Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

ΠΑΡΙΣΙ! ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΚΡΥΨΑΝ για την εξέγερση των «Κίτρινων Γιλέκων»...

Maria Denaxa

📌 Επί μια ολόκληρη εβδομάδα οι γαλλικές αρχές σχεδίαζαν πως θα κάνουν δυσκολότερη την πρόσβαση στους διαδηλωτές στη λεωφόρο των Ηλυσίων. Σήμερα το πρωί όταν ξεκίνησα να πάω εκεί όλοι οι σταθμοί του μετρό της περιοχής -40 στον αριθμό- ήταν κλειστοί. Ούτε τα λεωφορεία εκτελούσαν δρομολόγια προς το κέντρο. Τα περισσότερα μαγαζιά ήταν κλειστά και οι βιτρίνες τους ήταν καλυμμένες απο χοντρές επιφάνειες ξύλου. (φώτο) Ο κοντινότερος σταθμός του μετρό ήταν 2,5 χιλιόμετρα από τα Ηλύσια, όπου έφθασα με τα πόδια και μετά από αρκετούς ελέγχους ταυτότητας και των πραγμάτων μου.

 
Εκεί αυτό που αντίκρυσα ήταν πρωτόγνωρο, παρόλο που έχω καλύψει σαν ανταποκρίτρια στο Παρίσι πολλές «εξεγέρσεις» με σημαντικότερη εκείνη των προαστείων το 2005.

Τουλάχιστον 6 τεθωρακισμένα οχήματα ήταν παρκαρισμένα στην Αχτίδα του Θριάμβου ήταν η πρώτη φορά που βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού, αμέτρητες κλούβες της αστυνομίας και άλλα τόσα περιπολικά αλλά και υπηρεσιακά αυτοκίνητα των αρχών χωρίς διακριτικά. Πολλές φορές ο αριθμός των ανδρών καταστολής ξεπερνούσε τον αριθμό των συγκεντρωμένων, οι οποίοι παγιδεύτηκαν μέσα στη λεωφόρο των Ηλυσίων.

Και στην πάνω μεριά της λεωφόρου που βρίσκεται η Αψίδα του Θριάμβου, αλλά και στην κάτω που βρίσκεται η Πλατεία Ομονοίας, είχαν παραταχθεί σαν απροσπέλαστο τείχος, άνδρες των δυνάμεων καταστολής. Τους παράδρομους τους είχαν κλείσει με ατσάλινους φράχτες ή με οχήματα της αστυνομίας.

Στην Ελβετία Ξεπλένουν Καλύτερα

ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΛΟΥΔΑΚΗΣ (ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ)Α

Στην καρδιά της Ευρώπης, στο τόξο των Άλπεων υπάρχει ένα κράτος που, εκτός από εκπληκτικής ομορφιάς βουκολικά τοπία, διαθέτει και υπέροχη νομολογία που επιτρέπει στα τραπεζικά ιδρύματα να απορρυπαίνουν χρήμα. Για την Ελβετική Συνομοσπονδία μιλώ, που ακόμη εξακολουθεί να είναι ένας από τους κύριους συγκοινωνιακούς κόμβους από όπου διέρχονται τα δισεκατομμύρια διαφυγόντων κεφαλαίων των ηγετικών τάξεων του κόσμου, όπως επίσης και το βρόμικο, το ματωμένο χρήμα διεθνών εγκληματικών οργανώσεων. Όλα αυτά τα κύματα χρήματος τα καλύπτουν αξιοπρεπείς τραπεζίτες με παροιμιώδη εχεμύθεια, ειδικοί στην διακίνηση κεφαλαίων, δηλαδή, στο ξέπλυμα και στην επανεπένδυση, καθώς και εξαιρετικοί δικηγόροι και δικαστές, που με αξιοθαύμαστη έλλειψη ηθικής, μα με σπάνια θέληση, διατυπώνουν με ακρίβεια σε συνταγματικούς κανόνες το σκότος που πρέπει να διέπει την κίνηση κεφαλαίων. Μην αμελούμε αναγνώστες μου, πως «ο πλούσιος κουβαλάει το νόμο στο πορτοφόλι του», σύμφωνα με τον Ελβετό φιλόσοφο Ζαν Ζακ Ρουσσώ .Έτσι κι αλλιώς, στον καπιταλισμό Business is Business. Φυσικός κανόνας…

Οι «προκλήσεις» του Ζάεφ


Σωτήρης Βαλντέν *

«Ο θόρυβος γύρω από τις δήθεν “νέες προκλήσεις” είναι καταφανώς τεχνητός. Πρόκειται για μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση μέσω του εκφοβισμού των βουλευτών της αντιπολίτευσης και των ΑΝ.ΕΛΛ. που σκοπεύουν να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Σάλος ξεσηκώθηκε για τις «νέες προκλήσεις» του Ζάεφ. Πρώτη είδηση επί ημέρες στον ΣΚΑΪ. Δικαιωμένος για την αντίθεσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών δηλώνει ο Μητσοτάκης. Νεκρή κηρύσσει (και πάλι) τη συμφωνία ο Καμμένος. Ξανασκέφτονται τη θετική τους ψήφο, δηλώνουν ή υπονοούν στελέχη της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Πληροφορίες κυκλοφορούν πως δυσανασχετεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και ο γνωστός προπαγανδιστικός μηχανισμός αναγγέλλει πως καταρρέει η πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας στη Βουλή, επίκειται η πτώση της κυβέρνησης και άρα επισπεύδονται οι εκλογές.

Ακόμη και ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας Κοτζιάς δηλώνει με απρέπεια πως «θα τράβαγε τα αυτιά του Ζάεφ» αν ήταν στη θέση του Τσίπρα, ξεχνώντας τα ωραία που έλεγε πρόσφατα ως υπουργός. Η κυβέρνηση από την πλευρά της αφήνει να διαρρεύσει πως, μέσω του Νίμιτς, ανακάλεσε τον Ζάεφ στην τάξη και πως αυτός συμμορφώθηκε με μια «διορθωτική» (στην πραγματικότητα διευκρινιστική) δήλωση του εκπροσώπου του.