. Νεκροί και τραυματίες!

Άγριες συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας αφήνουν πίσω τουλάχιστον 9 νεκρούς και πολλούς τραυματίες και από τις δύο πλευρές. Αποκλεισμένο το Κοινοβούλιο. Τελεσίγραφο των υπηρεσιών Ασφαλείας και του υπουργείου Εσωτερικών.

Νωρίτερα, οι υπηρεσίες Ασφαλείας της Ουκρανίας και ο υπουργός Εσωτερικών προειδοποήσαν από κοινού τους διαδηλωτές να βάλουν τέλος στα επεισόδια μέχρι τις 18:00 (τοπική ώρα), διαφορετικά θα αναλάβουν να αποκαταστήσουν την τάξη με όλα τα διαθέσιμα μέσα, σύμφωνα με το νόμο.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο Εσωτερικών αρχικώς μίλησε επίσημα για 9 νεκρούς, 7 διαδηλωτές και 2 αστυνομικούς. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο αριθμός τους είχε ξεπεράσει τους 11

Για την αφαίρεση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι από τους μετανάστες και τους ομογενείς στις δημοτικές εκλογές

Δήλωση της συντονίστριας του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ

Η τροποποίηση που επιχειρείται να ψηφιστεί στη Βουλή, προκειμένου να στερήσει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι από τους μετανάστες και τους ομογενείς στις δημοτικές εκλογές, αποτελεί μια ακόμα επιβεβαίωση της ακροδεξιάς ατζέντας, που έχει επιλέξει η ΝΔ για να πολιτεύεται. Δεν είναι τυχαίο ότι έρχεται προς ψήφιση τώρα, ενώ η απόφαση δημοσιεύτηκε στις 4/2/2013 και δέχτηκε σφοδρότατη κριτική.


Εξάλλου, η Χρυσή Αυγή θα είναι το μόνο κόμμα που θα ψηφίσει μετά βεβαιότητας αυτή την τροποποίηση, με ουραγό το ΠΑΣΟΚ που κάποτε έδινε μάχες για το νόμο Ραγκούση. Οι δικαιολογίες ότι υπάρχει φόβος να ακυρωθούν οι εκλογές, αφού το ΣτΕ έχει κηρύξει το νόμο Ραγκούση αντισυνταγματικό ή ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σέβεται τις αποφάσεις του ΣτΕ, είναι προσχηματικές.