Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Ένας νεκρός αστυνομικός και επτά τραυματίες Αιματηρή έκρηξη βόμβας στην Υεμένη

Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και επτά τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας, την ώρα που το αστυνομικό όχημα, το οποίο τους μετέφερε στην πρωτεύουσα, Άντεν, περνούσε από το σημείο, σύμφωνα με εκπρόσωπο των υπηρεσιών ασφαλείας.

"Η βόμβα εξερράγη την ώρα που περνούσε από πάνω της αστυνομικό όχημα στο προάστιο Χορ Μακσάρ στο Άντεν" ανέφερε η πηγή αυτή.

Δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες για την επίθεση, που σημειώθηκε τη στιγμή που η Υεμένη συγκλονίζεται από ταραχές και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των πολιτών, που ζητούν την αποχώρηση του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Επεισόδια λίγο πριν τη Σύνοδο Κοινωνική Ευρώπη ζητούν από τους «27» χιλιάδες διαδηλωτές στις Βρυξέλλες

Bρυξέλλες, Βέλγιο
Είκοσι χιλιάδες διαδηλωτές, μέλη εργατικών συνδικάτων από το Βέλγιο και όλη την Ευρώπη, κατέκλυσαν την Πέμπτη τους δρόμους των Βρυξελλών, στέλνοντας μήνυμα στους ηγέτες των «27» κατά των σκληρών μέτρων λιτότητας που επιβάλλει το «Σύμφωνο για το Ευρώ», το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής. Ηχηρό «όχι» από τους διαδηλωτές και για τον πόλεμο στη Λιβύη. Επεισόδια σημειώθηκαν στο περιθώριο της μαζικής διαδήλωσης.

Η διαδήλωση διοργανώθηκε από το κύριο βελγικό συνδικάτο σε συνεργασία με την Ένωση Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Δράσης. Πέντε διαφορετικές πορείες ξεκίνησαν από διαφορετικά σημεία της βελγικής πρωτεύουσας με κατεύθυνση προς το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην πλατεία Σουμάν.

Στο περιθώριο της διαδήλωσης σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ ανδρών της αστυνομίας και μερίδας διαδηλωτών που προσπάθησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό. Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν αντλίες νερού και σπρέι πιπεριού για να κρατήσουν τους διαδηλωτές μακριά από το χώρο όπου συνέρχεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι διαδηλωτές «απάντησαν» με πέτρες στους αστυνομικούς, αλλά δεν μπόρεσαν να διασπάσουν τις γραμμές των δυνάμεων ασφαλείας. Τα μέτρα ασφαλείας στις Βρυξέλλες είναι δρακόντεια, ελικόπτερα ίπτανται πάνω από το χώρο της Συνόδου και εκατοντάδες αστυνομικοί περιπολούν στους δρόμους.

Η ηρεμία είχε επιστρέψει στο μεγαλύτερο τμήμα της βελγικής πρωτεύουσας μέχρι τη στιγμή που άρχισαν να προσέρχονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής.

Η Ένωση Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), που διοργάνωσε το μεγαλύτερο τμήμα της διαδήλωσης, τονίζει ότι το πακέτο περί «οικονομικής διακυβέρνησης» και το «Σύμφωνο για το Ευρώ» διακυβεύει την ιδέα της «κοινωνικής Ευρώπης».

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ETUC, Τζον Μονκς, το «Σύμφωνο για το Ευρώ» θα υποχρεώσει τα κράτη-μέλη να μπουν σε ένα φαύλο κύκλο μείωσης μισθών και επιδείνωσης των συνθηκών εργασίας».

«Όχι στην κατάργηση των κοινωνικών κεκτημένων και στα αυστηρά μέτρα λιτότητας που πνίγουν τις δημόσιες δαπάνες και χτυπούν τους εργαζόμενους αντί να χτυπούν τους κερδοσκόπους» αναφέρει η ανακοίνωση της ETUC.

100 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ

Τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες από πυρά αστυνομικών στην πόλη Ντεράα της νότιας Συρίας, όπου σημειώθηκαν άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος, δήλωσαν σήμερα υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτόπτες μάρτυρες...

Πάνω από 20.000 άνθρωποι στην κηδεία εννέα διαδηλωτών στη Ντεράα
Πάνω από 20.000 άνθρωποι παρευρέθησαν σήμερα στην κηδεία εννέα διαδηλωτών στη Ντεράα της νότιας Συρίας φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ελευθερίας, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.
«Θεός, Συρία, Ελευθερία. Το αίμα των μαρτύρων δεν πάει χαμένο», φώναζαν οι παρευρεθέντες στην κηδεία των εννέα διαδηλωτών.

Ισχυρές εκρήξεις συγκλονίζουν πολλές πόλεις… «Χτύπησαν» αμάχους στην Τρίπολη

Συνεχίζει το «σφυροκόπημα» ο Καντάφι
Πυρά της αντιαεροπορικής άμυνας και ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα το πρωί στην Τρίπολη, έκτη ημέρα των συμμαχικών επιθέσεων εναντίον της Λιβύης, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Είχε προηγηθεί μία νύχτα συνεχών βομβαρδισμών από τις δυνάμεις της συμμαχίας στη λιβυκή πρωτεύουσα, ενώ ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε και σε στρατιωτική βάση των λιβυκών χερσαίων δυνάμεων στην περιοχή Ταζούρα, 32 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης.

Το λιβυκό πρακτορείο Jana μετέδωσε πως οι αεροπορικές επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων σε προάστιο της Τρίπολης το βράδυ της Τετάρτης «έπληξαν συνοικία με κατοικίες» και προκάλεσαν «σημαντικό αριθμό θυμάτων ανάμεσα στους αμάχους».
Το πρακτορείο επισήμανε πως ένας τρίτος βομβαρδισμός της συμμαχίας είχε στόχο τους διασώστες οι οποίοι προσπαθούσαν να ανασύρουν νεκρούς και τραυματίες από τα ερείπια κατοικιών στην περιοχή Ταζούρα, εναντίον της οποίας είχαν πραγματοποιηθεί νωρίτερα άλλοι δύο βομβαρδισμοί.

Σύμφωνα με την ίδια στρατιωτική πηγή, αεροπορικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και εναντίον στρατιωτικών στόχων και αμάχων στην πόλη Τζάφρα, 600 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν πως ήχοι από σειρήνες ασθενοφόρων ακούστηκαν στο κέντρο της Τρίπολης και στην συνοικία Ταζούρα.

Αξιωματούχοι της λιβυκής κυβέρνησης μετέφεραν τα χαράματα της Πέμπτης, δημοσιογράφους σε νοσοκομείο της Τρίπολης, για να δουν τα απανθρακωμένα πτώματα, 18 μελών του στρατιωτικού προσωπικού της χώρας αλλά και πολιτών, που όπως υποστηρίζουν αποτελούν τα θύματα της επίθεσης με μαχητικά και πυραύλους, που εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της νύχτας η συμμαχία των δυτικών κρατών που έχει αναλάβει στρατιωτική δράση στη Λιβύη.

Πηγές των συμμαχικών δυνάμεων πάντως διαψεύδουν αυτές τις ειδήσεις και τονίζουν ότι δεν υπάρχουν απώλειες μεταξύ των αμάχων.


Παραιτήθηκε ο Σόκρατες μετά την καταψήφιση του πακέτου λιτότητας


Όλα τα κόμματα της αντιποίτευσης καταψήφισαν το νέο πακέτο λιτότητας
Όλα τα κόμματα της αντιποίτευσης καταψήφισαν το νέο πακέτο λιτότητας

Λισαβόνα
Την παραίτησή του υπέβαλε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες μετά την καταψήφιση του πακέτου λιτότητας από το Κοινοβούλιο της χώρας, κάνοντας λόγο για πολιτική κρίση που θα έχει σοβαρότατες συνέπειες για τη χώρα.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν εναντίον των μέτρων, που προέβλεπαν περικοπές δαπανών και αύξηση φορολογίας και στόχευαν στο να αποφύγει η Λισαβόνα να ζητήσει διάσωση.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός είχε ξεκαθαρίσει ότι εάν τα μέτρα απορριφθούν από την αντιπολίτευση, δεν θα παραμείνει στην ηγεσία της χώρας, οδηγώντας την σε πρόωρες εκλογές.

Αμέσως λοιπόν μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ο Σόκρατες μετέβη στο προεδρικό μέγαρο και υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο Σίλβα, σε μία συνάντηση που κράτησε μόλις 20 λεπτά.

«Αυτή η πολιτική κρίση, αυτή την στιγμή, θα έχει σοβαρότατες συνέπειες για την εμπιστοσύνη που έχει ανάγκη η Πορτογαλία έναντι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και αγορών» δήλωσε ο Ζοζέ Σόκρατες, μία ημέρα πριν από την κρίσιμη ευρωπαϊκή σύνοδο για το ευρώ.

Την εκτίμηση ότι το πισωγύρισμα αυτό που θα φέρει η πολιτική κρίση θα οδηγήσει την Πορτογαλία στο μηχανισμό διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ εκφράζουν πολλοί αναλυτές.

Πριν ακόμη ολοκληρωθεί η ψήφιση του πακέτου, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε ότι ενδεχόμενος διεθνής δανεισμός στην Πορτογαλία θα γίνει «υπό αυστηρές προϋποθέσεις».

«Εναπόκειται στην πορτογαλική κυβέρνηση να ζητήσει τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου στήριξης [...] εάν δοθεί αυτή η βοήθεια, θα γίνει υπό αυστηρές προϋποθέσεις» ανέφερε ο Γιούνκερ.

«Θρίλερ» πριν την παραίτηση

Μετά την πεντάωρη συνεδρίαση του πορτογαλικού Κοινοβουλίου, τα προτεινόμενα μέτρα υπερψηφίστηκαν μόνο από τους 92 βουλευτές του κόμματος του Σόκρατες -σε σύνολο 230 εδρών.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Πέδρο Σίλβα Περέιρα κατάγγειλε την «ανευθυνότητα της συμμαχίας που απέρριψε ένα σημαντικότατο εργαλείο δράσης της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι το σχέδιο αυτό είχε λάβει την έγκριση και την ψήφο των ευρωπαϊκών θεσμών και των ευρωπαίων εταίρων της Πορτογαλίας».

Η πορτογαλική κυβέρνηση είχε παρουσιάσει τα μέτρα αυτά ως απαραίτητα για να αντιμετωπίσει η χώρα χωρίς εξωτερική βοήθεια τη δημοσιονομική της κρίση. Οι Σοσιαλδημοκράτες της αντιπολίτευσης όμως αντέτειναν πως οι προτάσεις υπερβαίνουν τα όσα έχουν συμφωνηθεί με τους πολιτικούς εταίρους, δηλώνοντας πως θα τις καταψηφίσουν.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός επαναλαμβάνει τους τελευταίους μήνες σε όλους τους τόνους πως η χώρα του δεν θα ακολουθήσει το δρόμο της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, και θα αντλεί κεφάλαια από τις αγορές για όσο μπορεί.