Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

40 χρόνια «Life of Brian»: Το σατιρικό έπος των Monty Python


Προσβλητικό και βέβηλο ή απλά ιδιοφυές και προκλητικά έξυπνο. Το 1979 οι Monty Python υπογράφουν μία από τις πιο χαρακτηριστικές δημιουργίες τους. Το φιλμ «Ένας Προφήτης μα τι Προφήτης» (Life of Brian) κυκλοφορεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες και 40 χρόνια μετά, θυμόμαστε το διαχρονικό φιλμ της καλλιτεχνικής παρέας, η οποία όρισε τη Σάτιρα, τόσο στην μικρή, όσο και στην μεγάλη οθόνη.

O Mπράιαν γεννήθηκε σ' έναν στάβλο την ημέρα των Χριστουγέννων, ακριβώς δίπλα στον στάβλο που γεννήθηκε ο Χριστός. Οι Τρεις Μάγοι με τα Δώρα φτάνουν στον στάβλο του και τα αποθέτουν στην ποδιά του, όταν όμως το αστέρι προχωρά, καταλαβαίνουν το λάθος τους και παραδίδουν τα δώρα τους στον διπλανό στάβλο.

Αυτή είναι μόνο η αρχή της ιστορίας της παράξενης ζωής του Μπράιαν, τον οποίο ερμηνεύει ο αείμνηστος, Γκράχαμ Τσάπμαν (8 Ιανουαρίου του 1941 - 4 Οκτωβρίου του 1989). Όλα είναι παρεξηγήσεις και περίεργες συμπτώσεις, καθώς τα πάντα συμβαίνουν κατά λάθος.

Ο Μπράιαν, είναι ένας 33χρονος Εβραίος που έχει γεννηθεί την ίδια μέρα με τον Χριστό και μισεί τους Ρωμαίους, προσχωρεί σε κάποιο από τα απελευθερωτικά κινήματα της Ιουδαίας. Συλλαμβάνεται, δραπετεύει και γίνεται προφήτης, λόγω των τραγελαφικών παρεξηγήσεων.

Εξουσιοδοτήσεις, υπεύθυνες δηλώσεις και συνταγογραφήσεις από το κινητό ή τον υπολογιστή Σε δοκιμαστική λειτουργία το gov.gr – Οδηγίες χρήσης της πλατφόρμας

Τη δυνατότητα να αποκτήσουν εξουσιοδοτήσεις, υπεύθυνες δηλώσεις και συνταγογραφήσεις από το κινητό ή τον υπολογιστή έχουν πλέον όλοι οι πολίτες, με τη δοκιμαστική λειτουργία της ενιαίας ψηφιακής πύλης του Δημοσίου, gov.gr.

Η ενεργοποίηση της πλατφόρμας από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επισπεύστηκε κατά δύο μήνες λόγω κορονοϊού και περιλαμβάνει μια σειρά από διαδικασίες που έως τώρα απαιτούσαν αυτοπρόσωπη παρουσία σε ΚΕΠ ή αστυνομικό τμήμα.


Το gov.gr συγκεντρώνει το σύνολο των υπηρεσιών (503) που παρέχονται ψηφιακά από το Δημόσιο και κάθε υπηρεσία που θα ψηφιοποιείται στο μέλλον θα ενσωματώνεται στην πλατφόρμα. Επιπλέον, ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να συμπληρώνει και να υπογράφει ηλεκτρονικά εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις. Παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα άμεσης ηλεκτρονικής αποστολής εξουσιοδοτήσεων και υπεύθυνων δηλώσεων στην αρχή η οποία ζητά την έκδοσή τους χωρίς ο πολίτης να χρειάζεται να μεταβεί σε αυτήν.

Όπως γνωστοποιεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι διαδικασίες πρόσβασης των πολιτών στο gov.gr καθώς και της έκδοσης των πιστοποιητικών ρυθμίζονται με διατάξεις που περιλαμβάνονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 20-03-2020. Η ταυτοποίηση θα διενεργείται -σε αυτό το πρώτο στάδιο λειτουργίας- μέσω των κωδικών Taxisnet και τα έγγραφα που θα εκδίδονται μέσω του gov.gr θα φέρουν μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης και ηλεκτρονική σφραγίδα, θα γίνονται, δε, υποχρεωτικά αποδεκτά από όλους τους φορείς του Δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Κορονοϊός: Η Λομβαρδία προσμένει τους Κουβανούς γιατρούς που καταπολέμησαν τον Έμπολα


Η Κούβα απέστειλε στην Ιταλία ομάδα 52 γιατρών και νοσηλευτών, ορισμένοι από τους οποίους διαθέτουν εμπειρία από την καταπολέμηση της επιδημίας Έμπολα στην Αφρική, για να βοηθήσουν την χώρα αυτή που πλήττεται βαρύτατα από την επιδημία Covid-19 στην καταπολέμησή της.

Προορισμός της ομάδας αυτής, η οποία έφτασε χθες Σάββατο στην Ιταλία, είναι η περιοχή της Λομβαρδίας, η οποία είναι αυτή που πλήττεται περισσότερο από την επιδημία του νέου κορονοϊού στην ευρωπαϊκή χώρα. Σε έναν μήνα τουλάχιστον 4.825 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον νέο κορονοϊό στην Ιταλία.

Η ομάδα που απέστειλε η Κούβα αποτελείται από 36 γιατρούς, 15 νοσηλευτές και έναν υπεύθυνο και "προτίθεται να εργαστεί αδιάκοπα για την θεραπεία και την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19 σε συνεργασία με τους επαγγελματίες της υγείας" στην Ιταλία, δήλωσε ο επικεφαλής της Κάρλος Ρικάρντο Πέρες.

Τριάντα από τα μέλη της ομάδας αυτής είχαν αγωνιστεί κατά της επιδημίας του Έμπολα στην δυτική Αφρική το 2014 κατόπιν αιτήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), πρόσθεσε ο επικεφαλής της ομάδας σε τελετή που έγινε προτού αυτή αναχωρήσει από την Αβάνα για την Ιταλία.

Όταν οι κυβερνήσεις σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Βρετανία …«πετσόκοβαν» τις δαπάνες υγείας

Oi τέσσερις χώρες που μέχρι στιγμής έχουν τους περισσότερους νεκρούς από τον Κορωνοϊό στην Ευρώπη, τα προηγούμενα χρόνια επέβαλαν δραματικές περικοπές στα δημόσια συστήματα υγείας
Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Βρετανία 6.933 άνθρωποι είχαν πεθάνει εξαιτίας του κορωνοϊού. Στην Ιταλία έχουν πεθαίνει 4.825 άνθρωποι (ο υψηλότερος αριθμός παγκοσμίως). Στην Ισπανία έχουν αποβιώσει 1.326 άνθρωποι. Στη Γαλλία 562 άνθρωποι έχασαν τη μάχη με τη ζωή σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας και 220 άνθρωποι χάθηκαν στη Βρετανία όπως ανακοινώθηκε από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

Τα κρούσματα του ιού και στις τέσσερις χώρες είναι δεκάδες χιλιάδες, ενώ κάθε μέρα οι μακάβριες λίστες θα μεγεθύνονται… Τα Εθνικά Συστήματα Υγείας και των τεσσάρων χωρών βρίσκονται είτε στο «κόκκινο», είτε στα όρια τους. Οι τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και προσωπικό δεν μπορούν να αντισταθμιστούν από τις ηρωικές προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών…

Οι περικοπές στον τομέα της υγείας που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις των τεσσάρων ισχυρών καπιταλιστικών χωρών (οι τρείς από αυτές Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία είναι μέλη και των G8) προκειμένου να πετύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους και να περιορίσουν τα περιβόητα ελλείμματα την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης σήμερα δημιουργούν εκατόμβες νεκρών εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Κορονοϊός: Οι γιατροί στο «Σωτηρία» σπάνε τη σιωπή - «Είναι βέβαιο ότι υποεκτιμούνται τα κρούσματα»


Δεν υπάρχει σημαντικότερο πράγμα αυτή τη στιγμή από το να δοθεί ο λόγος στους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη στα νοσοκομεία. Στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και όλο το υπόλοιπο προσωπικό, που ήταν και συνεχίζουν να είναι αντιμέτωποι με την υποκρισία των εκάστοτε κυβερνήσεων που έχουν οδηγήσει το δημόσιο σύστημα υγείας σε ένα τέλμα. 

Η Μερόπη Μανταίου, γιατρός στο «Σωτηρία», στο οποίο χθες δεν υπήρχαν καν μάσκες για το προσωπικό, μας μίλησε για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία. Μια κατάσταση για την οποία υπάρχει απόλυτη σιωπή από την πλειοψηφία των μεγάλων και συστημικών ΜΜΕ. Τα όσα περιγράφει είναι απίστευτα:

-Πείτε μας δυο λόγια για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο "Σωτηρία".

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 31 έξω από τις Μονάδες σε κρεβάτια αρνητικής πίεσης αλλά και σε κανονικά κρεβάτια και 17 διασωληνωμένοι στις δύο Μονάδες που έχει το νοσοκομείο. Το πρόγραμμα είναι να γίνει όλο το νοσοκομείο για κορωνοϊό. Να πάψουνε δηλαδή να βλέπουν τα υπόλοιπα πνευμονολογικά, ήδη οι παθολόγοι δεν εφημερεύουνε, οι καρδιολόγοι δεν εφημερεύουνε και το πλάνο είναι να μετατρέψουνε όλες τις κλίνες σε κλίνες κορωνοϊού. Αυτό θα γίνει και στο Αττικό, αυτό είναι και το πλάνο. Όμως σε όλα αυτά είμαστε αθωράκιστοι! Αυτά που λένε για προσλήψεις δεν είναι αλήθεια. Έχουνε γίνει τέσσερις προσλήψεις γιατρών οι οποίες ήταν προγραμματισμένες απ’ το ΣΥΡΙΖΑ, τις είχαν διακόψει γι’ αυτό το λόγο, και τώρα τις ξανακάνουν άρον άρον φέρνοντας τέσσερις γιατρούς στα επείγοντα. Και τίποτε άλλο! Έχουνε φέρει με μετακινήσεις από άλλες κλινικές, από άλλα νοσοκομεία, είκοσι άτομα υπόλοιπο προσωπικό νοσηλευτικό, που πάλι δεν επαρκεί, γιατί είναι ανεκπαίδευτο. Δεν μπορεί να βάλεις ένα νοσηλευτή να δουλέψει στα επείγοντα χωρίς να έχει εμπειρία ή να δουλέψει στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Όλα αυτά είναι μπαλώματα.