Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Σεργκέι Νετσάγιεφ: Ο «ένοπλος προφήτης»


Σαν σήμερα, το 1882, άφησε την τελευταία του πνοή ο Ρώσος θεωρητικός της επανάστασης, Σεργκέι Νετσάγιεφ, ίσως ο σημαντικότερος εκφραστής του ρεύματος του μηδενισμού. Το λεγόμενο κίνημα του Νιχιλισμού αναπτύχθηκε στη Ρωσία της δεκαετίας του 1860, λόγω των τραγικών κοινωνικών συνθηκών που μάστιζαν τον ρωσικό λαό και δημιουργούσαν ένα διάχυτο κλίμα απελπισίας.

Στις συνθήκες αυτές μεγαλώνει και ο νεαρός Σεργκέι Γκενάντιεβιτς Νετσάγιεφ, που γεννιέται το 1847 από φτωχούς γονείς στη μικρή εργατική πόλη Ιβάνοβο. Από μικρός βιώνει τις κοινωνικές ανισότητες και την καταπίεση της ρωσικής κοινωνίας που θα διαμορφώσουν την ακραία πολιτική του αντίληψη και το φανατικό του μίσος για το τσαρικό καθεστώς.

Σε ηλικία 18 ετών φεύγει για την Αγ. Πετρούπολη, όπου διδάσκει σε σχολείο, ως αυτοδίδακτος δάσκαλος, ενώ παράλληλα παρακολουθεί διαλέξεις στο τοπικό πανεπιστήμιο και έρχεται σε επαφή με ριζοσπαστικές οργανώσεις και κείμενα, όπως αυτά των «Δεκεμβριστών», του «Κύκλου Πετρασέφσκι» (στον οποίο συμμετείχε ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι) και του αναρχικού Μιχαήλ Μπακούνιν. Παίρνει μέρος στην φοιτητική εξέγερση του 1868-1869, ως ηγέτης μιας ριζοσπαστικής ομάδας και συγγράφει το «Πρόγραμμα επαναστατικών πράξεων» που θέτει την κοινωνική επανάσταση ως τον υπέρτατο σκοπό.

Νέος «περίπατος» του Μπακογιάννη με τα λεφτά μας: 800.000€ για στολισμούς



Είτε επικείμενο είτε εφαρμοσμένο, το lockdown δεν χαλάει την εορταστική ατμόσφαιρα στον δήμο Αθηναίων

Με δυο κινήσεις υψηλού οικονομικού κόστους, για την περίοδο υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που διανύουμε, ο Δήμος Αθηναίων επιλέγει να επενδύσει στην εορταστική ατμόσφαιρα υποδοχής του νέου χρόνου. Όπως αποκαλύπτει το Documento, το συνολικό κόστος της προμήθειας εορταστικού στολισμού μαζί με τις υπηρεσίες τοποθέτησης και εκτοποθέτησης φτάνει στο ύψος των 892.526,68 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24% (719.782 χωρίς ΦΠΑ), σύμφωνα με τα οριζόμενα στις συμβάσεις.

Ένας νέος… περίπατος, εορταστικός αυτή τη φορά, με το χριστουγεννιάτικο χρήμα να ρέει, εν καιρώ πανδημίας και οικονομικής δυσπραγίας, ανοίγεται μπροστά μας. Εκτός από την πλατεία Συντάγματος, η Ομόνοια γίνεται φέτος κεντρικό σημείο αναφοράς του εορτασμού, καθώς στην πλατεία θα τοποθετηθεί τεχνητό φωτοδέντρο ύψους 13 μέτρων.

Η δημοτική αρχή του Κώστα Μπακογιάννη δεν επιλέγει μόνο να αγοράσει νέα χριστουγεννιάτικα στολίδια, να τοποθετήσει ειδικές φωτεινές κατασκευές τριών διαστάσεων σε κεντρικά σημεία της πόλης και να ενισχύσει τον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό (το εκτιμώμενο κόστος για το νέο εορταστικό εξοπλισμό είναι 520.800 ευρώ με ΦΠΑ). Αποφάσισε παράλληλα, αντί για τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, να αναλάβει για δυο χρόνια ιδιωτική εταιρεία την τοποθέτηση και εκτοποθέτηση του στολισμού (το εκτιμώμενο κόστος είναι 371.729,68 ευρώ με ΦΠΑ)!
Γιρλάντες από χορηγούς