Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Η ιστορία του κινήματος Antifa που μπήκε στο στόχαστρο του Τραμπ

Πρόθυμος, όπως του χρεώνουν, να βρει έναν εσωτερικό εχθρό για πολιτικούς - προεκλογικούς λόγους αλλά και για να αποτάξει από πάνω του τις ευθύνες για τις οργισμένες διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ στοχοποίησε το κίνημα των Antifa. Ανακοίνωσε ότι θα χαρακτηρίσει τους συμμετέχοντες σε αυτό ως «εγχώριους τρομοκράτες» και θα αντιμετωπιστούν αναλόγως παρά το γεγονός ότι οι νομικοί εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι μία τέτοια κίνηση θα ήταν πρώτον αντισυνταγματική και δεύτερον, ακόμη και αν ήταν νόμιμη θα ήταν ανεφάρμοστη. 

Ο βασικός λόγος είναι ότι οι Antifa - σύντομος όρος για τους αντιφασίστες - δεν είναι μία συγκεκριμένη οργάνωση, όπως αρέσκεται να αναφέρει ο Τραμπ, είτε από άγνοια, είτε τεχνιέντως. Είναι ένα κίνημα, στο οποίο μετέχουν άνθρωποι οι οποίοι ασπάζονται την αντίθεση προς κάθε φασιστική έκφραση αλλά πολιτικά, ενώ στην πλειοψηφία τους ανήκουν στην αριστερά του πολιτικού φάσματος, μπορεί να αυτοπροσδιορίζονται ως αναρχικοί, σοσιαλιστές, αντικαπιταλιστές ή κομμουνιστές. Αυτό που τονίζουν, οι ειδικοί είναι ότι ο Τραμπ τα βάζει με ένα αποκεντρωμένο κίνημα και εν τέλη με όλους τους ανθρώπους που ιδεολογικά στέκονται απέναντι στον φασισμό και ενδεχομένως συμμετέχουν σε συγκεκριμένες κινητοποιήσεις που τους εκφράζουν. 

Antifa και ιστορία 

Αμερικανικό Oνειρο!


Δεν είναι σκηνή από ταινία επιστημονικής φαντασίας.
Είναι οι Ρόμποκοπ του Τραμπ που κυκλώνουν το μνημείο του Λίνκολν στην Ουάσιγκτον.
Η εικόνα μιλάει από μόνη της. Η εικόνα τα λέει όλα:
Και για την αμερικανική δημοκρατία, και για την καπιταλιστική ελευθερία και για την κεφαλαιοκρατική κανονικότητα.
Εκείνοι, δε, που παριστάνουν και τώρα πως δεν καταλαβαίνουν τάχα τι τους λέμε και τι συμβαίνει, υπάρχουν δυο μόνο λέξεις που ακόμα κι αυτοί είναι αδύνατον να προσποιηθούν ότι δεν τις κατανοούν: 

“Αμερικανικό όνειρο”!