Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Δίκτυο 5G: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εποχή της… πέμπτης γενιάς

Από το 2020 σε αρκετές χώρες θα τεθεί σε εφαρμογή το δίκτυο 5G. Ήδη σε κάποιες χώρες και πόλεις λειτουργεί πιλοτικά. Τι όμως είναι το 5G, πως μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας και τι επιπτώσεις θα έχει σε αυτήν;
Τι εννοούμε με τον όρο 5G;

Τα δίκτυα 5G αποτελούν την επόμενη γενιά σύνδεσης κινητών συσκευών στο διαδίκτυο, προσφέροντας πιο γρήγορες από ποτέ ταχύτητες αλλά και πιο αξιόπιστες συνδέσεις σε smartphones και άλλες συσκευές. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, το 5G δίκτυο θα μπορεί να προσφέρει συνδέσεις που θα απέχουν παρασάγγης από τις υφιστάμενες. Οι ταχύτητες λήψης, δηλαδή, που θα είναι περίπου 1GBps, θεωρούνται ο κανόνας στην εποχή του 5G.

Τι ήρθε να κάνει;

Τα πλεονεκτήματα που θα επιφέρουν τα νέα δίκτυα 5G είναι πoλυάριθμα και σημαντικά, καθώς θα αυξήσουν σημαντικά τις ταχύτητες αλλά και την αξιοπιστία των συνδέσεων σε smartphones και άλλες συσκευές. Σύμφωνα δε με όσα δημοσιεύει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), το 5G αναμένεται να είναι 100 φορές ταχύτερο από το 4G, επιτρέποντας το streaming ταινιών υψηλής ανάλυσης σε μερικά δευτερόλεπτα.

«Δεν Σε είχα τότε, Κύριε, γνωρίσει - μα ούτε τώρα»


Μας κυκλώνουνε απόψε, Ρωμαίων προσταγές, επιταγές των λεγεώνων, μια άγρια νύχτα στρατιωτικών σχηματισμών. Μια καταιγίδα στην άκρη της βελόνας. Δες τον στρατό να μπαίνει μέσα στη λασπωμένη Αθήνα, μια πόλη που ποτέ δεν έμαθε να φτιάχνει τους χειμώνες, μόνο στολίζει με χιονόνερο τα έλκηθρά της, ζητιανεύει κακούς στολισμούς και κόστος ευωχίας. Ακου τα πόδια τους να τρίζουνε τους δρόμους, φερμένοι από άλλο χρόνο, απ’ άλλες πυρκαγιές. Τώρα ξεχύνονται, ψάχνουν και διατάζουν. Ανοίγουν πόρτες, αναποδογυρίζουνε αμάξια, λένε τα λόγια που πρέπει να ειπωθούν. Φωνές σκληρές γεμάτες σφραγίσματα, προσταγές και επιταγές των λεγεώνων. Κάθε τι που εισβάλλει θα παραμένει πάντοτε σιδερόφραχτο, μια όψη κοινή να μπορείς να την αναγνωρίσεις. Είναι κι αυτή μια νύχτα σαν τις άλλες.

Γιατί το μέσα μας πραξικόπημα είναι ολοστρόγγυλο σαν δαχτυλίδι υπόσχεσης ή σαν θηλιά. Μπορείς να το περάσεις σε οποιοδήποτε δάχτυλο δεν σηκώθηκε, να το κρεμάσεις σε όποιο στήθος δεν φούσκωσε ή απλά να το χάσεις. Γιατί ναι, χάνεται εύκολα σαν κέρμα ανάμεσα σε μαξιλάρια καναπέδων, μέσα σε νεροχύτες ή κάτω από τον καιρό. Και η παραίτηση που ήταν κάποτε χειρονομία, γίνεται εδώ πολίτευμα. Φτιάχνει υδραγωγεία και στρώνει δρόμους, υπόσχεται μια καλύτερη οικονομία και ένα αύριο ευρύχωρο για κάθε μοναξιά. Με ένα αντίτιμο λογικό και επιπλωμένο. Είναι που μέσα δεν υπάρχει αντιπολίτευση. Μόνο μια κίνηση που όλα τα παρασέρνει. Μια διαρκής κατάφαση σε ό,τι παρασέρνει.

Διαδικτυακός πόλεμος και τα bots του Μεγαλέξανδρου


Καθώς ο ήλιος βουτούσε νωχελικά πάνω από τις σκεπές των σπιτιών στην πόλη Μπίτολα της Βόρειας Μακεδονίας λίγα χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα, ο άνθρωπος που τον φωνάζουν στο διαδίκτυο “Τσιζ” (“Cheese”) κατέβαζε μια γουλιά μπύρας στον πολυσύχναστο πεζόδρομο Σιρόκ Σοκάκ. Χρειαζόταν λίγο αλκοόλ. Ήταν 12 Αυγούστου 2019, η μέρα που στη Βόρεια Μακεδονία απαγορεύτηκε η χρήση του Ήλιου της Βεργίνας, του αρχαιοελληνικού συμβόλου που χρησιμοποιήθηκε σε βιβλία, μνημεία και δημόσια κτίρια. Για τον “Τσιζ”, η απαγόρευση του εμβληματικού συμβόλου με τις χαρακτηριστικές ακτίνες ήταν η τελευταία πικρή πράξη της «άνευ όρων παράδοσης» της χώρας του μετά από μια 30χρονη διαμάχη για την Μακεδονική ταυτότητα με την Ελλάδα.

Εκείνο το σούρουπο σε ένα υπαίθριο καφέ, ορκίστηκε να μη βγει ποτέ από τα δικά του χείλη το νέο όνομα της χώρας του. «Είμαι πατριώτης και δε θέλω με τίποτα να αλλάξει το όνομα της πατρίδας μου» λέει στο BIRN.

Ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν την πραγματική ταυτότητα του κυρίου “Τσιζ”, παρότι πάρα πολλοί είναι εξοικειωμένοι με τις εθνικιστικές του απόψεις. Πρόκειται για τον 38χρονο Γκόραν Κοστόφσκι, υπάλληλο σε μια ιδιωτική εταιρεία μάρκετινγκ στα Σκόπια. Με σχεδόν 10.000 ακολούθους στο twitter σε τρεις ηπείρους, ο Κοστόφσκι ηγήθηκε μιας καμπάνιας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2018 με σκοπό το μποϊκοτάρισμα του δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μιας Συμφωνίας που τότε υποσχόταν να ανοίξει το δρόμο για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και την οποία, όπως και στην Ελλάδα, πολλοί στη γειτονική χώρα την αντιλαμβάνονταν ως έναν προδοτικό συμβιβασμό. Ο στόχος των διοργανωτών της καμπάνιας ήταν η χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα ώστε να απονομιμοποιηθεί το αποτέλεσμα.

Λύση η φυλακή στην Ιαπωνία της μοναξιάς


Μια προσεγμένη κυρία στα 70 της μπαίνει σε ένα κατάστημα. Μοιάζει με κάθε άλλη ηλικιωμένη κυρία που έχει βγει να κάνει τα ψώνια της. Όταν φτάνει κοντά στα ράφια ανοίγει απροκάλυπτα την τσάντα της και κλέβει ένα προϊόν. Οι υπάλληλοι του καταστήματος την καταλαβαίνουν, καλούν την αστυνομία και σύντομα οδηγείται στην φυλακή, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες.

Η υπόθεση της 76χρονης Ταμάρα είναι μια από τις εκατοντάδες ιστορίες ηλικιωμένων γυναικών στην Ιαπωνία που διαπράττουν επίτηδες παραπτώματα για να καταλήξουν στη φυλακή.

Μοναξιά ή φυλακή

Στην Ιαπωνία εκατοντάδες γυναίκες άνω των 65 ετών βρίσκονται στη φυλακή. Δεν υπάρχει κάποια παράδοση εγκληματικότητας ή κάτι που μετατρέπει αυτές τις γυναίκες σε κλέφτες. Υπάρχει απλώς η μοναξιά.

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι στην Ιαπωνία τέσσερα εκατομμύρια ηλικιωμένες γυναίκες ζουν ολομόναχες, ένας αριθμός διπλάσιος από αυτόν των αντρών. Βυθισμένες στη μοναξιά τους και χωρίς την οικονομική δυνατότητα να μείνουν σε κάποιον οίκο ευγηρίας, οι γυναίκες αυτές επιλέγουν την φυλακή από το άδειο σπίτι τους. Εκεί, μπορούν να βρουν τουλάχιστον κατάλυμα, συντροφικότητα και ιατρική φροντίδα.