Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Τα έξι βήματα για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ

Τα έξι άμεσα βήματα για το χρονοδιάγραμμα πρωτοβουλιών προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλευθεί το μομέντουμ και το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου που τον στήριξε στις εθνικές εκλογές, υπογράμμισε κατά την εισήγησή του στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως «δεν επιθυμούμε απλά την ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την οικοδόμηση του νέου ΣΥΡΙΖΑ και τη διεύρυνση της απήχησής του στη κοινωνία και σε όλο το εύρος της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης».

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, τα έξι βήματα για τον μετασχηματισμό του κόμματος είναι:

1. Η δημιουργία Ενιαίου κέντρου με την Προοδευτική Συμμαχία, που σημαίνει άμεση συγκρότηση ενιαίας Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης ( ΚΟΕΑ), με την προσθήκη των στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας και άλλων προσωπικοτήτων στην Κεντρική Επιτροπή.

2. Η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οργανωτικής λειτουργίας του Κόμματος ( eSYRIZA)

3. Η Πολιτική Διακήρυξη για το νέο ξεκίνημα μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη.

Πρόστιμο "μαμούθ" από τον ΕΦΚΑ για την... πεθερά που καθάριζε πατάτε

Επιστολή στο υπ. Εργασίας από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας 

Πρόστιμο 23.000€ επέβαλαν ελεγκτές του ΕΦΚΑ στον ιδιοκτήτη του μοναδικού καφενείου στην Ραβενή, επειδή βρήκαν την νύφη του και την πεθερά του αδερφού του να καθαρίζουν πατάτες. Τι λέει ο ίδιος στο ethnos.gr

«Λουκέτο» στο μοναδικό καφενείο ενός ορεινού χωριού της Θεσπρωτίας, με μόλις 40 κατοίκους έβαλε ο ΕΦΚΑ, ελεγκτές του οποίου επέβαλαν βαρύ πρόστιμο ύψους 23.000 ευρώ για ανασφάλιστη εργασία, επειδή βρήκαν στο κατάστημα την γυναίκα και την πεθερά του αδερφού του ιδιοκτήτη να…καθαρίζουν πατάτες.

«Το Μισοχώρι της Ραβενής», το καφενείο που λειτουργεί και ως ψησταριά στο χωριό όλο τον χρόνο, θα κλείσει μόλις κοινοποιηθεί το πρόστιμο, αφού, όπως λέει στο ethnos.gr ο νεαρός ιδιοκτήτης του, Βαγγέλης Τζώρτζης, δεν μπορεί να πληρώσει το ποσό των 23.000 ευρώ.

«Εγώ αυτά τα χρήματα τα βγάζω σε τέσσερα χρόνια. Μου φαίνεται εξωφρενικό το ποσό και νιώθω τεράστια αδικία. Καλούμαι να πληρώσω το ίδιο ποσό με έναν ιδιοκτήτη χώρου εστίασης στην Αθήνα ή στην Μύκονο που βγάζουν αυτά τα χρήματα σε μία μέρα και το σημαντικότερο είναι πως όλο τον χρόνο κρατάω μόνος μου το μαγαζί και μία μέρα που ήρθε ο αδερφός μου να με βοηθήσει, ήρθε και ο έλεγχος», δηλώνει.

Κορνήλιος Καστοριάδης: Η ελπίδα

Ας πάρουμε τα τρία περίφημα καντιανά ερωτήματα σχετικά με τα ανθρώπινα ενδιαφέροντα: «Τι μπορώ να γνωρίσω; Τι πρέπει να κάνω; Τι μου επιτρέπεται να ελπίζω;».

Για τα δύο πρώτα δεν έχω έτοιμη απάντηση. Σας θυμίζω απλώς ότι η σχετική συζήτηση ξεκίνησε από τους Έλληνες. Στο τρίτο όμως ερώτημα έχω την απάντηση: τίποτα. Και ισχυρίζομαι πως η απάντηση αυτή βρίσκεται στη βάση της ελληνικής σύλληψης του κόσμου. Πρέπει βέβαια να διευκρινίσουμε τον όρο ελπίδα. Η ελπίδαή προσδοκία έχει δύο έννοιες.

Αφενός, μια έννοια τρέχουσα, εμπειρική, που παραπέμπει στο γεγονός ότι στην καθημερινή μας ζωή έχουμε απέναντι στην πραγματικότητα ορισμένες καθορισμένες – περιορισμένες προσδοκίες σε σχέση με δραστηριότητες μας. Περιμένουμε την επόμενη να ανατείλει και πάλι ο ήλιος, να βρούμε ψάρια στη θάλασσα … Η ελπίδα αυτή παραπέμπει άλλωστε σε σειρά πολύ σημαντικών προβλημάτων κοσμολογικής και ταυτόχρονα ψυχολογικής τάξεως…

Αυτό που διακυβεύεται εδώ είναι η εικασία μιας κάποιας κανονικότητας των πραγμάτων και κυρίως των φαινομένων των οποίων η κανονικότητα τα καθιστά θετικά για τους ανθρώπους ή τουλάχιστον σχετικά «εύχρηστα». Αντιθέτως, κανένας δεν θα έλεγε ότι ελπίζουμε στο θάνατό μας, παρά το ότι το γεγονός είναι εξίσου πιθανό με την ανατολή του ήλιου… τουλάχιστον ως γεγονός.

28 Αυγούστου 1944: Το μπλόκο της Καλλιθέας:

 Όταν οι δοσίλογοι έδειχναν με το δάχτυλο και οι ταγματασφαλίτες δολοφονούσαν


Σήμερα 28 Αυγούστου συμπληρώνονται 75 χρόνια από το μπλόκο της Καλλιθέας και την πυρπόληση της προσφυγικής γειτονιάς των Άνω Παλαιών Σφαγείων.

Αντιγράφουμε από το βιβλίο του Ιάσωνα Χανδρινού «ΤΟ ΤΙΜΩΡΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ» Η δράση του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ στην κατεχόµενη Αθήνα (1942-1944):

«Την αυγή της ∆ευτέρας, 28 Αυγούστου, Γερµανοί και Τάγµατα Ασφαλείας περικύκλωσαν το Κουκάκι, τα Παλαιά Σφαγεία και την Καλλιθέα και αφού συγκέντρωσαν όλους τους άντρες στο γήπεδο της Α.Ε. Καλλιθέας, εκτέλεσαν τους 24 µε υπόδειξη µασκοφόρων.

Σε λίγο οι κάτοικοι των Παλαιών Σφαγείων είδαν έντροµοι τα σπίτια τους να καίγονται από τα γερµανικά φλογοβόλα. Όλη η Καλλιθέα καλύφθηκε από ένα σύννεφο µαύρου καπνού,κάτω από τις επευφηµίες των Τσολιάδων «που πετάνε τα φέσια ψηλά και βαράν στον αέρα να το χαρούνε».

Σε πεισµατώδεις συγκρούσεις στα Σφαγεία, ο ΕΛΑΣ είχε βαριές απώλειες –17 µαχητές νεκρούς και τραυµατίες– στη µάταιη προσπάθειά του να αποκρούσει τους επιδροµείς, ανάµεσά τους τον καπετάνιο του Λόχου Σφαγείων, Γιώργο Γεωργιάδη του οποίου το σπίτι κάηκε.

Προ των πυλών ένας παγκόσμιος οικονομικός Αρμαγεδδών;


Σε θολά νερά έχουν εισέλθει οι παγκόσμιες αγορές, με τους επενδυτές να αποεπενδύονται από τις μετοχές και να στρέφονται σε πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως ο χρυσός και τα κρατικά ομόλογα. Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα η αντιστροφή της καμπύλης στα αμερικανικά ομόλογα και η συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας ενέτειναν τις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Το φάντασμα της ύφεσης έχει επιστρέψει δριμύτερο και αρκετές μεγάλες οικονομίες του «φλερτάρουν» επικίνδυνα με τη στασιμότητα.

ΗΠΑ: Φρενάρει η ανάπτυξη

Η ισχυρότερη οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο, η αμερικανική, βρίσκεται το επίκεντρο των εκτιμήσεων από τους οικονομολόγους, οι οποίοι προβλέπουν ότι η ανάπτυξή της θα είναι χαμηλότερη τα επόμενα τρίμηνα. Η Wall Street πρωταγωνίστησε στο ξεπούλημα των μετοχών, με τους επενδυτές να μην ενστερνίζονται την άποψη του ΔΝΤ για ανάπτυξη 2,6% φέτος. Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα υψηλά επιτόκια που επιβάλλει η Fed, ο εξασθενημένος αντίκτυπος των φορολογικών περικοπών και ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα είναι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την οικονομία και πιθανότατα να οδηγήσουν σε ύφεση.

Μεγάλη Βρετανία: Στη δίνη του Brexit