Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Συμβίωση σκύλου και ανθρώπου: Mε αφορμή μια ανείπωτη τραγωδία


Για την τραγωδία στα Γλυκά Νερά δεν υπάρχουν λόγια. Ένα βρέφος μόλις τριών μηνών μεταφέρθηκε νεκρό στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης από τη μητέρα του, μετά από επίθεση σκύλου της οικογένειας. Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο περιστατικό βλέπει το φως της δημοσιότητας, καθώς και στο παρελθόν έχουν καταγραφεί αντίστοιχες επιθέσεις. 

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό ξεκίνησε μια δημόσια συζήτηση και πολλά ειπώθηκαν για τη συμβίωση σκύλων και ανθρώπων. Όμως πόσο επικίνδυνη είναι στα αλήθεια η συνύπαρξη ενός σκύλου με μικρά παιδιά; Πρόκειται για προβληματική συμπεριφορά του σκύλου ή για έλλειψη παιδείας του ανθρώπου; Όσα θα πρέπει να γνωρίζουν οι κηδεμόνες ενός κατοικίδιου κι όσα δυστυχώς παραβλέπουν, μας τα επισημαίνει ο Χρήστος Καραγιάννης, «συμπεριφοριολόγος κτηνίατρος», που έχει ειδικευτεί στη «Συμπεριφοριστική Κτηνιατρική» σε μία από τις πιο φημισμένες πανεπιστημιακές κλινικές προβλημάτων συμπεριφοράς ζώων συντροφιάς στον κόσμο.

Πως ο σκύλος που θεωρείται ένα φιλικότατο ζώο, μπορεί να ευθύνεται για ένα τόσο τραγικό περιστατικό;

Σίγουρα είναι ένα φιλικό ζώο και πρόκειται για το πιο κοντινό μας είδος. Σίγουρα ο σκύλος έχει ανάγκες κι είναι μια προσωπικότητα ανεξάρτητη. Μπορεί να έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, μπορεί να είναι ευαίσθητος ή να αγχώνεται και να βιώνει κάποια αρνητικά συναισθήματα. Αλλά όπως κι ένας άνθρωπος μπορεί να γίνει επιθετικός, αντίστοιχα και οποιοσδήποτε σκύλος μπορεί να βγει εκτός εαυτού και να δαγκώσει ή να έχει αντίστοιχες συμπεριφορές. Πόσο μάλιστα από τη στιγμή που δεν μιλάει την ίδια γλώσσα με εμάς.

Το πολιτικό τέλος του Αντώνη Σαμαρά;


Ο αντεισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής, κατέθεσε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση Novartis ότι «ο «Ρασπούτιν» ήταν σαν τον Θεό, πανταχού παρών στο χώρο της Εισαγγελίας Διαφθοράς». Ονόματα όμως δεν είπε. Ούτε ποιος είναι ο «Ρασπούτιν» είπε, ούτε ποιοι άλλοι μετείχαν – εάν μετείχαν – στις μεθοδεύσεις και τις πολιτικές παρεμβάσεις που ο ίδιος καταγγέλλει για την υπόθεση Novartis.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καταθέτοντας επίσης για την ίδια υπόθεση, μίλησε για «μεγάλο θεσμικό θέμα» σε ό,τι αφορά την διαχείριση της υπόθεσης Novartis από την Δικαιοσύνη επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – «κάποιοι ασέλγησαν επί της Δικαιοσύνης», δήλωσε χαρακτηριστικά, αλλά και εκείνος ονόματα δεν είπε. O Aντώνης Σαμαράς δεν επέλεξε την ίδια, νομική και πολιτική, οδό. Κατέθεσε γραπτό υπόμνημα 32 σελίδων, κατήγγειλε ξανά «άθλια σκευωρία» στην υπόθεση Novartis, και δήλωσε πως υπέδειξε ως «σκευωρό» και ως «Ρασπούτιν» τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, και πως κατονόμασε και τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Τούτο σημαίνει πως εάν οι αντιεισαγγελείς Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης (που ερευνούν τις καταγγελίες περί μεθοδεύσεων στην υπόθεση Novartis) πάρουν τοις μετρητοίς την κατάθεση Σαμαρά, θα πρέπει να στείλουν πάραυτα την δικογραφία στην Βουλή, είτε προς σύσταση εξαταστικής ή προανακριτικής επιτροπής, είτε προς άρση της ασυλίας Τσίπρα.