Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Ο Γκουαϊδό αρνείται να συμμετάσχει σε πρόωρη εκλογική αναμέτρηση



Την Παρασκευή σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Associated Press», ο Χουάν Γκουαϊδό, δοτός «πρόεδρος» των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να μετέχει σε εκλογές που θα προκηρυχτούν, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια διαδικασία «φάρσα». Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει δεσμευτεί να προκηρύξει εκλογές για την ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση Εθνική Συνέλευση στις αρχές του 2020. Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος και βασικός σύμμαχος του Maduro, Ντιοσντάδο Καμπέγιο, δήλωσε ότι οι εκλογές για την Εθνική Συνέλευση, η οποία αποτελεί το σημαντικότερο θεσμικό όργανο της χώρας και στο οποίο κυριαρχεί η αντιπολίτευση, θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο ή νωρίτερα. Η πενταετής θητεία της Εθνοσυνέλευσης θα λήξει το Δεκέμβριο του 2020 και οι εκλογές παραδοσιακά διεξάγονται τον τελευταίο μήνα της θητείας της.

Όπως είπε ο Γκουαϊδό σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «The Associated Press», μια εκλογική αναμέτρηση με τον Μαδούρο στην εξουσία θα είναι φάρσα. Πιο συγκεκριμένα ο ηγέτης της αντιπολίτευσης είπε ότι «είμαστε πολύ σαφείς ότι θα συνεχίσουμε μέχρι το σημείο που οι εκλογές στη Βενεζουέλα θα είναι πραγματικά ελεύθερες». Υποστήριξε ακόμα ότι υπάρχουν ενδείξεις αποδυνάμωσης της κυβέρνησης Maduro. Ακόμα είπε ότι ο πρόεδρος χρησιμοποιεί βασανιστήρια εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων και παράλληλα απομονώνεται συνεχώς τόσο από τον λαό της Βενεζουέλας όσο και από τη διεθνή κοινότητα.

Κο­λομ­βία: Αντάρ­τες των FARC ανα­κοί­νω­σαν την επα­νέ­ναρ­ξη του ένο­πλου αγώνα

Με βί­ντεο που αναρ­τή­θη­κε χθες Πέμ­πτη στο δια­δί­κτυο, ο δεύ­τε­ρος στην ιε­ραρ­χία των Επα­να­στα­τι­κών Ενό­πλων Δυ­νά­με­ων Κο­λομ­βί­ας-Λαϊ­κός Στρα­τός (FARC-EP) Ιβάν Μάρ­κες ανα­κοί­νω­σε ότι ξα­να­παίρ­νει τα όπλα μαζί σε άλ­λους ηγέ­τες των ανταρ­τών, κα­ταγ­γέλ­λο­ντας την αθέ­τη­ση από την πλευ­ρά της αστι­κής κυ­βέρ­νη­σης της συμ­φω­νί­ας ει­ρή­νης του 2017.

«Ανα­κοι­νώ­νου­με στον κόσμο ότι ξε­κί­νη­σε η δεύ­τε­ρη Marquetalia [ιστο­ρι­κό λίκνο της εξέ­γερ­σης στη δε­κα­ε­τία του 1960], εξ ονό­μα­τος του οι­κου­με­νι­κού δι­καί­ου των λαών να παίρ­νουν τα όπλα για να εξε­γερ­θούν ενά­ντια στην κα­τα­πί­ε­ση», ανα­φέ­ρει στο βί­ντεο ο Ιβάν Μάρ­κες, φο­ρώ­ντας πρά­σι­νη στολή πα­ραλ­λα­γής, στο πλευ­ρό κυ­ρί­ως του Χε­σούς Σά­ντριτς, ενός άλλου πρώην ηγέτη των FARC. 

Από το δάσος της νο­τιο­α­να­το­λι­κής Κο­λομ­βί­ας, ο Ιβάν Μάρ­κες ανα­κοί­νω­σε «τη συ­νέ­χι­ση των επι­χει­ρή­σε­ων των ανταρ­τών σε απά­ντη­ση της προ­δο­σί­ας από το κρά­τος των συμ­φω­νιών ει­ρή­νης της Αβά­νας» που είχαν οδη­γή­σει στον αφο­πλι­σμό το 2017 πε­ρί­που 7.000 αν­δρών και γυ­ναι­κών μα­χη­τών των FARC.

Ο διοι­κη­τής Μάρ­κες ήταν ο επι­κε­φα­λής της αντι­προ­σω­πεί­ας των FARC στις ει­ρη­νευ­τι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις που διε­ξή­χθη­σαν στην Αβάνα από τον Σε­πτέμ­βριο του 2012 μέχρι το κα­λο­καί­ρι του 2016 με την κυ­βέρ­νη­ση του προ­έ­δρου (2010-2018) Χουάν Μα­νου­έλ Σά­ντος. Μετά την υπο­γρα­φή της συμ­φω­νί­ας ει­ρή­νης, οι FARC με­τα­σχη­μα­τί­στη­καν σε πο­λι­τι­κό κόμμα, με εκα­το­ντά­δες αντάρ­τες να τί­θε­νται προ­ο­δευ­τι­κά στο πε­ρι­θώ­ριο της δια­δι­κα­σί­ας που είχε σκοπό να θέσει τέρμα σε μια ένο­πλη σύ­γκρου­ση διάρ­κειας μισού αιώνα.

Σταύρος Μπαλάσκας: Από τη «ζαρντινιέρα» στα «σκουπίδια των Εξαρχείων»

Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Σταύρος Μπαλάσκας, που απασχόλησε τις τελευταίες ημέρες τα φώτα της δημοσιότητας εξαιτίας της ρατσιστικής του δήλωσης περί «ενοχλητικής σκόνης» (για πρόσφυγες και μετανάστες) και «σκουπιδιών» (για «ακροαριστερούς, ακροαναρχικούς, ανθρώπους ιδιαίτερους») δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί με δηλώσεις του.

Ένα ποτ πουρί από τις επιτυχίες μόνο του τελευταίου τριμήνου μπορεί να περιλάβει τις απειλές του λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές από το «Πρώτο Θέμα» ότι «αν πάρουμε πολιτική εντολή για τα Εξάρχεια, θα πάθετε την πλάκα σας» ή του περασμένου Απριλίου, από τον ΣΚΑΪ πάλι, αναφερόταν στα Εξάρχεια ως «κατακτημένα ελληνικά εδάφη εντός της ελληνικής επικράτειας».

Στις 9 Ιουλίου 2019, μετά τις εκλογές πια, από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ σπεύδει να δηλώσει: "Δεν περάσαμε καλά σαν αστυνομικοί και η ψυχολογία μας δεν ήταν καλή. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν στάθηκε δίπλα στους αστυνομικούς». Και προσθέτει: «Δεν αισθανόμασταν ότι έχουμε μία πολιτική κάλυψη».

Η ψυχολογία του αστυνομικού απασχολεί πολύ τον κ. Μπαλάσκα, ειδικά όταν νιώθει ότι δεν επικροτείται από δημοσιογράφους, πολιτικούς ή ακαδημαϊκούς η αστυνομική αυθαιρεσία. Τον μακρινό Νοέμβριο του 2006 ο Σταύρος Μπαλάσκας, ως αντιπρόεδρος τότε της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, για την «υπόθεση της ζαρντινιέρας» τσακωνόταν στα τότε παράθυρα του Mega με τον Γ. Πρετεντέρη και την Τρέμη ρωτώντας αν ο Γ. Πρετεντέρης έχει πάει στρατό και τι έλεγαν εκεί περί «ακμαιότατου ηθικού», το οποίο θεωρούσε ο Στ. Μπαλάσκας ότι επλήγη από τις επικρίσεις και τις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί από τη δημοσίευση των σκηνών του άγριου και αναίτιου ξυλοδαρμού του Κύπριου φοιτητή.

Εγώ θα ξανανέβω στον Πενταδάκτυλο. Αν δεν προλάβω να με πάτε σεις. Μου το χρωστάτε!

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας


«Μου είπαν: Είσαι μικρός. Αν κάνεις ένα ακόμα βήμα θα σε αφανίσουν.
Είπα: Αν...
δεν το κάνω θα είμαι ακόμα πιο μικρός (...)
(...) όσος μού έμεινε χρόνος ανήκει στον αγώνα για λευτεριά και δικαίωση.
Τότε μόνο θα αναπαυθώ ζωντανός ή νεκρός,
όταν λεύτεροι πορευτούμε στον λεύτερο Πενταδάκτυλο.
Εγώ θα ξανανέβω στον Πενταδάκτυλο.
Αν δεν προλάβω να με πάτε σεις. Μου το χρωστάτε!»
Βάσος Λυσσαρίδης
30 Αυγούστου 1974... η δολοφονική επίθεση εναντίον του Βάσου Λυσσαρίδη κι ο θάνατος του Δώρου...

Στην Κύπρο μας, το μετερίζι του Ελληνισμού και της Πατρίδας... όλα ἦταν ὅλα σιωπηλά,
γιατί τὰ 'σκιαζε ἡ φοβέρα καὶ τὰ πλάκωνε ἡ σκλαβιά...
Το προδοτικό πραξικόπημα, έργο της αμερικανοκίνητης χούντας των συνταγματαρχών -με αποτέλεσμα την τουρκική εισβολή με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ-, πραγματοποιούσε τους στόχους των προστατών-συμμάχων μας κι οι ορδές του Αττίλα εισβάλλουν ανενόχλητες στην Κύπρο.
Η χούντα είχε καταρρεύσει κι οι λεγόμενοι «συνετοί και ρεαλιστές», όπως κι οι σημερινοί "μεταρρυθμιστές, εκσυγχρονιστές" της κοσμοπολίτικης "αριστεράς" και δεξιάς, γνήσιοι συνεχιστές τους, πρόθυμοι για υποταγή ζητούσαν το συμβιβασμό... να δοθεί «γη και ύδωρ», προβάλλοντας το γνωστό: "Δεν υπάρχει άλλη λύση".
Ο "εθνάρχης" της δεξιάς ήταν σαφής κι η φράση του, εκτελώντας τα συμβόλαια των συμμάχων μας, μας στοιχειώνει μέχρι σήμερα -με μοναδική εξαίρεση την περίοδο της πρωθυπουργίας του Ανδρέα Παπανδρέου με το "Αμυντικό Δόγμα"-... Κ. Καραμανλής... «Η Κύπρος κείται μακράν»!