Ρεπορτάζ : Γιάννης Αντύπας
(από το Έθνος)
Υπό τον εύγλωττο τίτλο «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας», η κυβέρνηση «κλείνει» σήμερα στο υπουργικό τα θέματα των ΔΕΚΟ και των επιχειρησιακών συμβάσεων. Για να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις το...
Μέγαρο Μαξίμου επιστρατεύει το προεκλογικό δίλημμα «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Οι συνδικαλιστές των δημόσιων επιχειρήσεων θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με ένα σκληρό ερώτημα: «Κούρεμα των μισθών ή πώληση;». Η τρόικα δεν αφήνει περιθώρια. Οι ζημιογόνες ΔΕΚΟ είτε θα εξυγιανθούν, είτε θα κλείσουν, είτε θα αποκρατικοποιηθούν. Περιθώρια διαπραγματεύσεων δεν υπάρχουν. Αλλωστε, η κάνουλα των χρηματοδοτήσεων και των εγγυήσεων του Δημοσίου έχει κλείσει, οπότε οι δημόσιες επιχειρήσεις θα πρέπει να λειτουργήσουν το 2011 με όσα μπορούν να βγάλουν.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν το ερχόμενο δεκαήμερο αποφασιστικό. Η ερχόμενη εβδομάδα περιλαμβάνει νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τη σύνοδο κορυφής και την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.
Σήμερα ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους υπουργούς του να αγωνιστούν για να περάσουν οι μεταρρυθμίσεις. Το δίλημμα «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» ισχύει και γι' αυτούς. Να βάλουν «στην πάντα» επιφυλάξεις και διαφωνίες και να ενώσουν όλοι τις δυνάμεις τους στον κοινό σκοπό. Να πείσουν τους πολίτες ότι η κυβέρνηση τολμά και συγκρούεται με τα «ρετιρέ» του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που εν πολλοίς δημιουργήθηκαν από τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ τις δεκαετίες του 1980 και του 1990.
Ο Γ. Παπανδρέου θα τονίσει πως αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να κλείσει η χώρα τα θέματα που θίγει το μνημόνιο του δανεισμού, ώστε να εξασφαλίσει την τέταρτη δόση και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Τα επείγοντα μέτρα περιλαμβάνουν:
Πλαφόν της τάξης των 50.000 ευρώ τον χρόνο στις αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.
Κατάργηση ή ενσωμάτωση στον μισθό των επιπλέον αμοιβών.
Περιορισμό των εκτός έδρας και των υπερωριών.
Περιορισμό των εργασιακών προνομίων.
Ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
Αυστηρό έλεγχο των δαπανών, προμηθειών και λοιπών εξόδων.
Μείωση διοικητικού κόστους.
Θεσμοθέτηση στόχων παραγωγικότητας.
Επιχειρησιακές συμβάσεις.
Το πλεονάζον προσωπικό θα μεταταγεί σε θέσεις του Δημοσίου ή σε άλλες δημόσιες επιχειρήσεις.
Το τελευταίο θέμα έχει προκαλέσει έναν μικρό «εμφύλιο» μεταξύ υπουργών που διώχνουν προσωπικό και υπουργών που θα δεχθούν. Κατ' αρχάς, ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει καταστήσει σαφές πως από τις μετατάξεις εξαιρείται το υπουργείο Οικονομικών. Δεύτερον, η κυβέρνηση στον ΟΣΕ εφάρμοσε το μοντέλο της Ολυμπιακής, επιτρέποντας στους υπαλλήλους της τελευταίας να πάνε στους νέους τους «προορισμούς» με τις παλιές τους αποδοχές. Το θέμα αυτό, εφόσον γενικευθεί, θα δημιουργήσει και άλλες ταχύτητες στο ήδη πολυδαίδαλο μισθολογικά Δημόσιο.
«Πάμε να λύσουμε το πρόβλημα των ΔΕΚΟ και θα διαλύσουμε το κράτος», επισημαίνουν με αγωνία κυβερνητικά στελέχη με μακρά εμπειρία διοίκησης και αντίληψη του τι προσωπικό υπάρχει και στη μία περίπτωση και στην άλλη.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μήνυμα στα συνδικάτα
Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται και για το ξεκαθάρισμα των σχέσεών τους με τους συνδικαλιστές. «Εχω πει πολλές φορές και το έχω υπερασπιστεί χωρίς να φοβάμαι, ότι με τους συνδικαλιστές και το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορούμε και δεν πρέπει να συγκυβερνήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Π. Μπεγλίτης. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος επισήμανε τη βούληση και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συγκρουστεί ακόμη και με τον... «εαυτό» της. Λόγω της επίσκεψης του Ο. Ρεν, το υπουργικό θα συνεδριάσει στις 4.30 μ.μ.
Οδηγίες σε Παπακωνσταντίνου
Καμία εξαίρεση, το αυστηρό μήνυμα του πρωθυπουργού
Η «μάχη» για την περικοπή και τη διάσωση προνομίων θα συνεχιστεί και σήμερα. Οι υπουργοί θα αξιοποιήσουν το... ελεύθερο πρωινό, ελέω Ολι Ρεν, προκειμένου να πιέσουν το οικονομικό επιτελείο για τις ιδιαιτερότητες των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ που ανήκουν στον τομέα ευθύνης τους.
Το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, δεν θέλει να ακούει καν τη λέξη «εξαίρεση». Αλλωστε υπάρχουν υπουργοί που θεωρούν υψηλό ακόμη και το πλαφόν των 50.000 ευρώ τον χρόνο. «Μιλάμε για τα διπλάσια λεφτά από όσα παίρνει ένας δημόσιος υπάλληλος, ένας καθηγητής ή ένας δάσκαλος», επισημαίνουν όσοι κινούνται σε αυτό το μήκος κύματος.
Οι ανταγωνισμοί των υπουργών που έχουν ΔΕΚΟ με όσους δεν απολαμβάνουν αυτό το... προνόμιο ήταν η αιτία που ο πρωθυπουργός αποφάσισε την οριζόντια παρέμβαση σε όλες τις ΔΕΚΟ με τη νομοθετική πρωτοβουλία να δίνεται στον Γ. Παπακωνσταντίνου. Για την «προστασία» του ο πρωθυπουργός φρόντισε να συναντηθεί μαζί του δύο φορές τις τελευταίες δύο ημέρες και να δειπνήσει μαζί του το βράδυ της Τρίτης. Το μήνυμα του Γ. Παπανδρέου προς τον «τσάρο» της οικονομίας ήταν να μην υποχωρήσει, όποιος υπουργός κι αν του ζητήσει εξαιρέσεις.
Με την ευκαιρία ο πρωθυπουργός ζήτησε και είχε αναλυτική ενημέρωση για τα όσα έχουν λάβει χώρα στις συνεδριάσεις του Εκοφίν. «Πρέπει να είναι ενήμερος, γιατί η ώρα της τελικής διαπραγμάτευσης πλησιάζει», σημειώνουν οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου. Ο υπουργός Οικονομικών θα περάσει σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο και την αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, των τελών ταξινόμησης κ.λπ., δηλαδή τις φορολογικές εκκρεμότητες που θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ από την 1/1/2011.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου