Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Στις απαρχές του πατριαρχικού καπιταλισμού

συνέντευξη με τη Σίλβια Φεντερίτσι

Η Silvia Federici (Σίλβια Φεντερίτσι) γεννήθηκε στην Πάρμα της Ιταλίας το 1942. Εκεί κάνει τα πρώτα της βήματα στα κοινωνικά κινήματα, ενώ το 1967 μεταναστεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αναπτύσσει δράση στο φοιτητικό κίνημα, στις κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ, στο κίνημα υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων και κυρίως στο φεμινιστικό κίνημα. Τη δεκαετία του 1980 ζει στη Νιγηρία, διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Πορτ Χάρκουρτ και συμμετέχει σε γυναικείες οργανώσεις που αγωνίζονται ενάντια στην πολιτική της δομικής προσαρμογής που επιβλήθηκε στη χώρα αυτή από τους διεθνείς οργανισμούς. Σήμερα είναι καθηγήτρια πολιτικής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Χόφστρα στη Νέα Υόρκη.

H Silvia Federici ανήκει σε ένα ρεύμα του ιταλικού φεμινιστικού κινήματος που αναδύθηκε στη δεκαετία του ’70, στο οποίο ανήκουν, μεταξύ πολλών άλλων, η Mariarosa Dalla Costa (Μαριαρόζα Ντάλλα Κόστα) και η Leopoldina Fortunati (Λεοπολντίνα Φορτουνάτι). Ορισμένες φεμινίστριες αυτού του ρεύματος συμμετέχουν αρχικά στη σημαντικότερη οργάνωση της ιταλικής εργατικής αυτονομίας, την Potere Operaio (Εργατική Εξουσία). Η Μαριαρόζα Ντάλλα Κόστα αποχωρεί από την οργάνωση αυτή με τη δημοσίευση, το 1972, του κλασικού έργου, Γυναικεία δύναμη και κοινωνική ανατροπή[1], γεγονός που θα αποτελέσει αφορμή για έντονη συζήτηση στους κόλπους της ιταλικής εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν και άλλες αγωνίστριες που θα συμμετέχουν, κυρίως, στην αναπτυσσόμενη κατά τη δεκαετία του ’70 φεμινιστική οργάνωση “Lotta Feminista” («Φεμινιστικός Πάλη»), συνδυάζοντας την έντονη δραστηριοποίηση με την ανάπτυξη πρωτότυπων επεξεργασιών για τη φύση της γυναικείας καταπίεσης στον καπιταλισμό. Μέσα από αυτή τη διαδρομή δράσης και στοχασμού, θα προβάλουν το αίτημα «Μισθός για το νοικοκυριό», για το οποίο μιλάει αναλυτικά η Silvia Fererici στη μετάφραση της συνέντευξής της που ακολουθεί.

«Το σύνδρομο της χούντας μάς έκανε να μισήσουμε τη λέξη Ελλάδα»


Συνέντευξη του Δημήτρη Λιγνάδη στην Έφη Μαρίνου – Εφημερίδα των Συντακτών

Ερμηνεύει τον Οιδίποδα στον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή που παρουσιάζεται στις 12 και 13 Ιουλίου στην Επίδαυρο και μας μιλάει για θέατρο, Παιδεία, εκλογές, ενώ ξεκαθαρίζει με ποιους όρους θα συμμετείχε στον διαγωνισμό για τη θέση καλλιτεχνικού διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο.

Η έρευνα για την αλήθεια, όσο βαθιά κι αν κρύβεται αυτή, θα φτάσει ώς το τέλος με όποιο κόστος. Μια εναγώνια αναζήτηση του εαυτού, ακόμα κι αν χρειαστεί να συγκρουστεί με τη δική του εξουσία, την κοινωνία, το σύμπαν, τη μοίρα, τον θεό.

Το εντελέστερο έργο του Αρχαίου Δράματος, ο «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή παρουσιάζεται στις 12 και 13 Ιουλίου στο αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης μιλάει για τον τραγικό ήρωα που ερμηνεύει, για το είδος θεάτρου που θέλει να υπηρετεί, τις εκλογές που έρχονται, την παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας και το δραματικό έλλειμμα Παιδείας. Σχολιάζει, την προκήρυξη διαγωνισμού για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο και ξεκαθαρίζει με ποιους όρους θα συμμετείχε σ’ αυτόν.

«Ενα απίστευτα κρυπτικό έργο που αγαπάω από μαθητής, οντολογικό, βαθιά θεολογικό και πολιτικό. Ο λόγος, οι πράξεις του Οιδίποδα είναι υπέρ της Πόλης, η ίδια του η ύπαρξη περιλαμβάνει την πόλη. Στην πορεία, αποφασίζοντας να εξιχνιάσει το παρελθόν, φτάνει στην ύβρι. Αρνείται τη μοίρα, επιμένει στον ορθολογισμό. Αρνείται τους θεούς διώχνοντας τον Τειρεσία, αρνείται την πόλη επιτιθέμενος στον Κρέοντα, αρνείται ό,τι είχε αποφασίσει ότι είναι ο ίδιος, δηλαδή η ίδια η πόλη.

Άψογος Νίκος Χουντής στην τηλεόραση της ΕΡΤ2


Ο Επικεφάλης της Λαϊκής Ενότητας για τις εθνικές εκλογές του 2019, Νίκος Χούντης έδωσε την πρώτη εφ'όλης της ύλης συνέντευξη του σε τηλεοπτικό κανάλι, και συγκεκριμένα στην ΕΡΤ2.
Η ποιότητα του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή, κοσμεί την ΛΑΕ σε αυτή την εκλογική του παρουσία, όπως θα δείτε στο βίντεο.

Μια διαφορετική συνέντευξη της Έφης Αχτσιόγλου με αποκαλύψεις για την προσωπική της ζωή

Σε μια σειρά από γρήγορες ερωτήσεις γύρω από την πολιτική αλλά και την προσωπική της ζωή κλήθηκε να απαντήσει η Έφη Αχτσιόλγου, η οποία μίλησε για πρώτη φορά ανοιχτά και για την σχέση της με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο

Σε μια «διαφορετική» συνέντευξή της στο Rise TV, η Έφη Αχτσιόγλου μίλησε για την πολιτική και προσωπική της ζωή, αποκαλύπτοντας μια σειρά από ενδιαφέροντα και επιλογές της.

«Ασχολήθηκα με την πολιτική γιατί, μαζί με άλλους συντρόφους θέλαμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Έφη Αχτσιόγλου, ενώ στη συνέχεια περιέγραψε ως το θετικότερο στοιχείο του να είσαι υπουργός το «να παίρνεις αποφάσεις που μπορούν να κάνουν τη ζωή του κόσμου καλύτερη», συμπληρώνοντας πως κάτι τέτοιο δεν είναι ποτέ αρκετό.

Σε ερώτηση για το εάν θα συνεργαζόταν ποτέ με τη Νέα Δημοκρατία ήταν κατηγορηματική, περιγράφοντας το χάσμα μεταξύ των δύο κομμάτων και σχολίασε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ως μια ήττα που προήλθε από την «ανάγκη του κόσμου για περισσότερα».

Η συζήτηση, σε μεγάλο βαθμό «ξέφυγε» από την πολιτική και οδηγήθηκε ακόμα και σε αποκαλύψεις για την προσωπική της ζωή. 

Όταν ρωτήθηκε για τη διατροφή της, απάντησε ότι «τρώει 40 κορόμηλα την ημέρα», είπε ότι το πρώτο πράγμα που κάνει όταν ξυπνάει είναι να «πιάνει το κινητό της» και το τελευταίο πράγμα που κάνει κάθε βράδυ είναι «να βλέπει βιντεάκια στο YouTube». Στην ερώτηση σινεμά ή θέατρο απάντησε «σινεμά», με αγαπημένους της τον Χάνεκε και την Λευκή Κορδέλα αλλά και τον Νόλαν.