Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

«Είμαστε το 99%» φώναξαν οι διαδηλωτές του Occupy Wall Street


Στην καρδιά της παγκόσμιας οικονομίας συγκεντρώθηκαν σήμερα εκατοντάδες διαδηλωτές του κινήματος Occupy Wall Street, που συμπλήρωσε ένα χρόνο ζωής και δράσεων κατά της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ και της απληστίας του συστήματος. Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να κυκλώσουν το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ωστόσο απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, που πραγματοποίησαν σύμφωνα με το Reuters δεκάδες συλλήψεις. Πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για 90 συλλήψεις.
«Είμαστε το 99%» φώναζαν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας απέναντι από το πάρκο Zuccotti, που πριν από ένα χρόνο είχε αποτελέσει τη βάση του κινήματος του Occupy Wall Street.
«Αυτό που συνέβη εδώ πριν από ένα χρόνο ήταν η αρχή ενός κινήματος που δεν μπορεί να σταματήσει», δήλωσε ο συγγραφέας και βραβευμένος με πούλιτζερ δημοσιογράφος, Chris Hedges. «Αυτό που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο θα οδηγήσει στην τελική καταδίκη του κράτους των εταιρειών», πρόσθεσε.

«Τραπεζίτες, ντροπή σας», «Βγάλτε τα χρήματα από την πολιτική», «Οι τραπεζίτες στη φυλακή» έγραφαν μερικά από τα πανό των διαδηλωτών.
«Νομίζω ότι είναι ηλίθιοι. Δεν έχουν καμία ατζέντα», δήλωσε αλαζονικά ο Robert Nicholson, ένας από τους χρηματιστές της Wall Street, κοιτάζοντας μια ομάδα διαδηλωτών, όπως αναφέρει η εφημερίδα LA Times.

Το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε μια σειρά από δράσεις, στο πλαίσιο της πρώτης επετείου της γέννησης του κινήματος Occupy Wall Street. Η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 30 άτομα κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Το κίνημα Occupy Wall Street, που εναντιώνεται μεταξύ άλλων στη διαφθορά, τους χρηματοοικονομικούς θεσμούς, τη διάσωση των μεγάλων τραπεζών και στο 1% των πιο πλούσιων ανθρώπων, αποτέλεσε έμπνευση για την δημιουργία αντίστοιχων κινημάτων στις ΗΠΑ αλλά και την Ευρώπη.
http://dedousi.blogspot.gr