Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Τα ξαναβρήκε η κυβέρνηση με τον Μαδούρο;

Περίεργο. Ενώ μια από τις πρώτες ανακοινώσει
ς του υπουργείου Εξωτερικών, μόλις δυο εβδομάδες μετά τις εκλογές του Ιουλίου, οπότε η Νέα Δημοκρατία αναδείχθηκε κυβέρνηση, ήταν η αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας, τώρα το μέγαρο Μαξίμου στέλνει στην πρεσβεία της χώρας στην Αθήνα “απεσταλμένο” του για να συναντηθεί με τους διπλωμάτες του Καράκας.

Πρόκειται για τον Ιάσωνα Πιπίνη, ο οποίος έχει την “επίσημη” ιδιότητα του συμβούλου του πρωθυπουργού για τις… λατινοαμερικανικές υποθέσεις.

Ο ίδιος, ως δημοσιογράφος προηγουμένως, εμφανιζόταν ως σφοδρός επικριτής του “καθεστώτος Μαδούρο” και υπέρ του Γκουαϊδό.

Το ερώτημα είναι ποια αποστολή κλήθηκε να εκτελέσει ο Ι.Πιπίνης πηγαίνοντας στην πρεσβεία της Βενεζουέλας.

Επιπλέον (γιατί αυτή η επισημότητα;) η φωτογράφησή του με φόντο το πορτραίτο του Μαδούρο και του Τσάβες μάλιστα, και η ανάρτηση της φωτογραφίας αυτής στον λογαριασμό twitter της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα.

Πάτρα: Πετούν έξω από το σπίτι της 4μελή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα παιδί ΑμεΑ - Το σπίτι τους πουλήθηκε σε πλειστηριασμό και αύριο το σφραγίζουν


"Έχω τρελαθεί, δεν ξέρω τι να κάνω. Αύριο με πετάνε έξω από το σπίτι μου" μας είπε η Μ.Α. η οποία έχασε το σπίτι της σε πλειστηριασμό. 
Όπως μας λέει η ίδια, πρόκειται για το σπίτι όπου ζει και μεγαλώνει τα τέσσερα παιδιά της ένα εκ των οποίων είναι ΑμεΑ. 
Η μοίρα της έπαιξε άσχημο παιχνίδι αφού οι ανατροπές στην ζωή της ήταν πάρα πολλές τα τελευταία χρόνια. Έχασε τη δουλειά της, χώρισε με τον άντρα της και έμεινε σε ένα σπίτι που είχε πάρει δάνειο για να το κατασκευάσει μη μπορώντας να πληρώσεις τις δόσεις στην τράπεζα. 
Απευθύνθηκε σε δικηγόρο προκειμένου να ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη και πάλι η τύχη δεν ήταν με το μέρος της. Εξαπατήθηκε από κάποιους που παρίσταναν τους δικηγόρους και μάλιστα όπως καταγγέλει η ίδια το κύκλωμα αυτό αποκαλύφθηκε και πλέον οι υπαίτιοι βρίσκονται στις φυλακές Κορυδαλλού. 
Εκείνη όπως μας λέει δεν είχε άλλα χρήματα για να πληρώσει εκ νέου δικηγόρο και έφτασε η ώρα του πλειστηριασμού. 
Όπως ενημερώθηκε το σπίτι το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Ψάχου, βγήκε στο σφυρί μέσω ηλεκτρονικού πλειστηριασμού ο οποίος έγινε στην Κεφαλλονιά. Απόψε, ειδοποιήθηκε πως αύριο το πρωί το σπίτι θα πρέπει να σφραγιστεί αφού πλέον έχει νέο ιδιοκτήτη. 
Η γυναίκα  έστειλε τα παιδιά σε συγγενικό τους πρόσωπο στην Αθήνα προκειμένου να μην ζήσουν αυτές τις στιγμές και περιμένει υπομονετικά να δει αν υπάρχει περίπτωση να αναβληθεί το αυριανό "ραντεβού" που της έδωσαν από την τράπεζα. 

Η Απουσία του Αργύρη Χιόνη

Τη λέξη Απουσία την άκουσα, για πρώτη φορά, στο σχολείο. Ο δάσκαλος έπαιρνε απουσίες, ο απουσιολόγος έπαιρνε απουσίες… Γιατί τις παίρνανε, που τις πηγαίνανε και τι τις κάνανε, ποτέ δεν κατάλαβα. Και επειδή, μικρός, ήμουν πολύ φιλάσθενος, παίρνανε συχνά και τις δικές μου απουσίες, χωρίς ωστόσο να νιώσω ποτέ ότι κάτι μου αφαιρούσαν, κάτι μου έλειπε.

Το ίδιο γινότανε και με τον πυρετό μου. Κάθε φορά που αρρώσταινα, μου ‘λέγε η μάνα μου:
«Έλα, να σου βάλω το θερμόμετρο, να σου πάρω τον πυρετό».

Και μου ‘βαζε το θερμόμετρο στη μασχάλη, αλλά τον πυρετό δεν μου τον έπαιρνε, γιατί ο πυρετός έμενε εκεί και μ’ έψηνε, μέχρι που αποφάσιζε να φύγει από μόνος του και κά­ποιον άλλονε να βρει για να παιδέψει.

Είχα, όπως καταλαβαίνετε, ένα πρόβλημα με τις λέξεις που δεν χρησιμοποιούνταν κυριολεκτικά, που άλλα έλεγαν και άλλα εννοούσαν. Δεν είχα ακόμη μάθει τη μεταφορική χρήση τους· δεν ήμουν ακόμη ποιητής.

Αυτό συνέβη λίγο αργότερα. Θέλω να πω, άρχισα να γίνομαι ποιητής, όταν, με τη βοήθεια του νονού μου, έμαθα ότι η απουσία είναι πουλί. Ο νονός μου, ένας γλυκός, διαβασμένος και ευφάνταστος άνθρωπος, ζούσε, με τη γυναίκα του, σε μια μεγάλη μονοκατοικία με εξίσου μεγάλο κήπο. Ακριβώς δίπλα (ένας ψηλός μαντρότοιχος ήταν το όριο), βρισκότανε η λαϊκή αυλή όπου εμείς, τέσσερα άτομα, καταλαμβάναμε, με ταπεινό νοίκι, ένα μόνο δωμάτιο χωρίς κανένα βοηθητικό χώρο.

Πέντε βόμβες απειλούν την κυβέρνηση


Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr.

Μιλώντας για την κυβέρνηση είναι σκόπιμο να αρχίσουμε από την αντιπολίτευση. Υπάρχουν δυο τρόποι για να πολιτευτεί ο Αλέξης Τσίπρας:
Ο ένας είναι να κοπιάρει τον Μητσοτάκη της αντιπολίτευσης: να αρχίζει να ζητάει αμέσως εκλογές, να κάνει το άσπρο μαύρο, να χτυπάει κάτω από τη ζώνη, να βάλει τους δικούς τους να βρίζουν σαν καραγωγείς τον Πρωθυπουργό και να βρίσκει σκάνδαλα κάτω από κάθε υπουργική υπογραφή. Το τελευταίο δεν θα είναι και δύσκολο.

Ο άλλος τρόπος είναι να εστιάσει μεθοδικά πάνω σε συγκεκριμένες πλευρές της κυβερνητικής λειτουργίας και πολιτικής και σε ορατές αδυναμίας του Πρωθυπουργού και να τον χτυπάει χωρίς έλεος. Πανεύκολο. Με επιχειρήματα και πολιτική ευπρέπεια αλλά ανελέητα.

Η αντιπολίτευση δεν γίνεται με ανθοδέσμες. Θέλει σκληρό ροκ, που έλεγε κι ο Λαλιώτης. Για να βρει η αξιωματική αντιπολίτευση αυτή τη θεματολογία και τα αδύναμα κυβερνητικά σημεία δεν θα κουραστεί.

Για τις μπουλντόζες ρε γαμώτο!


Εσένα δεν σε ενοχλούσαν οι πρόσφυγες στην κατάληψη των Εξαρχείων, αλλά αφού αργούν οι μπουλντόζες είπε η τηλεόραση να σε ανακουφίσει με τις μπουλντόζες του Χρυσοχοϊδη, να βγεις λίγο από τη μιζέρια.
Γιατί, δεκάωρο έκλεισες και σήμερα στη δουλειά και το αφεντικό δεν σου έχει εξοφλήσει ακόμα τον περασμένο μήνα. Αλλά εσύ είσαι ωραίος. Θα βάλεις πλάτη, θα δανειστείς αλλά στη μιζέρια δεν θα πέσεις. Θα υψωθούν οι ουρανοξύστες και θα είσαι ο πρώτος που θα βγάλει σέλφι, θα την ποστάρεις στα social media και θα νιώσεις ωραίος! Γιατί όταν το έριχνες το φακελάκι στην κάλπη, είχες ένα όραμα εσύ. Να μπουν οι γαμημένες οι μπουλντόζες στο Ελληνικό, να έρθει η ανάπτυξη. 

- Τo θέμα είναι να μην πέσεις στη μιζέρια.
Εντάξει κρίση, εντάξει ο μισθός για κλάματα αλλά να έχεις ένα όραμα.
Ότι την επόμενη φορά που θα βολτάρεις στην παραλιακή, θα δεις τους ουρανοξύστες της επένδυσης του Ελληνικού και θα νιώσεις πως ζεις στο Μανχάταν.
Μπορεί ν’ αφήσεις και τον μισθό πείνας Α και να αναζητήσεις εκεί τον μισθό πείνας Β. Μπορεί να έχεις αποφασίσει να φας κι έναν μισθό στο καζίνο γιατί η φτώχεια ήθελε κάποτε καλοπέραση, σήμερα όμως θέλει γκλαμουριά. Γιατί έτσι σε μεγάλωσαν στα χρόνια της φούσκας.
Το θέμα είναι να μην πέσεις στη μιζέρια.Φωτεινή Λαμπρίδη

Απειλείται με απέλαση Ιρανή κρατούμενη πρόσφυγας- Έφυγε από το Ιράν λόγω κακοποίησης από τον σύζυγό της

- Να μην απελαθεί η κρατούμενη Sharareh Khademi ζητούν οι κρατούμενες των φυλακών Κορυδαλλού. Όπως καταγγέλλεται στο κείμενο των κρατουμένων, η S.K διέφυγε από το Ιράν για να γλιτώσει από την συστηματική καταπίεση του συζύγου της, παίρνοντας μαζί και την εξάχρονη κόρη της.

Το δικαστήριο στην Ελλάδα αποφάσισε την έκδοσή της στο Ιράν και την Τρίτη 8/10 εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό το ζήτημα της έκδοσής της.
«Μια απόφαση από τα ελληνικά δικαστήρια που θα διατάσσει την έκδοση της Sharareh και της κόρης της, είναι μια απόφαση που θα οδηγήσει τη μητέρα στον θάνατο και το εξάχρονο κοριτσάκι στην κηδεμονία ενός αδίστακτου άνδρα», σημειώνει η ανακοίνωση, ζητώντας την παραμονή της οικογένειας στην Ελλάδα.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΜΑΣ SHARAREH KHADEMI
Τις τελευταίες εβδομάδες συγκρατούμενή μας στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού είναι η Sharareh Khademi από το Ιράν. Ήρθε πρόσφυγας στην Ελλάδα με την 6χρονη κόρη της Diana, τον αδελφό και την αδελφή της. Η ίδια συνελήφθη με ένταλμα της ΙInterpol που εκδόθηκε από το Ιράν με βάση την κατηγορία του άντρα της για ‘‘αρπαγή ανηλίκου’’, δηλαδή της κόρης της.
Το δικαστήριο στην Ελλάδα αποφάσισε την έκδοσή της στο Ιράν και την Τρίτη 8/10 εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό από τον Άρειο Πάγο το ζήτημα της έκδοσής της.

Ζοζέ Σαραμάγκου, σε όλη τη ζωή του πάλεψε για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση

Ο νομπελίστας κομμουνιστής Πορτογάλος συγγραφέας Ζοζέ Σαραμάγκου γεννήθηκε 16 Νοέμβρη 1922 στο χωριό Aζινιάγκα της Πορτογαλίας. Ήταν παιδί ακτήμονων χωρικών, που για να επιβιώσουν μετεγκαταστάθηκαν στη Λισαβόνα.

Στα 12 του χρόνια εγκατέλειψε το σχολείο και για περίπου μία διετία εργάστηκε ως κλειδαράς. Στη συνέχεια, εξαιτίας της οικονομικής ανέχειας της οικογένειάς του, γράφτηκε σε τεχνική σχολή, αντί για το κλασικό γυμνάσιο που ήθελε. Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε για δύο χρόνια ως μηχανικός αυτοκινήτων. Αλλά ο νεαρός Σαραμάγκου είχε πάθος με τα Γράμματα, με την ανάγνωση, τη μάθηση και τελικά το γράψιμο.

Αυτομόρφωτος ο Σαραμάγκου, έμαθε μόνος του ξένες γλώσσες, μεταξύ άλλων εργάστηκε ως διοικητικός υπάλληλος, ως υπάλληλος εκδοτικών οίκων και συνεργάτης πολλών εφημερίδων. Εργάστηκε στην εφημερίδα «Diario de Νoticias» ως το 1975, όταν πλέον μπορούσε να ζήσει αξιοπρεπώς από τα συγγραφικά δικαιώματα των βιβλίων του.


Το πρώτο του μυθιστόρημα «Γη της Αμαρτίας» εκδόθηκε το 1947. Μετά από 19 χρόνια εξέδωσε την ποιητική ανθολογία «Os Poemas Possiveis».

Ο μικρός ήρωας Ικμπάλ Μασίχ

Οι σύγχρονες μορφές δουλείας είναι πάρα πολλές και δυστυχώς πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εκτιμάται ότι ζουν σαν σκλάβοι. Πολλοί από αυτούς είναι παιδιά. Σε χώρες όπως η Ινδία και το Πακιστάν, εκατομμύρια μικρά παιδιά εξαναγκάζονται σε εργασία από εξαιρετικά μικρή ηλικία. Οι συνθήκες πραγματικά φρικτές. Στην περίπτωση ενός μικρού Πακιστανού, του Ικμπάλ Μασίχ, ο μικρός σκλάβος έγινε ήρωας, αφού στη διάρκεια της σύντομης ζωής του κατάφερε με περίσσιο κουράγιο να αφυπνίσει τον κόσμο και να διεκδικήσει τα δικαιώματα των παιδιών που κάποιοι επιτήδειοι τους τα στερούν για προσωπικό τους όφελος.

Στην τρυφερή ηλικία των 4 ετών, που άλλα παιδιά απολαμβάνουν τη θαλπωρή του σπιτιού και την αγάπη των γονιών τους, ο Πακιστανός Ικμπάλ πουλήθηκε σε ταπητουργείο, ή για την ακρίβεια αποτέλεσε ενέχυρο για την κάλυψη χρέους 12 δολαρίων. Η οικογένειά του χρειάστηκε τα χρήματα για να παντρέψει τον μεγαλύτερο αδελφό του. Δεν τον ρώτησε κανείς, ούτε και ήταν θέλησή του. Η μέθοδος αυτή της ‘ανταλλαγής’ είναι όμως κάτι το συνηθισμένο, αν και πολύ σπανίως τα θύματα απελευθερώνονται από αυτή την παγίδα. (Με διάφορα τεχνάσματα αντί να μειώνεται το δάνειο, συνεχώς αυξάνεται. Όταν ο Ικμπάλ έγινε 8, η οικογένειά του χρωστούσε 260 δολάρια!)