Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Χαμάς: Οι θέσεις μας για την Επιχείρηση Καταιγίδα του Αλ-Ακσα


Σε μια18σέλιδη μπροσούρα, γραμμένη στα αγγλικά, το Γραφείο Τύπου της Χαμάς παρουσίασε συνοπτικά τις θέσεις της οργάνωσης για την Επιχείρηση Καταιγίδα του Αλ-Ακσα στις 7 Οκτώβρη, με αναφορά στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Παλαιστινιακής Υπόθεσης, τη θέση της Χαμάς στο απελευθερωτικό γίγνεσθαι και τις γενικότερες πολιτικοϊδεολογικές θέσεις της. Επίσης, διαψεύδει την εκστρατεία ψεύδους που οργάνωσαν οι σιωναζιστές για να συκοφαντήσουν την Παλαιστινιακή Αντίσταση και καταγγέλλει με δριμύτητα τη διεθνή ιμπεριαλιστική συμμαχία που στηρίζει εδώ και πολλές δεκαετίες τη σιωνιστική οντότητα και τα εγκλήματα εθνοκάθαρσης που διαπράττει σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Η Χαμάς τοποθετείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου που αναγνωρίζει το δικαίωμα των υπό κατοχή λαών στη διεκδίκηση της απελευθέρωσής τους με όλα τα μέσα, ακόμα και τον ένοπλο αγώνα. Με βάση αυτό το πλαίσιο ξεσκεπάζει όλη την υποκρισία της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας.

Επειδή τα αστικά ΜΜΕ «ξεπέταξαν αυτό το κείμενο δημοσιεύοντας ελάχιστα αποσπάσματα, ώστε να μη διακρίνεται η συνεκτικότητά του και κυρίως οι βασικές του κατευθύνσεις, δηλαδή η συνέχιση του δίκαιου εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του παλαιστινιακού λαού, το μεταφράσαμε και το δημοσιεύουμε ολόκληρο (στο τέλος παραθέτουμε και την πρωτότυπη μπροσούρα).
Οι θέσεις μας…
Επιχείρηση Καταιγίδα του αλ-Ακσα

Γραφείο Τύπου Χαμάς

Nietzsche: Ο Υπεράνθρωπος και ο άνθρωπος


Ο Ζαρατούστρα κατεβαίνει στους ανθρώπους

«Η δική μου φόρμουλα για το μεγαλείο σε έναν άνθρωπο είναι το amor fati: ότι κανείς δεν θέλει να είναι τίποτα άλλο από αυτό που είναι, ούτε στο μέλλον, ούτε στο παρελθόν, ούτε σε όλη την αιωνιότητα».

Ως γνωστόν, στον πρωταρχικό Πέρση Ζαρατούστρα βρίσκουμε να επινοεί την έννοια του καλού και του κακού ως έναν αιώνιο πόλεμο ανάμεσα στα αντίθετα. Από την πλευρά του ο Νίτσε, στον δικό του Ζαρατούστρα μοχθούσε να δείξει ότι πρέπει να υπερβούμε τις έννοιες του καλού και του κακού. Για τον φιλόσοφο, ο ιστορικός Ζαρατούστρα αντιπροσωπεύει αυτό που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της βούλησης για δύναμη, και η πεποίθησή του ότι κάθε άτομο είναι υπεύθυνο για τη μοίρα του είχε χτυπήσει τη χορδή του Νίτσε.

Το έργο: Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα αποτελείται από τέσσερα μέρη, το πρώτο μέρος γράφτηκε το 1883 και το τέταρτο μέρος ολοκληρώθηκε το 1885. Όταν ο Νίτσε άρχισε να γράφει αυτό το έργο, περισσότερο από ποτέ, ένιωθε μόνος στον κόσμο. Ο Ζαρατούστρα έχει να κάνει με τη μοναξιά και ο ήρωας του βιβλίου είναι ο πιο μοναχικός από τους ανθρώπους:

Δίκιο



Τις εγκυκλίους για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών ανασύρει το υπουργείο Παιδείας, εντελώς ...συμπτωματικά στον απόηχο των μεγάλων πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων της περασμένης βδομάδας, στα οποία συμμετείχε πλήθος μαθητών, ενώ δεκάδες σχολεία βρίσκονταν σε κατάληψη.

Στη συγκυρία αυτή, βέβαια, το να θυμίζεις ότι γίνεται τηλεκπαίδευση αν το σχολείο δεν λειτουργεί για «έκτακτους λόγους», με απουσίες συλλήβδην για όσους δεν συνδεθούν στο μάθημα και με απειλές για «κόψιμο» των εκπαιδευτικών εκδρομών, είναι καθαρός εκφοβισμός προς τους μαθητές.

Γιατί κανένας εκπαιδευτικός, μαθητής ή γονιός δεν είδε την ίδια αγωνία από το υπουργείο Παιδείας για τις δεκάδες χιλιάδες ώρες μαθημάτων που χάνονται εξαιτίας των εκπαιδευτικών κενών... Δεν είδαν να ιδρώνει το αυτί κανενός υπουργού για την κατάφωρη αδικία σε βάρος πολλών μαθητών, που ξεκίνησαν να διδάσκονται ορισμένα μαθήματα στη μέση της χρονιάς επειδή δεν είχαν εκπαιδευτικό...

Ο Στέφανος Κασσελάκης διαθέτει στην Ιωάννα Κολοβού το πατρικό του σπίτι

Ο Στέφανος Κασσελάκης σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασε την πρόθεσή του να φιλοξενήσει την Ιωάννα Κολοβού και τον γιο της στο πατρικό του σπίτι στο Παγκράτι

Παρέμβαση στην υπόθεση της βίαιης έξωσης της Ιωάννας Κολοβού από το σπίτι της στην περιοχή του Ζωγράφου έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος εφόσον χρειαστεί θα παραχωρήσει το πατρικό του σπίτι στο Παγκράτι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη δήμαρχο Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη εξέφρασε την πρόθεσή του να φιλοξενήσει την Ιωάννα Κολοβού και τον γιο της στο πατρικό του σπίτι. Ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε από την δήμαρχο Ζωγράφου να μεταφέρει την πρόσκλησή του στην Ιωάννα Κολοβου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τίνα Καφατσάκη βρίσκεται από το πρωί σε διαρκή επικοινωνία με τον Στέφανο Κασσελάκη για την υπόθεση της έξωσης της Ιωάννας Κολοβού.

Συγκλόνισε η Μαρία Καρυστιανού στην Εξεταστική για τα Τέμπη: «Πήρα μόνο καμένα οστά – Ο Μητσοτάκης έδωσε εντολή για το τσιμέντωμα»

Μια από τις πιο συγκλονιστικές μαρτυρίες ακούστηκε σήμερα στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για το έγκλημα στα Τέμπη, το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε τρόπο να αποδώσει σε ανθρώπινο λάθος, αποποιούμενη τις ευθύνες.

Η Μαρία Καρυστιανού, μητέρα της 20χρονης Μάρθης Ψαροπούλου που βρήκε φριχτό θάνατο στο μοιραίο Intercity και πρόεδρος του συλλόγου οικογενειών θυμάτων, κατέθεσε σήμερα ως μάρτυρας, εκθέτοντας μεταξύ άλλων όλα τα πολιτικά πρόσωπα που εξακολουθούν να κρύβονται, αποφεύγοντας το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί.

«Με βλέπετε μόνη μου εδώ, όμως δίπλα μου στέκονται 57 νεκροί και 180 τραυματίες» δήλωσε η κ. Καρυστιανού στην εισαγωγική της τοποθέτηση.

Εμφανώς συγκινημένη, η μητέρα του αδικοχαμένου κοριτσιού και εκπρόσωπος των οικογενειών των θυμάτων, σημείωσε: «Αυτή η υπόθεση δεν είναι σαν τις άλλες που έχετε εξετάσει. Αυτό αφορά ένα έγκλημα και τα δεδομένα πρέπει να είναι αλλιώτικα. Δεν το ζητάω μόνο εγώ και οι υπόλοιπες χαροκαμένες οικογένειες. Είναι ένα αίτημα της κοινωνίας. Κάποια στιγμή σε λάθη πρέπει να υπάρχει τιμωρία. Αν δεν υπάρχει σε ένα τέτοιο έγκλημα πότε θα υπάρξει;» είπε και τόνισε μεταξύ άλλων: «Όσο έχουμε πόνο έχουμε άλλη τόση επιθυμία και δύναμη έχουμε για να παλέψουμε για τα παιδιά μας που σκοτώθηκαν. Για μας το νόημα και ο σκοπός της ζωής έχουν τον θάνατο των παιδιών μας».
«Ο Καραμανλής παραμένει κρυμμένος και δηλώνει με θράσος αθώος λόγω ασυλίας»

Αντίθετοι στο γάμο ομοφύλων 12 άνδρες που φοράνε φανταχτερά ρούχα και κάνουν παρέα μόνο μεταξύ τους

Κατηγορηματικά αντίθετη στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών δήλωσε σήμερα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε μία εξέλιξη που δεν εξέπληξε απολύτως κανέναν.Σε ανακοίνωση της ενόψει της ψήφισης του νόμου για την αναγνώριση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, οι 12 άνδρες μητροπολίτες της Ιεράς Συνόδου καταδίκασαν το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι ‘ο γάμος είναι μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας’, ή έστω ενός κράτους και μιας Εκκλησίας.

«Ο Θεός έφτιαξε τον Αδάμ και την Εύα, όχι τον Αδάμ και τον Μπάμπη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης εκπρόσωπος τύπου της Ιεράς Συνόδου, προσθέτοντας ότι «αυτοί οι έκφυλοι αρέσκονται να κάμουν παρέα μόνο με άνδρες και να φορούν φανταχτερά ρούχα» ενώ δύο διάκονοι τον βοηθούσαν να φορέσει τα χρυσοποίκιλτα άμφια του.

Στην ερώτηση πάντως πώς γίνεται να υπάρχουν ομοφυλόφιλοι αφού όλους μας έχει φτιάξει ο Παντοδύναμος, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι «μπορεί να είχε ρεπό εκείνη τη μέρα.»

Οργισμένη, άλλωστε, ήταν και η αντίδραση και των προοδευτικών κομμάτων της χώρας, όπως οι Σπαρτιάτες, η Νίκη και η Ελληνική Λύση, τα οποία προειδοποίησαν ότι με την νομιμοποίηση του γάμου των ομοφύλων υπάρχει κίνδυνος χιλιάδες Έλληνες να υποχρεωθούν να βάλουν γκλίτερ, να αναβαθμίσουν στιλιστικά την διακόσμηση του σπιτιού τους και να φανούν ανεκτικοί στη διαφορετικότητα των ανθρώπων.

O μουλάς και ο σουλτάνος: Σε κοινό βηματισμό Ερντογάν – Ραϊσί, μίλησαν ακόμη και για πλήρη διακοπή σχέσεων με το Ισραήλ



Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή, υποδεχόμενος σήμερα τον Ιρανό ομόλογό του Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος τον κάλεσε, εμμέσως, να διακόψει τις σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ.

«Συμφωνούμε ότι είναι σημαντικό να αποφύγουμε κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ακόμη περισσότερο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής μας», είπε ο Ερντογάν μιλώντας στους δημοσιογράφους, έχοντας στο πλευρό του τον Ραϊσί.

Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε επίσης να ληφθούν κατεπειγόντως μέτρα για να μπει τέλος στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, καταγγέλλοντας για άλλη μια φορά τις «απάνθρωπες επιθέσεις» εναντίον των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ραϊσί, η επίσκεψη του οποίου στην Τουρκία γίνεται με φόντο τις κλιμακούμενες εντάσεις στην περιοχή, ζήτησε από τον οικοδεσπότη του να διακόψει τις σχέσεις με το Ισραήλ, τον ορκισμένο εχθρό της Τεχεράνης. Τουρκία και Ισραήλ διατηρούν εμπορικές σχέσεις.

«Η διακοπή των σχέσεων με το σιωνιστικό καθεστώς (…) μπορεί να είναι αποτελεσματική για να αναγκαστεί να βάλει τέλος σε όλες αυτές τις ωμότητες», είπε, κατηγορώντας και πάλι τις ΗΠΑ ως υπεύθυνες για την αιματοχυσία στη Γάζα.

Ζωγράφου: Νέα μεγάλη συγκέντρωση έξω από το σπίτι της Ιωάννας Κολοβού, παρά την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ


Σε εξέλιξη βρίσκεται νέα μεγάλη συγκέντρωση έξω από το σπίτι της Ιωάννας Κολοβού, στην οδό Αβύδου στου Ζωγράφου.

«Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός», συνεχίζουν να φωνάζουν οι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρόμενοι για τη βίαια έξωση της συνταξιούχου δημοσιογράφου, αλλά και τη σύλληψη της ιδίας όπως και του γιου της μετά τη μήνυση του νέου ιδιοκτήτη.

Συλλογικότητες, σωματεία και ζωγραφιώτες γέμισαν με αλληλεγγύη τον δρόμο.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών εναντίον πολιτών που διαμαρτύρονταν έξω από το αστυνομικό τμήμα Ζωγράφου για την έξωση και τη σύλληψη της Ιωάννας Κολοβού.


Κασσελάκης για την εκπροσώπιση των ομογενών μας στη βουλή


To our fellow Greek-Americans, Greek-Australians; to our fellow Greek citizens living abroad in Europe and elsewhere; to the many Greek expats and the Greek diaspora all over the world:
Once again the New Democracy government is refusing to give you seats in Parliament. Refusing to give you the right to run for office and to represent your community from where you live.
SYRIZA is pushing to change the law so each region of the diaspora can be represented by an elected representative of YOUR choice. By each of YOU if you wish to serve your homeland in public affairs.
New Democracy simply says “no” - and with no explanation.
You deserve better. And you deserve a homeland that does not get slammed in worldwide media and in the European Parliament assembly for spyware scandals originating directly from Kyriakos Mitsotakis’ office - and from his nephew.
SYRIZA will continue to fight for your right to be equal citizens from wherever you are.
And a SYRIZA government will restore ethics in the homeland we all share and love.
We all deserve better.

Στους συμπολίτες μας Ελληνοαμερικανούς, Ελληνοαυστραλούς, στους συμπολίτες μας Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό στην Ευρώπη και αλλού· στους πολλούς Έλληνες ομογενείς και την Ελληνική διασπορά σε όλο τον κόσμο:
Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αρνείται να σας δώσει έδρες στη Βουλή. Αρνούμαι να σου δώσω το δικαίωμα να βάλεις υποψηφιότητα και να εκπροσωπήσεις την κοινότητά σου από τον τόπο που ζεις.

Δ. Καλαματιανός: Η συμπεριφορά της Υπουργού πλήττει τον πυρήνα της δημοκρατίας μας


Σημεία από την ομιλία του Βουλευτή Ηλείας, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο

Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο Διονύσης Καλαματιανός αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια υγεία της Χώρας, τονίζοντας πως «το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει, λόγω της μαζικής αποχώρησης υγειονομικών από τα δημόσια νοσοκομεία μας. Αυτή η μαζική αποχώρηση οφείλεται στις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, στους χαμηλούς μισθούς, στην υποβάθμιση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας που η κυβέρνησή σας έχει επιτελέσει.»

Εισερχόμενος στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, επισήμανε πως «εμείς, ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση του τόπου, επιδείξαμε διάθεση συναίνεσης και συμφωνίας, με την προϋπόθεση της συζήτησης και αποδοχής συγκεκριμένων προτάσεων και τροπολογιών. Συγκεκριμένα, η πρώτη τροπολογία που καταθέσαμε αφορούσε τη διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία, των χρονίως πασχόντων, των υπερηλίκων. Η δεύτερη τροπολογία αφορούσε τη διευκόλυνση των πολιτών με τη χρήση ψηφιακών μέσων, με τον ηλεκτρονικό κατάλογο. Η τρίτη τροπολογία αφορούσε βελτιώσεις του νομοσχεδίου για πρακτικά, γραφειοκρατικά και μεθοδολογικά προβλήματα που έχει το νομοσχέδιο. Προτείναμε μέχρι και τη λειτουργία Ανεξάρτητης Αρχής για να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας. Δυστυχώς, όμως, εσείς τα απορρίψατε όλα αυτά. Μάλιστα, καταθέσαμε και τέταρτη τροπολογία, για να δώσουμε το πραγματικό δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό. Αποδείξαμε, λοιπόν, την ειλικρινή μας διάθεση για συζήτηση και συναίνεση με αυτές τις προϋποθέσεις, εσείς, όμως, δείξατε ότι δεν θέλετε καμία συζήτηση.

Ξεσήκωσε την Εξεταστική η μητέρα θύματος των Τεμπών: « Με εντολή Μητσοτάκη το μπάζωμα στον τόπο του εγκλήματος, γνώριζε… Ο Καραμανλής παραμένει κρυμμένος ελπίζοντας να σωθεί»

 thefaq

Συγκλόνισε την Εξεταστική και όσους παρεβρίσκονται στην αίθουσα, η μαρτυρία μητέρας θύματος στην τραγωδία των Τεμπών!

Η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών, κατακεραύνωσε τον πρώην υπουργό Κώστα Καραμανλή αλλά και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως γνώριζε τι έγινε και με δικιά του εντολή ακολούθησε το μπάζωμα στον τόπο του εγκλήματος (συγκάλυψη) ενώ ζήτησε την κλήση Γενιδούνια, που «φοβάται η πλειοψηφία»!

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, την οποία διατύπωσε όρθια ως ένδειξη σεβασμού στα θύματα της τραγωδίας, κατήγγειλε την κυβερνητική πλειοψηφία για απόπειρα συγκάλυψης των αιτιών του δυστυχήματος στην Επιτροπή, ενώ για τον Κώστα Καραμανλή ανέφερε πως δεν ήρθη η ασυλία του επειδή θα αποκαλύπτονταν οι κακουργηματικές πράξεις και παραλείψεις του. «Δηλώνει με θράσος αθώος λόγω ασυλίας. Παραμένει κρυμμένος ελπίζοντας να σωθεί» πρόσθεσε. Εξάλλου ζήτησε την κλήση του Κ. Γενιδούνια για κατάθεση, λέγοντας πως η πλειοψηφία φοβάται να τον καλέσει, ενώ αποκάλυψε πως ο Κ. Αγοραστός της είπε πως προχώρησε στο μπάζωμα της τραγωδίας μετά από εντολή υπουργών και του πρωθυπουργού.

Ποιος κλείνει τις σχολές;

Χαιρετίζουμε τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ καταστρατηγώντας το άρθρο 16 του Συντάγματος (που ρητά προβλέπει τον αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης) για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, καθώς επίσης και τη νικηφόρα προοπτική τους. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες γίνονται καταλήψεις σε δεκάδες σχολεία και σχολές σε ολόκληρη τη χώρα, με χιλιάδες φοιτητές να συμμετέχουν ενεργά τόσο στις μαζικότατες γενικές γενικές συνελεύσεις όσο και στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις. Ο αγώνας αυτός του φοιτητικού κινήματος έχει αποτρέψει την κυβέρνηση από το να καταθέσει το νομοσχέδιο μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα η καταστολή έχει οξυνθεί σφοδρά τις τελευταίες μέρες, με αποκορύφωμα την απρόκλητη επίθεση αστυνομικών δυνάμεων στο ΕΜΠ, καθώς επίσης και την εισβολή σε σχολεία στην Κέρκυρα και στην Αθήνα με σκοπό το σπάσιμο των καταλήψεων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει τη νεολαία της, τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η οποία με μια διαδικτυακή συλλογή υπογραφών, μακριά και έξω από τις ζωντανές συλλογικές διαδικασίες των φοιτητών, επιχειρεί να τερματίσει τις καταλήψεις. Η κυβέρνηση και αρκετές πρυτανείες και διοικήσεις σχολών επιχειρούν να ασκήσουν πίεση στους φοιτητές επαναλαμβάνοντας εκβιαστικά ότι η περαιτέρω συνέχιση των καταλήψεων θα σημάνει τη μη διεξαγωγή της εξεταστικής. Ήδη η κοσμητεία της Φιλοσοφικής προχώρησε σε ανακοίνωση καλώντας σε άνοιγμα της σχολής, ενώ η διοίκηση του Οικονομικού στο ΕΚΠΑ ανακοίνωσε πως η εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου μεταφέρεται το Σεπτέμβρη. Πρόκειται για απαράδεκτους εκβιασμούς που στρέφονται συνολικά απέναντι στο φοιτητικό κίνημα και το δίκαιο αγώνα του ενάντια στο νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Νίκησαν τελικά τα κοράκια.

Με την συνδρομή των ΜΑΤ έσπασαν την πόρτα του σπιτιού τους με ηλεκτρικό πριόνι και πέταξαν έξω από το διαμέρισμά τους την συνταξιούχο δημοσιογράφο Ιωάννα Κολοβού και τον γιο της, για χρέος 15.000 ευρώ. Ηταν η τρίτη κατά σειρά απόπειρα έξωσης. Μάνα και γιός συνελήφθησαν μετά από μήνυση του νέου ιδιοκτήτη και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Αστυνομικό Τμήμα Ζωγράφου. Η γειτονιά στην οδό Αβύδου 146 στου Ζωγράφου έχει αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. «Εδώ είμαστε, ήρθαμε από το πρωί. Έγινε μια κινητοποίηση αλλά δυστυχώς δεν προλάβαμε. Υπήρχε εισαγγελέας, έγινε η έξωση και τώρα τους πάνε στο αστυνομικό τμήμα. Τους πήραν με τις παντόφλες. Πολύ άγρια αυτά που συμβαίνουν», δήλωσε στο Κόκκινο η δήμαρχος Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη

Γ. Πούλου: Ποια οφέλη προσδοκά η κυβέρνηση της ΝΔ με την επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές;


Στην ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής, ως εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόνισα αρχικά ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί ουσιαστικά για τη συνεννόηση και τη συναίνεση, και νομοθετεί με μοναδικό γνώμονα το στενό κομματικό συμφέρον της, ακόμη και με την υφαρπαγή εδρών. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν αφορά μόνο μία κυβέρνηση, αλλά το σύνολο του πολιτικού συστήματος.

Ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο εναρμονίζει δήθεν τη χώρα με τον ευρωπαϊκό κανόνα, αλλά δεν λαμβάνει υπόψη ούτε τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών, ούτε και την πρακτική της συντριπτικής πλειοψηφίας των κρατών της Ευρώπης που δεν εφαρμόζουν την επιστολική ψήφο, επειδή υπάρχουν ζητήματα διαβλητότητας της διαδικασίας.

Η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου που προβλέπει το Σύνταγμά μας, σημαίνει ότι αυτή δεν είναι ένα εξ ορισμού διαβλητό μέσο, αλλά ούτε και μπορεί να εξελιχθεί σε κανόνα. Η αυτοπρόσωπη παρουσία στα εκλογικά τμήματα είναι ο μοναδικός τρόπος που διασφαλίζει τις συνταγματικές προϋποθέσεις της ψήφου, ως ελεύθερης έκφρασης της λαϊκής βούλησης. Άρα, η επέκταση της επιστολικής ψήφου σε όλους ανεξαίρετα τους εκλογείς εντός Επικρατείας εγείρει και σοβαρά θέματα αντισυνταγματικότητας.

Την εποχή της ψηφιακής διακυβέρνησης και της τεχνητής νοημοσύνης, η επιστολική ψήφος αποτελεί αναχρονισμό. Με εκτεταμένη γραφειοκρατική διαδικασία, αδιαφανείς απευθείας αναθέσεις, και μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και κλιματικό αποτύπωμα, αλλά και με μία καμπάνια «πετσωμένης» ενημέρωσης ύψους 5 εκ. ευρώ…

Η νίκη, η ήττα, η αδιαλλαξία


Η ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ήταν υπόδειγμα αυτού που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «αισιοδοξία υπό προϋποθέσεις». Ο Ουκρανός πρόεδρος βεβαίωσε για μια ακόμα φορά πως η Ρωσία μπορεί να ηττηθεί και υποστήριξε ότι η στρατιωτική ήττα της είναι για όλους καλύτερο να συμβεί σήμερα και όχι σε απώτερο μέλλον. Η δε στρατιωτική ήττα της Ρωσίας μεταφράζεται σε επανάκτηση όλων των προ του 2014 ουκρανικών εδαφών καθώς και στην ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Αυτοί εξάλλου είναι και οι όροι με τους οποίους η ουκρανική κυβέρνηση θα προσέλθει στις όποιες διαπραγματεύσεις. Τίποτε λιγότερο.
του Γιώργου Μαργαρίτη

Συμπληρωματικά στα όσα ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε η κυρία Φον ντερ Λάιεν. Με τη σειρά της βεβαίωσε ότι η Ρωσία μπορεί και πρέπει να ηττηθεί. Στήριξε δε τη βεβαιότητά της αυτή στις επιτυχίες του ουκρανικού στρατού: ως τώρα, δήλωσε, οι Ουκρανοί έχουν «απελευθερώσει» τα μισά από τα εδάφη που κατέλαβαν πρόσκαιρα οι Ρώσοι, έχουν καταστρέψει το μισό στρατιωτικό δυναμικό της Ρωσίας, έχουν εκδιώξει τον ρωσικό στόλο στις μακρινές ανατολικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας και έχουν πλήρως αποκαταστήσει τις θαλάσσιες διαδρομές προς τα εξαγωγικά λιμάνια της Ουκρανίας. Συμπέρανε ότι η στρατιωτική (και πολιτική) ήττα της Ρωσίας είναι κάτι το απόλυτα εφικτό. Η διαπραγματευτική αδιαλλαξία του Ζελένσκι είναι, κατ’ επέκταση, απόλυτα δικαιολογημένη και επιβεβλημένη.

Τί έγινε στον κόσμο και στον τόπο μας σαν σήμερα 24 Ιανουαρίου;


Τί έγινε στον κόσμο και στον τόπο μας σαν σήμερα 24 Ιανουαρίου;

Από τα σημαντικότερα γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

41 πέθανε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας, Γάιος Ιούλιος Καίσαρ Αύγουστος Γερμανικός, που έμεινε στην ιστορία με το παιδικό του προσωνύμιο Καλιγούλας και για την εξαιρετική αγριότητα και φαυλότητά του

76 Γεννήθηκε ο 14ος Ρωμαίος αυτοκράτορας, Πόπλιος Αίλιος Τραϊανός Αδριανός, γνωστός για τα φιλελληνικά του αισθήματα και από τα έργα που άφησε στην Αθήνα (Πύλη του Αδριανού, Ναός του Ολυμπίου Διός, Αδριάνειο Υδραγωγείο)

1732 Γεννήθηκε ο Γάλλος συγγραφέας, Πιερ Ογκιστέν Καρόν Ντε Μπομαρσέ (“Ο Κουρέας της Σεβίλλης”),

1776 Γεννιέται ο Γερμανός συγγραφέας Ερνστ Θέοντορ Αμαντέους Χόφμαν.