Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2025

Τουρκία: Αντιπροσωπεία του DEM θα συναντηθεί αύριο με τον φυλακισμένο Αμπντουλάχ Οτσαλάν – Αναμένεται να παραδώσει δήλωσή του για το Κουρδικό

Διευρυμένη αντιπροσωπεία του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών και Ισότητας (DEM) θα επισκεφθεί αύριο τον φυλακισμένο ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Αναμένεται να παραλάβει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, την αναμενόμενη δήλωσή του για διευθέτηση του Κουρδικού ζητήματος στην Τουρκία.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε άδεια σήμερα σε αντιπροσωπεία του DEM να επισκεφθεί για τρίτη φορά τον Οτσαλάν στο νησί Ιμραλί όπου κρατείται, εκτίοντας ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το DEM, αναφέρεται ότι μετά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας το πρωί της Πέμπτης, θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 17.00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας) μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τη συνάντηση και τα αποτελέσματά της.
Στην πρώτη ανακοίνωση του κόμματος είχε επισημανθεί η 28η Φεβρουαρίου για τον σκοπό αυτόν.
Αξιωματούχος του DEM δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι το μήνυμα του Οτσαλάν θα δοθεί στη δημοσιότητα είτε σε γραπτή μορφή είτε σε μορφή βίντεο.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Γιλμάζ Τουντς, είπε ωστόσο ότι η ύπαρξη βίντεο στη συνάντηση της αντιπροσωπείας του DEM με τον Οτσαλάν αντίκειται στον κανονισμό της φυλακής.
«Ο τρόπος με τον οποίο οι καταδικασθέντες συναντώνται στη φυλακή, ο τρόπος με τον οποίο συναντώνται με τους δικηγόρους τους, ο τρόπος με τον οποίο συναντώνται με τους συγγενείς τους είναι σαφής στη νομοθεσία μας. Ως εκ τούτου, η νομοθεσία μας δεν είναι κατάλληλη για τη συνάντηση των καταδίκων μέσω βίντεο από τη φυλακή», δήλωσε ο Τουντς.
Έκκληση για ειρηνική επίλυση και κατάθεση όπλων
Στην αντιπροσωπεία που θα μεταβεί αύριο στο Ιμραλί συμμετέχουν εκτός από τους δύο βουλευτές και ηγετικές προσωπικότητες του DEM, Περβίν Μπουλντάν και Σιρί Σουρεγιά Οντέρ, οι οποίοι επισκέφθηκαν και τις δύο προηγούμενες φορές τον Οτσαλάν, ο Κούρδος βετεράνος πολιτικός και καθαιρεθείς δήμαρχος της επαρχίας Μαρντίν, Αχμέτ Τουρκ, οι συμπρόεδροι του κόμματος, Τουλάι Χατίμογουλαρι και Τουντζέρ Μπακιρχάν καθώς και δύο δικηγόροι του Οτσαλάν.

Εμπορικό πόλεμο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση ανοίγει ο Ντόναλντ Τραμπ – «Θα επιβάλω δασμούς 25%»


Για τελωνειακούς δασμούς ύψους 25% στα ευρωπαϊκά προϊόντα “σύντομα” έκανε λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του στον Λευκό Οίκο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα, με την ευκαιρία της πρώτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του στον Λευκό Οίκο, ότι στα ευρωπαϊκά προϊόντα θα επιβληθούν «σύντομα» τελωνειακοί δασμοί ύψους 25%.
«Λάβαμε την απόφαση και θα την ανακοινώσουμε σύντομα, θα είναι 25%», διαβεβαίωσε ο Τραμπ. «Αγαπώ τις χώρες της Ευρώπης, αλλά μπορώ να πω ότι η Ε.Ε. σχηματίστηκε για να πλήξει τις ΗΠΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι πολλοί από τους δασμούς που ήταν προγραμματισμένο να επιβληθούν σε αγαθά από τον Καναδά και το Μεξικό θα επιβληθούν κανονικά.
Αναφερόμενος στον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, τον χαρακτήρισε «κυβερνήτη» και «καλό τύπο», σχολιάζοντας: «Εγώ τον αποκαλώ κυβερνήτη Τριντό, θα έπρεπε να είναι κυβερνήτης. Αγαπώ τον Καναδά, τον υποστηρίζω».

Τέμπη: Εμπιστοσύνη-Δικαίωση


Της Ευγενίας Σαρηγιαννίδη*

Μόλις λίγες μέρες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, σε σχετικό άρθρο μας αναρωτιόμασταν αν αυτό το δυστύχημα – έγκλημα που σόκαρε, θύμωσε και προκάλεσε την οργή της ελληνικής κοινωνίας θα μπορούσε να αποτελέσει την σταγόνα που θα ξεχείλιζε το ποτήρι, ώστε να απειληθεί πραγματικά σύσσωμο το πολιτικό σύστημα και οι απολήξεις του μέσα στην κοινωνία. Αναρωτιόμασταν επίσης, αν η ξεδιαντροπιά, το θράσος, η πολιτική και κοινωνική ανηθικότητα, η μαφιοποίηση του πολιτικού συστήματος, η εξόφθαλμη και επικίνδυνη ανευθυνότητα, η μετατροπή του πολιτικού κόσμου σε υπόκοσμο, η εγκληματική ασχετοσύνη των ιθυνόντων, μαζί με την απληστία των ιδίων και των παρατρεχάμενών τους, τα ρουσφέτια και το πελατειακό κράτος, θα έφταναν την κοινωνία στα όρια της ανοχής και αντοχής της. Αναρωτιόμασταν επίσης αν το δυστύχημα στα Τέμπη θα καθίστατο η τραγική αφορμή για να αφυπνιστούν οι υπνωτισμένες, παραιτημένες, εξοικειωμένες με το απαράδεκτο και το αποτρόπαιο, άνευρες συνειδήσεις των σύγχρονων νεοελλήνων. Δύο χρόνια μετά, όλα όσα αναρωτιόμασταν τείνουν να πάρουν σάρκα και οστά.

Άλλωστε, το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα – έγκλημα στα Τέμπη ανέδειξε για πολλοστή φορά, αλλά με πολύ τραγικό και οριστικό τρόπο, τις γνωστές και χιλιοειπωμένες παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας σε κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό κλπ. επίπεδο. Μας θύμισε πως έχουν ξεπουληθεί οι πάντες και τα πάντα. Μας θύμισε πως τα μνημόνια όχι μόνο δεν έφυγαν, αλλά είναι πιο εδώ από ποτέ και τις συνέπειές τους πληρώνουμε και θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε. Μας θύμισε πως ζούμε σε μια χώρα της οποίας οι ελίτ και οι ηγεσίες, αφού περιφρόνησαν, αφαίμαξαν και κατέστρεψαν το δημόσιο πλούτο, τον ξεπούλησαν αντί πινακίου φακής. Μας θύμισε πως ζούμε σε μια χώρα που δεν σέβεται τους πολίτες της, τους εμπαίζει και σκοτώνει τα παιδιά της. Μας έφερε παράλληλα, μπροστά στη διαβρωμένη και διεφθαρμένη δικαιοσύνη. Εκείνη τη Δικαιοσύνη που μέχρι πριν από κάποια χρόνια ήταν για τους περισσότερους ανθρώπους το τελευταίο ανάχωμα απέναντι στην παρακμή και το ζόφο. Αν πέσει και αυτό, εκπίπτει και η δημοκρατία σε ένα είδος συγκαλυμμένου ολοκληρωτισμού (ή εκλόγιμης μοναρχίας – κατά Κοντογιώργη).

Οι ΗΠΑ χρειάζονται εργοστάσιο αλουμινίου στη Ρωσία για να πολεμήσουν την Κίνα

@ Alexey Maishev/RIA Novosti
Κείμενο: Όλγα Σαμοφάλοβα

Η δημιουργία ενός κοινού εργοστασίου αλουμινίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Krasnoyarsk Krai και η επανέναρξη των προμηθειών αλουμινίου είναι επωφελής και για τα δύο μέρη. Χωρίς φθηνό αλουμίνιο, είναι δύσκολο για τους Αμερικανούς να ανταγωνιστούν την κινεζική βιομηχανία. Τι θα πάρει η Ρωσία από αυτό το έργο και γιατί προτείνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες;

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε στις Ηνωμένες Πολιτείες να εξετάσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας κοινής μονάδας παραγωγής αλουμινίου, για παράδειγμα, στο Krasnoyarsk Krai. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, τα σχέδια για την οργάνωση της παραγωγής αλουμινίου σε αυτήν την περιοχή ήταν ήδη στη σοβιετική εποχή. Η παραγωγή αλουμινίου απαιτεί μεγάλη ποσότητα ενέργειας και στην περιοχή του Krasnoyarsk είναι δυνατή η κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού σταθμού, ο οποίος είναι μια φθηνή, φιλική προς το περιβάλλον πηγή αυτής της ενέργειας.

Το έργο θα είναι «έντασης κεφαλαίου» και σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, θα κοστίσει περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια, σημείωσε ο πρόεδρος.

Επιπλέον, η Ρωσία είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις προμήθειες αλουμινίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Το 2017, προμηθεύσαμε το 15% του αλουμινίου στις ΗΠΑ. Εάν ληφθεί απόφαση για άνοιγμα της αγοράς, θα μπορούσαμε να τους πουλήσουμε 2 εκατομμύρια τόνους», είπε ο Πούτιν.

Η Βρετανία αναζητά δεύτερο τρόπο για να εκτροχιάσει τις συνομιλίες για την Ουκρανία


Οι ειδικοί εξηγούν την επιθυμία της Βρετανίας να αναπτύξει ευρωπαϊκά στρατεύματα στην Ουκρανία
Κείμενο: Oleg Isaichenko

Η Ευρώπη προσπαθεί να «παρατείνει» τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιθ Στάρμερ σκοπεύει να συζητήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ την ανάπτυξη ενός στρατεύματος στο έδαφος της δημοκρατίας. Προηγουμένως, παρόμοιες ιδέες είχε εκφράσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Η κοινότητα των ειδικών σημειώνει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα υποστηρίξει τις πρωτοβουλίες του Παλαιού Κόσμου, καθώς αυτό θα σήμαινε βαθύτερη εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στη σύγκρουση.

Η Βρετανία θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας Keir Starmer, κορυφαίοι πολιτικοί του Παλαιού Κόσμου πρέπει να συζητήσουν «πώς να προχωρήσουν μπροστά υπό το φως της τρέχουσας κατάστασης». Σύμφωνα με το Bloomberg , η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαρτίου. Προηγουμένως, παρόμοιες διαβουλεύσεις είχαν πραγματοποιηθεί στο Παρίσι.

Αξιοσημείωτο είναι ότι λίγες μέρες πριν από τη νέα συνάντηση των Ευρωπαίων, ο Στάρμερ σκοπεύει να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον. Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την ανάπτυξη έως και 30.000 Ευρωπαίων στρατιωτών στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την Daily Telegraph , τα στρατεύματα θα αναπτυχθούν σε πόλεις, λιμάνια και εγκαταστάσεις υποδομής (ιδίως σε πυρηνικούς σταθμούς).

Η Αδειλίνη, η Δικαιοσύνη και η καταγγελία Πετράκη

 

Χρ. Ζαραλίκος: Τι έχουν να κρύψουν; Την Hellenic Train και τις ευθύνες τους. Αλλά είναι ξεβράκωτοι από παντού…


Κάποιοι φοβούνται να διαδηλώσουν ή να απεργήσουν. Άλλοι όμως αγχώνονται με αυτούς που θα σπάσουν το τείχος του φόβου. Ή έστω με το νέο αφεντικό του πλανήτη. Κι αν τέλος πάντων κάποιοι αγχώνονται μην πέσει ο Μητσοτάκης, δεν πειράζει, γιατί θα έρθει στη θέση του ο Ζελένσκι, που είναι και αυτός ηθοποιός -β’ διαλογής.

Σε αυτό το επεισόδιο, ο Ζαραλίκος εξηγεί ότι όλη η Ελλάδα είναι Τέμπη -Ωνάσεια Τέμπη με παιδιά σε κοντέινερ, με χειρουργεία που κλείνουν, με μαθητές που εγκλωβίζονται στη γραμμή για τα Καλάβρυτα. Απαντά στα μαντρόσκυλα της κυβέρνησης ότι καλύπτουν τον κ@λο τους, την Hellenic Train και ό,τι άλλο βρει η δικαιοσύνη. Αλλά αυτό το ερώτημα ας το θέσουν στον καθρέφτη, όχι σε εμάς…

Πετάει το γάντι σε όσους χυδαιολόγους-παπαρολόγους κάνουν συγκρίσεις με τη ΜΑΡΦΙΝ και απαντά με ντοκουμέντα στο ερώτημα: ποιος έκανε αυτό το έγκλημα. Και κλείνει με μια σοφή συμβουλή προς τους κρατούντες: αν δε θέλετε επεισόδια, τότε αποσύρετε τα ΜΑΤ και τους παρακρατικούς σας…

Τα υπόλοιπα στο βίντεο που ακολουθεί
 
Η Σφήκα:

Η Επιχείρηση Συγκάλυψης και οι «Μικρές Απώλειες» Ζωών


Δύο χρόνια μετά το έγκλημα των Τεμπών και η κυβέρνηση εξακολουθεί να
προσπαθεί να θάψει τις ευθύνες της κάτω από έναν επικοινωνιακό οδοστρωτήρα.
Πρωταγωνιστές σε αυτή την προσπάθεια;
Ο γνωστός «θεματοφύλακας» της συντηρητικής καθεστηκυίας τάξης, Μάκης
Βορίδης, και ο τηλεπωλητής του κυνισμού, Άδωνις Γεωργιάδης.
Όταν οι ανθρώπινες ζωές γίνονται “μικρό ζήτημα”
Ο Μάκης Βορίδης, με τη γνωστή του αλαζονεία, φρόντισε να μας ενημερώσει ότι το
έγκλημα των Τεμπών είναι… “μικρό ζήτημα” μπροστά στα μεγάλα παγκόσμια
προβλήματα.
Μάλιστα.
Ο άνθρωπος που θεωρεί τη δημοκρατία «ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί»
(όπως είχε δηλώσει παλιότερα) αποφάσισε τώρα ότι οι 57 νεκροί δεν αποτελούν
κάτι το ιδιαίτερο.
Αλήθεια, κύριε Βορίδη, σε ποια ακριβώς κλίμακα αξιολογείτε το ανθρώπινο δράμα;
Ποια είναι η μονάδα μέτρησης του πένθους;
Μήπως πρέπει να περιμένουμε ακόμα περισσότερους νεκρούς για να αποκτήσει το
θέμα τη δέουσα σημασία;

Έρχεται ΣΟΚ για την κυβέρνηση την Παρασκευή


Έρχεται ΣΟΚ για την κυβέρνηση την Παρασκευή: Συλλαλητήρια σε 305 πόλεις – 223 στην Ελλάδα και 82 στο εξωτερικό – για τα Τέμπη! Πάνω από 400.000 στην Αθήνα ! Φόβοι για διαρκή κλιμάκωση όσο θα αποκαλύτονται στοιχεία

Μέχρι χθες το βράδυ 305 πόλεις, 223 στην Ελλάδα και 82 στο εξωτερικό, γράφτηκαν στο συγκεντρωτικό κατάλογο των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών δηλώνοντας ότι θα διοργανώσουν συλλαλητήρια, στις 28 Φεβρουαρίου που συμπληρώνονται δύο χρόνια από την εθνική τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, ηλικίας 19 – 25 στην πλειονότητά τους. Ταξίδευαν με τρένο επιστρέφοντας από το τριήμερο των Αποκριών, αλλά δεν γύρισαν ποτέ στο σπίτι, άλλοι κάηκαν άλλοι σκοτώθηκαν από τη σύγκρουση.

Η κυβέρνηση περιμένει μεγαλύτερη λαοθάλασσα από το κύμα της 25ης Ιανουαρίου που είχε κεντρικό σύνθημα «δεν έχω οξυγόνο», από το σοκαριστικό ηχητικό που είδε το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτοντας τις τελευταίες μαρτυρικές στιγμές.

Μάλιστα κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν τον Μάρτιο που θα αρχίσουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες (Προανακριτική κατά Τριαντόπουλου, προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τα Τέμπη, πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης) αλλά και η δημοσιοποίηση πορισμάτων και άλλων ντοκουμέντων από την τραγωδία των Τεμπών, να υπάρξει και νέα κλιμάκωση με νέες διαδηλώσεις και ένα κλίμα καχυποψίας και καταδίκης για κυβέρνηση και ηγεσίας της Δικαιοσύνης που θα είναι διαρκείας …

Δημοσκόπηση ProRata: Σεισμός τα Τέμπη, γκρεμίζουν τη ΝΔ στο 25%, το ΠΑΣΟΚ 16,5%, με 10% η Πλεύση - Συγκάλυψη βλέπει το 77%


Το 77% των πολιτών αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση για τη συγκάλυψη του σιδηροδρομικού δυστυχήματος που συγκλόνισε την Ελλάδα, ενώ παράλληλα το 57% διαγιγνώσκει κρίση της Δικαιοσύνης και Θεσμών στη χώρα

Τη ραγδαία φθορα κυβέρνησης Μητσοτάκη, εν μέσω συνεχών αποκαλύψεων για την τραγωδία στα Τέμπη, αντανακλά η νέα δημοσκόπηση της Pro Rata, καθώς παρουσιάζει τη Νέα Δημοκρατία με ποσοστά χαμηλότερα από τον εκλογικό στόχο του 30%, που αποτελεί και τον άτυπο πήχυ του πρωθυπουργού.
Μάλιστα, το 77% των πολιτών αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση για τη συγκάλυψη του σιδηροδρομικού δυστυχήματος που συγκλόνισε την Ελλάδα, ενώ παράλληλα το 57% διαγιγνώσκει κρίση της Δικαιοσύνης και Θεσμών στη χώρα.
Την ίδια στιγμή, η σφυγμομέτρηση καταγράφει την παγίωση του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση και μάλιστα -για πρώτη φορά μετά από μήνες- με μονοψήφια διαφορά.
Ως προς τη διεκδίκηση της τρίτης θέσης, εκεί προκύπτει το σαφές προβάδισμα της ανεβασμένης Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου, αλλά και η εκρηκτική άνοδος της Πλεύσης Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου που καταγράφει πλέον διψήφια ποσοστά.
Τέλος, τα πορίσματα της ProRata καταδεικνύουν ότι το νεοσύστατο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη «Κίνημα Δημοκρατίας» δεν καταφέρνει να πλησιάσει το εκλογικό όριο του 3%.

Αλλαγή φάσης, διεθνώς και εσωτερικά


Από την αρχή του 2025 βρισκόμαστε σε μια νέα φάση, διεθνώς και εσωτερικά. Εάν δεν κατανοηθεί αυτή η αλλαγή, δεν θα είναι εφικτός οποιοσδήποτε σοβαρός προσανατολισμός, ιδιαίτερα για δυνάμεις που αγωνίζονται για μια μεγάλη στροφή στην πορεία της ανθρωπότητας, και για εκείνες που μάχονται να αντιμετωπίσουν το υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας.

Στην κυριολεξία έχουμε δύο (διαφορετικού μεγέθους και βαρύτητας) αλλαγές φάσης: τη διεθνή γεωπολιτική, και την καθαρά εσωτερική στη χώρα. Η διεθνής καθορίζεται κυρίως από το ωστικό κύμα που έχει προκαλέσει ο Τραμπ και η νέα στρατηγική της αμερικάνικης υπερδύναμης. Η εσωτερική καθορίζεται από τη λειτουργία του παράγοντα «Τέμπη» και την εισβολή της κοινωνικής διαθεσιμότητας στο προσκήνιο μετά τις 26/1, που οξύνει στο έπακρο μια βαθιά θεσμική, πολιτική, αξιακή κρίση στη χώρα.

Επίσης, ένας ενεργητικός παράγοντας της αλλαγής φάσης γενικά στον ελλαδικό χώρο είναι η «διασταύρωση» αυτών των δύο φάσεων, της διεθνούς και της εσωτερικής. Αυτή η «διασταύρωση» δημιουργεί ακόμα πιο περίπλοκες καταστάσεις, αναγκάζει σε λογής-λογής πολιτικά πλασαρίσματα, ελιγμούς οικονομικών ελίτ, προστριβές εντός των μηχανισμών και των θεσμών του πολιτικού συστήματος, και τροφοδοτεί τάσεις και διεργασίες μεγάλης αντικατάστασης ή «αναβάπτισης» του πολιτικού σκηνικού.

Επικαιροτητα απο τον Χάρη Καφτεράνη

Η Κίνα φιλοξενεί μια ποικιλία θρησκειών, με πάνω από 100 εκατομμύρια πιστούς


Εθνοτικές ομάδες στην Κίνα και η προσέγγιση της χώρας στη θρησκεία: Οι περισσότεροι οδηγοί ταξί στη Σαγκάη πιστεύουν ότι είμαι Ουιγούρος. Μερικές φορές, πρέπει ακόμη και να βγάλω το διαβατήριό μου και να εξηγήσω: «Όχι, είμαι απλώς ένας ξένος του οποίου οι πρόγονοι πιθανότατα μετανάστευσαν από την Κεντρική Ασία πριν από αιώνες». Γενετική, σωστά; :)

Η Κίνα, με πληθυσμό 1,4 δισεκατομμύρια, αναγνωρίζει επίσημα 56 εθνοτικές ομάδες. Οι Κινέζοι Χαν αποτελούν περίπου το 91% του πληθυσμού, καθιστώντας τους τη μεγαλύτερη εθνότητα. Άλλες μεγάλες εθνοτικές ομάδες περιλαμβάνουν τους Zhuang, Hui, Uyghur, Θιβετιανούς και Manchus.

Η Κίνα φιλοξενεί μια ποικιλία θρησκειών, με πάνω από 100 εκατομμύρια πιστούς. Ο Βουδισμός, το Ισλάμ, ο Καθολικισμός και ο Χριστιανισμός ασκούνται ευρέως, μαζί με τον Ταοϊσμό, μια θρησκεία εγγενή στην Κίνα, καθώς και τον Σαμανισμό, τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό και τον Ντονγκμπάισμό.

Δέκα εθνοτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Χούι, Ουιγούρων, Καζακστάν, Κιργιζίας, Τατάρ, Ουζμπεκιστάν, Τατζίκ, Ντονγκσιάνγκ, Σαλάρ και Μπαοάν, ακολουθούν το Ισλάμ. Ομάδες όπως οι Θιβετιανοί, οι Μογγόλοι, οι Lhoba, Monba, Tu και Yugu προσχωρούν στον Θιβετιανό Βουδισμό, γνωστό και ως «Λαμαϊσμός». Οι ομάδες Dai, Bulang και Deang εξασκούν τον Βουδισμό Theravada. Μεταξύ των Miao, Yao, Yi και πολλών άλλων εθνοτικών ομάδων, ο Καθολικισμός και ο Χριστιανισμός έχουν σημαντική επιρροή. Εν τω μεταξύ, ορισμένα μέλη της κινεζικής κοινότητας των Χαν ακολουθούν τον Βουδισμό, τον Χριστιανισμό, τον Καθολικισμό ή τον Ταοϊσμό.