Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

4η Αυγούστου – Μεταξάς: Η άρχουσα τάξη βρίσκει τον φασίστα της στον φίλο του Γκαίμπελς


Σαν σήμερα, στις 4 Αυγούστου 1936, επιβλήθηκε μια από τις στυγνότερες χούντες που γνώρισε ποτέ αυτός ο τόπος: Η χούντα του φασίστα Μεταξά. Ο λόγος της δικτατορίας; Μα τι άλλο; “Η αντιμετώπισης βεβαίας κομμουνιστικής επαναστάσεως”… 


(εφημερίδες της εποχής – από candiadoc)

Υπενθυμίζουμε:

1) Ο Μεταξάς ήταν αυτός που το 1936, λίγους μήνες πριν κηρύξει επίσημα τη φασιστική δικτατορία, είχε διοριστεί πρωθυπουργός από τον βασιλιά Γεώργιο και είχε λάβει στη Βουλή την ψήφο εμπιστοσύνης όλων των αστικών κομμάτων. Κι όμως: 

Το Γενάρη του ίδιου χρόνου στις εκλογές που είχαν προηγηθεί είχε λάβει μόλις 50.000 ψήφους και κατείχε μόλις 7 έδρες στη Βουλή.

Χαρακτηριστική είναι τα λόγια του τότε βουλευτή Ηλείας του Λαϊκού Κόμματος, Βάσου Στεφανόπουλου κατά την αγόρευσή του στη Βουλή (29.4.1936):

“Εχρεωκοπήσαμεν ως Κοινοβουλευτισμός, εξεπέσαμεν ως Συνέλευσις […] Εχάσαμεν ίσως και τον ψυχικόν σύνδεσμον προς τον λαόν, τον οποίον ενετάλημεν να διακυβερνήσωμεν. Διότι, τι είδους ψυχικός σύνδεσμος είναι δυνατόν να διατηρηθή, όταν ο μεν λαός φωνάζει δεν θέλω να με κυβερνήση ο Μεταξάς, ημείς δε αδιαφορούντες προς την κραυγήν ταύτην του απαντώμεν: Και όμως θα σε κυβερνήση ο κ. Μεταξάς».

Γ. Αντετοκούμπο, υπάρχει κι άλλη Ελλάδα εκτός από αυτήν της Athens Voice


Τελικά κάθε ρατσιστικός οχετός που εκστομίζει ένα δημόσιο πρόσωπο, ξεσκεπάζει κι άλλους. Μπορεί να παύθηκε λοιπόν ο καθηγητής που αποκάλεσε «μαϊμού» τον Γιάννη Αντετοκούμπο, αλλά ήρθε ο αρθρογράφος της Athens Voice, Αντώνης Δαρζέντας, να μας πει πως ναι υπάρχει ρατσισμός στη χώρα και ήταν χυδαία η επίθεση που δέχτηκε ο κορυφαίος αθλητής, υπάρχει όμως ένα μεγάλο αλλά!
Είναι αυτό το αλλά... πίσω από το οποίο κρύβουν έντεχνα τις ρατσιστικές τους απόψεις οι νεοφιλελεύθεροι δεξιοί και οπαδοί του «ακραίου κέντρου». Είναι το ίδιο «αλλά» που έχει γίνει η κολυμπήθρα του Σιλωάμ για Χρυσαυγίτες, κυβερνητικά στελέχη που παρανομούν και δεν οδηγούνται στη δικαιοσύνη, δημοσιογράφους κολαούζους και εκδότες που πήραν έναν σκασμό λεφτά από την κυβέρνηση για να φιλοξενούν απόψεις των «... ναι αλλά».

Ο τίτλος του άρθρου της Athens Voice είναι «Μην ξεχνάς Γιάννη». Τι δεν θέλει ο αρθρογράφος να ξεχάσει ο Γιάννης; Για να δούμε το σχετικό απόσπασμα:

«Αλλά και συ Γιάννη δεν πρέπει να ξεχνάς κάτι. Μέσα στη μόδα του Black lives matter μπέρδεψες την Αμερική με την Ελλάδα. Έτσι μπέρδεψες το εξής σημαντικό. Ετούτη η χώρα ουδέποτε στα μοντέρνα χρόνια, αλυσόδεσε σκλάβους, ουδέποτε τους έφερε με το ζόρι να μαζέψουν τις φυτείες τους, ουδέποτε τους κρέμασε στα δέντρα

Αντίθετα Γιάννη εσείς παραβιάσατε σύνορα, εσείς ήρθατε σε μια χώρα που δεν σας φώναξε και δεν ήθελε να εκμεταλλευθεί κανέναν. Καταλαβαίνω τους λόγους. Το ίδιο θα κάναμε και εμείς πιθανότατα στη θέση σας. Αν μας άφηνε η Αμερική και ο Καναδάς φυσικά και δεν μας έστελνε με χειροπέδες δεμένους πισθάγκωνα όπως κάνουν. Αλλά όπως δεν ξεχνάμε και εμείς πόσο λεβέντης είσαι, μην ξεχνάς και εσύ ότι η μικρή Ελλάδα δεν έφερε ποτέ με το ζόρι εδώ κανέναν.»