Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Ο Βαρθολομαίος με το ΝΑΤΟ ενάντια στον «Ρωσικό Κόσμο»

του Γιώργου Γεωργή

Είναι πλέον γεγονός! Στις 14/03/24, διαβάσαμε πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης απεφάνθη: «η παρούσα ουκρανική κρίση, λόγω της απρόκλητης ρωσικής επίθεσης τον Φεβρουάριο του 2022, είναι το επίκεντρο ενός γεωπολιτικού σεισμού και μιας πνευματικής απειλής». Μια δήλωση βγαλμένη από τα χαλκεία του ψυχολογικού πολέμου των Δυτικών μυστικών υπηρεσιών. Μια δήλωση που αποκρύπτει πολλά κι ενδιαφέροντα.

Ούτε κουβέντα για τον οκταετή ακήρυχτο πόλεμο των ναζί του Κιέβου ενάντια στους Ρωσόφωνους Ουκρανούς άμαχους πολίτες του Ντονμπάς. Ούτε κουβέντα για τους 14.000 νεκρούς αμάχους που κατέγραψαν διεθνείς φιλοδυτικοί παρατηρητές του ΟΑΣΕ. Άκρα του τάφου σιωπή για την προετοιμασία των Ουκρανών να εισβάλουν στο Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ. Ούτε είδε, ούτε διάβασε για επικείμενη είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και για σχέδια πυρηνικού εξοπλισμού της. Μόνο μηρυκάζει τα περί «απρόκλητης» εισβολής…

Από το 2014, ο ακήρυχτος πόλεμος κατά των ρωσόφωνων, ή των ρωσικής εθνικής συνείδησης πολιτών της Ουκρανίας, όχι μόνο στο Ντονμπάς, αλλά σε ολόκληρη την Ουκρανία, δεν είναι μόνο παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και των Συμφωνιών του Μινσκ, δηλαδή του Διεθνούς Δικαίου. Ακόμα λοιπόν και χωρίς την επέκταση του ΝΑΤΟ στα Ρωσικά σύνορα, ακόμα και χωρίς τους κομπασμούς του καθεστώτος Ζελένσκι περί εγκατάστασης πυρηνικών, μόνο «απρόκλητη» δεν μπορείς να βαφτίσεις την Ρωσική Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση.

Ανακοινώθηκαν: Τέσσερα νέα ονόματα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ


Στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής θα συμμετέχουν η καρδιολόγος Ρόζα Βρεττού, ο οικονομολόγος Ηλίας Κικίλιας, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Παναγιώτης Δημόπουλος και ο συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος.

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, στο γραφείο του στη Βουλή.

Ο κ. Ανδρουλάκης σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων επισήμανε πως «το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ενισχύεται από ανθρώπους με κύρος και άποψη. Καθένας έχει προσφέρει πολλά στην ξεχωριστή επιστημονική του διαδρομή.

Η οπτική και η εμπειρία τους είναι πολύτιμος σύμμαχος στον κρίσιμο αγώνα που θα δώσει η παράταξή μας στις ευρωπαϊκές εκλογές.

Καλωσορίζω σε αυτήν την προσπάθεια τη Ρόζα Βρεττού γιατρό-καρδιολόγο που υπηρετεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πατρών Παναγιώτη Δημόπουλο. Τον οικονομολόγο Ηλία Κικίλια. Τον συνταγματολόγο Κώστα Χρυσόγονο. Είμαι σίγουρος ότι μπορούν να πετύχουν πολλά προς όφελος του λαού μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Τέμπη: Νέα καταγγελία — «Τρία 24ωρα μετά απομακρύνθηκαν 300 κυβικά χώμα»


Σε μια αποκάλυψη που προκαλεί έκπληξη και ενισχύει τις υποψίες (σχεδόν βεβαιότητα) συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη προχώρησε ο δικηγόρος οικογενειών θυμάτων των Τεμπών, Γιάννης Μαρακάκης.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, υπάρχει άλλη δικογραφία, η οποία θα συσχετιστεί με αυτή που αφορά στο σιδηροδρομικό δυστύχημα, σύμφωνα με την οποία το τρίτο 24ωρο μετά το συμβάν, δόθηκε εντολή σε εργολάβο να μεταφέρει 300 κυβικά χώμα, επί του οποίου κατέληξαν τα πρώτα βαγόνια.

Το χώμα μεταφέρθηκε, σύμφωνα με τα όσα είπε ο δικηγόρος, σε ιδιωτικό οικόπεδο και όχι στο Κουλούρι, μαζί με τα υπόλοιπα βαγόνια από την εμπορική αμαξοστοιχία. Το χώμα χαρακτηρίστηκε «άχρηστο», ενώ «μπορεί να είχε μέσα υλικά που προκάλεσαν την έκρηξη, ανθρώπινα μέλη ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία», όπως τόνισε.

«Ο εργολάβος δεν φαίνεται να έχει κάποια ευθύνη, ήρθε και κατέθεσε αυτά. Λέει ότι πήρε εντολή από αξιωματικό της Πυροσβεστικής. Ενώ το πρωτόκολλο έλεγε πώς ό,τι μετακινείται από το σημείο του δυστυχήματος μεταφέρεται με αστυνομική συνοδεία και με πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής στο Κουλούρι, έχουμε έναν χώρο που θα έπρεπε να είναι σφραγισμένος ακόμα και σήμερα – είτε από βλακεία, είτε από άλλους λόγους – έχει απομακρυνθεί. Η κατάθεση αυτή έγινε πριν μερικές μέρες. Δεν έγινε στο πλαίσιο της ανάκρισης που αφορά στο δυστύχημα. Είναι σε άλλη δικογραφία. Υπάρχουν φωτογραφίες που απεικονίζονται στελέχη των εταιρειών που κατηγορούνται να είναι μέσα στον χώρο. Δεν έγινε σφράγιση. Έγινε ολοκλήρωση μιας διαδικασίας σε 3 μέρες», είπε ο Γιάννης Μαρακάκης.
«Δεν υπάρχει μεταφραστής στο ελληνικό προξενείο, στο Λονδίνο»

«Μάχη» στη Σύνοδο Κορυφής και για τα ευρωτουρκικά: Λευκωσία και Αθήνα αντιδρούν στην συμπερίληψη παραγράφου χωρίς αναφορά στο Κυπριακό



German Chancellor Olaf Scholz during the European Council meeting in Brussels, Belgium, 21 March 2024. EU leaders are expected to address security and defence, continued support to Ukraine and the situation in the Middle-East as well as the EU’s enlargement, external relations, migration, agriculture and the European Semester during a two-day summit. EPA/OLIVIER HOSLET 21/03/2024

Ανοιχτό παραμένει, μετά τη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει προσθήκη παραγράφου για τις σχέσεις ΕΕ–Τουρκίας στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής, κάτι που η γερμανική πλευρά φέρεται να μην είναι πρόθυμη να το συνδέσει με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Το αίτημα της Κύπρου έχει και τη συμπαράσταση της Ελλάδας

Σύμφωνα με πληροφόρηση του ΚΥΠΕ, σε αυτό το στάδιο γίνεται ανίχνευση της στάσης των κρατών μελών για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει προσθήκη παραγράφου ή παραγράφων για τα ευρωτουρκικά, ενώ δεν υπάρχει κατατιθεμένο συγκεκριμένο κείμενο προς συζήτηση. Το ενδεχόμενο συζήτησης αυτού του θέματος δυσκολεύει και το γεγονός ότι η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής είναι και πάλι αρκετά φορτωμένη με δύσκολα θέματα.

Η θέση της κυπριακής πλευράς, όπως εκφράστηκε και στη συνάντηση με τους Σολτς και Μισέλ, είναι πως η συζήτηση για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας πρέπει να γίνει σε συνάρτηση με την όποια πρόοδο στο Κυπριακό. Η Κύπρος συμφωνεί, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, με την ανάγκη να υπάρξει θετικό σήμα προς την Τουρκία, αλλά πως αυτό θα πρέπει να γίνει σε συνάρτηση με την πορεία του Κυπριακού και τη συζήτηση κάποιων πτυχών που το αφορούν.
Διπλωματικές πηγές από άλλες χώρες πάντως ήταν εξαιρετικά προσεκτικές όταν κλήθηκαν να σχολιάσουν κατά πόσο θεωρούν εφικτό να υπάρξει συζήτηση ή συμπερίληψη στα συμπεράσματα αναφορών στα ευρωτουρκικά.