Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

40 χρόνια «Life of Brian»: Το σατιρικό έπος των Monty Python


Προσβλητικό και βέβηλο ή απλά ιδιοφυές και προκλητικά έξυπνο. Το 1979 οι Monty Python υπογράφουν μία από τις πιο χαρακτηριστικές δημιουργίες τους. Το φιλμ «Ένας Προφήτης μα τι Προφήτης» (Life of Brian) κυκλοφορεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες και 40 χρόνια μετά, θυμόμαστε το διαχρονικό φιλμ της καλλιτεχνικής παρέας, η οποία όρισε τη Σάτιρα, τόσο στην μικρή, όσο και στην μεγάλη οθόνη.

O Mπράιαν γεννήθηκε σ' έναν στάβλο την ημέρα των Χριστουγέννων, ακριβώς δίπλα στον στάβλο που γεννήθηκε ο Χριστός. Οι Τρεις Μάγοι με τα Δώρα φτάνουν στον στάβλο του και τα αποθέτουν στην ποδιά του, όταν όμως το αστέρι προχωρά, καταλαβαίνουν το λάθος τους και παραδίδουν τα δώρα τους στον διπλανό στάβλο.

Αυτή είναι μόνο η αρχή της ιστορίας της παράξενης ζωής του Μπράιαν, τον οποίο ερμηνεύει ο αείμνηστος, Γκράχαμ Τσάπμαν (8 Ιανουαρίου του 1941 - 4 Οκτωβρίου του 1989). Όλα είναι παρεξηγήσεις και περίεργες συμπτώσεις, καθώς τα πάντα συμβαίνουν κατά λάθος.

Ο Μπράιαν, είναι ένας 33χρονος Εβραίος που έχει γεννηθεί την ίδια μέρα με τον Χριστό και μισεί τους Ρωμαίους, προσχωρεί σε κάποιο από τα απελευθερωτικά κινήματα της Ιουδαίας. Συλλαμβάνεται, δραπετεύει και γίνεται προφήτης, λόγω των τραγελαφικών παρεξηγήσεων.


Όλοι πλέον νομίζουν πως είναι ο Μεσσίας. Το πρόβλημα είναι πως εκείνος δεν μπορεί να κάνει τίποτε για να τους πείσει για το αντίθετο, όσο κι αν προσπαθεί. Μάταια όμως, ο ήρωας μας δεν καταφέρνει να τους αλλάξει γνώμη και να του δείξει, πως δεν πρέπει καν να... σταυρωθεί, έστω και κατά λάθος!


Καταδικασμένο απ’ την Καθολική Εκκλησία, απορριπτέο ως βλάσφημο από τους ιερείς και απαγορευμένο ανά τη Βρετανία - και όχι μόνο - το «ρυπαρό φιλμάκι» για τον Υιό του Θεού δια χειρός Monty Python είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες - και ταυτόχρονα ξεκαρδιστικές - ταινίες όλων των εποχών.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η ταινία λίγο έλειψε να μη γυριστεί. Όταν ο Λόρδος Delfont, επικεφαλής τότε της EMI, διάβασε το σενάριο, το θεώρησε τόσο βλάσφημο, που προσπάθησε να ακυρώσει τη συμφωνία. Η ομάδα των Python, που ήταν στην Τυνησία προετοιμάζοντας τα γυρίσματα, στράφηκε τότε στο «σκαθάρι» George Harrison, στενό φίλο του Eric Idle, για βοήθεια.

Αλλά τα προβλήματα της ομάδας δεν σταμάτησαν εκεί. Αν και το αμοντάριστο υλικό πέρασε ως ΑΑ, αντίστοιχο με το άνω των 15 σήμερα, από τη Βρετανική Συμβουλευτική Επιτροπή Κινηματογράφου, λογοκρίθηκε από τις περιφερειακές αρχές, κάτι που διασφάλιζε την απουσία του από τις κινηματογραφικές αίθουσες. Αλλά ευτυχώς, η ταινία, που τώρα ευρέως αναγνωρίζεται ως σατιρικό αριστούργημα, έμελλε να γίνει ένα από τα πιο επιτυχημένα και δημοφιλή, Βρετανικά φιλμ.

Το «Ένας Προφήτης μα τι Προφήτης», αποτελεί παράλληλα και μία από τις πιο αστείες και δημοφιλής ταινίες, στην ιστορία της Έβδομης Τέχνης. Μία "άκρως ασεβής" σάτιρα με κεντρικό άξονα τη θρησκεία και τη δημιουργία μύθων, συμβόλων και πιστών.


Οι Πρωταγωνιστές

Ο Γκράχαμ Τσάπμαν / Graham Chapman ερμηνεύει τον Mπράιαν / Brian, με μια αφοπλιστική αθωότητα που κάνει τον ρόλο να λειτουργήσει. Ο Τέρι Τζόουνς / Terry Jones, εμφανίζεται ως η ενοχλητική και σίγουρα μη-παρθένα μητέρα του Brian - ενώ είναι και ο βασικός ιθύνων νους πίσω από την κάμερα, καθώς αποτελεί τον βασικό σκηνοθέτη. Ωστόσο όλοι οι Pythons παίζουν διάφορους ρόλους, παρέα με μια ευρεία ομάδα ηθοποιών που ταξίδεψαν μέχρι την Τυνησία, για να τους πλαισιώσουν.

Ο Μάικλ Παλίν / Michael Palin, είναι εξαιρετικός στον ρόλο του θεραπευμένου λεπρού που αναστατώνεται όταν καταλαβαίνει πως έχασε το εισόδημα του ως επαίτης, όπως επίσης και στον ρόλο του ευγενικού Ρωμαίου φρουρού που συνοδεύει τους ανθρώπους στη σταύρωση τους σαν σχολαστικός αεροσυνοδός και ακόμα καλύτερος ως Πόντιος Πιλάτος με ελαττωματική ομιλία, που για να ευχαριστήσει το πλήθος ανακοινώνει πως ένας κρατούμενος θα τη γλιτώσει. «Welease Woderwick!».


O Τσάπμαν έχει τον δεύτερο ρόλο ως ψευδός Ρωμαίος φίλος του Πόντιου Πιλάτου, του Μπίγκους Ντίγκους. O Έρικ Αϊντλ / Eric Idle παίζει τη συνήθη μανιέρα του, από υπερφίαλους τύπους και παίρνει και το μεγάλο τραγούδι στο τέλος της ταινίας.

Ο Τζον Κλιζ / John Cleese, είναι ξεκαρδιστικά αστείος ως γραφειοκράτης τρομοκράτης Ρετζ, ακολουθώντας πεισματικά τους Κανόνες της Τάξης, αλλά και ως τραμπούκος Εκατόνταρχος, που διορθώνει τα ορθογραφικά λάθη, στα γκράφιτι στους τοίχους του παλατιού από τον Mπράιαν.

Ο χαρισματικός Τέρι Γκίλιαμ / Terry Gilliam, ο μόνος Αμερικανός της ομάδας και πηγή των περίεργων αλλά διασκεδαστικών animation, κάνει μια αστεία στροφή υποδυόμενος τον κουφό δεσμοφύλακα. Ως καλλιτεχνικός διευθυντής, δημιουργεί την θεαματική όψη της ταινίας και μετατρέπει ένα μικρό χωριό της ερήμου, σε μια αποικία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του 33 π.Χ.


Monty Python

Οι «Monty Python» σχηματίστηκαν τη δεκαετία του ’60 από τους Γκρέιαμ Τσάπμαν, Τζον Κλιζ, Έρικ Άιντλ, Τέρι Γκίλιαμ, Τέρι Τζόουνς, Μάικλ Πάλιν. Για αρκετά χρόνια τα έξι μέλη δούλευαν για λογαριασμό της τηλεόρασης του BBC γράφοντας και παίζοντας, παράλληλα.

Λίγο πριν το «Flying Circus», o Τζον Κλιζ και ο Γκρέιαμ Τσάπμαν είχαν μόλις ολοκληρώσει το σόου «At last the 1948 Show», ενώ οι Ερικ Αϊντλ, Μάικλ Πέιλιν, Γκρέιαμ Τσάπμαν και Τέρι Τζόουνς μαζί με τον μοναδικό Αμερικανό της παρέας, τον Τέρι Γκίλιαμ, είχαν ετοιμάσει το «Do not adjust your set», ένα πρόγραμμα για παιδιά.

Το 1969 συνεργάστηκαν όλοι μαζί ως μια ομάδα και έστησαν το σόου «Monty Python’s Flying Circus», μια παραγωγή βασισμένη σε σατιρικά σκετς. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε τον Οκτώβριο του ’69 και άλλαξε τα δεδομένα στη βρετανική τηλεόραση, καταρρίπτοντας κάθε συντηρητική αντίληψη μ' ένα μοναδικό αναρχικό χιούμορ που ξέφυγε πολύ γρήγορα εκτός συνόρων, γνωρίζοντας παγκόσμια επιτυχία.

Οι ευφυέστατοι καλλιτέχνες έθεσαν νέα θεμέλια στην κωμωδία, αλλάζοντας όχι μόνο την αντιμετώπισή της από τον μέσο θεατή αλλά ταυτόχρονα και τον τρόπο σκέψης του.

Οι «Monty Python» στάθηκαν απέναντι στο κατεστημένο διακωμωδώντας το όσο ελάχιστοι στο παρελθόν, έσπασαν στερεότυπα στην έννοια της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι ποτέ δεν έπαψαν να μας θυμίζουν: «πρέπει πάντοτε να κοιτάζουμε τη φωτεινή πλευρά της ζωής...»

Διαβάστε επίσης:

«Ένας Προφήτης μα τι Προφήτης» / Monty Python΄s Life of Brian
Σκηνοθεσία: Τέρι Τζόουνς
Σενάριο: Γκράχαμ Τσάπμαν, Τζον Κλιζ, Τέρι Γκίλιαμm, Έρικ Αϊντλ, Τέρι Τζόουνς, Μάικλ Παλίν
Παραγωγή: John Goldstone
Φωτογραφία: Peter Biziou
Μουσική: Geoffrey Burgon
Με τους: Γκράχαμ Τσάπμαν, Τζον Κλιζ, Τέρι Γκίλιαμ, Έρικ Αϊντλ, Τέρι Τζόουνς, Μάικλ Παλίν, Terence Bayler, Carol Cleveland, Kenneth Colley.
Χώρα: Μ. Βρετανία
Παραγωγή: 1979
Διάρκεια: 94 λεπτά
Φορμάτ: Έγχρωμο


Play Video




https://tvxs.gr/news/sinema/40-xronia-life-brian-satyriko-epos-ton-monty-python




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου