Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

To ανατριχιαστικό προφητικό κείμενο του Ιονέσκο

Ένα από τα σημαντικότερα θεατρικά κείμενα όλων εποχών «Το παιχνίδι της σφαγής» του Ευγένιου Ιονέσκο περιλαμβάνει ένα συγκλονιστικά επίκαιρο απόσπασμα: 
«Σας συγκέντρωσα εδώ για τελευταία φορά, στην πλατεία της πόλης μας, για να σας ενημερώσω: Μας συμβαίνει κάτι εντελώς ανεξήγητο. Δεχθήκαμε επίθεση από ένα λοιμό αγνώστων αιτιών. Οι γειτονικές πόλεις και χώρες μας έχουν κλείσει τα σύνορά τους. Στρατός έχει κυκλώσει την πόλη μας. Κάθε είσοδος και έξοδος απαγορεύεται. Μέχρι χτες ήμασταν ελεύθεροι, όμως από σήμερα είμαστε σε καραντίνα.
Συμπολίτες κι επισκέπτες της πόλης μας, μην επιχειρήσετε να δραπετεύσετε, γιατί θ’ αντιμετωπίσετε τα πυρά των στρατιωτών που καραδοκούν σε κάθε έξοδο της πόλεως. Χρειάζεται να οπλιστούμε με όλο το θάρρος που διαθέτουμε.
Επίσης χρειάζονται γερά χέρια ν’ ανοίγουν τάφους. Τα οικόπεδα, οι ακάλυπτοι χώροι, οι αυλές, τα γήπεδα, όλα επιτάσσονται, γιατί τα νεκροταφεία γέμισαν.
Επίσης ζητώ εθελοντές να επιτηρούν τα μολυσμένα σπίτια, μήπως κάποιος μπει ή βγει. Θα ορίσουμε ορκωτούς επόπτες που θα επισκέπτονται τα σπίτια… για να αναφέρουν στις αρχές, προκειμένου να απομονωθούν οι πιθανοί φορείς.

Ο Δεκάλογος Κατά του Κορωνοϊού - Από Έλληνα καθηγητή του ΜΙΤ

Καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται 

με ραγδαίους ρυθμούς και η χώρα μας έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των κρατών που έχουν πάρει μέτρα έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει περαιτέρω θεαματική αύξηση, είναι πολύ χρήσιμο να ακολουθούμε συμβουλές από ειδικούς που μιλάνε ψύχραιμα κι επιστημονικά, μακριά από το πανηγύρι των (σόσιαλ) μίντια.

Ο Μανώλης Κέλλης είναι καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών και μέλος του Εργαστηρίου Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL) του ΜΙΤ καθώς και του Ινστιτούτου Broad. Έχει μπεί στο βιβλίο Γκίνες μαζί με τα 2 αδέρφια του, ενώ έχει βραβευθεί κι από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα.

Με μια ανάρτησή στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook δίνει τον εξής δεκάλογο πρόφύλαξης από τον COVID-19.

1. Ο ιός εξαπλώνεται ασυπτωματικά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να τον έχετε ήδη κολλήσει και να τον μεταδίδετε χωρίς να το ξέρετε. Για να περιορίσουμε αυτήν την εκθετική εξάπλωση, παρακαλώ μειώστε στον ελάχιστο μεγάλες συναθροίσεις, ταξίδια, χειραψίες, αλλά και την επαφή με το πρόσωπό σας.

Κορονοϊός: Τι είναι η πανδημία και ποια είναι η διαφορά της με την επιδημία

Πώς έφτασε ο ΠΟΥ να αναβαθμίσει την απειλή του COVID-19

Ο κορονοϊός κηρύχθηκε επισήμως πια πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τρεις μήνες μετά την εμφάνισή του στην πόλη Ουχάν της Κίνας.

Ο ΠΟΥ κάλεσε όλες τις χώρες να εργαστούν για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού, την ώρα που τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται καθημερινά και οι θάνατοι ασθενών αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς.

Ποια είναι όμως η διαφορά μεταξύ της πανδημίας και της επιδημίας, με όρους ιατρικούς;

Κατ' αρχάς πριν από τα δύο επίπεδα αυτά υγειονομικού συναγερμού, υπάρχει το στάδιο του ξεσπάσματος ή έξαρσης (outbreak). Οι τρεις διαβαθμίσεις, τα τρία σενάρια εξάπλωσης ασθενειών, έχουν διαφορές κλίμακας μεγεθών, όπως αναφέρει το Eco Watch.
Το ξέσπασμα μιας ασθένειας

Το ξέσπασμα μιας ασθένειας αποτελεί το πρώτο επίπεδο και εντοπίζεται σε συγκεκριμένα χρονικά και γεωγραφικά πλαίσια από επιδημιολόγους που προβλέπουν την εξάπλωση μιας ασθένειας εντός αυτών των ορίων και μιας συγκεκριμένης πληθυσμιακής μονάδας. Πρόκειται για μία όχι αμελητέα αύξηση στα αναμενόμενα κρούσματα της ασθένειας.

Μητσοτάκης για κοροναϊό: Τα δυσκολότερα έρχονται - Για τις εκκλησίες ισχύει ό,τι και για τις δημόσιες συναθροίσεις

Διάγγελμα για την επιδημία του κοροναϊού στη χώρα απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την ώρα που τα μηνύματα από τους γιατρούς για την κατάσταση είναι δυσοίωνα. «Τα δυσκολότερα είναι μπροστά μας. Ο στόχος μας είναι απλός: Τα σοβαρά κρούσματα να απλωθούν σε βάθος χρόνου, ώστε οι ασθενείς να λάβουν τη φροντίδα που αξίζουν και δικαιούνται από τα νοσοκομεία μας», είπε. 

Σχετικά με το κρίσιμο θέμα του εκκλησιασμού και της «θείας κοινωνίας» o Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού πρώτα μίλησε για την πίστη του στον Θεό, αν και δεν ανακοίνωσε κλείσιμο εκκλησιών όπως έπραξαν οι ηγεσίες άλλων χωρών, απευθύνθηκε στους πιστούς λέγοντας πως «ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις ισχύει και για τις εκκλησίες» και ζήτησε τη στήριξη της ηγεσίας της Εκκλησίας, η οποία ισχυρίζεται πως η «θεία κοινωνία» δεν είναι επικίνδυνη για τη δημόσια Υγεία και καλεί τους πιστους να κοινωνήσουν, θέση την οποία εξάλλου εκφράζουν δημόσια και πολλά κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του κόμματός του. Πάντως, παρά την παρότρυνση προς τους πιστούς περί συναθροίσεων, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να αναφερθεί άμεσα στο ζήτημα της «θείας κοινωνίας».