Πώς αντιμετώπιζαν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ την πιθανότητα ανάληψης της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ
Την πιθανότητα επέμβασης του στρατού για να αποτραπεί η εφαρμογή του προγράμματος του Ανδρέα Παπανδρέου, το 1981 στην εξουσία, εξέταζαν οι ΗΠΑ, καθώς προτιμούσαν την ομαλότητα και σταθερότητα που πρόσφερε η υποψηφιότητα του Γεωργίου Ράλλη.
Οι συνταρακτικές αυτές αποκαλύψεις καταγράφονται στο βιβλίο του Μιχάλη Ιγνατίου και του Μάριου Ευρυβιάδη με τον τίτλο «CIA: Ο απόρρητος φάκελος για τον Ανδρέα».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει το βιβλίο, λίγο πριν έρθει στην εξουσία ο Ανδρέας Παπανδρέου έγιναν αλλεπάλληλες συσκέψεις στην Ουάσιγκτον. Από τις απόρρητες εκθέσεις προκύπτει ότι οι ΗΠΑ ήλπιζαν πως, εάν το ΠΑΣΟΚ κέρδιζε τις εκλογές, ο Κ. Καραμανλής και ο στρατός θα απέτρεπαν τον Παπανδρέου στην εφαρμογή του ριζοσπαστικού προγράμματός του. Σε ένα από τα τηλεγραφήματα οι αξιωματούχοι της πρεσβείας σημείωναν: «Πιστεύουμε πως ένα πραξικόπημα σχεδόν σίγουρα θα ήταν υπέρ των ΗΠΑ». Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν οριστεί η ημερομηνία των εκλογών του 1981, ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή για τη συγγραφή νέου ψυχολογικού πορτρέτου του Ανδρέα Παπανδρέου.
Ο κίνδυνοςΣτις αρχές του 1981, οι Αμερικανοί συμπέραναν ότι ήταν υπαρκτός ο κίνδυνος να κερδίσει τις ελληνικές εκλογές ο Ανδρέας Παπανδρέου, παρά το γεγονός ότι ήταν αλληλοσυγκρουόμενα τα μηνύματα που κατέφθαναν στην Ουάσιγκτον από τον πρέσβη στην Αθήνα Ρόμπερτ Μακλόσκι και τον δεύτερο στην ιεραρχία Μίλτον Κόβνερ (Milton Kovner), ο οποίος, μετά την αναχώρησή του από την ελληνική πρωτεύουσα, έλαβε τον τίτλο του National Intelligence Officer για τη Δυτική Ευρώπη με έδρα τα κεντρικά γραφεία της CIA στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια. (1)
Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, συγκαλούνταν συσκέψεις στις οποίες συμμετείχαν αξιωματούχοι με εμπειρίες από την ενασχόλησή τους με την Ελλάδα και το πολιτικό της σύστημα.
Σε μία εκ των συσκέψεων έλαβαν μέρος όλοι οι διευθυντές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των αρχηγών και των υπαρχηγών της NSA, της CIA και της DIA. Ανάμεσα σ’ αυτούς που συμμετείχαν ήταν ο Γουίλιαμ Κέισι και ο Μπόμπι Ρέινμαν της CIA, ο στρατηγός Τάινγκε (Tighe) της DIA και η Αν Ζ. Καρακρίστι, που τότε ήταν το νούμερο δύο της NSA.
Τα βασικά συμπεράσματα, που δεν άλλαξαν μέχρι τις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981, ήταν τα εξής:
Πρώτον: Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτιμούσαν την ομαλότητα και τη σταθερότητα που πρόσφερε η υποψηφιότητα του πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη.
Δεύτερον: Απέρριπταν κάθετα την αβεβαιότητα και τον ριζοσπαστισμό που εκπροσωπούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ηλπιζαν -όπως σημείωναν στα κείμενά τους- πως, εάν το ΠΑΣΟΚ κέρδιζε τις εκλογές, ο συντηρητικός πρόεδρος Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο στρατός θα απέτρεπαν τον Παπανδρέου από το να επιδιώξει την εφαρμογή του ριζοσπαστικού του προγράμματος.
Τρίτον: «Σαν ακαδημαϊκή άσκηση», οι Αμερικανοί πίστευαν ότι «ένα πραξικόπημα σχεδόν σίγουρα θα ήταν υπέρ των ΗΠΑ. Τα συμφέροντά μας για τις βάσεις και τις εγκαταστάσεις μας θα ήταν, πιθανόν, εξασφαλισμένα με μια στρατιωτική ή πολιτική δεξιά κυβέρνηση», τόνιζαν σε τηλεγράφημα με ημερομηνία 11 Μαΐου 1981. (2)
Σε όλες τις συσκέψεις κυριάρχησε η άποψη ότι η εκλογή του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ ισοδυναμούσε σχεδόν με καταστροφή για τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα.
Ολοι όσοι συμμετείχαν δεν απέκλειαν -αντίθετα, εύχονταν- να «επέμβει ο στρατός». Μια τέτοια «ευχή» όμως εύκολα θα μπορούσε να παρεξηγηθεί και να εκληφθεί ως ανοχή ή παραίνεση σε στρατιωτική επέμβαση και εκτροπή. Είναι γεγονός ότι τα μέλη του κλιμακίου της CIA δεν θα έκλαιγαν για την «απώλεια» - άλλωστε, ο Γκας Λάσκαρης Αβρακότος εξέφρασε και δημόσια αυτή του την επιθυμία.
(1). Απόρρητο έγγραφο του National Intelligence Council - Γραφείο του Director of Central Intelligence, 14 Μαρτίου 1984. Το έγγραφο αποχαρακτηρίστηκε στις 22 Ιουλίου 2008. To 1981 o Κόβνερ είχε τον τίτλο του Deputy Chief of Mission στην αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας και συνήθιζε να παραθέτει δείπνα για όσους χαρακτήριζε «πηγές του στην Ελλάδα». Ο Κόβνερ παρέμεινε νούμερο δύο στην πρεσβεία και επί θητείας του πρέσβη Μοντίγκλ Στερνς.
(2). Τηλεγράφημα από την αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας προς τον υπουργό Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον με θέμα «Προοπτικές αστάθειας στην Ελλάδα». Ημερομηνία: 11 Μαΐου 1981, ώρα: 14.45.
Οι απόρρητες εκθέσεις
Ο «παρανοϊκός» ηγέτης και οι πιθανότητες εκλογής του
Η θέση για την πιθανότητα επέμβασης του στρατού συμπεριλαμβάνεται σε απόρρητες εκθέσεις που παραδόθηκαν στον τότε πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν, ο οποίος έτρεφε παθολογικό μίσος για τον Παπανδρέου. Ούτε η μεσολάβηση σημαντικών χρηματοδοτών των προεδρικών του εκστρατειών, όπως του ομογενούς δισεκατομμυριούχου Αλεξ Σπανός, του άλλαξαν γνώμη και επέμενε μέχρι το τέλος της θητείας του ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν θα περνούσε ποτέ το κατώφλι του Λευκού Οίκου. Την ίδια θέση υποστήριξε και ο τότε αντιπρόεδρος Τζορτζ Μπους, την οποία τήρησε και στη διάρκεια της δικής του προεδρίας.
Ο Σπανός, που είχε τη δυνατότητα να συνομιλεί συχνά με τον πρόεδρο Ρίγκαν και τον υπουργό Αμυνας Κάσπαρ Γουαϊνμπέργκερ, υποστήριξε ότι ο Παπανδρέου «ερέθισε την κυβέρνηση Ρίγκαν και γενικότερα τους Αμερικανούς, οι οποίοι δεν μπορούσαν πλέον να τον ανεχτούν». (3) Προφανώς, επειδή δεν μπορούσαν να τον τιμωρήσουν με άλλο τρόπο, ο Λευκός Οίκος και οι άλλες υπηρεσίες χτύπησαν αλύπητα την οικονομία της Ελλάδας. Ο Σπανός σημειώνει ότι η διαμάχη του Ρίγκαν με τον Παπανδρέου «έφερε αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό, στις επενδύσεις, καθώς και στις ήδη επισφαλείς ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφορικά με το Κυπριακό». (4)
Το πορτρέτοΕίναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, πριν ακόμη οριστεί η ημερομηνία πραγματοποίησης των εκλογών του 1981, ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή για τη συγγραφή νέου ψυχολογικού πορτρέτου του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως και για την εκπόνηση μελέτης με τις επιλογές των ΗΠΑ σε περίπτωση που εκλεγόταν. Το πρώτο προσχέδιο (draft), που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 1981, βρίθει ανακριβειών και έντονα αρνητικών αναφορών. Σε μία εξ αυτών, που δεν στηρίζεται σε στοιχεία, αναφέρεται η εξής άποψη διπλωμάτη που υπηρέτησε στην Ελλάδα: «Παρόλο που για πολλά χρόνια υπήρχε η υποψία ότι ενδέχεται να υπάρχει σχέση ανάμεσα στην πολιτική συμπεριφορά του Α. Παπανδρέου και στην παρανοϊκή νεύρωση, δίσταζα να επιχειρήσω να εδραιώσω αυτόν τον συσχετισμό, εξαιτίας της ιδέας που ως νομικός είχα για την παράνοια. Μου φαινόταν δύσκολο να συμβιβάσω την εικόνα της παράνοιας με τον διακεκριμένο οικονομολόγο που έφτασε στην κορυφή του επιστημονικού του πεδίου». (5)
Για τη συγγραφή της μελέτης της ελληνικής πολιτικής σκηνής και του αρνητικού πορτρέτου από το Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης Ξένων Ηγετών (National Foreign Assessment Center - NFAC) ζητήθηκε η συνδρομή της αμερικανικής πρεσβείας και του κλιμακίου της CIA στην Αθήνα, όπως και αξιωματούχων, πολιτικών και διπλωματών, που είχαν συνομιλήσει με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η πρεσβεία και το κλιμάκιο της Κεντρικής Υπηρεσίας απέστειλαν επτά μακροσκελή τηλεγραφήματα.
Τα πέντε παραμένουν απόρρητα, αν και το περιεχόμενό τους είναι λίγο-πολύ γνωστό από άλλα παρόμοια έγγραφα που εστάλησαν στην Ουάσιγκτον το 1982 και τα οποία περιέχουν τους γνωστούς αρνητικούς χαρακτηρισμούς για τον Παπανδρέου. Η συνεισφορά πρώην αξιωματούχων, όπως του Τζον Οουενς και του Τζορτζ Μπάρμπις (Barbis - Βαρβιτσιώτης), αλλά και του πρώην πρέσβη Τζακ Κιούμπις (Kubisch), ήταν σημαντική. Περιέγραψαν με μελανά χρώματα τον Παπανδρέου.
(3). Alex Spanos, Sharing the Wealth: My Story, σε συνεργασία με τον Μαρκ Σιλ και τη Ναταλία Κασπαριάν, Washington, D.C.: Regnery Publishing, Inc., 2002.
(4). Sharing the Wealth: My Story, ό.π.
(5). Το πρώτο NFAC Intelligence Assessment PA 81 ? 10285X, με τίτλο Andreas Papandreou of Greece: His Personality and Political Behavior, ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 1981. Παρά τις προσπάθειες ερευνητών και δημοσιογράφων να το αποχαρακτηρίσουν, το πορτρέτο παραμένει και σήμερα «άκρως απόρρητο», οπότε απαγορεύεται η δημοσίευσή του. Οι συγγραφείς σέβονται τους αμερικανικούς νόμους που απαγορεύουν τη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων.
Το έκτο τηλεγράφημα
«Η νίκη του ΠΑΣΟΚ θα προκαλέσει αστάθεια»
Το έκτο τηλεγράφημα, που εστάλη στις 18 Μαρτίου 1981 και αποκαλύπτεται για πρώτη φορά στην ολότητά του, συνέταξε ο Μίλτον Κόβνερ, ο οποίος τρία χρόνια μετά έλαβε μετάθεση στο γραφείο του αρχηγού της CIA.
Το υπέγραψε ο πρέσβης Μακλόσκι, ο οποίος ανέφερε: «Με ό,τι προμηνύει αυτό για τις ΗΠΑ και τα συμφέροντά μας εδώ, γίνεται όλο και πιο σαφές τους τελευταίους μήνες ότι υπάρχουν ίσες πιθανότητες για το ΠΑΣΟΚ να αναδειχτεί πρώτο κόμμα στις εκλογές αυτές». Προέβλεπε επίσης ότι «η Ελλάδα μπορεί να οδεύσει προς μια περίοδο κυβερνήσεων συνασπισμού, με πιθανό αποτέλεσμα την αστάθεια».
Σημείωνε ακόμη τα εξής: (6)
«Η εντύπωσή μας είναι ότι ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ έχουν συγκεντρώσει ιδιαίτερη δυναμική από την αρχή του έτους για να εξασφαλίσουν τη νίκη.
Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, από την οποία δεν βγαίνει συμπέρασμα, η Ελλάδα δεν θα έχει κόμμα με πλειοψηφία, και μάλλον δεν είναι ευνοϊκές οι συνθήκες για κυβέρνηση συνασπισμού.
Με την κατάσταση ως έχει αυτήν τη στιγμή, πιστεύουμε ότι οι πιθανότητες είναι σχεδόν ίσες το ΠΑΣΟΚ, με όσες περιπλοκές προκύπτουν για τα συμφέροντά μας, να βγει πρώτο κόμμα με μικρή διαφορά».
(6). Εμπιστευτικό τηλεγράφημα - Ημερομηνία: 18 Μαρτίου 1981, Ωρα: 11.44, ΑΠΟ: Αμερικανική πρεσβεία, Αθήνα, ΠΡΟΣ: Υπουργό Εξωτερικών, Ουάσιγκτον. ΘΕΜΑ: Ελληνικές εκλογές - Προκαταρκτική πρόβλεψη
Η απειλή
«Κάτι που θα θυμίζει την περίοδο 1965 - 67»
Το έβδομο τηλεγράφημα που εστάλη στις 11 Μαΐου 1981 και αποκαλύπτεται επίσης για πρώτη φορά στην ολότητά του συνέταξε και πάλι ο Μίλτον Κόβνερ. Το υπέγραψε ο πρέσβης Μακλόσκι. Βασικά, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προέβλεπαν περίοδο «που θα θυμίζει την περίοδο 1965-67» και τόνιζαν ότι, «αν και η δημοτικότητα του προέδρου [Καραμανλή] έχει μειωθεί, εντούτοις θεωρείται σημαντική σταθεροποιητική δύναμη στη χώρα. [Είναι] ο άντρας που ως πρόεδρος θα εξασφαλίσει σταθερότητα, ακόμη κι αν το ΠΑΣΟΚ σχηματίσει κυβέρνηση».
Χωρίς να έχουν αντιληφθεί τις εσωτερικές διεργασίες στην ελληνική κοινωνία που έστρωναν τον δρόμο για την «Αλλαγή» του Οκτωβρίου, οι αξιωματούχοι της πρεσβείας εξέταζαν όλα τα ενδεχόμενα, φτάνοντας μέχρι την ιδέα του πραξικοπήματος. Στο τηλεγράφημα υπογράμμιζαν χωρίς αιδώ ότι «πιστεύουμε πως ένα πραξικόπημα σχεδόν σίγουρα θα ήταν υπέρ των ΗΠΑ. Τα συμφέροντά μας για τις βάσεις και τις εγκαταστάσεις μας θα ήταν, πιθανόν, εξασφαλισμένα με μια στρατιωτική ή πολιτική δεξιά κυβέρνηση. Ενας τοπικός πόλεμος -για παράδειγμα, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας- θα μπορούσε να σημάνει τη διακοπή λειτουργίας μερικών από τις εγκαταστάσεις μας εδώ, αφού οι Ελληνες δείχνουν ότι μπορεί να "περιορίσουν" τις δραστηριότητές μας σε τέτοιες περιπτώσεις. Ανάληψη κυβέρνησης από την κομμουνιστική Αριστερά, νόμιμα ή με άλλα μέσα, προφανώς θα σήμαινε το τέλος για όλες τις αμερικανικές εγκαταστάσεις εδώ». (7)
(7). ΑΠΟΡΡΗΤΟ, Ημερομηνία: 11 Μαΐου 1981, Ωρα: 14.45, ΑΠΟ: Αμερικανική πρεσβεία, Αθήνα, ΠΡΟΣ: Υπουργό Εξωτερικών, Ουάσιγκτον, ΘΕΜΑ: Προοπτικές αστάθειας στην Ελλάδα
ΠΗΓΗ ethnos.gr
«Ενώ θα μπορούσα να τα έχω όλα για να μην έχω τίποτα, αποφάσισα να μην έχω τίποτα για να τα έχω όλα» Subcomandante Marcos
Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010
Οργή Lula για τη σύλληψη Assange
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Luis Ignacio Lula Da Silva, διαμαρτυρήθηκε σήμερα για την κράτηση του ιδρυτή της WikiLeaks, Julian Assange, και εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τον ιστότοπο, μέσω του οποίου έχουν δημοσιευτεί χιλιάδες απόρρητα έγγραφα της αμερικανικής διπλωματίας.
Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Μπραζίλια, ο κ. Lula, σε έντονο ύφος, έκανε λόγο για «φίμωση της ελευθερίας της έκφρασης» και επέκρινε όλους όσους συνέδραμαν στη σύλληψη του ιδρυτή της Wikileaks.
Ο Assange συνελήφθη την Τρίτη στην Μεγάλη Βρετανία, μετά από την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης από την Interpol και την Εισαγγελία της Σουηδίας. Βαρύνεται με τις κατηγορίες του βιασμού και της σεξουαλικής παρενόχλησης δύο γυναικών.
Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Μπραζίλια, ο κ. Lula, σε έντονο ύφος, έκανε λόγο για «φίμωση της ελευθερίας της έκφρασης» και επέκρινε όλους όσους συνέδραμαν στη σύλληψη του ιδρυτή της Wikileaks.
Ο Assange συνελήφθη την Τρίτη στην Μεγάλη Βρετανία, μετά από την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης από την Interpol και την Εισαγγελία της Σουηδίας. Βαρύνεται με τις κατηγορίες του βιασμού και της σεξουαλικής παρενόχλησης δύο γυναικών.
Aλλαγές σε τέσσερα «καυτά» μέτωπα εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο
Λούκα πρόσεχε τις παρέες σου!!
Κρίσιμα νομοσχέδια καλείται να οριστικοποιεί το Υπουργικό Συμβούλιο, με στόχο να προωθηθούν τάχιστα στη Βουλή, καθώς και να αποτελέσουν διαπραγματευτικό χαρτί στις κρίσιμες διαβουλεύσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός την ερχόμενη εβδομάδα στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Τα νομοσχέδια περιλαμβάνουν τις ρυθμίσεις για τις αλλαγές στα εργασιακά και τις επιχειρησιακές συμβάσεις, τα μέτρα για τον περιορισμό των μισθών και την εξοικονόμηση των δαπανών στις ΔΕΚΟ, τις φορολογικές ρυθμίσεις για την αγορά ακινήτων και τον ΦΠΑ που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, καθώς και τον επί μακρόν αναμενόμενο νέο αναπτυξιακό νόμο, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις αρχές του επόμενου έτους.
Στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητείται επίσης και το σχέδιο νόμου «Περί Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και άλλες διατάξεις», του υπουργού Υποδομών Δ.Ρέππα και το σχέδιο νόμου για τη «Σύσταση φορέα για την Έρευνα και την Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων», της υπουργού Περιβάλλοντος Τ.Μπιρμπίλη.
Σε δεύτερη φάση, στο Υπουργικό Συμβούλιο θα έρθουν το νομοσχέδιο-σκούπα για τα κλειστά επαγγέλματα, καθώς και ο φορολογικός «Καλλικράτης».
Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, χαρακτήρισε το 2011 έτος μεγάλων θεσμικών, διαρθρωτικών αλλαγών. Την ίδια ημέρα, εξάλλου, υπήρξε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε ενημέρωση εκ μέρους της Τ.Μπιρμπίλη για το τρίτο ενεργειακό πακέτο.
Εργασιακά
Σε ό,τι αφορά στα εργασιακά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις της Λούκας Κατσέλη με την τρόικα για τις συμβάσεις, τη διαιτησία και την ευελιξία στην αγορά εργασίας ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη με μικρές απώλειες, αλλά και νίκη σε κρίσιμα σημεία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα κατισχύουν των κλαδικών, χωρίς να ορίζεται πλαφόν στη μείωση μισθών, αλλά με «πάτωμα» τον κατώτατο μισθό των 740 ευρώ. Επίσης, για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων δεν απαιτείται συγκεκριμένη αιτιολόγηση που θα βασίζεται στα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης. Η επιχειρησιακή σύμβαση θα εφαρμόζεται για 1+1 έτος, στη διάρκεια του οποίου θα διατηρείται αμετάβλητος ο αριθμός των εργαζόμενων.
ΔΕΚΟ, φορολογικό
Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ και το φορολογικό, στόχος της κυβέρνησης είναι η άμεση προώθηση των ρυθμίσεων, καθώς αποτελούν προϋπόθεση για την τρόικα, προκειμένου να εκταμιευθεί η 4η δόση του δανείου, το Μάρτιο.
Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ, θα προβλέπει μεταξύ άλλων, μειώσεις μισθών, εξοικονόμηση δαπανών καθώς και μετατάξεις
Επίσης, οι αλλαγές στη φορολογία θα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ από το 11 στο 13%, καθώς και την απαλλαγή από το «πόθεν έσχες» της αγοράς πρώτης κατοικίας για διάστημα δύο ετών. Αυτό αναμένεται να ισχύει για πρώτες κατοικίες έως 120 τ.μ. και αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ.
Επίσης, θα προβλέπει τη μείωση των τελών ταξινόμησης μεσαίου και χαμηλού κυβισμού ΙΧ αυτοκινήτων, ως κίνητρο για την ενίσχυση της αγοράς. Τέλος, στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται αλλαγές που θα αφορούν στην αναδιοργάνωση των εφοριών με καταργήσεις και συγχωνεύσεις 100 εφοριών της χώρας.
30 λεπτά τη μέρα- 100 ευρώ το χρόνο........
Την καταβολή έκτακτης αφορολόγητης (!!!) οικονομικής ενίσχυσης 100 – 300 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, άνω των 60 ετών, «ως μικρή αναγνώριση της προσπάθειας που και αυτοί έχουν καταβάλει στην ανάγκη εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών
Οι δικαιούχοι του επιδόματος, θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους και να έχουν:
- Ετήσιο εισόδημα έως 7.000 ευρώ (και οικογενειακό έως 12.000), οπότε λαμβάνουν 300 ευρώ ενίσχυσης.
- Ετήσιο εισόδημα που κυμαίνεται από 7.000 έως 8.500 ευρώ (και οικογενειακό μέχρι 14500 ευρώ), οπότε καταβάλλεται ενίσχυση 200 ευρώ.
- Ετήσιο εισόδημα από 8.500 έως 10.500 ευρώ (και οικογενειακό εισόδημα έως 16.500 ευρώ), οπότε καταβάλλονται 100 ευρώ.
Η έκτακτη αυτή, οικονομική ενίσχυση, θα καταβληθεί μαζί με την σύνταξη του Ιανουαρίου 2011.
Από τον περιορισμό του ορίου ηλικίας των 60 ετών, εξαιρούνται όσοι λαμβάνουν σύνταξη λόγω αναπηρίας, όπως επίσης και οι δικαιούχοι σύνταξης εκ μεταβιβάσεως, εφόσον είναι δικαιούχοι λόγω θανάτου συζύγου, είναι ανήλικοι ή σπουδάζουν (μέχρι ηλικίας 24 ετών), ή είναι ανίκανοι για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 67%.
Εν τω μεταξύ, με άλλη τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, δεν θα χάσουν το δώρο Χριστουγέννων ορισμένες ευπαθείς ομάδες συνταξιούχων.
Στην τροπολογία ορίζεται, ότι εξαιρούνται από την αντικατάσταση του δώρου Χριστουγέννων με 400 ευρώ:
- Το εξωιδρυματικό επίδομα για παραπληγία.
- Το επίδομα απόλυτης αναπηρίας που προσαυξάνει τη σύνταξη τυφλών.
Οι δικαιούχοι των παραπάνω επιδομάτων θα λαμβάνουν χωρίς περικοπές επίδομα και σύνταξη, όπως και δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, αλλά μέχρι το όριο των 2.500 ευρώ το μήνα.
Από τον Χαρίλαο Τρικούπη ώς τη Χαριλάου Τρικούπη
Από το περίφημο «Δυστυχώς... επτωχεύσαμεν» μέχρι το άκρως ανησυχητικό «Κοντεύουμε να πτωχεύσουμε» που ακούγεται έντονα στις μέρες μας, μεσολάβησε περισσότερο από ένας αιώνας. Από τον Δεκέμβριο του 1893 -που ο τότε πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης δήλωνε από το βήμα της Βουλής ότι το κράτος αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του- φθάσαμε στο χαλεπό 2010 - που ο νυν πρωθυπουργός προειδοποιεί για κάτι ανάλογο. Τότε, όπως και τώρα, τα εξωτερικά δάνεια και τα άδεια ταμεία ήταν ο μεγαλύτερος βραχνάς. Τότε, όπως και τώρα, η αποπληρωμή τους ήταν ανέφικτη και διαρκώς καινούργια δάνεια επισωρεύονταν στα παλαιότερα, προκαλώντας έναν φαύλο κύκλο, με διαρκώς αυξανόμενα τοκομερίδια (τα spreads ήταν άγνωστη λέξη τότε - όχι, όμως, και οι δυσβάστακτες συνέπειές τους στην Οικονομία).
«Τις πταίει;» ρωτούσε ο Χαρίλαος Τρικούπης, με αφορμή την πολιτική και οικονομική αστάθεια της εποχής εκείνης. «Πού πήγαν τα λεφτά;» ρωτούσε ο Γ. Παπανδρέου στις τελευταίες εκλογές. Και στις δύο περιπτώσεις τα ερωτήματα έμειναν αναπάντητα και οι ένοχοι στο απυρόβλητο...
Ολα αυτά τα αξιοσημείωτα γεγονότα που συνδέουν το σήμερα με το χθες είναι πολλά για να θεωρηθούν απλές συμπτώσεις. «Ο Τρικούπης ζητούσε από τους Ελληνες θυσίες για ένα καλύτερο αύριο, προφανώς υπερεκτιμώντας τις δυνατότητές τους. Οι αγρότες, όπως και οι χαμηλού εισοδήματος κάτοικοι των πόλεων, σύντομα άρχισαν να βλέπουν το αναπτυξιακό πρόγραμμα σαν έναν πολυδάπανο μηχανισμό που καταβρόχθιζε τα χρήματα των φόρων και των δανείων, χρήματα που θα προτιμούσαν να έχουν διατεθεί για τη βελτίωση των όρων της προσωπικής τους διαβίωσης», γράφει η Λύντια Τρίχα στο βιβλίο της «Χαρίλαος Τρικούπης - Μια βιογραφική περιήγηση», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κάπον.
Δικηγόρος και ιστορικός της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, η Λύντια Τρίχα έχει κυκλοφορήσει τρία ακόμα βιβλία αφιερωμένα στον παλαιό πρωθυπουργό («Ο γνωστός και άγνωστος Χαρίλαος Τρικούπης», «Ο Χαρίλαος Τρικούπης και τα δημόσια έργα» (εκδ. Κάπον) και «Ο Χαρίλαος Τρικούπης και η εποχή του» (εκδ. Παπαζήσης). Στη «βιογραφική περιήγηση» της πρόσφατης έκδοσης, ένα καλαίσθητο λεύκωμα με πλούσιο αρχειακό υλικό, αναδεικνύεται το πορτρέτο του πολιτικού ανδρός, αλλά και το πολιτικοκοινωνικό πλαίσιο, το «κάδρο», μέσα στο οποίο... ποζάρει.
«Οι σύγχρονοί του σχολιαστές» σημειώνει η συγγραφέας «παρομοίαζαν τον Τρικούπη με παιδίατρο και τον ελληνικό λαό με νήπιο: κάθε φορά που ο τόπος ασθενούσε, τον καλούσαν να τον θεραπεύσει· καθώς, όμως, η θεραπεία που πρότεινε ήταν οδυνηρή, μόλις περνούσαν, έστω και παροδικά, τα προβλήματα, τον αντιμετώπιζαν με φόβο και, όπως το παιδί αποφεύγει τον γιατρό, τον καταψήφιζαν».
Το είπαμε και στην αρχή: οι ομοιότητες ξεπερνούν τις απλές συμπτώσεις. Διαβάζοντας την ιστορία του Χαρίλαου Τρικούπη νομίζεις πως ο 19ος αιώνας γίνεται 21ος· ιδίως όταν φθάνουμε σε ζητήματα εξωτερικού δανεισμού και ισοσκέλισης του... ταλαίπωρου προϋπολογισμού! Ο Τρικούπης πίστευε ότι ο εκσυγχρονισμός του κράτους (που ακόμα τον περιμένουμε) θα προσέλκυε τις επενδύσεις ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών. Προσέβλεπε στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και, μέσω αυτής, στη βελτίωση των οικονομικών του Δημοσίου, που με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Σας θυμίζει κάτι αυτό;
Πάμε και παρακάτω: Υπολογίζοντας ότι η Ελλάδα θα γινόταν το «Χρηματιστήριον της Ανατολής», ο Τρικούπης παρέβλεπε το γεγονός ότι οι όροι του δανεισμού ήταν σχεδόν ληστρικοί. Τα περισσότερα δάνεια είχαν υψηλό επιτόκιο και εκδίδονταν με ονομαστική τιμή πολύ μεγαλύτερη της πραγματικής. Μήπως αυτό σας θυμίζει κάτι; Αν όχι, ιδού μια ακόμα... ενοχλητική ομοιότητα: για την υλοποίηση των σχεδίων του κατέφυγε στο αντιδημοτικό μέτρο της αύξησης της φορολογίας και στη σύναψη δανείων μεγάλου ύψους. Αυτό πια σίγουρα σας θυμίζει κάτι!
«Το πρόγραμμα που ήθελε να εφαρμόσει ο Τρικούπης» γράφει η Λύντια Τρίχα «προϋπέθετε τη διάθεση σημαντικών κεφαλαίων. Τα κεφάλαια αυτά θα εξασφαλίζονταν εν μέρει με την προσέλκυση στη χώρα ξένων και ομογενών επενδυτών, εν μέρει με την αύξηση της φορολογίας και, κυρίως, με τον εσωτερικό και εξωτερικό δανεισμό». Στις επτά κυβερνήσεις που σχημάτισε συνολικά και υπήρξε πρωθυπουργός, ο Τρικούπης θα συνάψει ισάριθμα δάνεια με όρους που κάνουν τους σύγχρονους κερδοσκόπους να ωχριούν. Από το συνολικό ονομαστικό ποσό των 643 εκατ. χρυσών φράγκων θα εισπραχθούν μόνο 463 εκατ. Για τα παλιά και τα διαρκώς νεότερα δάνεια θα καταβάλλονταν τη δεκαετία 1880-90 τοκοχρεολύσια ύψους 455 εκατ. χρυσών φράγκων, περίπου το 50% του προϋπολογισμού.
Παράλληλα, η φορολογία εκτινασσόταν στα ύψη. Τα «είδη πολυτελείας», τότε όπως και τώρα, αποτέλεσαν στόχο του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο κατά κανόνα προΐστατο ο ίδιος ο Τρικούπης. Οινοπνευματώδη, καπνός και σιγαρόχαρτα ήταν τα πρώτα που επιβαρύνθηκαν. Προφανώς, μιλάμε γι' αυτές τις... μικρές πολυτέλειες της καθημερινότητας, που αφορούν τις μάζες και γεμίζουν τα ταμεία.
Με τα δημόσια οικονομικά σε αδιέξοδο και τα ελληνικά χρεόγραφα σε κατρακύλα, ο Χαρίλαος Τρικούπης κατέφυγε σε νέους φόρους, κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση στο λαό να στηρίξει την οικονομία. Τάλε κουάλε, δηλαδή, με αυτά που και σήμερα βιώνουμε. Στις εκλογές του 1890 ο Τρικούπης «πλήρωσε» την πολιτική των φόρων, χάνοντας τη μάχη από τον εκλογικό του αντίπαλο Θεόδωρο Δηλιγιάννη. Θα επιχειρηθεί η πολιτική του εξόντωση με παραπομπή σε Ειδικό Δικαστήριο «ως σπαταλήσαντος το δημόσιο χρήμα», αλλά η πρόταση θα απορριφθεί από την πλειοψηφία των βουλευτών. Τότε, τουλάχιστον, ήταν γνωστό «πού πήγαν τα λεφτά»: στα μεγάλα έργα που έγιναν επί των κυβερνήσεών του και στην αναδιάρθρωση της χώρας.
Η φαυλοκρατία του Δηλιγιάννη θα φέρει, έπειτα από δύο χρόνια, ξανά τον Τρικούπη στην εξουσία - και στα ασήκωτα χρέη της. Το 1892 επιχειρεί να συνάψει δύο δάνεια, 700 χιλιάδων και 16 εκατ. χρυσών φράγκων αντίστοιχα. Ομάδα ξένων κεφαλαιούχων, που επιδίωκαν χρεοκοπικό συμβιβασμό, ματαίωσαν τη δανειοδότηση. Κάθε συγγένεια με τις δόλιες τακτικές των σύγχρονων επενδυτικών οίκων είναι όχι μόνο δεκτή, αλλά και επιβαλλόμενη! Προσπαθώντας να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας (λέξη με... κληρονομικές ιδιότητες στην Ελλάδα), κάλεσε τον άγγλο λόρδο και οικονομολόγο Εδουάρδο Λω να μελετήσει την κατάσταση. Παράλληλα, ξένοι κεφαλαιούχοι, που ήταν πρόθυμοι να «βοηθήσουν» (διάβαζε: να δέσουν χειροπόδαρα) τη χώρα, έστειλαν δικούς τους ανθρώπους να ελέγξουν τα οικονομικά της Ελλάδας, όπως τον οικονομικό επιθεωρητή Ρου οι Αγγλοι και τον τραπεζίτη Μόργκαν οι Αμερικανοί. Κάτι ανάλογο, δηλαδή, με τους τρεις ελεγκτές που ήρθαν πρόσφατα από τις Βρυξέλλες για να κάνουν «φύλλο και φτερό» τα οικονομικά στοιχεία.
Η έκθεση του άγγλου οικονομολόγου Ε. Λω ήταν θετική για την ελληνική οικονομία. Γι' αυτό, άλλωστε, ακόμα τον τιμούμε με έναν δρόμο της Αθήνας που φέρει το όνομά του. Ο Λω σημείωνε χαρακτηριστικά ότι η οικονομική ευεξία της Ελλάδας είχε αμφισβητηθεί, υπενθύμιζε όμως την αξιοσημείωτη πρόοδο της χώρας στα εξήντα χρόνια της ανεξαρ- τησίας της. Κατέληγε δε στο συμπέρασμα, ως άλλος... Ολι Ρεν, ότι οι οικονομικές δυσχέρειες ήταν αντιμετωπίσιμες με τα κατάλληλα μέτρα.
Υστερα από αυτήν την ευνοϊκή διάγνωση, ο Τρικούπης διαπραγματεύθηκε ένα νέο δάνειο, αξίας 3,5 εκατ. στερλινών, από το Λονδίνο. «Το δάνειο δεν συνάπτεται», γράφει η Λύντια Τρίχα, «γιατί οι κεφαλαιούχοι θέτουν προθεσμία οκτώ ημερών για την κύρωση της σύμβασης, η Βουλή, που είναι αρμόδια, θα συνέλθει μετά από δύο μήνες, ενώ ο Γεώργιος, που μπορεί να επισπεύσει τη διαδικασία, αρνείται να την κυρώσει με βασιλικό διάταγμα». Η κόντρα του Τρικούπη με τα ανάκτορα θα τον οδηγήσει σε παραίτηση τον Απρίλιο του 1893. Εξι μήνες αργότερα θα επανέλθει, σχηματίζοντας την έβδομη και τελευταία του κυβέρνηση. Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου θα αναγκαστεί να δηλώσει από το βήμα της Βουλής ότι το κράτος αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του ως προς τα εξωτερικά δάνεια και ότι τα τοκομερίδια θα πληρωθούν κατά 30%. Οσο για τα εσωτερικά δάνεια, αυτά θα εξοφλούνταν για να μη χρεοκοπήσουν οι ελληνικές τράπεζες· ακόμα μία «σύμπτωση» σ' αυτό το πήγαιν' - έλα της Ιστορίας.
«Ανθρωποι μηδέποτε ελθόντες εις την Βουλήν, χθες συνωθούντο εκεί» σημείωνε την επόμενη ημέρα η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Παλιγγενεσία». «Εβλεπε δέ τις και ανησύχους μορφάς εκ του κύκλου των τραπεζιτών και του χρηματιστηρίου. Ευθύς μετά την επικύρωσιν των πρακτικών ήλθεν εις το βήμα ο Πρωθυπουργός κρατών χαρτίον λευκόν. Αφού εισαγωγικώς αναμάσησε τα περί αρωγής της ξένης πίστεως και ενίσχυσιν των εγχωρίων Τραπεζών, δι' εκατοστήν φοράν επανέλαβε το οικτρόν ψεύδος ότι έχομεν ισοζύγιον και επαρκούμεν εις πάσας ημών τας υποχρεώσεις».
Στην πραγματικότητα, ο Χαρίλαος Τρικούπης είχε περιγράψει με τα πιο μελανά χρώματα τη δεινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Το περίφημο «Δυστυχώς... επτωχεύ- σαμεν» δεν είναι σίγουρο ότι ειπώθηκε στη Βουλή την ημέρα εκείνη. Κατά μία άποψη, το είπε ο Τρικούπης απευθυνόμενος εκτός Βουλής προς τους δανειστές, πράγμα που το εκμεταλλεύθηκε δεόντως η αντιπολίτευση. Ο Ανδρέας Συγγρός, πάντως, που ήταν την εποχή εκείνη βουλευτής και είχε αναμειχθεί στα δάνεια του εξωτερικού, διαβεβαιώνει στα «Απομνημονεύματά» του ότι τον άκουσε με τα αφτιά του να το λέει, καθώς ήταν παρών σε εκείνην τη δραματική συνεδρίαση.
Είτε ειπώθηκε είτε όχι, το γεγονός είναι ότι η φράση αυτή έμεινε στην Ιστορία. Στην πράξη, εκφράσθηκε με ένα νομοσχέδιο περί προσωρινού διακανονισμού του δημόσιου χρέους, που ήταν στην πραγματικότητα μια επίσημη παραδοχή της πτώχευσης. Τα όσα επακολούθησαν περιγράφονται αναλυτικά στο σχετικό κεφάλαιο του βιβλίου της Λύντιας Τρίχα, παραπέμποντας, για μια ακόμα φορά, στο σκηνικό των ημερών μας: «Οι ομολογιούχοι, κυρίως Γερμανοί (σ.σ.: από τότε!), υποστηριζόμενοι και από τις κυβερνήσεις τους, απαιτούσαν επιτακτικά την αύξηση του ποσοστού πληρωμής τους, τακτική που οδήγησε σε διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Ο Τρικούπης, τελικά, συμφωνεί με τους αντιπροσώπους των ξένων ομολογιούχων τους όρους ενός συμβιβασμού, τα κομιτάτα όμως των ομολογιούχων απορρίπτουν το σχέδιο που συντάχθηκε, παρά το ότι είχε μονογραφηθεί από τους αντιπροσώπους τους, και οι διαπραγματεύσεις ναυαγούν.
»Λίγους μήνες αργότερα, οι ξένες κυβερνήσεις θα ζητήσουν να αρχίσει νέος κύκλος διαπραγματεύσεων. Ο Τρικούπης αρνείται, και δέχεται μόνο να συνεχισθούν βάσει του σχεδίου που είχε υπογραφεί. Ο συμβιβασμός θα επιτευχθεί τελικά -ύστερα από κοπιώδεις διαπραγματεύσεις- μόλις τον Φεβρουάριο του 1897, μετά το θάνατο του Τρικούπη, με πρωθυπουργό τον Δηλιγιάννη».
Ηταν αυτός που θα οδηγούσε τη χώρα στον ατιμωτικό πόλεμο κατά της Τουρκίας. Μετά την ήττα θα... ενέσκηπτε ο Διεθνής Οικονομικός Ελεγχος (ΔΟΕ τότε, ΔΝΤ τώρα), που θα εισέπραττε για λογαριασμό των δανειστών τους φόρους από τα είδη του μονοπωλίου (πετρέλαιο, αλάτι, σμύριδα, σπίρτα, καπνός, σιγαρόχαρτα και παιγνιόχαρτα), καθώς επίσης τα τέλη χαρτοσήμου μαζί με τους δασμούς του τελωνείου στον Πειραιά.
Θα χρειαζόταν να περάσουν 80 ολόκληρα χρόνια και να φθάσουμε στο 1978, για να καταργηθεί ο έλεγχος (διάβαζε: εισπρακτική φαγάνα) του ΔΟΕ. Και άλλα 32 ακόμα για να επανεμφανισθεί - από την ίδια την Κομισιόν αυτήν τη φορά.
(ΜΕΓΑΛΑ) ΕΡΓΑ & ΗΜΕΡΕΣ
Ο Χαρίλαος Τρικούπης (1832-1896) ονειρευόταν να φέρει την Ελλάδα των μόλις πενήντα χρόνων ελεύθερου πολιτικού βίου στο επίπεδο των ευρωπαϊκών χωρών. Το μεγαλύτερο επίτευγμά του ήταν τα δημόσια έργα που έγιναν επί των κυβερνήσεών του: η διεύρυνση του πορθμού του Ευρίπου, η αποξήρανση της Κωπαΐδας, η κατασκευή φάρων και φανών, η ανέγερση δημόσιων κτηρίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στα μέσα του 19ου αιώνα οι ξένοι περιηγητές σημείωναν την απουσία οποιουδήποτε κτηρίου άξιου προσοχής στην Αθήνα, στη δεκαετία του 1890, όταν ο Τρικούπης ολοκλήρωσε τη δεύτερη μακροχρόνια πρωθυπουργία του, η πρωτεύουσα είχε «προικιστεί» με πολλά ωραία οικοδομήματα, που τα περισσότερα ανεγέρθηκαν υπό την επίβλεψη του Ερνέστου Τσίλερ. Επί των ημερών του κατασκευάσθηκαν επίσης 2.600 χιλιόμετρα εθνικών, επαρχιακών και δημοτικών οδών, διευκολύνοντας σημαντικά τη συγκοινωνία, που μπορούσε πλέον να πραγματοποιείται με άμαξες.
Ο Τρικούπης θεωρείται δικαίως «πατέρας» των ελληνικών σιδηροδρόμων. Η δημιουργία σιδηροδρομικού δικτύου σε όλη την Ελλάδα υπήρξε ένας από τους βασικούς στόχους του. Η πραγματοποίησή του διευκόλυνε την επικοινωνία, τόνωσε το τοπικό εμπόριο και (το κυριότερο!) συνέτεινε στην καταπόλεμηση της ληστείας από τους «εκπεσόντες» κλεφταρματολούς. Στον Τρικούπη πιστώνεται, επίσης, η διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου, παρόλο που τα επίσημα εγκαίνιά της έγιναν από άλλον πρωθυπουργό. Στο εργοτάξιο του Ισθμού, μάλιστα, σημειώθηκε ένα αξιοσημείωτο ρεκόρ: εργάσθηκαν πάνω από 2.700 Ελληνες και αλλοδαποί, αριθμός πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα της εποχής.
ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ
* Το μικρό όνομα του Χαρίλαου Τρικούπη σημαίνει τη «χαρά του λαού», για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, και νονός του ήταν ο αγωνιστής και ήρωας της Επανάστασης του '21 Ανδρέας Μιαούλης.
* Το 1843, το Φρουραρχείο Αθηνών τού απένειμε πιστοποιητικό για τη συμμετοχή του στην επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου, με αίτημα την απόκτηση Συντάγματος. Ηταν μόνο 11 χρονών.
* Η διπλωματική του εργασία στη Νομική Σχολή Παρισίων, όπου φοίτησε, είχε θέμα «Περί γάμου και ειδικώτερον περί προικός». Ο ίδιος ουδέποτε παντρεύτηκε και είχε μόνο ένα γνωστό φλερτ με τη βαρόνη Μαρία φον Τράουτενμπεργκ. Ο Σουρής σατίρισε το ειδύλλιό τους στον «Ρωμηό» με αυτό το δίστιχο: «Επιθυμώ αλήθεια να δω και τον Τρικούπη, που τούχει γίνει τώρα ο έρωτας κουνούπι».
* Η πολύχρονη παραμονή του στο εξωτερικό, κυρίως στα παιδικά του χρόνια, του είχε προσδώσει μια περίεργη προφορά στο κάπα, πράγμα που αποτέλεσε προσφιλές θέμα για τους γελοιογράφους της εποχής του.
* Δύο άλλα εμφανισιακά στοιχεία που χρησιμοποιούσαν οι γελοιογράφοι ήταν το ημίψηλο καπέλο του και το ψηλό κολάρο. Η σατιρική εφημερίδα «Νέος Αριστοφάνης» τον... τίμησε δεόντως με γελοιογραφίες στις οποίες ο πολιτικός του αντίπαλος Θ. Δηλιγιάννης εμφανιζόταν στο πλευρό του φορώντας κίτρινη ρόμπα (άγνωστο γιατί).
* Πρόσεχε τη διατροφή του, απέφευγε το αλκοόλ και δεν κάπνιζε, λέγοντας μάλιστα ότι οι φόροι που είχε επιβάλει στον καπνό θα έκαναν τελικά καλό στην υγεία των Ελλήνων.
* Το αγαπημένο κατοικίδιο της αδελφής του Σοφίας ήταν ένας παπαγάλος που του τον είχε κάνει δώρο ένας οπαδός του. Είχε μάθει να λέει «Ζήτω ο Τρικούπης!», αλλά και τη λέξη «Μασκαρά!». Κάτι που δημιουργούσε αμηχανία, όταν τύχαινε να τη φωνάζει παρουσία κάποιου πολιτικού τους φίλου. Οι αντίπαλοί του, αντίθετα, συνήθιζαν να τον αποκαλούν «Φορομπήχτη», «Μογγόλο», «Ξένο», «Εγγλέζικο κεφάλι» κ.ά.
* Συμμετείχε σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις (εκτός μιας) που έγιναν μετά την ψήφιση του Συντάγματος, από το 1865 μέχρι το 1895 (συνολικά δεκατέσσερεις φορές). Εγινε επτά φορές πρωθυπουργός και θεωρείται ο θεμελιωτής του δημοκρατικού πολιτεύματος.
* Τον Ιούνιο του 1874 δημοσιεύθηκε ένα άρθρο του στην εφημερίδα «Καιροί» με το περίφημο ερώτημα «Τις πταίει;» στον τίτλο και βασικό αποδέκτη τον βασιλιά Γεώργιο, οι συνεχείς παρεμβάσεις του οποίου προκαλούσαν πολιτική κρίση. Εναν χρόνο αργότερα, ως πρωθυπουργός πλέον, εισηγήθηκε την αρχή της δεδηλωμένης: ο διορισμός μιας κυβέρνησης και η παραμονή της στην εξουσία θα τελούσαν υπό την προϋπόθεση της δεδηλωμένης προς αυτήν εμπιστοσύνης της Βουλής. Ετσι, τερματίστηκε το καθεστώς των κυβερνήσεων μειοψηφίας και η ανάμειξη του παλατιού στο «μαγείρεμα» κυβερνήσεων (κάτι που νεκραναστήθηκε το 1965, με τις «εντεταλμένες» κυβερνήσεις των αποστατών).
* Στις 16 Απριλίου 1895 δόθηκε ο επίλογος της πολιτικής του καριέρας. Στις εκλογές εκείνες δεν εξελέγη καν βουλευτής: με διαφορά 4 ψήφων βγήκε ο -παντελώς άγνωστος- Μιλτιάδης Γουλιμής. Οταν βεβαιώθηκε για την αποτυχία του, αποχαιρέτησε τους συνεργάτες του με το περίφημο «Ανθ' ημών, λοιπόν, βουλευτής ο κύριος Γουλιμής» και αποσύρθηκε από τον πολιτικό στίβο. Εναν χρόνο αργότερα, στις 30 Μαρτίου 1896, πεθαίνει στις Κάννες, ενώ η Ελλάδα πανηγυρίζει τη νίκη του μαραθωνοδρόμου Σπύρου Λούη (μια μέρα νωρίτερα) στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνε
«Τις πταίει;» ρωτούσε ο Χαρίλαος Τρικούπης, με αφορμή την πολιτική και οικονομική αστάθεια της εποχής εκείνης. «Πού πήγαν τα λεφτά;» ρωτούσε ο Γ. Παπανδρέου στις τελευταίες εκλογές. Και στις δύο περιπτώσεις τα ερωτήματα έμειναν αναπάντητα και οι ένοχοι στο απυρόβλητο...
Ολα αυτά τα αξιοσημείωτα γεγονότα που συνδέουν το σήμερα με το χθες είναι πολλά για να θεωρηθούν απλές συμπτώσεις. «Ο Τρικούπης ζητούσε από τους Ελληνες θυσίες για ένα καλύτερο αύριο, προφανώς υπερεκτιμώντας τις δυνατότητές τους. Οι αγρότες, όπως και οι χαμηλού εισοδήματος κάτοικοι των πόλεων, σύντομα άρχισαν να βλέπουν το αναπτυξιακό πρόγραμμα σαν έναν πολυδάπανο μηχανισμό που καταβρόχθιζε τα χρήματα των φόρων και των δανείων, χρήματα που θα προτιμούσαν να έχουν διατεθεί για τη βελτίωση των όρων της προσωπικής τους διαβίωσης», γράφει η Λύντια Τρίχα στο βιβλίο της «Χαρίλαος Τρικούπης - Μια βιογραφική περιήγηση», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κάπον.
Δικηγόρος και ιστορικός της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, η Λύντια Τρίχα έχει κυκλοφορήσει τρία ακόμα βιβλία αφιερωμένα στον παλαιό πρωθυπουργό («Ο γνωστός και άγνωστος Χαρίλαος Τρικούπης», «Ο Χαρίλαος Τρικούπης και τα δημόσια έργα» (εκδ. Κάπον) και «Ο Χαρίλαος Τρικούπης και η εποχή του» (εκδ. Παπαζήσης). Στη «βιογραφική περιήγηση» της πρόσφατης έκδοσης, ένα καλαίσθητο λεύκωμα με πλούσιο αρχειακό υλικό, αναδεικνύεται το πορτρέτο του πολιτικού ανδρός, αλλά και το πολιτικοκοινωνικό πλαίσιο, το «κάδρο», μέσα στο οποίο... ποζάρει.
«Οι σύγχρονοί του σχολιαστές» σημειώνει η συγγραφέας «παρομοίαζαν τον Τρικούπη με παιδίατρο και τον ελληνικό λαό με νήπιο: κάθε φορά που ο τόπος ασθενούσε, τον καλούσαν να τον θεραπεύσει· καθώς, όμως, η θεραπεία που πρότεινε ήταν οδυνηρή, μόλις περνούσαν, έστω και παροδικά, τα προβλήματα, τον αντιμετώπιζαν με φόβο και, όπως το παιδί αποφεύγει τον γιατρό, τον καταψήφιζαν».
Το είπαμε και στην αρχή: οι ομοιότητες ξεπερνούν τις απλές συμπτώσεις. Διαβάζοντας την ιστορία του Χαρίλαου Τρικούπη νομίζεις πως ο 19ος αιώνας γίνεται 21ος· ιδίως όταν φθάνουμε σε ζητήματα εξωτερικού δανεισμού και ισοσκέλισης του... ταλαίπωρου προϋπολογισμού! Ο Τρικούπης πίστευε ότι ο εκσυγχρονισμός του κράτους (που ακόμα τον περιμένουμε) θα προσέλκυε τις επενδύσεις ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών. Προσέβλεπε στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και, μέσω αυτής, στη βελτίωση των οικονομικών του Δημοσίου, που με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Σας θυμίζει κάτι αυτό;
Πάμε και παρακάτω: Υπολογίζοντας ότι η Ελλάδα θα γινόταν το «Χρηματιστήριον της Ανατολής», ο Τρικούπης παρέβλεπε το γεγονός ότι οι όροι του δανεισμού ήταν σχεδόν ληστρικοί. Τα περισσότερα δάνεια είχαν υψηλό επιτόκιο και εκδίδονταν με ονομαστική τιμή πολύ μεγαλύτερη της πραγματικής. Μήπως αυτό σας θυμίζει κάτι; Αν όχι, ιδού μια ακόμα... ενοχλητική ομοιότητα: για την υλοποίηση των σχεδίων του κατέφυγε στο αντιδημοτικό μέτρο της αύξησης της φορολογίας και στη σύναψη δανείων μεγάλου ύψους. Αυτό πια σίγουρα σας θυμίζει κάτι!
«Το πρόγραμμα που ήθελε να εφαρμόσει ο Τρικούπης» γράφει η Λύντια Τρίχα «προϋπέθετε τη διάθεση σημαντικών κεφαλαίων. Τα κεφάλαια αυτά θα εξασφαλίζονταν εν μέρει με την προσέλκυση στη χώρα ξένων και ομογενών επενδυτών, εν μέρει με την αύξηση της φορολογίας και, κυρίως, με τον εσωτερικό και εξωτερικό δανεισμό». Στις επτά κυβερνήσεις που σχημάτισε συνολικά και υπήρξε πρωθυπουργός, ο Τρικούπης θα συνάψει ισάριθμα δάνεια με όρους που κάνουν τους σύγχρονους κερδοσκόπους να ωχριούν. Από το συνολικό ονομαστικό ποσό των 643 εκατ. χρυσών φράγκων θα εισπραχθούν μόνο 463 εκατ. Για τα παλιά και τα διαρκώς νεότερα δάνεια θα καταβάλλονταν τη δεκαετία 1880-90 τοκοχρεολύσια ύψους 455 εκατ. χρυσών φράγκων, περίπου το 50% του προϋπολογισμού.
Παράλληλα, η φορολογία εκτινασσόταν στα ύψη. Τα «είδη πολυτελείας», τότε όπως και τώρα, αποτέλεσαν στόχο του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο κατά κανόνα προΐστατο ο ίδιος ο Τρικούπης. Οινοπνευματώδη, καπνός και σιγαρόχαρτα ήταν τα πρώτα που επιβαρύνθηκαν. Προφανώς, μιλάμε γι' αυτές τις... μικρές πολυτέλειες της καθημερινότητας, που αφορούν τις μάζες και γεμίζουν τα ταμεία.
Με τα δημόσια οικονομικά σε αδιέξοδο και τα ελληνικά χρεόγραφα σε κατρακύλα, ο Χαρίλαος Τρικούπης κατέφυγε σε νέους φόρους, κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση στο λαό να στηρίξει την οικονομία. Τάλε κουάλε, δηλαδή, με αυτά που και σήμερα βιώνουμε. Στις εκλογές του 1890 ο Τρικούπης «πλήρωσε» την πολιτική των φόρων, χάνοντας τη μάχη από τον εκλογικό του αντίπαλο Θεόδωρο Δηλιγιάννη. Θα επιχειρηθεί η πολιτική του εξόντωση με παραπομπή σε Ειδικό Δικαστήριο «ως σπαταλήσαντος το δημόσιο χρήμα», αλλά η πρόταση θα απορριφθεί από την πλειοψηφία των βουλευτών. Τότε, τουλάχιστον, ήταν γνωστό «πού πήγαν τα λεφτά»: στα μεγάλα έργα που έγιναν επί των κυβερνήσεών του και στην αναδιάρθρωση της χώρας.
Η φαυλοκρατία του Δηλιγιάννη θα φέρει, έπειτα από δύο χρόνια, ξανά τον Τρικούπη στην εξουσία - και στα ασήκωτα χρέη της. Το 1892 επιχειρεί να συνάψει δύο δάνεια, 700 χιλιάδων και 16 εκατ. χρυσών φράγκων αντίστοιχα. Ομάδα ξένων κεφαλαιούχων, που επιδίωκαν χρεοκοπικό συμβιβασμό, ματαίωσαν τη δανειοδότηση. Κάθε συγγένεια με τις δόλιες τακτικές των σύγχρονων επενδυτικών οίκων είναι όχι μόνο δεκτή, αλλά και επιβαλλόμενη! Προσπαθώντας να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας (λέξη με... κληρονομικές ιδιότητες στην Ελλάδα), κάλεσε τον άγγλο λόρδο και οικονομολόγο Εδουάρδο Λω να μελετήσει την κατάσταση. Παράλληλα, ξένοι κεφαλαιούχοι, που ήταν πρόθυμοι να «βοηθήσουν» (διάβαζε: να δέσουν χειροπόδαρα) τη χώρα, έστειλαν δικούς τους ανθρώπους να ελέγξουν τα οικονομικά της Ελλάδας, όπως τον οικονομικό επιθεωρητή Ρου οι Αγγλοι και τον τραπεζίτη Μόργκαν οι Αμερικανοί. Κάτι ανάλογο, δηλαδή, με τους τρεις ελεγκτές που ήρθαν πρόσφατα από τις Βρυξέλλες για να κάνουν «φύλλο και φτερό» τα οικονομικά στοιχεία.
Η έκθεση του άγγλου οικονομολόγου Ε. Λω ήταν θετική για την ελληνική οικονομία. Γι' αυτό, άλλωστε, ακόμα τον τιμούμε με έναν δρόμο της Αθήνας που φέρει το όνομά του. Ο Λω σημείωνε χαρακτηριστικά ότι η οικονομική ευεξία της Ελλάδας είχε αμφισβητηθεί, υπενθύμιζε όμως την αξιοσημείωτη πρόοδο της χώρας στα εξήντα χρόνια της ανεξαρ- τησίας της. Κατέληγε δε στο συμπέρασμα, ως άλλος... Ολι Ρεν, ότι οι οικονομικές δυσχέρειες ήταν αντιμετωπίσιμες με τα κατάλληλα μέτρα.
Υστερα από αυτήν την ευνοϊκή διάγνωση, ο Τρικούπης διαπραγματεύθηκε ένα νέο δάνειο, αξίας 3,5 εκατ. στερλινών, από το Λονδίνο. «Το δάνειο δεν συνάπτεται», γράφει η Λύντια Τρίχα, «γιατί οι κεφαλαιούχοι θέτουν προθεσμία οκτώ ημερών για την κύρωση της σύμβασης, η Βουλή, που είναι αρμόδια, θα συνέλθει μετά από δύο μήνες, ενώ ο Γεώργιος, που μπορεί να επισπεύσει τη διαδικασία, αρνείται να την κυρώσει με βασιλικό διάταγμα». Η κόντρα του Τρικούπη με τα ανάκτορα θα τον οδηγήσει σε παραίτηση τον Απρίλιο του 1893. Εξι μήνες αργότερα θα επανέλθει, σχηματίζοντας την έβδομη και τελευταία του κυβέρνηση. Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου θα αναγκαστεί να δηλώσει από το βήμα της Βουλής ότι το κράτος αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του ως προς τα εξωτερικά δάνεια και ότι τα τοκομερίδια θα πληρωθούν κατά 30%. Οσο για τα εσωτερικά δάνεια, αυτά θα εξοφλούνταν για να μη χρεοκοπήσουν οι ελληνικές τράπεζες· ακόμα μία «σύμπτωση» σ' αυτό το πήγαιν' - έλα της Ιστορίας.
«Ανθρωποι μηδέποτε ελθόντες εις την Βουλήν, χθες συνωθούντο εκεί» σημείωνε την επόμενη ημέρα η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Παλιγγενεσία». «Εβλεπε δέ τις και ανησύχους μορφάς εκ του κύκλου των τραπεζιτών και του χρηματιστηρίου. Ευθύς μετά την επικύρωσιν των πρακτικών ήλθεν εις το βήμα ο Πρωθυπουργός κρατών χαρτίον λευκόν. Αφού εισαγωγικώς αναμάσησε τα περί αρωγής της ξένης πίστεως και ενίσχυσιν των εγχωρίων Τραπεζών, δι' εκατοστήν φοράν επανέλαβε το οικτρόν ψεύδος ότι έχομεν ισοζύγιον και επαρκούμεν εις πάσας ημών τας υποχρεώσεις».
Στην πραγματικότητα, ο Χαρίλαος Τρικούπης είχε περιγράψει με τα πιο μελανά χρώματα τη δεινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Το περίφημο «Δυστυχώς... επτωχεύ- σαμεν» δεν είναι σίγουρο ότι ειπώθηκε στη Βουλή την ημέρα εκείνη. Κατά μία άποψη, το είπε ο Τρικούπης απευθυνόμενος εκτός Βουλής προς τους δανειστές, πράγμα που το εκμεταλλεύθηκε δεόντως η αντιπολίτευση. Ο Ανδρέας Συγγρός, πάντως, που ήταν την εποχή εκείνη βουλευτής και είχε αναμειχθεί στα δάνεια του εξωτερικού, διαβεβαιώνει στα «Απομνημονεύματά» του ότι τον άκουσε με τα αφτιά του να το λέει, καθώς ήταν παρών σε εκείνην τη δραματική συνεδρίαση.
Είτε ειπώθηκε είτε όχι, το γεγονός είναι ότι η φράση αυτή έμεινε στην Ιστορία. Στην πράξη, εκφράσθηκε με ένα νομοσχέδιο περί προσωρινού διακανονισμού του δημόσιου χρέους, που ήταν στην πραγματικότητα μια επίσημη παραδοχή της πτώχευσης. Τα όσα επακολούθησαν περιγράφονται αναλυτικά στο σχετικό κεφάλαιο του βιβλίου της Λύντιας Τρίχα, παραπέμποντας, για μια ακόμα φορά, στο σκηνικό των ημερών μας: «Οι ομολογιούχοι, κυρίως Γερμανοί (σ.σ.: από τότε!), υποστηριζόμενοι και από τις κυβερνήσεις τους, απαιτούσαν επιτακτικά την αύξηση του ποσοστού πληρωμής τους, τακτική που οδήγησε σε διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Ο Τρικούπης, τελικά, συμφωνεί με τους αντιπροσώπους των ξένων ομολογιούχων τους όρους ενός συμβιβασμού, τα κομιτάτα όμως των ομολογιούχων απορρίπτουν το σχέδιο που συντάχθηκε, παρά το ότι είχε μονογραφηθεί από τους αντιπροσώπους τους, και οι διαπραγματεύσεις ναυαγούν.
»Λίγους μήνες αργότερα, οι ξένες κυβερνήσεις θα ζητήσουν να αρχίσει νέος κύκλος διαπραγματεύσεων. Ο Τρικούπης αρνείται, και δέχεται μόνο να συνεχισθούν βάσει του σχεδίου που είχε υπογραφεί. Ο συμβιβασμός θα επιτευχθεί τελικά -ύστερα από κοπιώδεις διαπραγματεύσεις- μόλις τον Φεβρουάριο του 1897, μετά το θάνατο του Τρικούπη, με πρωθυπουργό τον Δηλιγιάννη».
Ηταν αυτός που θα οδηγούσε τη χώρα στον ατιμωτικό πόλεμο κατά της Τουρκίας. Μετά την ήττα θα... ενέσκηπτε ο Διεθνής Οικονομικός Ελεγχος (ΔΟΕ τότε, ΔΝΤ τώρα), που θα εισέπραττε για λογαριασμό των δανειστών τους φόρους από τα είδη του μονοπωλίου (πετρέλαιο, αλάτι, σμύριδα, σπίρτα, καπνός, σιγαρόχαρτα και παιγνιόχαρτα), καθώς επίσης τα τέλη χαρτοσήμου μαζί με τους δασμούς του τελωνείου στον Πειραιά.
Θα χρειαζόταν να περάσουν 80 ολόκληρα χρόνια και να φθάσουμε στο 1978, για να καταργηθεί ο έλεγχος (διάβαζε: εισπρακτική φαγάνα) του ΔΟΕ. Και άλλα 32 ακόμα για να επανεμφανισθεί - από την ίδια την Κομισιόν αυτήν τη φορά.
(ΜΕΓΑΛΑ) ΕΡΓΑ & ΗΜΕΡΕΣ
Ο Χαρίλαος Τρικούπης (1832-1896) ονειρευόταν να φέρει την Ελλάδα των μόλις πενήντα χρόνων ελεύθερου πολιτικού βίου στο επίπεδο των ευρωπαϊκών χωρών. Το μεγαλύτερο επίτευγμά του ήταν τα δημόσια έργα που έγιναν επί των κυβερνήσεών του: η διεύρυνση του πορθμού του Ευρίπου, η αποξήρανση της Κωπαΐδας, η κατασκευή φάρων και φανών, η ανέγερση δημόσιων κτηρίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στα μέσα του 19ου αιώνα οι ξένοι περιηγητές σημείωναν την απουσία οποιουδήποτε κτηρίου άξιου προσοχής στην Αθήνα, στη δεκαετία του 1890, όταν ο Τρικούπης ολοκλήρωσε τη δεύτερη μακροχρόνια πρωθυπουργία του, η πρωτεύουσα είχε «προικιστεί» με πολλά ωραία οικοδομήματα, που τα περισσότερα ανεγέρθηκαν υπό την επίβλεψη του Ερνέστου Τσίλερ. Επί των ημερών του κατασκευάσθηκαν επίσης 2.600 χιλιόμετρα εθνικών, επαρχιακών και δημοτικών οδών, διευκολύνοντας σημαντικά τη συγκοινωνία, που μπορούσε πλέον να πραγματοποιείται με άμαξες.
Ο Τρικούπης θεωρείται δικαίως «πατέρας» των ελληνικών σιδηροδρόμων. Η δημιουργία σιδηροδρομικού δικτύου σε όλη την Ελλάδα υπήρξε ένας από τους βασικούς στόχους του. Η πραγματοποίησή του διευκόλυνε την επικοινωνία, τόνωσε το τοπικό εμπόριο και (το κυριότερο!) συνέτεινε στην καταπόλεμηση της ληστείας από τους «εκπεσόντες» κλεφταρματολούς. Στον Τρικούπη πιστώνεται, επίσης, η διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου, παρόλο που τα επίσημα εγκαίνιά της έγιναν από άλλον πρωθυπουργό. Στο εργοτάξιο του Ισθμού, μάλιστα, σημειώθηκε ένα αξιοσημείωτο ρεκόρ: εργάσθηκαν πάνω από 2.700 Ελληνες και αλλοδαποί, αριθμός πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα της εποχής.
ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ
* Το μικρό όνομα του Χαρίλαου Τρικούπη σημαίνει τη «χαρά του λαού», για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, και νονός του ήταν ο αγωνιστής και ήρωας της Επανάστασης του '21 Ανδρέας Μιαούλης.
* Το 1843, το Φρουραρχείο Αθηνών τού απένειμε πιστοποιητικό για τη συμμετοχή του στην επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου, με αίτημα την απόκτηση Συντάγματος. Ηταν μόνο 11 χρονών.
* Η διπλωματική του εργασία στη Νομική Σχολή Παρισίων, όπου φοίτησε, είχε θέμα «Περί γάμου και ειδικώτερον περί προικός». Ο ίδιος ουδέποτε παντρεύτηκε και είχε μόνο ένα γνωστό φλερτ με τη βαρόνη Μαρία φον Τράουτενμπεργκ. Ο Σουρής σατίρισε το ειδύλλιό τους στον «Ρωμηό» με αυτό το δίστιχο: «Επιθυμώ αλήθεια να δω και τον Τρικούπη, που τούχει γίνει τώρα ο έρωτας κουνούπι».
* Η πολύχρονη παραμονή του στο εξωτερικό, κυρίως στα παιδικά του χρόνια, του είχε προσδώσει μια περίεργη προφορά στο κάπα, πράγμα που αποτέλεσε προσφιλές θέμα για τους γελοιογράφους της εποχής του.
* Δύο άλλα εμφανισιακά στοιχεία που χρησιμοποιούσαν οι γελοιογράφοι ήταν το ημίψηλο καπέλο του και το ψηλό κολάρο. Η σατιρική εφημερίδα «Νέος Αριστοφάνης» τον... τίμησε δεόντως με γελοιογραφίες στις οποίες ο πολιτικός του αντίπαλος Θ. Δηλιγιάννης εμφανιζόταν στο πλευρό του φορώντας κίτρινη ρόμπα (άγνωστο γιατί).
* Πρόσεχε τη διατροφή του, απέφευγε το αλκοόλ και δεν κάπνιζε, λέγοντας μάλιστα ότι οι φόροι που είχε επιβάλει στον καπνό θα έκαναν τελικά καλό στην υγεία των Ελλήνων.
* Το αγαπημένο κατοικίδιο της αδελφής του Σοφίας ήταν ένας παπαγάλος που του τον είχε κάνει δώρο ένας οπαδός του. Είχε μάθει να λέει «Ζήτω ο Τρικούπης!», αλλά και τη λέξη «Μασκαρά!». Κάτι που δημιουργούσε αμηχανία, όταν τύχαινε να τη φωνάζει παρουσία κάποιου πολιτικού τους φίλου. Οι αντίπαλοί του, αντίθετα, συνήθιζαν να τον αποκαλούν «Φορομπήχτη», «Μογγόλο», «Ξένο», «Εγγλέζικο κεφάλι» κ.ά.
* Συμμετείχε σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις (εκτός μιας) που έγιναν μετά την ψήφιση του Συντάγματος, από το 1865 μέχρι το 1895 (συνολικά δεκατέσσερεις φορές). Εγινε επτά φορές πρωθυπουργός και θεωρείται ο θεμελιωτής του δημοκρατικού πολιτεύματος.
* Τον Ιούνιο του 1874 δημοσιεύθηκε ένα άρθρο του στην εφημερίδα «Καιροί» με το περίφημο ερώτημα «Τις πταίει;» στον τίτλο και βασικό αποδέκτη τον βασιλιά Γεώργιο, οι συνεχείς παρεμβάσεις του οποίου προκαλούσαν πολιτική κρίση. Εναν χρόνο αργότερα, ως πρωθυπουργός πλέον, εισηγήθηκε την αρχή της δεδηλωμένης: ο διορισμός μιας κυβέρνησης και η παραμονή της στην εξουσία θα τελούσαν υπό την προϋπόθεση της δεδηλωμένης προς αυτήν εμπιστοσύνης της Βουλής. Ετσι, τερματίστηκε το καθεστώς των κυβερνήσεων μειοψηφίας και η ανάμειξη του παλατιού στο «μαγείρεμα» κυβερνήσεων (κάτι που νεκραναστήθηκε το 1965, με τις «εντεταλμένες» κυβερνήσεις των αποστατών).
* Στις 16 Απριλίου 1895 δόθηκε ο επίλογος της πολιτικής του καριέρας. Στις εκλογές εκείνες δεν εξελέγη καν βουλευτής: με διαφορά 4 ψήφων βγήκε ο -παντελώς άγνωστος- Μιλτιάδης Γουλιμής. Οταν βεβαιώθηκε για την αποτυχία του, αποχαιρέτησε τους συνεργάτες του με το περίφημο «Ανθ' ημών, λοιπόν, βουλευτής ο κύριος Γουλιμής» και αποσύρθηκε από τον πολιτικό στίβο. Εναν χρόνο αργότερα, στις 30 Μαρτίου 1896, πεθαίνει στις Κάννες, ενώ η Ελλάδα πανηγυρίζει τη νίκη του μαραθωνοδρόμου Σπύρου Λούη (μια μέρα νωρίτερα) στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνε
10 Δεκέμβρη 1893: Η Ελλάδα κηρύσσει πτώχευση. Ο Χαρίλαος Τρικούπης δηλώνει στη Βουλή: «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν».
Η φράση Δυστυχώς επτωχεύσαμεν αποτελεί μια διάσημη έκφραση που πιστώνεται στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Χαρίλαο Τρικούπη. Ο Τρικούπης, λέγεται πως χρησιμοποιήσε την φράση σε ομιλία του στην Βουλή στις 10 Δεκεμβρίου του 1893, αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση του κράτους και την αδυναμία του να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος του. Η χώρα κήρυξε πτώχευση, η οποία επέφερε την επιβολή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου. Έκτοτε, η έκφραση χρησιμοποιείται για να δηλώσει αποτυχία, τόσο για οικονομικά θέματα όσο και για γενικότερους λόγους.
Αν και θεωρείται πως η φράση ελέχθηκε από το βήμα της Βουλής, αμφισβητείται πως χρησιμοποιήθηκε από τον Τρικούπη στην ομιλία του, καθώς από τα πρακτικά της Βουλής δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Διάφορες άλλες μαρτυρίες, (όπως η μαρτυρία του Ανδρέα Συγγρού στα Απομηνμονεύματά του, που αναφέρει πως άκουσε εκείνη την μέρα τον Τρικούπη να προφέρει την φράση στην ομιλία του), αναφέρουν πως η φράση ελέχθη κανονικά από αυτόν, αλλά χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν ειπώθηκε στην Βουλή ή εκτός αυτής.
Παρόμοια φράση, ελαφρά παραλλαγμένη, χρησιμοποίησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν με την φράση του «τελικώς επτωχεύσαμεν» τον Μάιο του 1932, η Ελλάδα θα κηρύξει για άλλη μια φορά πτώχευση, κάτω από το υψηλό χρέος από τον δανεισμό μετά την Μικρασιατική Καταστροφή αλλά και την διεθνή οικονομική ύφεση από το Κραχ του 1929.
Αν και θεωρείται πως η φράση ελέχθηκε από το βήμα της Βουλής, αμφισβητείται πως χρησιμοποιήθηκε από τον Τρικούπη στην ομιλία του, καθώς από τα πρακτικά της Βουλής δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Διάφορες άλλες μαρτυρίες, (όπως η μαρτυρία του Ανδρέα Συγγρού στα Απομηνμονεύματά του, που αναφέρει πως άκουσε εκείνη την μέρα τον Τρικούπη να προφέρει την φράση στην ομιλία του), αναφέρουν πως η φράση ελέχθη κανονικά από αυτόν, αλλά χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν ειπώθηκε στην Βουλή ή εκτός αυτής.
Παρόμοια φράση, ελαφρά παραλλαγμένη, χρησιμοποίησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν με την φράση του «τελικώς επτωχεύσαμεν» τον Μάιο του 1932, η Ελλάδα θα κηρύξει για άλλη μια φορά πτώχευση, κάτω από το υψηλό χρέος από τον δανεισμό μετά την Μικρασιατική Καταστροφή αλλά και την διεθνή οικονομική ύφεση από το Κραχ του 1929.
Δώρο Χριστουγέννων!!!!
Δώρον άδωρον θα είναι για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους αλλά και δημόσιους υπαλλήλους και υπαλλήλους ΔΕΚΟ το δώρο Χριστουγέννων αφού για πρώτη φορά σε πολλούς δεν θα καταβληθεί καθόλου ή σε άλλους θα δοθεί με περικοπές.
Στους συνταξιούχους όλων των Ταμείων θα καταβληθεί επίδομα δώρου Χριστουγέννων ύψους 400 ευρώ εφόσον ο συνταξιούχος έχει υπερβεί το 60ό έτος της ηλικίας του και το συνολικό ποσό της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης δεν υπερβαίνει τα 2.500 ευρώ. Επίδομα... παρηγοριάς πάντως θα δώσει η κυβέρνηση με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση (από 100 έως 300 ευρώ) στους χαμηλοσυνταξιούχους ηλικίας 60 ετών και άνω όλων των ασφαλιστικών ταμείων, πλην του ΟΓΑ.
Συνταξιούχοι ιδιωτικού τομέα- ΙΚΑ- ΔΕΚΟ- τραπεζών
Oι διατάξεις του άρθρου 3 του Ν. 3845/6-5-2010 (ΦΕΚ 65 Α) και οι παρ. 9-15, οι οποίες ρυθμίζουν την καταβολή του επιδόματος αδείας και των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα στους συνταξιούχους, καθώς και η με αρ. Φ80000/14254/1097/6-7-2010 κοινή υπουργική απόφαση προβλέπουν:
Επιδόματα εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας
Αυτά που προβλέπονται από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη νόμου ή κανονιστική πράξη για τους συνταξιούχους και βοηθηματούχους των φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθορίζονται ως εξής:
το επίδομα εορτών Χριστουγέννων στα τετρακόσια (€400) ευρώ. το επίδομα εορτών Πάσχα στο ποσό των διακοσίων (€200) ευρώ και το επίδομα αδείας στο ποσό των διακοσίων (€200) ευρώ.
Τα ανωτέρω επιδόματα χορηγούνται υπό την προϋπόθεση ότι οι συνταξιούχοι έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους. Το προαναφερόμενο όριο ηλικίας θα πρέπει να έχει συμπληρωθεί μέχρι και την τελευταία ημέρα του μήνα χορήγησης των σχετικών επιδομάτων, δηλαδή μέχρι την 31η Αυγούστου, την 31η Ιανουαρίου και την 30ή Απριλίου (π.χ. για το επίδομα εορτών Πάσχα του έτους 2011).
Από τον ανωτέρω ηλικιακό περιορισμό εξαιρούνται:
οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας οι συνταξιοδοτούμενοι βάσει των διατάξεων του Ν. 612/1977, καθώς και με όλες τις διατάξεις οι οποίες παραπέμπουν σε αυτές (άρθρο 40 παρ. 8 του Ν. 1902/1990, άρθρο 16 παρ. 3 του Ν. 2227/1994, άρθρο 2 παρ. 2 του Ν. 3075/2002, όπως ισχύει, άρθρο 5 παρ. 3 του Ν. 3232/2004, άρθρο 61 παρ. 4 του Ν. 3518/2006)
οι συνταξιοδοτούμενοι με το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών ή οικοδομικών επαγγελμάτων καθώς και με τις διατάξεις του άρθρου 32 του Ν. 2874/2000 (10.500 εκ των οποίων 7.500 βαρέα)
οι συνταξιοδοτούμενοι λόγω θανάτου σύζυγοι και γονείς τα συνταξιοδοτούμενα λόγω θανάτου τέκνα, εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 18ο ή, εφόσον σπουδάζουν, το 24ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και αυτά που έχουν κριθεί ανίκανα για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα.
Τα εν λόγω επιδόματα θα καταβάλλονται και στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους οι οποίοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα.
Επισημαίνεται ότι στους συνταξιούχους δικαιούχους του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) δεν θα καταβληθεί ένα επιπλέον επίδομα ως δώρο Χριστουγέννων αλλά ούτε και μισό επίδομα ως δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας.
Οσοι έχουν σύνταξη πάνω από € 2.500
Χορηγούνται στους συνταξιούχους των οποίων η καταβαλλόμενη κύρια σύνταξη, στην οποία συνυπολογίζονται οι προσαυξήσεις λόγω οικογενειακών βαρών, το επίδομα απόλυτης αναπηρίας καθώς και τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, υπολογιζόμενη σε δωδεκάμηνη βάση, δεν υπερβαίνει μηνιαίως το ποσό των €2.500. Σε περίπτωση υπέρβασης, τα επιδόματα μειώνονται αναλόγως, έτσι ώστε το εξαγόμενο ποσό, στο οποίο συνυπολογίζονται και τα προαναφερόμενα επιδόματα, να μην υπερβαίνει το ανωτέρω όριο. Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις που χορηγούνται περισσότερες της μίας συντάξεις, για την εξεύρεση του ορίου των €2.500
θα λαμβάνεται υπόψη μόνο το ποσό της μεγαλύτερης σύνταξης.
Τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και αδείας που προβλέπονται από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη νόμου ή κανονιστική πράξη για τους συνταξιούχους και βοηθηματούχους του Δημοσίου γενικά χορηγούνται εφόσον ο δικαιούχος έχει υπερβεί το 60ό έτος της ηλικίας του και το συνολικό ποσό της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης δεν υπερβαίνει τα δύο χιλιάδες πεντακόσια (€2.500) ευρώ, το ύψος τους δε καθορίζεται ως εξής:
Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων, τετρακόσια (400) ευρώ Το επίδομα εορτών Πάσχα, διακόσια (€200) ευρώ Το επίδομα αδείας, διακόσια (€200) ευρώ Για τον προσδιορισμό του συνολικού ποσού της καταβαλλόμενης σύνταξης λαμβάνονται υπόψη το ποσό της μηνιαίας βασικής σύνταξης καθώς και τα συγκαταβαλλόμενα με αυτή ποσά του επιδόματος εξομάλυνσης του άρθρου 1 του Ν. 3670/2008 (ΦΕΚ 117/Α΄), του επιδόματος ανικανότητας και της προσωπικής και αμεταβίβαστης διαφοράς.
Από το παραπάνω όριο ηλικίας εξαιρούνται όσοι εξ ιδίου δικαιώματος δικαιούχοι λαμβάνουν πολεμική σύνταξη ή σύνταξη λόγω ανικανότητας ή συνταξιοδοτήθηκαν αναγκαστικά δυνάμει ειδικών διατάξεων ή αποστρατεύτηκαν με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας ή λαμβάνουν σύνταξη με το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων ή λαμβάνουν με τη σύνταξή τους επίδομα ανικανότητας με βάση τις διατάξεις του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007, καθώς και οι δικαιούχοι εκ μεταβιβάσεως εφόσον οι τελευταίοι:
είναι δικαιούχοι λόγω θανάτου συζύγου ή δεν έχουν υπερβεί το 18ο έτος και, αν σπουδάζουν, το 24ο έτος της ηλικίας τους είναι ανίκανοι για άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 67%.
Αν καταβάλλονται στο ίδιο πρόσωπο δύο κύριες συντάξεις από το Δημόσιο ή από το Δημόσιο και ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης, τα επιδόματα καταβάλλονται μόνο από τον φορέα που καταβάλλει τη μεγαλύτερη σύνταξη. Αν στη σύνταξη συντρέχουν περισσότεροι του ενός δικαιούχοι, το ποσό των επιδομάτων επιμερίζεται αναλόγως στα συνδικαιούχα πρόσωπα.
Εκτακτη οικονομική ενίσχυση
Από τις 16 Δεκεμβρίου (ΙΚΑ) και έως τις 31/12/2010 (ανάλογα με το πότε καταβάλλονται οι συντάξεις) θα καταβληθεί και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση (από 100 έως 300 ευρώ) στους χαμηλοσυνταξιούχους ηλικίας 60 ετών και άνω όλων των ασφαλιστικών ταμείων, πλην του ΟΓΑ. Σημειώνεται ότι εντός του Δεκεμβρίου θα γίνει και η καταβολή του ΕΚΑΣ. Για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 98 εκατ. ευρώ. Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή.
Από το όριο ηλικίας των 60 ετών εξαιρούνται όσοι εξ ιδίου δικαιώματος λαμβάνουν σύνταξη λόγω αναπηρίας καθώς και οι δικαιούχοι εκ μεταβιβάσεως, εφόσον οι τελευταίοι: είναι δικαιούχοι λόγω θανάτου συζύγου, δεν έχουν υπερβεί το 18ο έτος ή, αν σπουδάζουν, το 24ο έτος της ηλικίας τους, είναι ανίκανοι για άσκηση οποιουδήποτε βιοποριστικού επαγγέλματος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 67%.
Οπως προβλέπεται στην ίδια τροπολογία, αυτή η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά κριτήρια του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Διευκρινίζεται ότι κάθε δικαιούχος λαμβάνει μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση από μία μόνο πηγή. Για την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους δικαιούχους αρμόδιοι ειναι οι ασφαλιστικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, που καταβάλλουν την κύρια σύνταξη. Το επίδομα δικαιούνται και κατηγορίες κάτω των 60 ετών, όπως χήρες που συνταξιοδοτούνται λόγω του θανάτου του συζύγου, τέκνα έως 18 και έως 24 ετών που σπουδάζουν και λαμβάνουν τη σύνταξη του θανόντος πατέρα και συνταξιούχοι με αναπηρία 67% και άνω. Το επίδομα αυτό δεν μπορεί να κατασχεθεί για χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα.
Με άλλη τροπολογία δεν θίγεται το δώρο Χριστουγέννων στο εξωιδρυματικό επίδομα που παίρνουν οι συνταξιούχοι και στο επίδομα απόλυτης αναπηρίας, με το οποίο προσαυξάνεται η σύνταξη τυφλών συνταξιούχων. Οσον αφορά το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας στην ίδια κατηγορία, θα καταβάλλεται το ήμισυ του μηνιαία καταβαλλομένου επιδόματος αναπηρίας ή του εξωιδρυματικού επιδόματος αντίστοιχα.
Δημόσιοι υπάλληλοι
Ο 13ος και ο 14ος μισθός περιορίζονται δραστικά και διαμορφώνονται οριζόντια στα €500 ο καθένας ή στα €1.000 συνολικά (€250 δώρο Πάσχα, €250 επίδομα αδείας και €500 δώρο Χριστουγέννων). Κόβονται, δε, εντελώς για τους δημόσιους υπαλλήλους με μεικτές αποδοχές άνω των €3.000 τον μήνα.
Ειδικότερα- σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου τρίτου του Νόμου 3845/2010 (ΦΕΚ 65 Α), «Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», και του άρθρου 41 του Νόμου 3844/2010 (ΦΕΚ 63 Α΄), «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2006/123 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του συμβουλίου σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά», και άλλες διατάξειςτα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας που προβλέπονται από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη ή ρήτρα ή όρο συλλογικής σύμβασης εργασίας, διαιτητική απόφαση ή με ατομική σύμβαση εργασίας ή συμφωνία, για λειτουργούς, υπαλλήλους και μισθωτούς καθορίζονται ως εξής: το επίδομα εορτών Χριστουγέννων σε πεντακόσια (€500) ευρώ το επίδομα εορτών Πάσχα σε διακόσια πενήντα (€250) ευρώ το επίδομα αδείας σε διακόσια πενήντα (€250) ευρώ.
Τα επιδόματα του προηγούμενου εδαφίου καταβάλλονται στο ακέραιο, εφόσον οι πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές, επιδόματα, αποζημιώσεις και αμοιβές (πλην υπερωριών και αποζημιώσεων από συμμετοχή σε συλλογικά όργανα), συμπεριλαμβανομένων και των επιδομάτων του προηγούμενου εδαφίου, δεν υπερβαίνουν κατά μήνα, υπολογιζόμενες σε δωδεκάμηνη βάση, το ποσό των τριών χιλιάδων (€3.000) ευρώ μεικτά.
Το δώρο στον ιδιωτικό τομέα
Από την ισχύουσα νομοθεσία όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου σε οποιονδήποτε εργοδότη δικαιούνται δώρα εορτών. Για τον υπολογισμό του ποσού των δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό
Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Ετσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε, δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το δώρο, που είναι ίσο με έναν (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Οσοι όμως από τους παραπάνω μισθωτούς τους, που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα που αναφέραμε, είτε γιατί αποχώρησαν οικειοθελώς από την εργασία τους είτε γιατί απολύθηκαν, δικαιούνται να λάβουν τμήμα δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης. Σε αυτήν τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων θα το υπολογίσουν ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2ημερομίσθια- ανάλογα με το πώς αμείβονται- για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.
Το δώρο Χριστουγέννων, που πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους, υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Νοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.
Χρόνοι που συνυπολογίζονται στο δώρο των Χριστουγέννων
Να επισημάνουμε, ωστόσο, ότι δεν αφαιρείται αλλά λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του δώρου Χριστουγέννων ο χρόνος υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό (8 εβδομάδες πριν το τοκετό και 9 μετά τον τοκετό).
Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εργαζόμενος σπουδαστής έλαβε άδεια προκειμένου να συμμετάσχει σε εξετάσεις, τη σπουδαστική άδεια.
Ο χρόνος άδειας λουτροθεραπείας, εφόσον υπάρχει γνωμάτευση από ασφαλιστικό οργανισμό.
Σε περίπτωση ασθενείας αφαιρούνται μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας από τον ασφαλιστικό φορέα. Δεν αφαιρούνται τα τριήμερα. Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθενείας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο μόνο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.
Χρόνοι που δεν συνυπολογίζονται στο δώρο Χριστουγέννων
Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές.
Δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό δώρων εορτών το διάστημα της απουσίας των εργαζομένων για συνδικαλιστική δραστηριότητα, δηλαδή ο χρόνος της συνδικαλιστικής άδειας.
Σχετικά με την απεργία, η δικαστηριακή νομολογία δέχεται ότι οι ημέρες της απεργίας δεν υπολογίζονται στον χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης, γιατί η αποχή του μισθωτού οφείλεται σε δική του θέληση και δεν μπορεί επομένως να χαρακτηριστεί σαν δικαιολογημένη απουσία. Το ίδιο ισχύει και με τις στάσεις εργασίας.
Πώς υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων
Βάση για τον υπολογισμό του δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες, το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση. Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Στην έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως τροφή, κατοικία κ.λπ.) εφόσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας τακτικά, κάθε μήνα, ή κατ΄ επανάληψη, περιοδικά, κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.
Το επίδομα αδείας. Για τον υπολογισμό στο δώρο της αναλογίας του επιδόματος αδείας πολλαπλασιάζουμε το συνολικό ποσό του δώρου που δικαιούται ο μισθωτός επί τον συντελεστή 0,041666. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να προσέξουν οι εργαζόμενοι ότι στις τακτικές αποδοχές των μισθωτών, βάσει των οποίων υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων, συμπεριλαμβάνεται και το επίδομα αδείας. Συνεπώς το δώρο θα πρέπει να υπολογισθεί προσαυξημένο με την αναλογία του συντελεστή επιδόματος αδείας που είναι 0,041666.
Παράδειγμα: Εργαζόμενος με δώρο Χριστουγέννων 900 ευρώ (μεικτό μισθό) με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.
Η αμοιβή για εργασία την Κυριακή και σε εξαιρέσιμες γιορτές ή σε νυκτερινές ώρες, εφόσον η απασχόληση είναι τακτική και μόνιμη.
Η αξία του χορηγούμενου γάλακτος ημερησίως.
Η πρόσθετη αμοιβή που δίνεται από τον εργοδότη οικειοθελώς για μεγαλύτερη παραγωγική απόδοση (πριμ), όταν επαναλαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Τα φιλοδωρήματα που δίνονται στους μισθωτούς από τρίτους. Τα οδοιπορικά έξοδα, όταν δεν εξαρτώνται από την πραγματοποίηση υπηρεσιακών μετακινήσεων, δεν υπόκεινται σε απόδοση λογαριασμού και δεν διακόπτονται κατά τη διάρκεια ασθένειας ή άδειας.
Η αμοιβή της νόμιμης υπερωρίας, εφόσον παρέχεται τακτικά.
Η αμοιβή της υπερεργασίας, εφόσον η εργασία αυτή πραγματοποιείται τακτικά.
Η αμοιβή από προμήθειες. Το επίδομα μη απουσίας (τακτικότητας).
Το επίδομα κατοικίας. Το επίδομα ισολογισμού, εφόσον καταβάλλεται τακτικά κάθε χρόνο. Δεν συμπεριλαμβάνεται στις τακτικές αποδοχές το πριμ παραγωγικότητας, το οποίο χορηγείται με την προϋπόθεση της επίτευξης ορισμένου σκοπού και με την επιφύλαξη της περικοπής του οποτεδήποτε.
(Σ.σ. Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από το ΚΕΠΕΑ-ΓΣΕΕ)
Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης
Παγωμένο για τρίτη χρονιά θα είναι το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, το οποίο θα καταβληθεί (στις 16.12 στο ΙΚΑ)και για όσους συνταξιοδοτήθηκαν το 2010. Τα ποσά του ΕΚΑΣ θα είναι ίσα με εκείνα που καταβάλλονται σήμερα στους συνταξιούχους και θα χορηγηθούν στους δικαιούχους μαζί με τα τυχόν αναδρομικά (από 1/1/2010 και μετά). Επισημαίνεται ότι τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ έτους 2010 είναι αυξημένα κατά 4% σε σχέση με τα μέχρι τώρα εισοδηματικά κριτήρια. Τα εισοδήματα που αναφέρονται στα κριτήρια αυτά είναι εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2008 και περιλαμβάνονται στη φορολογική δήλωση του 2009. Δικαιούχοι του ΕΚΑΣ θα καταστούν και όσοι από τους συνταξιούχους έχουν συνταξιοδοτηθεί και πριν από το 2010 και πληρούν τα νέα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ θα διακοπεί η χορήγηση του ΕΚΑΣ σε όσους υπερβαίνουν τα κριτήρια αυτά, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, ο τελικός αριθμός των δικαιούχων μετά τις αναπροσαρμογές θα αυξηθεί κατά περίπου 8.000 άτομα. Ειδικότερα, η σχετική υπουργική απόφαση προβλέπει ότι τα ποσά που αναφέρονται στα εισοδηματικά κριτήρια αναπροσαρμόζονται για το 2010 ως ακολούθως:
Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα, που χορηγήθηκαν σε μισθωτό, να μην υπερβαίνει το ποσό των οκτώ χιλιάδων τριακοσίων πενήντα τριών ευρώ και τριάντα οκτώ λεπτών (€8.353,38).
Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των εννέα χιλιάδων επτακοσίων σαράντα πέντε ευρώ και εξήντα δύο λεπτών (€9.745,62). Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των δεκαπέντε χιλιάδων εκατόν εξήντα πέντε ευρώ και τριάντα εννέα λεπτών (€15.165,39).
Προσοχή
Τα παραπάνω ποσά αφορούν εισοδήματα που δηλώθηκαν με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2009 και αφορούν εισοδήματα του έτους 2008. Εξάλλου- σύμφωνα με την ίδια υπουργική απόφαση- τα ποσά εισοδήματος για τη χορήγηση του ποσού του ΕΚΑΣ αναπροσαρμόζονται ως ακολούθως: Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα μέχρι και επτά χιλιάδες εξακόσια επτά ευρώ και πενήντα τέσσερα λεπτά (€7.607,54) καταβάλλεται επίδομα ύψους διακοσίων τριάντα ευρώ (€230,00) κατά μήνα. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από επτά χιλιάδες εξακόσια επτά ευρώ και πενήντα πέντε λεπτά (€7.607,55) μέχρι του ποσού των οκτώ χιλιάδων τριακοσίων πενήντα τριών ευρώ και τριάντα οκτώ λεπτών (€8.353,38) καταβάλλεται ποσό μηνιαίου επιδόματος σύμφωνα με τα παρακάτω: Για ποσό εισοδήματος από €7.607,55 μέχρι €7.905,91, το ποσό ΕΚΑΣ θα είναι €172,50. Για ποσό εισοδήματος από €7.905,92 μέχρι €8.104,76, το ποσό ΕΚΑΣ θα είναι €115,00.
Για ποσό εισοδήματος από €8.104,77 μέχρι €8.353,38, το ΕΚΑΣ θα είναι €57,50.
Η συνολική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με την καταβολή του φετινού ΕΚΑΣ θα είναι €1,05 δισ.
Στους συνταξιούχους όλων των Ταμείων θα καταβληθεί επίδομα δώρου Χριστουγέννων ύψους 400 ευρώ εφόσον ο συνταξιούχος έχει υπερβεί το 60ό έτος της ηλικίας του και το συνολικό ποσό της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης δεν υπερβαίνει τα 2.500 ευρώ. Επίδομα... παρηγοριάς πάντως θα δώσει η κυβέρνηση με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση (από 100 έως 300 ευρώ) στους χαμηλοσυνταξιούχους ηλικίας 60 ετών και άνω όλων των ασφαλιστικών ταμείων, πλην του ΟΓΑ.
Συνταξιούχοι ιδιωτικού τομέα- ΙΚΑ- ΔΕΚΟ- τραπεζών
Oι διατάξεις του άρθρου 3 του Ν. 3845/6-5-2010 (ΦΕΚ 65 Α) και οι παρ. 9-15, οι οποίες ρυθμίζουν την καταβολή του επιδόματος αδείας και των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα στους συνταξιούχους, καθώς και η με αρ. Φ80000/14254/1097/6-7-2010 κοινή υπουργική απόφαση προβλέπουν:
Επιδόματα εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας
Αυτά που προβλέπονται από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη νόμου ή κανονιστική πράξη για τους συνταξιούχους και βοηθηματούχους των φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθορίζονται ως εξής:
το επίδομα εορτών Χριστουγέννων στα τετρακόσια (€400) ευρώ. το επίδομα εορτών Πάσχα στο ποσό των διακοσίων (€200) ευρώ και το επίδομα αδείας στο ποσό των διακοσίων (€200) ευρώ.
Τα ανωτέρω επιδόματα χορηγούνται υπό την προϋπόθεση ότι οι συνταξιούχοι έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους. Το προαναφερόμενο όριο ηλικίας θα πρέπει να έχει συμπληρωθεί μέχρι και την τελευταία ημέρα του μήνα χορήγησης των σχετικών επιδομάτων, δηλαδή μέχρι την 31η Αυγούστου, την 31η Ιανουαρίου και την 30ή Απριλίου (π.χ. για το επίδομα εορτών Πάσχα του έτους 2011).
Από τον ανωτέρω ηλικιακό περιορισμό εξαιρούνται:
οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας οι συνταξιοδοτούμενοι βάσει των διατάξεων του Ν. 612/1977, καθώς και με όλες τις διατάξεις οι οποίες παραπέμπουν σε αυτές (άρθρο 40 παρ. 8 του Ν. 1902/1990, άρθρο 16 παρ. 3 του Ν. 2227/1994, άρθρο 2 παρ. 2 του Ν. 3075/2002, όπως ισχύει, άρθρο 5 παρ. 3 του Ν. 3232/2004, άρθρο 61 παρ. 4 του Ν. 3518/2006)
οι συνταξιοδοτούμενοι με το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών ή οικοδομικών επαγγελμάτων καθώς και με τις διατάξεις του άρθρου 32 του Ν. 2874/2000 (10.500 εκ των οποίων 7.500 βαρέα)
οι συνταξιοδοτούμενοι λόγω θανάτου σύζυγοι και γονείς τα συνταξιοδοτούμενα λόγω θανάτου τέκνα, εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 18ο ή, εφόσον σπουδάζουν, το 24ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και αυτά που έχουν κριθεί ανίκανα για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα.
Τα εν λόγω επιδόματα θα καταβάλλονται και στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους οι οποίοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα.
Επισημαίνεται ότι στους συνταξιούχους δικαιούχους του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) δεν θα καταβληθεί ένα επιπλέον επίδομα ως δώρο Χριστουγέννων αλλά ούτε και μισό επίδομα ως δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας.
Οσοι έχουν σύνταξη πάνω από € 2.500
Χορηγούνται στους συνταξιούχους των οποίων η καταβαλλόμενη κύρια σύνταξη, στην οποία συνυπολογίζονται οι προσαυξήσεις λόγω οικογενειακών βαρών, το επίδομα απόλυτης αναπηρίας καθώς και τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, υπολογιζόμενη σε δωδεκάμηνη βάση, δεν υπερβαίνει μηνιαίως το ποσό των €2.500. Σε περίπτωση υπέρβασης, τα επιδόματα μειώνονται αναλόγως, έτσι ώστε το εξαγόμενο ποσό, στο οποίο συνυπολογίζονται και τα προαναφερόμενα επιδόματα, να μην υπερβαίνει το ανωτέρω όριο. Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις που χορηγούνται περισσότερες της μίας συντάξεις, για την εξεύρεση του ορίου των €2.500
θα λαμβάνεται υπόψη μόνο το ποσό της μεγαλύτερης σύνταξης.
Τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και αδείας που προβλέπονται από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη νόμου ή κανονιστική πράξη για τους συνταξιούχους και βοηθηματούχους του Δημοσίου γενικά χορηγούνται εφόσον ο δικαιούχος έχει υπερβεί το 60ό έτος της ηλικίας του και το συνολικό ποσό της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης δεν υπερβαίνει τα δύο χιλιάδες πεντακόσια (€2.500) ευρώ, το ύψος τους δε καθορίζεται ως εξής:
Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων, τετρακόσια (400) ευρώ Το επίδομα εορτών Πάσχα, διακόσια (€200) ευρώ Το επίδομα αδείας, διακόσια (€200) ευρώ Για τον προσδιορισμό του συνολικού ποσού της καταβαλλόμενης σύνταξης λαμβάνονται υπόψη το ποσό της μηνιαίας βασικής σύνταξης καθώς και τα συγκαταβαλλόμενα με αυτή ποσά του επιδόματος εξομάλυνσης του άρθρου 1 του Ν. 3670/2008 (ΦΕΚ 117/Α΄), του επιδόματος ανικανότητας και της προσωπικής και αμεταβίβαστης διαφοράς.
Από το παραπάνω όριο ηλικίας εξαιρούνται όσοι εξ ιδίου δικαιώματος δικαιούχοι λαμβάνουν πολεμική σύνταξη ή σύνταξη λόγω ανικανότητας ή συνταξιοδοτήθηκαν αναγκαστικά δυνάμει ειδικών διατάξεων ή αποστρατεύτηκαν με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας ή λαμβάνουν σύνταξη με το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων ή λαμβάνουν με τη σύνταξή τους επίδομα ανικανότητας με βάση τις διατάξεις του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007, καθώς και οι δικαιούχοι εκ μεταβιβάσεως εφόσον οι τελευταίοι:
είναι δικαιούχοι λόγω θανάτου συζύγου ή δεν έχουν υπερβεί το 18ο έτος και, αν σπουδάζουν, το 24ο έτος της ηλικίας τους είναι ανίκανοι για άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 67%.
Αν καταβάλλονται στο ίδιο πρόσωπο δύο κύριες συντάξεις από το Δημόσιο ή από το Δημόσιο και ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης, τα επιδόματα καταβάλλονται μόνο από τον φορέα που καταβάλλει τη μεγαλύτερη σύνταξη. Αν στη σύνταξη συντρέχουν περισσότεροι του ενός δικαιούχοι, το ποσό των επιδομάτων επιμερίζεται αναλόγως στα συνδικαιούχα πρόσωπα.
Εκτακτη οικονομική ενίσχυση
Από τις 16 Δεκεμβρίου (ΙΚΑ) και έως τις 31/12/2010 (ανάλογα με το πότε καταβάλλονται οι συντάξεις) θα καταβληθεί και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση (από 100 έως 300 ευρώ) στους χαμηλοσυνταξιούχους ηλικίας 60 ετών και άνω όλων των ασφαλιστικών ταμείων, πλην του ΟΓΑ. Σημειώνεται ότι εντός του Δεκεμβρίου θα γίνει και η καταβολή του ΕΚΑΣ. Για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 98 εκατ. ευρώ. Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή.
Από το όριο ηλικίας των 60 ετών εξαιρούνται όσοι εξ ιδίου δικαιώματος λαμβάνουν σύνταξη λόγω αναπηρίας καθώς και οι δικαιούχοι εκ μεταβιβάσεως, εφόσον οι τελευταίοι: είναι δικαιούχοι λόγω θανάτου συζύγου, δεν έχουν υπερβεί το 18ο έτος ή, αν σπουδάζουν, το 24ο έτος της ηλικίας τους, είναι ανίκανοι για άσκηση οποιουδήποτε βιοποριστικού επαγγέλματος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 67%.
Οπως προβλέπεται στην ίδια τροπολογία, αυτή η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά κριτήρια του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Διευκρινίζεται ότι κάθε δικαιούχος λαμβάνει μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση από μία μόνο πηγή. Για την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους δικαιούχους αρμόδιοι ειναι οι ασφαλιστικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, που καταβάλλουν την κύρια σύνταξη. Το επίδομα δικαιούνται και κατηγορίες κάτω των 60 ετών, όπως χήρες που συνταξιοδοτούνται λόγω του θανάτου του συζύγου, τέκνα έως 18 και έως 24 ετών που σπουδάζουν και λαμβάνουν τη σύνταξη του θανόντος πατέρα και συνταξιούχοι με αναπηρία 67% και άνω. Το επίδομα αυτό δεν μπορεί να κατασχεθεί για χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα.
Με άλλη τροπολογία δεν θίγεται το δώρο Χριστουγέννων στο εξωιδρυματικό επίδομα που παίρνουν οι συνταξιούχοι και στο επίδομα απόλυτης αναπηρίας, με το οποίο προσαυξάνεται η σύνταξη τυφλών συνταξιούχων. Οσον αφορά το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας στην ίδια κατηγορία, θα καταβάλλεται το ήμισυ του μηνιαία καταβαλλομένου επιδόματος αναπηρίας ή του εξωιδρυματικού επιδόματος αντίστοιχα.
Δημόσιοι υπάλληλοι
Ο 13ος και ο 14ος μισθός περιορίζονται δραστικά και διαμορφώνονται οριζόντια στα €500 ο καθένας ή στα €1.000 συνολικά (€250 δώρο Πάσχα, €250 επίδομα αδείας και €500 δώρο Χριστουγέννων). Κόβονται, δε, εντελώς για τους δημόσιους υπαλλήλους με μεικτές αποδοχές άνω των €3.000 τον μήνα.
Ειδικότερα- σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου τρίτου του Νόμου 3845/2010 (ΦΕΚ 65 Α), «Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», και του άρθρου 41 του Νόμου 3844/2010 (ΦΕΚ 63 Α΄), «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2006/123 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του συμβουλίου σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά», και άλλες διατάξειςτα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας που προβλέπονται από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη ή ρήτρα ή όρο συλλογικής σύμβασης εργασίας, διαιτητική απόφαση ή με ατομική σύμβαση εργασίας ή συμφωνία, για λειτουργούς, υπαλλήλους και μισθωτούς καθορίζονται ως εξής: το επίδομα εορτών Χριστουγέννων σε πεντακόσια (€500) ευρώ το επίδομα εορτών Πάσχα σε διακόσια πενήντα (€250) ευρώ το επίδομα αδείας σε διακόσια πενήντα (€250) ευρώ.
Τα επιδόματα του προηγούμενου εδαφίου καταβάλλονται στο ακέραιο, εφόσον οι πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές, επιδόματα, αποζημιώσεις και αμοιβές (πλην υπερωριών και αποζημιώσεων από συμμετοχή σε συλλογικά όργανα), συμπεριλαμβανομένων και των επιδομάτων του προηγούμενου εδαφίου, δεν υπερβαίνουν κατά μήνα, υπολογιζόμενες σε δωδεκάμηνη βάση, το ποσό των τριών χιλιάδων (€3.000) ευρώ μεικτά.
Το δώρο στον ιδιωτικό τομέα
Από την ισχύουσα νομοθεσία όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου σε οποιονδήποτε εργοδότη δικαιούνται δώρα εορτών. Για τον υπολογισμό του ποσού των δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό
Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Ετσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε, δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το δώρο, που είναι ίσο με έναν (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Οσοι όμως από τους παραπάνω μισθωτούς τους, που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα που αναφέραμε, είτε γιατί αποχώρησαν οικειοθελώς από την εργασία τους είτε γιατί απολύθηκαν, δικαιούνται να λάβουν τμήμα δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης. Σε αυτήν τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων θα το υπολογίσουν ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2ημερομίσθια- ανάλογα με το πώς αμείβονται- για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.
Το δώρο Χριστουγέννων, που πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους, υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Νοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.
Χρόνοι που συνυπολογίζονται στο δώρο των Χριστουγέννων
Να επισημάνουμε, ωστόσο, ότι δεν αφαιρείται αλλά λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του δώρου Χριστουγέννων ο χρόνος υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό (8 εβδομάδες πριν το τοκετό και 9 μετά τον τοκετό).
Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εργαζόμενος σπουδαστής έλαβε άδεια προκειμένου να συμμετάσχει σε εξετάσεις, τη σπουδαστική άδεια.
Ο χρόνος άδειας λουτροθεραπείας, εφόσον υπάρχει γνωμάτευση από ασφαλιστικό οργανισμό.
Σε περίπτωση ασθενείας αφαιρούνται μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας από τον ασφαλιστικό φορέα. Δεν αφαιρούνται τα τριήμερα. Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθενείας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο μόνο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.
Χρόνοι που δεν συνυπολογίζονται στο δώρο Χριστουγέννων
Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές.
Δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό δώρων εορτών το διάστημα της απουσίας των εργαζομένων για συνδικαλιστική δραστηριότητα, δηλαδή ο χρόνος της συνδικαλιστικής άδειας.
Σχετικά με την απεργία, η δικαστηριακή νομολογία δέχεται ότι οι ημέρες της απεργίας δεν υπολογίζονται στον χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης, γιατί η αποχή του μισθωτού οφείλεται σε δική του θέληση και δεν μπορεί επομένως να χαρακτηριστεί σαν δικαιολογημένη απουσία. Το ίδιο ισχύει και με τις στάσεις εργασίας.
Πώς υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων
Βάση για τον υπολογισμό του δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες, το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση. Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Στην έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως τροφή, κατοικία κ.λπ.) εφόσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας τακτικά, κάθε μήνα, ή κατ΄ επανάληψη, περιοδικά, κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.
Το επίδομα αδείας. Για τον υπολογισμό στο δώρο της αναλογίας του επιδόματος αδείας πολλαπλασιάζουμε το συνολικό ποσό του δώρου που δικαιούται ο μισθωτός επί τον συντελεστή 0,041666. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να προσέξουν οι εργαζόμενοι ότι στις τακτικές αποδοχές των μισθωτών, βάσει των οποίων υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων, συμπεριλαμβάνεται και το επίδομα αδείας. Συνεπώς το δώρο θα πρέπει να υπολογισθεί προσαυξημένο με την αναλογία του συντελεστή επιδόματος αδείας που είναι 0,041666.
Παράδειγμα: Εργαζόμενος με δώρο Χριστουγέννων 900 ευρώ (μεικτό μισθό) με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.
Η αμοιβή για εργασία την Κυριακή και σε εξαιρέσιμες γιορτές ή σε νυκτερινές ώρες, εφόσον η απασχόληση είναι τακτική και μόνιμη.
Η αξία του χορηγούμενου γάλακτος ημερησίως.
Η πρόσθετη αμοιβή που δίνεται από τον εργοδότη οικειοθελώς για μεγαλύτερη παραγωγική απόδοση (πριμ), όταν επαναλαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Τα φιλοδωρήματα που δίνονται στους μισθωτούς από τρίτους. Τα οδοιπορικά έξοδα, όταν δεν εξαρτώνται από την πραγματοποίηση υπηρεσιακών μετακινήσεων, δεν υπόκεινται σε απόδοση λογαριασμού και δεν διακόπτονται κατά τη διάρκεια ασθένειας ή άδειας.
Η αμοιβή της νόμιμης υπερωρίας, εφόσον παρέχεται τακτικά.
Η αμοιβή της υπερεργασίας, εφόσον η εργασία αυτή πραγματοποιείται τακτικά.
Η αμοιβή από προμήθειες. Το επίδομα μη απουσίας (τακτικότητας).
Το επίδομα κατοικίας. Το επίδομα ισολογισμού, εφόσον καταβάλλεται τακτικά κάθε χρόνο. Δεν συμπεριλαμβάνεται στις τακτικές αποδοχές το πριμ παραγωγικότητας, το οποίο χορηγείται με την προϋπόθεση της επίτευξης ορισμένου σκοπού και με την επιφύλαξη της περικοπής του οποτεδήποτε.
(Σ.σ. Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από το ΚΕΠΕΑ-ΓΣΕΕ)
Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης
Παγωμένο για τρίτη χρονιά θα είναι το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, το οποίο θα καταβληθεί (στις 16.12 στο ΙΚΑ)και για όσους συνταξιοδοτήθηκαν το 2010. Τα ποσά του ΕΚΑΣ θα είναι ίσα με εκείνα που καταβάλλονται σήμερα στους συνταξιούχους και θα χορηγηθούν στους δικαιούχους μαζί με τα τυχόν αναδρομικά (από 1/1/2010 και μετά). Επισημαίνεται ότι τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ έτους 2010 είναι αυξημένα κατά 4% σε σχέση με τα μέχρι τώρα εισοδηματικά κριτήρια. Τα εισοδήματα που αναφέρονται στα κριτήρια αυτά είναι εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2008 και περιλαμβάνονται στη φορολογική δήλωση του 2009. Δικαιούχοι του ΕΚΑΣ θα καταστούν και όσοι από τους συνταξιούχους έχουν συνταξιοδοτηθεί και πριν από το 2010 και πληρούν τα νέα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ θα διακοπεί η χορήγηση του ΕΚΑΣ σε όσους υπερβαίνουν τα κριτήρια αυτά, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, ο τελικός αριθμός των δικαιούχων μετά τις αναπροσαρμογές θα αυξηθεί κατά περίπου 8.000 άτομα. Ειδικότερα, η σχετική υπουργική απόφαση προβλέπει ότι τα ποσά που αναφέρονται στα εισοδηματικά κριτήρια αναπροσαρμόζονται για το 2010 ως ακολούθως:
Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα, που χορηγήθηκαν σε μισθωτό, να μην υπερβαίνει το ποσό των οκτώ χιλιάδων τριακοσίων πενήντα τριών ευρώ και τριάντα οκτώ λεπτών (€8.353,38).
Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των εννέα χιλιάδων επτακοσίων σαράντα πέντε ευρώ και εξήντα δύο λεπτών (€9.745,62). Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των δεκαπέντε χιλιάδων εκατόν εξήντα πέντε ευρώ και τριάντα εννέα λεπτών (€15.165,39).
Προσοχή
Τα παραπάνω ποσά αφορούν εισοδήματα που δηλώθηκαν με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2009 και αφορούν εισοδήματα του έτους 2008. Εξάλλου- σύμφωνα με την ίδια υπουργική απόφαση- τα ποσά εισοδήματος για τη χορήγηση του ποσού του ΕΚΑΣ αναπροσαρμόζονται ως ακολούθως: Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα μέχρι και επτά χιλιάδες εξακόσια επτά ευρώ και πενήντα τέσσερα λεπτά (€7.607,54) καταβάλλεται επίδομα ύψους διακοσίων τριάντα ευρώ (€230,00) κατά μήνα. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από επτά χιλιάδες εξακόσια επτά ευρώ και πενήντα πέντε λεπτά (€7.607,55) μέχρι του ποσού των οκτώ χιλιάδων τριακοσίων πενήντα τριών ευρώ και τριάντα οκτώ λεπτών (€8.353,38) καταβάλλεται ποσό μηνιαίου επιδόματος σύμφωνα με τα παρακάτω: Για ποσό εισοδήματος από €7.607,55 μέχρι €7.905,91, το ποσό ΕΚΑΣ θα είναι €172,50. Για ποσό εισοδήματος από €7.905,92 μέχρι €8.104,76, το ποσό ΕΚΑΣ θα είναι €115,00.
Για ποσό εισοδήματος από €8.104,77 μέχρι €8.353,38, το ΕΚΑΣ θα είναι €57,50.
Η συνολική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με την καταβολή του φετινού ΕΚΑΣ θα είναι €1,05 δισ.
Πατέρα... άκουσες τα νέα?
"Πατέρα,
"Ακουσες τα νέα; Τρεις μέρες τώρα, εδώ στην Αθήνα, στην κοιτίδα του πολιτισμού, κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, λαός έρχεται από παντού, από τη Θράκη και την Μακεδονία, από την άκρη του Αιγαίου μέχρι τα Επτάνησα, από τις βουνοκορφές της Ηπείρου μέχρι τις πανέμορφες ακρογιαλιές της Πελοποννήσου και της ηρωικής Κρήτης, από την μακρινή ξενιτιά.
"Ερχονται με πλοία, με αεροπλάνα, με κάθε τρόπο, πεζοί, ακόμα και σε αναπηρικές καρέκλες. Ηλικιωμένοι, σαν τις αιωνόβιες ελιές και νέοι σαν την αυγή. Ολοι αυτοί έρχονται πατέρα, για να τιμήσουν ένα σπουδαίο άνθρωπο, όπως λένε, τον άνθρωπο που τους βοήθησε, τον άνθρωπο που αγάπησαν.
"Ακουσες τα νέα; Εδώ στους δρόμους της Αθήνας και κατά πως λέγουν σε όλη τη γη, ο κόσμος μιλάει για έναν άνθρωπο. Είναι δυνατόν ένας άνδρας να έχει διανύσει τόσα χιλιόμετρα;
"Λένε ότι μιλούσε για γνωστά, πλην ξεχασμένα πράγματα, όπως την δημοκρατία, την παιδεία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ειρήνη και την ισότητα. Λένε ότι τρόμαξε τους δυνατούς και τους κραταιούς, ότι ξεσήκωσε τους φτωχούς, τους ξενιτεμένους και τους κατατρεγμένους. Μάγεψε με φράσεις όπως η "Εθνική ανεξαρτησία" "Ο λαός στην εξουσία" και "Η Ελλάδα στους Ελληνες".
"Λένε πως υπερασπίστηκε τις μικρές και αδύναμες χώρες, όπως την Κύπρο και την Παλαιστίνη και ότι στήριξε τους Ινδούς, τους Λατινο-αμερικάνους, τους Αφρικανούς, τους αδύναμους της γης.
"Πατέρα, άσε μας να τους μιλήσουμε και εμείς για κείνον.
Οταν η κόρη του η Σοφία είχε άγχος στις εξετάσεις για το πανεπιστήμιο, την παρότρυνε να φροντίζει την ψυχή της. "Να σέβεσαι την ζωή σου", της έλεγε. Οταν ο Νίκος στα δεκατέσσερα του έκλαψε για τον πρώτο του έρωτα, του είπε ότι αυτό ήταν "καλό σημάδι". "Υποφέρεις", του είπε, "άρα ζεις". Στον Ανδρίκο, όταν διάβαζε φιλοσοφία, του είπε ότι δεν είναι ανάγκη να διορθώνει τον Πλάτωνα. Και ακόμα, για τον μεγαλύτερο γιο του, εκείνο το βράδυ της χούντας (-το θυμάσαι-) θυσιάστηκε. Παραδόθηκε οικειοθελώς στα ανδρείκελα της χούντας, όταν με όπλο απειλήθηκε η ζωή του παιδιού του Γιώργου.
"Ο άνδρας αυτός για τον οποίον τους λέμε πατέρα, είχε μια σύντροφο που στάθηκε στο πλευρό του για πολλά χρόνια, μια γυναίκα που του χάρισε τέσσερα παιδιά και τέσσερα εγγόνια και που του απάλυνε το βάρος. Ξέρουμε ότι την αγάπησε πολύ και ότι και εκείνη τον αγάπησε με όλη της την καρδιά.
"Κοντά του, στάθηκε και μια άλλη γυναίκα, με τόλμη, σε δύσκολες στιγμές τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
"Αυτός ο άνδρας λοιπόν, έμαθε κάτι σημαντικό από τον πατέρα του, τον Γιώργο από το Καλέντζι - ένα χωριό που κείται κάτω από το βλέμμα του Ερύμανθου. Εμαθε για το μεγάλο ταξίδι προς την Ιθάκη. Κατόπιν δίδαξε και αυτός με την σειρά του, στα δικά του παιδιά τις δικές του αναζητήσεις, τις δικές του Ιθάκες για να συνεχίσουν το περήφανο ταξίδι.
"Πατέρα, έφυγες από τον κόσμο μαχητής, όρθιος, λεβέντης, με αξιοπρέπεια. Δεν έφυγες σιωπηλά μέσα στο βαθύ σκοτάδι της νύχτας, έφυγες με το θόρυβο χιλιάδων φωνών: "Θα ζεις στην καρδιά μας". Εφυγες με τα χειροκροτήματα ενός ολόκληρου λαού. Θα συνεχίσουν μαζί σου το περήφανο ταξίδι της Ιθάκης!
"Πατέρα, θέλουμε να σου μιλήσουμε. Θέλουμε να σου μιλήσουμε με τον ίδιο τρόπο όπως κάθε φορά που συνέβαινε κάτι σημαντικό. Τα νέα είναι τα εξής: ένας σπουδαίος άνδρας, ένας μεγάλος επαναστάτης, ο πατέρας μας, ο πατέρας μας έφυγε. Και θέλουμε να σου πούμε κάτι ακόμα: Σε αγαπάμε. Σε αγαπάμε. Ολοι που μαζευτήκαμε εδώ σε αγαπάμε. Ολοι μας ορφανέψαμε. Γειά σου, πατέρα".
Οταν οι ένοχοι τραπεζίτες εμφανίζονται σαν τιμητές !
Πόσα δισεκατομμύρια έχει λάβει, κ. Νανόπουλε, η Eurobank από το «σπάταλο» κράτος;
Γιατί δεν τα επιστρέφει, ώστε να προσφέρει κάτι στη δημοσιονομική προσπάθεια;
Γιατί ο βασικός μέτοχος της τράπεζας δεν καλύπτει μια αύξηση κεφαλαίου ώστε να επιστρέψει στο «σπάταλο» κράτος τα κεφάλαια, τα ομόλογα ειδικού τύπου και τις εγγυήσεις που έχει λάβει αφειδώς ο όμιλός του;
Λάβρος κατά του σπάταλου, αναποτελεσματικού, διεφθαρμένου κράτους, που θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα εμφανίσθηκε σήμερα σε εκδήλωση της Eurobank ο επικεφαλής του ομίλου, Νίκος Νανόπουλος. Δεν τον ακούσαμε, όμως, να λέει κάτι για τις «σπατάλες» του κράτους σε ενισχύσεις τραπεζών, όπως τα δισεκατομμύρια που έχει λάβει η Eurobank για να στέκεται σήμερα στα πόδια της και να μπορεί ο κ. Νανόπουλος να κατακεραυνώνει το κράτος, αντί να κρύβεται από εξοργισμένους καταθέτες.
Πόσα δισεκατομμύρια έχει λάβει, κ. Νανόπουλε, η Eurobank από το «σπάταλο» κράτος; Γιατί δεν τα επιστρέφει, ώστε να προσφέρει κάτι στη δημοσιονομική προσπάθεια;
Γιατί δεν τα επιστρέφει, ώστε να προσφέρει κάτι στη δημοσιονομική προσπάθεια;
Γιατί ο βασικός μέτοχος της τράπεζας δεν καλύπτει μια αύξηση κεφαλαίου ώστε να επιστρέψει στο «σπάταλο» κράτος τα κεφάλαια, τα ομόλογα ειδικού τύπου και τις εγγυήσεις που έχει λάβει αφειδώς ο όμιλός του;
Λάβρος κατά του σπάταλου, αναποτελεσματικού, διεφθαρμένου κράτους, που θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα εμφανίσθηκε σήμερα σε εκδήλωση της Eurobank ο επικεφαλής του ομίλου, Νίκος Νανόπουλος. Δεν τον ακούσαμε, όμως, να λέει κάτι για τις «σπατάλες» του κράτους σε ενισχύσεις τραπεζών, όπως τα δισεκατομμύρια που έχει λάβει η Eurobank για να στέκεται σήμερα στα πόδια της και να μπορεί ο κ. Νανόπουλος να κατακεραυνώνει το κράτος, αντί να κρύβεται από εξοργισμένους καταθέτες.
Πόσα δισεκατομμύρια έχει λάβει, κ. Νανόπουλε, η Eurobank από το «σπάταλο» κράτος; Γιατί δεν τα επιστρέφει, ώστε να προσφέρει κάτι στη δημοσιονομική προσπάθεια;
Παμπούκης: Απολύσεις στο δημόσιο αν χρειαστούν
Απολύσεις στον δημόσιο τομέα προαναγγέλει ο υπουργός Επικρατείας, κύριος Χάρης Παμπούκης εφόσον χρειαστεί, σε συνέντευξη του στο περιοδικό “Επίκαιρα” που κυκλοφορεί.
“Πρέπει να αποκτήσουμε ποιοτικό δημόσιο τομέα και στο σωστό μέγεθος. Αν για να το πετύχουμε αυτό γίνουν και απολύσεις αυτό θα είναι ένα κόστος ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον. Θα είναι ασφαλώς και δίκαιο έναντι όλων των Ελλήνων. Γιατί τα βάρη της κακής λειτουργείας τα πληρώνουμε όλοι και αυτό δεν αντέχεται πλέον”, αναφέρει χαρακτηριστικά στην βαρυσήμαντη συνέντευξη που παραχώρησε στα “Επίκαιρα”.
Ο κύριος Παμπούκης ξεκαθαρίζει ακόμα οτι η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους δεν σινιστά επιλογή της κυβέρνησης, αποκαλύπτωντας ωστόσο ότι “πολλά και τεράστια συμφέροντα έχουν στοιχηματίσει στο αντίθετο”.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ίδιο περιοδικό ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης υποστηρίζει, σε αντίθεση με τον Υπουργό Επικρατείας, ότι....
δεν θα γίνει καμία απόλυση μόνιμου δημόσιου υπαλλήλου, αφού υπάρχει η κατηγορηματική δήλωση του πρωθυπουργού, όπως ο ίδιος τονίζει.
XAΚΕΡ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ WIKILEAKS
Σε πραγματικό κυβερνοπόλεμο παραπέμπει η μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των φίλων και χάκερ του WikiLeaks και του ιδρυτή του Τζούλιαν Ασάνζ και όλων όσοι φαίνεται να υπακούν σε πολιτικές υπηρεσίες ή επικαλούνται εντολές τους, για να διακόψουν τη συνεργασία τους με τον ιστότοπο που δημοσιεύει χιλιάδες μυστικά, αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα...
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι επιθέσεις στο σάιτ της MasterCard -που σταμάτησε να διεκπεραιώνει πληρωμές προς το WikiLeaks- προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το σύστημα «έπεσε», εξαιτίας των επιθέσεων αντεκδίκησης.
Την ευθύνη για τα προβλήματα ανέλαβε η οργάνωση χάκερ Anonymous. 'Οπως ανακοίνωσε η εταιρία πάντως, «μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν επιπτώσεις στους κατόχους καρτών MasterCard ή Maestro, όσον αφορά στην χρήση της κάρτας τους για ασφαλείς συναλλαγές».
Παράλληλα έγιναν επιθέσεις στην PostFinance.ch- τράπεζα που πάγωσε τους λογαριασμούς του Τζούλιαν Ασάνζ- εμποδίζοντας τους πελάτες της να κάνουν συναλλαγές για περισσότερο από 11 ώρες. Άλλο θύμα χάκερ είναι και το μπλογκ PayPal, το οποίο σταμάτησε να επεξεργάζεται τις δωρεές προς το WikiLeaks.
Αν και αρχικά η εταιρία ανακοίνωσε ότι ο ιστότοπος παραβίασε τους όρους της συνεργασίας τους, στη συνέχεια ανασκεύασε τονίζοντας ότι σταμάτησε τις πληρωμές κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής κυβέρνησης-ισχυρισμός που διαψεύδεται από το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι επιθέσεις στο σάιτ της MasterCard -που σταμάτησε να διεκπεραιώνει πληρωμές προς το WikiLeaks- προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το σύστημα «έπεσε», εξαιτίας των επιθέσεων αντεκδίκησης.
Την ευθύνη για τα προβλήματα ανέλαβε η οργάνωση χάκερ Anonymous. 'Οπως ανακοίνωσε η εταιρία πάντως, «μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν επιπτώσεις στους κατόχους καρτών MasterCard ή Maestro, όσον αφορά στην χρήση της κάρτας τους για ασφαλείς συναλλαγές».
Παράλληλα έγιναν επιθέσεις στην PostFinance.ch- τράπεζα που πάγωσε τους λογαριασμούς του Τζούλιαν Ασάνζ- εμποδίζοντας τους πελάτες της να κάνουν συναλλαγές για περισσότερο από 11 ώρες. Άλλο θύμα χάκερ είναι και το μπλογκ PayPal, το οποίο σταμάτησε να επεξεργάζεται τις δωρεές προς το WikiLeaks.
Αν και αρχικά η εταιρία ανακοίνωσε ότι ο ιστότοπος παραβίασε τους όρους της συνεργασίας τους, στη συνέχεια ανασκεύασε τονίζοντας ότι σταμάτησε τις πληρωμές κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής κυβέρνησης-ισχυρισμός που διαψεύδεται από το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
ΞΕΧΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΥΟ ΨΑΛΙΔΙΑ 16 ΕΚΑΤΟΣΤΩΝ
Πενηντάχρονος Βέλγος ζητάει αποζημίωση 80.000 ευρώ από χειρουργό που ξέχασε δύο ψαλίδια μήκους 16 εκατοστών στην κοιλιά του μετά από χειρουργική επέμβαση. Ο άντρας εισήχθη επειγόντως στο χειρουργείο το 2006 όταν παρουσίασε αποφρακτικό ειλεό. Τέσσερις μήνες μετά την επέμβαση αισθάνθηκε τρομερούς πόνους στην κοιλιά, σύμφωνα με τις γαλλόφωνες εφημερίδες του...
ομίλου Sud Presse και τη φλαμανδική Het Laatste Nieuws.Δύο φορές προσπάθησε να επισκεφτεί το γιατρό που τον χειρούργησε, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Τελικά ένα χρόνο μετά την επέμβαση, σε ακτινογραφία που υποβλήθηκε φάνηκαν ολοκάθαρα τα δύο χειρουργικά ψαλίδια που είχαν... ξεχαστεί στην κοιλιά του.
Αναγκάστηκε να υποβληθεί σε νέα επέμβαση και το νοσοκομείο του πρότεινε αποζημίωση 5.000 ευρώ, την οποία δεν δέχτηκε και προσέφυγε στην δικαιοσύνη.
ΑΓΡΙΟ ΨΑΛΙΔΙ, ΑΛΛΙΩΣ ΛΟΥΚΕΤΟ Ή ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ.
Ρεπορτάζ : Γιάννης Αντύπας
(από το Έθνος)
Υπό τον εύγλωττο τίτλο «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας», η κυβέρνηση «κλείνει» σήμερα στο υπουργικό τα θέματα των ΔΕΚΟ και των επιχειρησιακών συμβάσεων. Για να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις το...
Μέγαρο Μαξίμου επιστρατεύει το προεκλογικό δίλημμα «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Οι συνδικαλιστές των δημόσιων επιχειρήσεων θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με ένα σκληρό ερώτημα: «Κούρεμα των μισθών ή πώληση;». Η τρόικα δεν αφήνει περιθώρια. Οι ζημιογόνες ΔΕΚΟ είτε θα εξυγιανθούν, είτε θα κλείσουν, είτε θα αποκρατικοποιηθούν. Περιθώρια διαπραγματεύσεων δεν υπάρχουν. Αλλωστε, η κάνουλα των χρηματοδοτήσεων και των εγγυήσεων του Δημοσίου έχει κλείσει, οπότε οι δημόσιες επιχειρήσεις θα πρέπει να λειτουργήσουν το 2011 με όσα μπορούν να βγάλουν.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν το ερχόμενο δεκαήμερο αποφασιστικό. Η ερχόμενη εβδομάδα περιλαμβάνει νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τη σύνοδο κορυφής και την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.
Σήμερα ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους υπουργούς του να αγωνιστούν για να περάσουν οι μεταρρυθμίσεις. Το δίλημμα «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» ισχύει και γι' αυτούς. Να βάλουν «στην πάντα» επιφυλάξεις και διαφωνίες και να ενώσουν όλοι τις δυνάμεις τους στον κοινό σκοπό. Να πείσουν τους πολίτες ότι η κυβέρνηση τολμά και συγκρούεται με τα «ρετιρέ» του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που εν πολλοίς δημιουργήθηκαν από τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ τις δεκαετίες του 1980 και του 1990.
Ο Γ. Παπανδρέου θα τονίσει πως αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να κλείσει η χώρα τα θέματα που θίγει το μνημόνιο του δανεισμού, ώστε να εξασφαλίσει την τέταρτη δόση και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Τα επείγοντα μέτρα περιλαμβάνουν:
Πλαφόν της τάξης των 50.000 ευρώ τον χρόνο στις αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.
Κατάργηση ή ενσωμάτωση στον μισθό των επιπλέον αμοιβών.
Περιορισμό των εκτός έδρας και των υπερωριών.
Περιορισμό των εργασιακών προνομίων.
Ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
Αυστηρό έλεγχο των δαπανών, προμηθειών και λοιπών εξόδων.
Μείωση διοικητικού κόστους.
Θεσμοθέτηση στόχων παραγωγικότητας.
Επιχειρησιακές συμβάσεις.
Το πλεονάζον προσωπικό θα μεταταγεί σε θέσεις του Δημοσίου ή σε άλλες δημόσιες επιχειρήσεις.
Το τελευταίο θέμα έχει προκαλέσει έναν μικρό «εμφύλιο» μεταξύ υπουργών που διώχνουν προσωπικό και υπουργών που θα δεχθούν. Κατ' αρχάς, ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει καταστήσει σαφές πως από τις μετατάξεις εξαιρείται το υπουργείο Οικονομικών. Δεύτερον, η κυβέρνηση στον ΟΣΕ εφάρμοσε το μοντέλο της Ολυμπιακής, επιτρέποντας στους υπαλλήλους της τελευταίας να πάνε στους νέους τους «προορισμούς» με τις παλιές τους αποδοχές. Το θέμα αυτό, εφόσον γενικευθεί, θα δημιουργήσει και άλλες ταχύτητες στο ήδη πολυδαίδαλο μισθολογικά Δημόσιο.
«Πάμε να λύσουμε το πρόβλημα των ΔΕΚΟ και θα διαλύσουμε το κράτος», επισημαίνουν με αγωνία κυβερνητικά στελέχη με μακρά εμπειρία διοίκησης και αντίληψη του τι προσωπικό υπάρχει και στη μία περίπτωση και στην άλλη.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μήνυμα στα συνδικάτα
Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται και για το ξεκαθάρισμα των σχέσεών τους με τους συνδικαλιστές. «Εχω πει πολλές φορές και το έχω υπερασπιστεί χωρίς να φοβάμαι, ότι με τους συνδικαλιστές και το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορούμε και δεν πρέπει να συγκυβερνήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Π. Μπεγλίτης. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος επισήμανε τη βούληση και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συγκρουστεί ακόμη και με τον... «εαυτό» της. Λόγω της επίσκεψης του Ο. Ρεν, το υπουργικό θα συνεδριάσει στις 4.30 μ.μ.
Οδηγίες σε Παπακωνσταντίνου
Καμία εξαίρεση, το αυστηρό μήνυμα του πρωθυπουργού
Η «μάχη» για την περικοπή και τη διάσωση προνομίων θα συνεχιστεί και σήμερα. Οι υπουργοί θα αξιοποιήσουν το... ελεύθερο πρωινό, ελέω Ολι Ρεν, προκειμένου να πιέσουν το οικονομικό επιτελείο για τις ιδιαιτερότητες των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ που ανήκουν στον τομέα ευθύνης τους.
Το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, δεν θέλει να ακούει καν τη λέξη «εξαίρεση». Αλλωστε υπάρχουν υπουργοί που θεωρούν υψηλό ακόμη και το πλαφόν των 50.000 ευρώ τον χρόνο. «Μιλάμε για τα διπλάσια λεφτά από όσα παίρνει ένας δημόσιος υπάλληλος, ένας καθηγητής ή ένας δάσκαλος», επισημαίνουν όσοι κινούνται σε αυτό το μήκος κύματος.
Οι ανταγωνισμοί των υπουργών που έχουν ΔΕΚΟ με όσους δεν απολαμβάνουν αυτό το... προνόμιο ήταν η αιτία που ο πρωθυπουργός αποφάσισε την οριζόντια παρέμβαση σε όλες τις ΔΕΚΟ με τη νομοθετική πρωτοβουλία να δίνεται στον Γ. Παπακωνσταντίνου. Για την «προστασία» του ο πρωθυπουργός φρόντισε να συναντηθεί μαζί του δύο φορές τις τελευταίες δύο ημέρες και να δειπνήσει μαζί του το βράδυ της Τρίτης. Το μήνυμα του Γ. Παπανδρέου προς τον «τσάρο» της οικονομίας ήταν να μην υποχωρήσει, όποιος υπουργός κι αν του ζητήσει εξαιρέσεις.
Με την ευκαιρία ο πρωθυπουργός ζήτησε και είχε αναλυτική ενημέρωση για τα όσα έχουν λάβει χώρα στις συνεδριάσεις του Εκοφίν. «Πρέπει να είναι ενήμερος, γιατί η ώρα της τελικής διαπραγμάτευσης πλησιάζει», σημειώνουν οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου. Ο υπουργός Οικονομικών θα περάσει σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο και την αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, των τελών ταξινόμησης κ.λπ., δηλαδή τις φορολογικές εκκρεμότητες που θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ από την 1/1/2011.
(από το Έθνος)
Υπό τον εύγλωττο τίτλο «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας», η κυβέρνηση «κλείνει» σήμερα στο υπουργικό τα θέματα των ΔΕΚΟ και των επιχειρησιακών συμβάσεων. Για να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις το...
Μέγαρο Μαξίμου επιστρατεύει το προεκλογικό δίλημμα «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Οι συνδικαλιστές των δημόσιων επιχειρήσεων θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με ένα σκληρό ερώτημα: «Κούρεμα των μισθών ή πώληση;». Η τρόικα δεν αφήνει περιθώρια. Οι ζημιογόνες ΔΕΚΟ είτε θα εξυγιανθούν, είτε θα κλείσουν, είτε θα αποκρατικοποιηθούν. Περιθώρια διαπραγματεύσεων δεν υπάρχουν. Αλλωστε, η κάνουλα των χρηματοδοτήσεων και των εγγυήσεων του Δημοσίου έχει κλείσει, οπότε οι δημόσιες επιχειρήσεις θα πρέπει να λειτουργήσουν το 2011 με όσα μπορούν να βγάλουν.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν το ερχόμενο δεκαήμερο αποφασιστικό. Η ερχόμενη εβδομάδα περιλαμβάνει νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τη σύνοδο κορυφής και την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.
Σήμερα ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους υπουργούς του να αγωνιστούν για να περάσουν οι μεταρρυθμίσεις. Το δίλημμα «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» ισχύει και γι' αυτούς. Να βάλουν «στην πάντα» επιφυλάξεις και διαφωνίες και να ενώσουν όλοι τις δυνάμεις τους στον κοινό σκοπό. Να πείσουν τους πολίτες ότι η κυβέρνηση τολμά και συγκρούεται με τα «ρετιρέ» του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που εν πολλοίς δημιουργήθηκαν από τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ τις δεκαετίες του 1980 και του 1990.
Ο Γ. Παπανδρέου θα τονίσει πως αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να κλείσει η χώρα τα θέματα που θίγει το μνημόνιο του δανεισμού, ώστε να εξασφαλίσει την τέταρτη δόση και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Τα επείγοντα μέτρα περιλαμβάνουν:
Πλαφόν της τάξης των 50.000 ευρώ τον χρόνο στις αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.
Κατάργηση ή ενσωμάτωση στον μισθό των επιπλέον αμοιβών.
Περιορισμό των εκτός έδρας και των υπερωριών.
Περιορισμό των εργασιακών προνομίων.
Ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
Αυστηρό έλεγχο των δαπανών, προμηθειών και λοιπών εξόδων.
Μείωση διοικητικού κόστους.
Θεσμοθέτηση στόχων παραγωγικότητας.
Επιχειρησιακές συμβάσεις.
Το πλεονάζον προσωπικό θα μεταταγεί σε θέσεις του Δημοσίου ή σε άλλες δημόσιες επιχειρήσεις.
Το τελευταίο θέμα έχει προκαλέσει έναν μικρό «εμφύλιο» μεταξύ υπουργών που διώχνουν προσωπικό και υπουργών που θα δεχθούν. Κατ' αρχάς, ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει καταστήσει σαφές πως από τις μετατάξεις εξαιρείται το υπουργείο Οικονομικών. Δεύτερον, η κυβέρνηση στον ΟΣΕ εφάρμοσε το μοντέλο της Ολυμπιακής, επιτρέποντας στους υπαλλήλους της τελευταίας να πάνε στους νέους τους «προορισμούς» με τις παλιές τους αποδοχές. Το θέμα αυτό, εφόσον γενικευθεί, θα δημιουργήσει και άλλες ταχύτητες στο ήδη πολυδαίδαλο μισθολογικά Δημόσιο.
«Πάμε να λύσουμε το πρόβλημα των ΔΕΚΟ και θα διαλύσουμε το κράτος», επισημαίνουν με αγωνία κυβερνητικά στελέχη με μακρά εμπειρία διοίκησης και αντίληψη του τι προσωπικό υπάρχει και στη μία περίπτωση και στην άλλη.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μήνυμα στα συνδικάτα
Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται και για το ξεκαθάρισμα των σχέσεών τους με τους συνδικαλιστές. «Εχω πει πολλές φορές και το έχω υπερασπιστεί χωρίς να φοβάμαι, ότι με τους συνδικαλιστές και το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορούμε και δεν πρέπει να συγκυβερνήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Π. Μπεγλίτης. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος επισήμανε τη βούληση και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συγκρουστεί ακόμη και με τον... «εαυτό» της. Λόγω της επίσκεψης του Ο. Ρεν, το υπουργικό θα συνεδριάσει στις 4.30 μ.μ.
Οδηγίες σε Παπακωνσταντίνου
Καμία εξαίρεση, το αυστηρό μήνυμα του πρωθυπουργού
Η «μάχη» για την περικοπή και τη διάσωση προνομίων θα συνεχιστεί και σήμερα. Οι υπουργοί θα αξιοποιήσουν το... ελεύθερο πρωινό, ελέω Ολι Ρεν, προκειμένου να πιέσουν το οικονομικό επιτελείο για τις ιδιαιτερότητες των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ που ανήκουν στον τομέα ευθύνης τους.
Το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, δεν θέλει να ακούει καν τη λέξη «εξαίρεση». Αλλωστε υπάρχουν υπουργοί που θεωρούν υψηλό ακόμη και το πλαφόν των 50.000 ευρώ τον χρόνο. «Μιλάμε για τα διπλάσια λεφτά από όσα παίρνει ένας δημόσιος υπάλληλος, ένας καθηγητής ή ένας δάσκαλος», επισημαίνουν όσοι κινούνται σε αυτό το μήκος κύματος.
Οι ανταγωνισμοί των υπουργών που έχουν ΔΕΚΟ με όσους δεν απολαμβάνουν αυτό το... προνόμιο ήταν η αιτία που ο πρωθυπουργός αποφάσισε την οριζόντια παρέμβαση σε όλες τις ΔΕΚΟ με τη νομοθετική πρωτοβουλία να δίνεται στον Γ. Παπακωνσταντίνου. Για την «προστασία» του ο πρωθυπουργός φρόντισε να συναντηθεί μαζί του δύο φορές τις τελευταίες δύο ημέρες και να δειπνήσει μαζί του το βράδυ της Τρίτης. Το μήνυμα του Γ. Παπανδρέου προς τον «τσάρο» της οικονομίας ήταν να μην υποχωρήσει, όποιος υπουργός κι αν του ζητήσει εξαιρέσεις.
Με την ευκαιρία ο πρωθυπουργός ζήτησε και είχε αναλυτική ενημέρωση για τα όσα έχουν λάβει χώρα στις συνεδριάσεις του Εκοφίν. «Πρέπει να είναι ενήμερος, γιατί η ώρα της τελικής διαπραγμάτευσης πλησιάζει», σημειώνουν οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου. Ο υπουργός Οικονομικών θα περάσει σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο και την αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, των τελών ταξινόμησης κ.λπ., δηλαδή τις φορολογικές εκκρεμότητες που θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ από την 1/1/2011.
Επιμήκυνση, το πρώτο στάδιο της πτώχευσης..
Tου Σταύρου Χριστακόπουλου
Η... «σκληρή διαπραγμάτευση» συνεχίζεται. Η Ελλάς μάχεται ηρωικώς για να αποσπάσει τη συναίνεση όλων των παραγόντων στην «επιμήκυνση» του χρέους της. Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου ανθίσταται σθεναρώς στις σφοδρές γερμανικές επιθέσεις, αλλά, προ της σιδηρόφρακτης Μέρκελ και του άτεγκτου Σόιμπλε, αντιτάσσει τις υπέρτερες δυνάμεις των συμμάχων.
Οι Financial Times, οι επικεφαλής των επενδυτικών τραπεζών και κεφαλαίων (καλούμενοι και λοιδορούμενοι έως πρότινος ως «ανθέλληνες κερδοσκόποι»), ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, ο πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπόι και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ συμφωνούν.
● Η Γερμανία πρέπει να συναινέσει στην περαιτέρω χρηματοδοτική ενίσχυση του μηχανισμού «στήριξης».
● Πρέπει ακόμη να στηρίξει την έκδοση ευρω-ομολόγου.
● Πρέπει να αποστεί της προθέσεώς της να χρεώνει κυρίως τους ιδιώτες επενδυτές με τα βάρη των μελλοντικών ευρωπαϊκών πτωχεύσεων.
Ωστόσο οι δυνάμεις του γερμανικού άξονος, παρότι χθες ο Μπαρόζο δήλωσε ότι απομένουν «τεχνικές λεπτομέρειες» για την παράταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, επιμένουν αμετανόητες να υποστηρίζουν ότι η επιμήκυνση του ελληνικού χρέους δεν είναι δεδομένη και να προβάλλουν σκληρές θέσεις επιθυμώντας να προωθήσουν το σχέδιό τους για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού μελλοντικών πτωχεύσεων. Ή, στη χειρότερη γι’ αυτές περίπτωση, απλώς να επιτύχουν τους σκληρότερους δυνατούς όρους προκειμένου να συναινέσουν στην περίφημη πλέον «επιμήκυνση».
«Παράταση» ίσον θάνατος
Στο πλαίσιο της φαρσοκωμωδίας αυτής – και της ακατάσχετης φλυαρίας γύρω από το αν θα πληρώσουμε το συγκεκριμένο δάνειο των 110 δισ. ευρώ σε 2+3 χρόνια ή σε 4+7 – φαίνεται όλοι να ξεχνούν την πραγματικότητα, η οποία συνίσταται στα εξής σημεία, όσο το δυνατόν πιο κωδικοποιημένα:
1. Η «επιμήκυνση» της αποπληρωμής του συγκεκριμένου τμήματος του χρέους δεν είναι τζάμπα. Η δε επιβάρυνση δεν συνίσταται απλώς στο «μηδέν κόμμα κάτι παραπάνω» στο επιτόκιο, αλλά και στα επιπλέον χρόνια που θα χρειαστούν για την αποπληρωμή του.
Ερώτημα: Αν η Ελλάδα αδυνατεί να πληρώσει στον συμφωνημένο χρόνο το ποσό του δανεισμού των 110 δισ. ευρώ, γιατί θα καταφέρει να το πληρώσει επαυξημένο κατά πολύ, ίσως και κοντά στο διπλάσιο, όταν μάλιστα παράλληλα θα τρέχει και ο υπόλοιπος δανεισμός, ο οποίος αποδεδειγμένα είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί; Μήπως γι’ αυτό δεν χρεοκοπήσαμε μπαίνοντας στον μηχανισμό «στήριξης»;
2. Η απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η «επιμήκυνση» είναι η επιτάχυνση των «διαρθρωτικών αλλαγών». Είτε ακούσει κάποιος τον Στρος Καν είτε τον Όλι Ρεν είτε τον Προβόπουλο είτε τον Μπαρόζο είτε τον... Παπακωνσταντίνου, το συμπέρασμα είναι το ίδιο:
● πλήρης «απελευθέρωση» του συνόλου της οικονομίας,
● πλήρης διάλυση των εργασιακών σχέσεων,
● δραματική μείωση των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα,
● ξεπούλημα ή απλώς παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας,
● αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα,
● ιδιωτικοποίηση ή κατάργηση κάθε κρατικής δραστηριότητας,
● περαιτέρω δραστικές μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για την «επιμήκυνση», όσο κι αν η κυβέρνηση επιχειρεί να καλλωπίσει με όρους όπως «διαρθρωτικές αλλαγές», «καταπολέμηση της διαφθοράς» και άλλες τέτοιες γελοιότητες την πλήρη απορρύθμιση της οικονομίας και την παράδοσή της στα κέφια των δανειστών της Ελλάδας.
Ερώτημα: Η καταβαράθρωση της οικονομίας, η πλήρης εκπτώχευση της κοινωνίας, η καταβύθιση στην ύφεση, η έκρηξη της ανεργίας, η κατάργηση του κοινωνικού κράτους, η τζάμπα παραχώρηση όλων των υποδομών της χώρας, ακόμη και των βασικότερων για την άσκηση στοιχειώδους κοινωνικής πολιτικής και για την επίτευξη στοιχειώδους ανάπτυξης, όπως τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, ακόμη και το νεράκι του Θεού, πώς ακριβώς θα βοηθήσουν στην αποπληρωμή ενός δυσθεώρητου και μη ελέγξιμου χρέους όταν τα δημόσια έσοδα θα καταρρεύσουν πλήρως;
3. Η «επιμήκυνση» από μόνη της αποτελεί ένα «πτωχευτικό γεγονός», όπως με... σεμνότητα το ονομάζουν οι ειδικοί – και όχι τίποτε «ανεύθυνοι αριστεροί» και αγνώστων προθέσεων «αμφισβητίες», αλλά οι «συστημικοί» αναλυτές. Πρόκειται απλώς για την πρώτη φάση της επίσημης πτώχευσης, κατά την οποία οριστικοποιούνται οι όροι της με βασικότερο αυτόν του επιτοκίου που θα συνοδεύσει την αναδιάρθρωση του συνόλου του χρέους.
● Θυμηθείτε απλώς ότι το μέσο επιτόκιο του συνολικού ελληνικού χρέους αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στο 4% περίπου και ότι το... τροχιοδεικτικό επιτόκιο της συζητούμενης «επιμήκυνσης» θα βρίσκεται – αν επιτευχθεί με κάποιον τρόπο η συμφωνία – γύρω στο 6%! Αυτό της συνολικής αναδιάρθρωσης ίσως είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού μια τέτοια κίνηση θα συνοδεύεται αναγκαστικά από «κούρεμα» του χρέους.
● Θυμηθείτε ακόμη αυτό που ακόμη και οι κακοί Financial Times ομολογούν: ότι αλλάζει το καθεστώς του χρέους και από υποκείμενο στο ελληνικό δίκαιο μεταβάλλεται σε υπαγόμενο στις δανειακές συμβάσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου. Όπως μάλιστα το περιέγραψε η θεραπαινίδα των... διεθνών τοκογλύφων:
«Η Ελλάδα ανταλλάσσει εκκρεμές χρέος, που είναι νομικά και λογιστικά εύκολο να αναδιοργανωθεί με ευνοϊκούς όρους, με χρέος που είναι δύσκολο ή αδύνατον να αναδιοργανωθεί. Είναι σαν να δανείζεσαι από "καρχαρία" της Μαφίας για να ξεπληρώσεις προκαταβολικά για λεφτά που χρωστάς στη γιαγιά σου»!!!
Για να συνειδητοποιήσουμε μάλιστα ότι όλα αυτά δεν είναι ούτε ανέκδοτα ούτε κινδυνολογία της πλάκας, δεν θα πάμε στα αλλεπάλληλα και συχνά συγκλονιστικά ρεπορτάζ και αναλύσεις του... εξτρεμιστικού «Π».
Αντιθέτως θα προτιμήσουμε, έτσι για σπάσιμο, την παρουσίαση, στις 26.11.2010, από την πάντα πληροφορημένη και καθ’ όλα «πολιτικά ορθή» Καθημερινή, του προσχεδίου για τον νέο «μηχανισμό οικονομικής βοήθειας» (ο οποίος επιδιώκεται να αντικαταστήσει τον προσωρινό που λήγει το 2013), όπως το έχει επεξεργαστεί το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να το παρουσιάσει στη σύνοδο κορυφής της 16ης - 17ης Δεκεμβρίου. Τι λέει αυτό το προσχέδιο;
Α' Φάση: «Αν ένα κράτος - μέλος της Ευρωζώνης αδυνατεί να αντλήσει πόρους από τις αγορές και προσφύγει για βοήθεια στον μελλοντικό μηχανισμό στήριξης, τότε “αυτομάτως” θα εξαναγκάζονται οι ιδιώτες επενδυτές (τράπεζες, επενδυτικά κεφάλαια, ιδιώτες κ.λπ.) να δεχτούν επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ομολόγων που κατέχουν. Ταυτόχρονα το κράτος - μέλος που αντιμετωπίζει δημοσιονομικά προβλήματα θα καταρτίζει αυστηρό σχέδιο λιτότητας με στόχο να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά του».
Β' Φάση: «Τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης θα αναλύουν την οικονομική κατάσταση του κράτους που βρίσκεται σε δυσκολία και ομόφωνα θα αποφασίζουν αν το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια “επιπλέον επιμήκυνση, συνοδευόμενη πιθανώς από ενέσεις ρευστότητας”. Το κράτος - μέλος που θα έχει ζητήσει βοήθεια δεν θα συμμετέχει στη διαδικασία εκτίμησης και απόφασης. Τα δανεικά που θα χορηγούνται θα φέρουν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις και υψηλό επιτόκιο δανεισμού».
Γ' Φάση: «Εφόσον το χρεωμένο κράτος - μέλος και πάλι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις, ένας διαμεσολαβητής (πιθανώς τα κράτη - μέλη που δανείζουν μαζί με την τρόικα) θα διαπραγματεύεται με τους κατόχους κρατικών ομολόγων ένα συνολικό σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα περιλαμβάνει ονομαστική μείωση αξιών, δηλαδή “κούρεμα”, ή νέες εγγυήσεις.
Δ' Φάση: «Αν όλα τα προηγούμενα μέτρα έχουν αποτύχει, στην τέταρτη και τελευταία φάση θα ακολουθεί η πλήρης αναδιάρθρωση χρέους, “οι τίτλοι θα παρακρατούνται και οι λοιπές υποχρεώσεις θα βαραίνουν τους πιστωτές”. Δηλαδή θα επέρχεται πλήρης χρεοκοπία του κράτους - μέλους της Ευρωζώνης».
Ερώτηση: Το καταλάβατε ή να κάνουν και κακά τους; Η «επιμήκυνση» είναι απλώς το πρώτο στάδιο της επίσημης και πλήρους πτώχευσης...
Θέλετε και κάτι ακόμη; Με δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε χθες στην εφημερίδα Βild είπε ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα δεν θα εντασσόταν στο δεύτερο στάδιο του υπό σύσταση μόνιμου μηχανισμού στήριξης του ευρώ, καθώς δεν έχει κηρύξει πτώχευση. Πόσο πιο καθαρά να το πει ο άνθρωπος ότι οι παρατάσεις αποπληρωμής των χρεών προϋποθέτουν ή σημαίνουν ή συνεπάγονται την επίσημη πτώχευση;
Πόσοι είναι στο κόλπο;
Έγινε κατανοητό; Με το χρέος μη εξυπηρετήσιμο, με την Ελλάδα να ζητάει την επιμήκυνση αναγνωρίζοντας επισήμως ότι ο μηχανισμός «στήριξης» δεν περπατάει, χωρίς καμιά δυνατότητα να μιλάμε για «ανάπτυξη», με τις αγορές να κυριαρχούν στο παιχνίδι των χρεοκοπιών στην Ευρωζώνη, με το ΔΝΤ να μας λέει κατάμουτρα ότι είναι έτοιμο να μας δώσει νέα δάνεια – πάνω στα παλιά – για να αποπληρώσουμε όσα αδυνατούμε ήδη να εξυπηρετήσουμε, ποιο είναι το μόνο εξαγόμενο συμπέρασμα;
Ότι το ζήτημα, όπως επίμονα τολμούμε να λέμε, δεν είναι το αν η Ελλάδα θα πτωχεύσει, αλλά ποιος θα ελέγξει την πτώχευσή της. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει εξ αρχής το ΔΝΤ, το οποίο δηλώνει έτοιμο όχι μόνο να αυξήσει τη συμμετοχή του στη χρηματοδότηση της Ελλάδας, αλλά και να επεκτείνει την αναλογία της «συνδρομής» του σε όσες άλλες χώρες της Ευρωζώνης χρεοκοπούν ή θα χρεοκοπήσουν στο προβλεπτό μέλλον.
Αυτή είναι η πραγματική μάχη και όχι οι εικονικές που υποτίθεται ότι δίνουν πότε ο Παπανδρέου και πότε ο Παπακωνσταντίνου με μια Ευρώπη και μια Γερμανία η οποία όχι μόνον τους έχει ξεγραμμένους, αλλά και τους περιφρονεί ανοιχτά ως αποτυχημένους και τους εχθρεύεται ως πολιορκητικό κριό των ΗΠΑ και του ΔΝΤ.
Με αυτά τα δεδομένα θα μπορούμε όλοι να διαβάσουμε καλύτερα και καθαρότερα το τι θα διαμειφθεί όχι μόνον κατά τις επισκέψεις του Στρος Καν και του Ρεν από σήμερα έως την Πέμπτη, αλλά και την επερχόμενη σύνοδο κορυφής στα μέσα του μήνα. Με αυτά τα δεδομένα θα μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε πληρέστερα όχι μόνον τις προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά και τις θέσεις όλης της αντιπολίτευσης. Διότι, δυστυχώς, ούτε από το «απέναντι» στρατόπεδο έχουμε να περιμένουμε κάτι.
Όταν οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις προτείνουν απλώς παραλλαγές όσων καταστροφικών η κυβέρνηση είτε επιδιώκει είτε έχει ήδη συμφωνήσει – ή απλώς δεν προτείνουν τίποτε απολύτως –, τότε τα πράγματα είναι πιο σκούρα απ’ όσο φαίνονται με την πρώτη ματιά.
Όσο και αν οι εντεταλμένοι παπαγάλοι προσπαθούν να κρύψουν την ουσία της «επιμήκυνσης», η πραγματικότητα βοά. Ακόμη περισσότερο όμως «φωνάζει» η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει την από καιρό ειλημμένη πρόθεσή της να πορευτεί στο μέλλον υπό τη σκέπη μόνο του ΔΝΤ. Για όλα αυτά όμως θα τα πούμε σε επόμενο σημείωμα...
Η... «σκληρή διαπραγμάτευση» συνεχίζεται. Η Ελλάς μάχεται ηρωικώς για να αποσπάσει τη συναίνεση όλων των παραγόντων στην «επιμήκυνση» του χρέους της. Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου ανθίσταται σθεναρώς στις σφοδρές γερμανικές επιθέσεις, αλλά, προ της σιδηρόφρακτης Μέρκελ και του άτεγκτου Σόιμπλε, αντιτάσσει τις υπέρτερες δυνάμεις των συμμάχων.
Οι Financial Times, οι επικεφαλής των επενδυτικών τραπεζών και κεφαλαίων (καλούμενοι και λοιδορούμενοι έως πρότινος ως «ανθέλληνες κερδοσκόποι»), ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, ο πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπόι και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ συμφωνούν.
● Η Γερμανία πρέπει να συναινέσει στην περαιτέρω χρηματοδοτική ενίσχυση του μηχανισμού «στήριξης».
● Πρέπει ακόμη να στηρίξει την έκδοση ευρω-ομολόγου.
● Πρέπει να αποστεί της προθέσεώς της να χρεώνει κυρίως τους ιδιώτες επενδυτές με τα βάρη των μελλοντικών ευρωπαϊκών πτωχεύσεων.
Ωστόσο οι δυνάμεις του γερμανικού άξονος, παρότι χθες ο Μπαρόζο δήλωσε ότι απομένουν «τεχνικές λεπτομέρειες» για την παράταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, επιμένουν αμετανόητες να υποστηρίζουν ότι η επιμήκυνση του ελληνικού χρέους δεν είναι δεδομένη και να προβάλλουν σκληρές θέσεις επιθυμώντας να προωθήσουν το σχέδιό τους για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού μελλοντικών πτωχεύσεων. Ή, στη χειρότερη γι’ αυτές περίπτωση, απλώς να επιτύχουν τους σκληρότερους δυνατούς όρους προκειμένου να συναινέσουν στην περίφημη πλέον «επιμήκυνση».
«Παράταση» ίσον θάνατος
Στο πλαίσιο της φαρσοκωμωδίας αυτής – και της ακατάσχετης φλυαρίας γύρω από το αν θα πληρώσουμε το συγκεκριμένο δάνειο των 110 δισ. ευρώ σε 2+3 χρόνια ή σε 4+7 – φαίνεται όλοι να ξεχνούν την πραγματικότητα, η οποία συνίσταται στα εξής σημεία, όσο το δυνατόν πιο κωδικοποιημένα:
1. Η «επιμήκυνση» της αποπληρωμής του συγκεκριμένου τμήματος του χρέους δεν είναι τζάμπα. Η δε επιβάρυνση δεν συνίσταται απλώς στο «μηδέν κόμμα κάτι παραπάνω» στο επιτόκιο, αλλά και στα επιπλέον χρόνια που θα χρειαστούν για την αποπληρωμή του.
Ερώτημα: Αν η Ελλάδα αδυνατεί να πληρώσει στον συμφωνημένο χρόνο το ποσό του δανεισμού των 110 δισ. ευρώ, γιατί θα καταφέρει να το πληρώσει επαυξημένο κατά πολύ, ίσως και κοντά στο διπλάσιο, όταν μάλιστα παράλληλα θα τρέχει και ο υπόλοιπος δανεισμός, ο οποίος αποδεδειγμένα είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί; Μήπως γι’ αυτό δεν χρεοκοπήσαμε μπαίνοντας στον μηχανισμό «στήριξης»;
2. Η απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η «επιμήκυνση» είναι η επιτάχυνση των «διαρθρωτικών αλλαγών». Είτε ακούσει κάποιος τον Στρος Καν είτε τον Όλι Ρεν είτε τον Προβόπουλο είτε τον Μπαρόζο είτε τον... Παπακωνσταντίνου, το συμπέρασμα είναι το ίδιο:
● πλήρης «απελευθέρωση» του συνόλου της οικονομίας,
● πλήρης διάλυση των εργασιακών σχέσεων,
● δραματική μείωση των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα,
● ξεπούλημα ή απλώς παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας,
● αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα,
● ιδιωτικοποίηση ή κατάργηση κάθε κρατικής δραστηριότητας,
● περαιτέρω δραστικές μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για την «επιμήκυνση», όσο κι αν η κυβέρνηση επιχειρεί να καλλωπίσει με όρους όπως «διαρθρωτικές αλλαγές», «καταπολέμηση της διαφθοράς» και άλλες τέτοιες γελοιότητες την πλήρη απορρύθμιση της οικονομίας και την παράδοσή της στα κέφια των δανειστών της Ελλάδας.
Ερώτημα: Η καταβαράθρωση της οικονομίας, η πλήρης εκπτώχευση της κοινωνίας, η καταβύθιση στην ύφεση, η έκρηξη της ανεργίας, η κατάργηση του κοινωνικού κράτους, η τζάμπα παραχώρηση όλων των υποδομών της χώρας, ακόμη και των βασικότερων για την άσκηση στοιχειώδους κοινωνικής πολιτικής και για την επίτευξη στοιχειώδους ανάπτυξης, όπως τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, ακόμη και το νεράκι του Θεού, πώς ακριβώς θα βοηθήσουν στην αποπληρωμή ενός δυσθεώρητου και μη ελέγξιμου χρέους όταν τα δημόσια έσοδα θα καταρρεύσουν πλήρως;
3. Η «επιμήκυνση» από μόνη της αποτελεί ένα «πτωχευτικό γεγονός», όπως με... σεμνότητα το ονομάζουν οι ειδικοί – και όχι τίποτε «ανεύθυνοι αριστεροί» και αγνώστων προθέσεων «αμφισβητίες», αλλά οι «συστημικοί» αναλυτές. Πρόκειται απλώς για την πρώτη φάση της επίσημης πτώχευσης, κατά την οποία οριστικοποιούνται οι όροι της με βασικότερο αυτόν του επιτοκίου που θα συνοδεύσει την αναδιάρθρωση του συνόλου του χρέους.
● Θυμηθείτε απλώς ότι το μέσο επιτόκιο του συνολικού ελληνικού χρέους αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στο 4% περίπου και ότι το... τροχιοδεικτικό επιτόκιο της συζητούμενης «επιμήκυνσης» θα βρίσκεται – αν επιτευχθεί με κάποιον τρόπο η συμφωνία – γύρω στο 6%! Αυτό της συνολικής αναδιάρθρωσης ίσως είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού μια τέτοια κίνηση θα συνοδεύεται αναγκαστικά από «κούρεμα» του χρέους.
● Θυμηθείτε ακόμη αυτό που ακόμη και οι κακοί Financial Times ομολογούν: ότι αλλάζει το καθεστώς του χρέους και από υποκείμενο στο ελληνικό δίκαιο μεταβάλλεται σε υπαγόμενο στις δανειακές συμβάσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου. Όπως μάλιστα το περιέγραψε η θεραπαινίδα των... διεθνών τοκογλύφων:
«Η Ελλάδα ανταλλάσσει εκκρεμές χρέος, που είναι νομικά και λογιστικά εύκολο να αναδιοργανωθεί με ευνοϊκούς όρους, με χρέος που είναι δύσκολο ή αδύνατον να αναδιοργανωθεί. Είναι σαν να δανείζεσαι από "καρχαρία" της Μαφίας για να ξεπληρώσεις προκαταβολικά για λεφτά που χρωστάς στη γιαγιά σου»!!!
Για να συνειδητοποιήσουμε μάλιστα ότι όλα αυτά δεν είναι ούτε ανέκδοτα ούτε κινδυνολογία της πλάκας, δεν θα πάμε στα αλλεπάλληλα και συχνά συγκλονιστικά ρεπορτάζ και αναλύσεις του... εξτρεμιστικού «Π».
Αντιθέτως θα προτιμήσουμε, έτσι για σπάσιμο, την παρουσίαση, στις 26.11.2010, από την πάντα πληροφορημένη και καθ’ όλα «πολιτικά ορθή» Καθημερινή, του προσχεδίου για τον νέο «μηχανισμό οικονομικής βοήθειας» (ο οποίος επιδιώκεται να αντικαταστήσει τον προσωρινό που λήγει το 2013), όπως το έχει επεξεργαστεί το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να το παρουσιάσει στη σύνοδο κορυφής της 16ης - 17ης Δεκεμβρίου. Τι λέει αυτό το προσχέδιο;
Α' Φάση: «Αν ένα κράτος - μέλος της Ευρωζώνης αδυνατεί να αντλήσει πόρους από τις αγορές και προσφύγει για βοήθεια στον μελλοντικό μηχανισμό στήριξης, τότε “αυτομάτως” θα εξαναγκάζονται οι ιδιώτες επενδυτές (τράπεζες, επενδυτικά κεφάλαια, ιδιώτες κ.λπ.) να δεχτούν επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ομολόγων που κατέχουν. Ταυτόχρονα το κράτος - μέλος που αντιμετωπίζει δημοσιονομικά προβλήματα θα καταρτίζει αυστηρό σχέδιο λιτότητας με στόχο να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά του».
Β' Φάση: «Τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης θα αναλύουν την οικονομική κατάσταση του κράτους που βρίσκεται σε δυσκολία και ομόφωνα θα αποφασίζουν αν το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια “επιπλέον επιμήκυνση, συνοδευόμενη πιθανώς από ενέσεις ρευστότητας”. Το κράτος - μέλος που θα έχει ζητήσει βοήθεια δεν θα συμμετέχει στη διαδικασία εκτίμησης και απόφασης. Τα δανεικά που θα χορηγούνται θα φέρουν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις και υψηλό επιτόκιο δανεισμού».
Γ' Φάση: «Εφόσον το χρεωμένο κράτος - μέλος και πάλι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις, ένας διαμεσολαβητής (πιθανώς τα κράτη - μέλη που δανείζουν μαζί με την τρόικα) θα διαπραγματεύεται με τους κατόχους κρατικών ομολόγων ένα συνολικό σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα περιλαμβάνει ονομαστική μείωση αξιών, δηλαδή “κούρεμα”, ή νέες εγγυήσεις.
Δ' Φάση: «Αν όλα τα προηγούμενα μέτρα έχουν αποτύχει, στην τέταρτη και τελευταία φάση θα ακολουθεί η πλήρης αναδιάρθρωση χρέους, “οι τίτλοι θα παρακρατούνται και οι λοιπές υποχρεώσεις θα βαραίνουν τους πιστωτές”. Δηλαδή θα επέρχεται πλήρης χρεοκοπία του κράτους - μέλους της Ευρωζώνης».
Ερώτηση: Το καταλάβατε ή να κάνουν και κακά τους; Η «επιμήκυνση» είναι απλώς το πρώτο στάδιο της επίσημης και πλήρους πτώχευσης...
Θέλετε και κάτι ακόμη; Με δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε χθες στην εφημερίδα Βild είπε ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα δεν θα εντασσόταν στο δεύτερο στάδιο του υπό σύσταση μόνιμου μηχανισμού στήριξης του ευρώ, καθώς δεν έχει κηρύξει πτώχευση. Πόσο πιο καθαρά να το πει ο άνθρωπος ότι οι παρατάσεις αποπληρωμής των χρεών προϋποθέτουν ή σημαίνουν ή συνεπάγονται την επίσημη πτώχευση;
Πόσοι είναι στο κόλπο;
Έγινε κατανοητό; Με το χρέος μη εξυπηρετήσιμο, με την Ελλάδα να ζητάει την επιμήκυνση αναγνωρίζοντας επισήμως ότι ο μηχανισμός «στήριξης» δεν περπατάει, χωρίς καμιά δυνατότητα να μιλάμε για «ανάπτυξη», με τις αγορές να κυριαρχούν στο παιχνίδι των χρεοκοπιών στην Ευρωζώνη, με το ΔΝΤ να μας λέει κατάμουτρα ότι είναι έτοιμο να μας δώσει νέα δάνεια – πάνω στα παλιά – για να αποπληρώσουμε όσα αδυνατούμε ήδη να εξυπηρετήσουμε, ποιο είναι το μόνο εξαγόμενο συμπέρασμα;
Ότι το ζήτημα, όπως επίμονα τολμούμε να λέμε, δεν είναι το αν η Ελλάδα θα πτωχεύσει, αλλά ποιος θα ελέγξει την πτώχευσή της. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει εξ αρχής το ΔΝΤ, το οποίο δηλώνει έτοιμο όχι μόνο να αυξήσει τη συμμετοχή του στη χρηματοδότηση της Ελλάδας, αλλά και να επεκτείνει την αναλογία της «συνδρομής» του σε όσες άλλες χώρες της Ευρωζώνης χρεοκοπούν ή θα χρεοκοπήσουν στο προβλεπτό μέλλον.
Αυτή είναι η πραγματική μάχη και όχι οι εικονικές που υποτίθεται ότι δίνουν πότε ο Παπανδρέου και πότε ο Παπακωνσταντίνου με μια Ευρώπη και μια Γερμανία η οποία όχι μόνον τους έχει ξεγραμμένους, αλλά και τους περιφρονεί ανοιχτά ως αποτυχημένους και τους εχθρεύεται ως πολιορκητικό κριό των ΗΠΑ και του ΔΝΤ.
Με αυτά τα δεδομένα θα μπορούμε όλοι να διαβάσουμε καλύτερα και καθαρότερα το τι θα διαμειφθεί όχι μόνον κατά τις επισκέψεις του Στρος Καν και του Ρεν από σήμερα έως την Πέμπτη, αλλά και την επερχόμενη σύνοδο κορυφής στα μέσα του μήνα. Με αυτά τα δεδομένα θα μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε πληρέστερα όχι μόνον τις προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά και τις θέσεις όλης της αντιπολίτευσης. Διότι, δυστυχώς, ούτε από το «απέναντι» στρατόπεδο έχουμε να περιμένουμε κάτι.
Όταν οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις προτείνουν απλώς παραλλαγές όσων καταστροφικών η κυβέρνηση είτε επιδιώκει είτε έχει ήδη συμφωνήσει – ή απλώς δεν προτείνουν τίποτε απολύτως –, τότε τα πράγματα είναι πιο σκούρα απ’ όσο φαίνονται με την πρώτη ματιά.
Όσο και αν οι εντεταλμένοι παπαγάλοι προσπαθούν να κρύψουν την ουσία της «επιμήκυνσης», η πραγματικότητα βοά. Ακόμη περισσότερο όμως «φωνάζει» η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει την από καιρό ειλημμένη πρόθεσή της να πορευτεί στο μέλλον υπό τη σκέπη μόνο του ΔΝΤ. Για όλα αυτά όμως θα τα πούμε σε επόμενο σημείωμα...
Τη μνήμη του Τζον Λένον τίμησαν θαυμαστές του, 30 χρόνια μετά το θάνατό του
Το Στρόμπερι Φιλντς είναι ένας κήπος στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, αφιερωμένος στο διάσημο «Σκαθάρι» Τζον Λένον. Εκεί συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη, 30 χρόνια μετά τον θάνατό του, οι θαυμαστές του για να τιμήσουν τη μνήμη του. Την ίδια ώρα, μια συνέντευξη που είδε για πρώτη φορά ολόκληρη το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτει έναν Τζον Λένον αισιόδοξο.
Ήταν 8 Δεκεμβρίου του 1980, όταν ο Μαρκ Τσάπμαν δολοφόνησε τον Τζον Λένον μπροστά στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν.
Τριάντα χρόνια μετά, δεκάδες θαυμαστές του έπαιξαν μουσική και ακούμπισαν λουλούδια σε ένα μωσαϊκό που έγραφε «Imagine» -ο τίτλος του πασίγνωστου τραγουδιού του.
Αλλά και στο Λίβερπουλ, από όπου καταγόταν το διάσημο μέλος των Μπιτλς, θαυμαστές του Τζον Λένον θα συγκεντρωθούν το βράδυ της Τετάρτης μπροστά στο γλυπτό Ειρήνης και Αρμονίας στο πάρκο Τσαβάσε, για να τιμήσουν τη μνήμη του.
«Ενδιαφέρονται μόνο για νεκρούς ήρωες» δήλωσε ο Τζον Λένον σε μία συνέντευξη που έδωσε πριν από το θάνατό του και η οποία είδε το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη, αναφερόμενος σε όσους επέκριναν τη μουσική και τις επιλογές του μετά την αποχώρησή του από τους Μπιτλς.
«Αυτό που θέλουν είναι νεκροί ήρωες, όπως ο Σιντ Βίσιους και ο Τζέιμς Ντιν. Δεν με ενδιαφέρει να γίνω ένας νεκρός (διακοσμητικός) ήρωας. Απλά ξέχασέ τους, ξέχασέ τους» δήλωνε τότε.
Τη συνέντευξη αυτή είχε δώσει το διάσημο Σκαθάρι στο περιοδικό Rolling Stone, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε δει ποτέ ολόκληρη το φως της δημοσιότητας, αν και αποσπάσματά της είχαν χρησιμοποιηθεί.
Ο Τζον Λένον λέει στον δημοσιογράφο Τζόναθαν Κοτ ότι έχει «αρκετό χρόνο μπροστά του» για να επιτύχει ορισμένους από τους στόχους της ζωής του.
«Δεν υποστηρίζω ότι είμαι Θεός. Δεν υποστήριξα ποτέ ότι έχω αγνή ψυχή. Δεν υποστήριξα ότι έχω τις απαντήσεις στη ζωή. Απλά φτιάχνω τραγούδια και απαντώ στις ερωτήσεις με όση ειλικρίνεια μπορώ. Πιστεύω ακόμα στην ειρήνη, την αγάπη και την κατανόηση» δήλωσε.
«Ο κόσμος ήταν τυχερός που τον γνώρισε. Μαθαίνουμε τόσα πολλά από αυτόν ακόμη και σήμερα. Τζον σε αγαπώ!» ανέφερε η σύζυγός του Γιόκο Όνο σε ανακοίνωσή της.
Η Γιόκο Όνο διοργάνωσε μια συναυλία στην Ιαπωνία για φιλανθρωπικούς σκοπούς για να τιμήσει τη μνήμη του Τζον Λένον.
Ήταν 8 Δεκεμβρίου του 1980, όταν ο Μαρκ Τσάπμαν δολοφόνησε τον Τζον Λένον μπροστά στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν.
Τριάντα χρόνια μετά, δεκάδες θαυμαστές του έπαιξαν μουσική και ακούμπισαν λουλούδια σε ένα μωσαϊκό που έγραφε «Imagine» -ο τίτλος του πασίγνωστου τραγουδιού του.
Αλλά και στο Λίβερπουλ, από όπου καταγόταν το διάσημο μέλος των Μπιτλς, θαυμαστές του Τζον Λένον θα συγκεντρωθούν το βράδυ της Τετάρτης μπροστά στο γλυπτό Ειρήνης και Αρμονίας στο πάρκο Τσαβάσε, για να τιμήσουν τη μνήμη του.
«Ενδιαφέρονται μόνο για νεκρούς ήρωες» δήλωσε ο Τζον Λένον σε μία συνέντευξη που έδωσε πριν από το θάνατό του και η οποία είδε το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη, αναφερόμενος σε όσους επέκριναν τη μουσική και τις επιλογές του μετά την αποχώρησή του από τους Μπιτλς.
«Αυτό που θέλουν είναι νεκροί ήρωες, όπως ο Σιντ Βίσιους και ο Τζέιμς Ντιν. Δεν με ενδιαφέρει να γίνω ένας νεκρός (διακοσμητικός) ήρωας. Απλά ξέχασέ τους, ξέχασέ τους» δήλωνε τότε.
Τη συνέντευξη αυτή είχε δώσει το διάσημο Σκαθάρι στο περιοδικό Rolling Stone, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε δει ποτέ ολόκληρη το φως της δημοσιότητας, αν και αποσπάσματά της είχαν χρησιμοποιηθεί.
Ο Τζον Λένον λέει στον δημοσιογράφο Τζόναθαν Κοτ ότι έχει «αρκετό χρόνο μπροστά του» για να επιτύχει ορισμένους από τους στόχους της ζωής του.
«Δεν υποστηρίζω ότι είμαι Θεός. Δεν υποστήριξα ποτέ ότι έχω αγνή ψυχή. Δεν υποστήριξα ότι έχω τις απαντήσεις στη ζωή. Απλά φτιάχνω τραγούδια και απαντώ στις ερωτήσεις με όση ειλικρίνεια μπορώ. Πιστεύω ακόμα στην ειρήνη, την αγάπη και την κατανόηση» δήλωσε.
«Ο κόσμος ήταν τυχερός που τον γνώρισε. Μαθαίνουμε τόσα πολλά από αυτόν ακόμη και σήμερα. Τζον σε αγαπώ!» ανέφερε η σύζυγός του Γιόκο Όνο σε ανακοίνωσή της.
Η Γιόκο Όνο διοργάνωσε μια συναυλία στην Ιαπωνία για φιλανθρωπικούς σκοπούς για να τιμήσει τη μνήμη του Τζον Λένον.
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς
Έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο πληρώνονται σε όλο τον κόσμο για δωροδοκίες 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, γεγονός που εντείνει τη διαφθορά και συμβάλλει στην υπονόμευση του μέλλοντος των επερχόμενων γενεών. Κάθε πράξη δωροδοκίας συμβάλλει στη φτώχεια, αποτελεί τροχοπέδη στην πρόοδο και αποστερεί πόρους για επενδύσεις.
Τη διαφθορά μάχεται εδώ και χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο η μη κυβερνητική οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια», που έπεισε τον ΟΗΕ να υιοθετήσει σχετικές πρωτοβουλίες. Η 9η Δεκεμβρίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, γιατί την ημερομηνία αυτή του 2003 η γενική συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Συνθήκη κατά της Διαφθοράς.
Τη διαφθορά μάχεται εδώ και χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο η μη κυβερνητική οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια», που έπεισε τον ΟΗΕ να υιοθετήσει σχετικές πρωτοβουλίες. Η 9η Δεκεμβρίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, γιατί την ημερομηνία αυτή του 2003 η γενική συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Συνθήκη κατά της Διαφθοράς.
9 Δεκέμβρη 1987: Εξέγερση των Παλαιστινίων κατά των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη
9 Δεκέμβρη 1987: Οι Παλαιστίνιοι εξεγείρονται στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της καταπίεσης των Ισραηλινών, που εκδηλώνεται με φόνους, μαζικές φυλακίσεις, κατεδαφίσεις σπιτιών, βασανισμούς και εκτοπίσεις.
Η πρώτη Ιντιφάντα, που στα αραβικά σημαίνει «ταρακούνημα», υπήρξε μία νεανική εξέγερση. Ονομάστηκε και «πετροπόλεμος», επειδή οι νεαροί Παλαιστίνιοι χρησιμοποιούσαν κυρίως πέτρες και άλλα αυτοσχέδια όπλα για να αντιμετωπίσουν τον προηγμένο τεχνολογικά ισραηλινό στρατό. Στην πρώτη εκδοχή της ήταν ένα αυθόρμητο φαινόμενο. Εκ των υστέρων, PLO και Χαμάς έδωσαν σκληρή μάχη για να την οικειοποιηθούν και να τη χρησιμοποιήσουν, η κάθε μία για λογαριασμό της.
Η πρώτη Ιντιφάντα τερματίστηκε επισήμως στις 20 Αυγούστου 1993 με τη συμφωνία του Όσλο, μεταξύ Γιτζάκ Ράμπιν και Γιάσερ Αραφάτ, που άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Υπολογίζεται ότι από το 1987 που ξέσπασε, έως το 2000 οπότε εκδηλώθηκε η δεύτερη Ιντιφάντα, έχασαν τη ζωή τους 1.500 Παλαιστίνιοι και 400 Ισραηλινοί, ενώ περίπου 1.000 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ομοεθνείς τους ως συνεργάτες των Ισραηλινών.
Η πρώτη Ιντιφάντα, που στα αραβικά σημαίνει «ταρακούνημα», υπήρξε μία νεανική εξέγερση. Ονομάστηκε και «πετροπόλεμος», επειδή οι νεαροί Παλαιστίνιοι χρησιμοποιούσαν κυρίως πέτρες και άλλα αυτοσχέδια όπλα για να αντιμετωπίσουν τον προηγμένο τεχνολογικά ισραηλινό στρατό. Στην πρώτη εκδοχή της ήταν ένα αυθόρμητο φαινόμενο. Εκ των υστέρων, PLO και Χαμάς έδωσαν σκληρή μάχη για να την οικειοποιηθούν και να τη χρησιμοποιήσουν, η κάθε μία για λογαριασμό της.
Η πρώτη Ιντιφάντα τερματίστηκε επισήμως στις 20 Αυγούστου 1993 με τη συμφωνία του Όσλο, μεταξύ Γιτζάκ Ράμπιν και Γιάσερ Αραφάτ, που άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Υπολογίζεται ότι από το 1987 που ξέσπασε, έως το 2000 οπότε εκδηλώθηκε η δεύτερη Ιντιφάντα, έχασαν τη ζωή τους 1.500 Παλαιστίνιοι και 400 Ισραηλινοί, ενώ περίπου 1.000 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ομοεθνείς τους ως συνεργάτες των Ισραηλινών.
8 Δεκέμβρη 1943: Εκτελούνται από τους Ναζί 10 καλόγεροι και 13 λαϊκοί στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου.
Σαν σήμερα: Γερμανοί κατακτητές εισέρχονται στην Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου
και φονεύουν 13 υπερήλικες μοναχούς, 3 υπηρέτες, ένα
προστατευόμενο ορφανό ηλικίας 7 ετών και 5 προσκυνητές.
και φονεύουν 13 υπερήλικες μοναχούς, 3 υπηρέτες, ένα
προστατευόμενο ορφανό ηλικίας 7 ετών και 5 προσκυνητές.
Συμφώνησαν ότι διαφωνούν Παπανδρέου - Ρουμπινί για την προοπτική του χρέους
Τα συγχαρητήριά του προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης, εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ρουμπινί χαρακτήρισε απαραίτητα όλα αυτά που κάνει η κυβέρνηση για την έξοδο από την κρίση, ασχέτως αν ο ίδιος έχει διαφορετικές απόψεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ο οικονομολόγος επανέλαβε τη θέση που έχει εκφράσει για την αντιμετώπιση της κρίσης την οποία διέρχεται η Ελλάδα, για κάποιου είδους αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η απάντηση προς τον κ. Ρουμπινί ήταν ότι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου αρκεί. Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν τις ευρύτερες συνέπειες που θα είχε στην Ευρωζώνη ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους κάποιου κράτους-μέλους της.
Νωρίτερα, αναφορικά με τη σημερινή συνάντηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών, ότι ο κ. Ρουμπινί έχει διαφορετικές απόψεις από την κυβέρνηση και πως «αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συζητάμε».
«Δεν είμαστε κοντά στη χρεοκοπία, αλλά αντίθετα ήμασταν στο χείλος της χρεοκοπίας και με τις προσπάθειες λαού και κυβέρνησης έχουμε απομακρυνθεί» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς σχετικά με απόψεις που έχει εκφράσει ο νομπελίστας οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.
«Σαφέστατα υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για να βγούμε από την κρίση και φυσικά δεν είμαστε ούτε κοντά στο να βγούμε από το ευρώ» συμπλήρωσε ο κ. Πεταλωτής.
«Στο πλαίσιο των επαφών του πρωθυπουργού είναι γόνιμο και ωφέλιμο να γίνονται όλες οι συζητήσεις και φυσικά η κυβέρνηση έχει αποφασιστικό λόγο, ακούγοντας οτιδήποτε υπάρχει σε διεθνές επίπεδο» είπε ο κ. Πεταλωτής.
Για τις επισκέψεις Ρεν, Στρος-Καν
Στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κ. Πεταλωτής ρωτήθηκε και για την επίσκεψη του Όλι Ρεν στην Αθήνα.
Σημείωσε ότι η επίσκεψη Ρεν, ο οποίος «έχει άποψη και ρόλο για την ευρωπαϊκή πραγματικότητα», εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με όλους τους παράγοντες που έχουν έναν σημαντικό και βαρύνοντα ρόλο στο ξεπέρασμα της ελληνικής κρίσης.
Σχετικά με αναφορά του Ντομινίκ Στρος Καν για τη μετανάστευση των νέων της χώρας στο εξωτερικό, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι η κινητικότητα είναι μια πραγματικότητα και σημείωσε ότι αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες, ώστε να μην αναγκάζεται κανείς να φεύγει στο εξωτερικό.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ρουμπινί χαρακτήρισε απαραίτητα όλα αυτά που κάνει η κυβέρνηση για την έξοδο από την κρίση, ασχέτως αν ο ίδιος έχει διαφορετικές απόψεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ο οικονομολόγος επανέλαβε τη θέση που έχει εκφράσει για την αντιμετώπιση της κρίσης την οποία διέρχεται η Ελλάδα, για κάποιου είδους αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η απάντηση προς τον κ. Ρουμπινί ήταν ότι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου αρκεί. Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν τις ευρύτερες συνέπειες που θα είχε στην Ευρωζώνη ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους κάποιου κράτους-μέλους της.
Νωρίτερα, αναφορικά με τη σημερινή συνάντηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών, ότι ο κ. Ρουμπινί έχει διαφορετικές απόψεις από την κυβέρνηση και πως «αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συζητάμε».
«Δεν είμαστε κοντά στη χρεοκοπία, αλλά αντίθετα ήμασταν στο χείλος της χρεοκοπίας και με τις προσπάθειες λαού και κυβέρνησης έχουμε απομακρυνθεί» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς σχετικά με απόψεις που έχει εκφράσει ο νομπελίστας οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.
«Σαφέστατα υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για να βγούμε από την κρίση και φυσικά δεν είμαστε ούτε κοντά στο να βγούμε από το ευρώ» συμπλήρωσε ο κ. Πεταλωτής.
«Στο πλαίσιο των επαφών του πρωθυπουργού είναι γόνιμο και ωφέλιμο να γίνονται όλες οι συζητήσεις και φυσικά η κυβέρνηση έχει αποφασιστικό λόγο, ακούγοντας οτιδήποτε υπάρχει σε διεθνές επίπεδο» είπε ο κ. Πεταλωτής.
Για τις επισκέψεις Ρεν, Στρος-Καν
Στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κ. Πεταλωτής ρωτήθηκε και για την επίσκεψη του Όλι Ρεν στην Αθήνα.
Σημείωσε ότι η επίσκεψη Ρεν, ο οποίος «έχει άποψη και ρόλο για την ευρωπαϊκή πραγματικότητα», εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με όλους τους παράγοντες που έχουν έναν σημαντικό και βαρύνοντα ρόλο στο ξεπέρασμα της ελληνικής κρίσης.
Σχετικά με αναφορά του Ντομινίκ Στρος Καν για τη μετανάστευση των νέων της χώρας στο εξωτερικό, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι η κινητικότητα είναι μια πραγματικότητα και σημείωσε ότι αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες, ώστε να μην αναγκάζεται κανείς να φεύγει στο εξωτερικό.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)