Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

O έμπορος του δολοφονημένου δημοσιογράφου

Ραγκίπ Ντουράν

Απεχθής στο μισό πληθυσμό της χώρας του, ο Πρόεδρος Ερντογάν είχε ήδη αξιώσει τον τίτλο του δικτάτορα. Γιατί κατήργησε το κράτος δικαίου όταν κατέστειλε την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία. Έστειλε στην φυλακή οποιονδήποτε ήταν αντιπολιτευόμενος ή δεν ήταν απόλυτα σύμφωνος μαζί του. Η δημόσια εικόνα του Σουλτάνου στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ δεν είναι λαμπερή. Όσον αφορά την Μόσχα, ο Πούτιν ήθελε να τον εκμεταλλευτεί για να πετύχει τους δικούς του σκοπούς στην Συρία.

Η δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στις 2 Οκτώβρη στο Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη θα ήταν κανονικά μια πολιτική και μιντιακή τραγωδία. Όμως ο Τούρκος μονάρχης πίστεψε ότι αυτό το γεγονός θα μπορούσε να τον βοηθήσει να ανακάμψει και να αλλάξει την εικόνα του: Από δικτάτορας σε υπερασπιστής των δημοσιογράφων και της ελευθερίας του Τύπου. Από φασίστας μονάρχης σε Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αξιόπιστος συνομιλητής της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών. Από αρχηγός ενός αδίστακτου κράτους σε υπεύθυνος πολιτικός που αποκαλύπτει την πραγματικότητα. Τέλος, από ανεύθυνη πολιτική φιγούρα σε μεγάλο εθνάρχη του σουνίτικου κόσμου.

Οι δασκάλες των Ναζί: Κατέδιδαν μαθητές του δημοτικού για αναπηρία

Από το amea-care

Οι γυναίκες στη ναζιστική Γερμανία διαδραμάτισαν ένα καίριο ρόλο, ο οποίος έχει υποτιμηθεί. Ήταν φύλακες στα στρατόπεδα του ολοκαυτώματος, νοσοκόμες των πειραμάτων πάνω σε ανθρώπους, στις κλινικές των Ναζί, επίλεκτες σύζυγοι των Ες Ες και δασκάλες που γαλουχούσαν τα παιδιά στα νέα ιδεώδη. Η Wendy Lower αναδεικνύει στο βιβλίο της «οι μαινάδες του Χίτλερ», το ρόλο αυτών των γυναικών.

Διαβάστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα για τον ρόλο των δασκάλων….

[…]Η μύηση στις επιδιώξεις των Ναζί δεν γινόταν εν μια νυκτί. Απαιτούσε κατήχηση και ενθάρρυνση, την οποία επεδίωκαν ασταμάτητα τα σχολεία του Ράιχ. Για τον Χίτλερ, η σωστή εκπαίδευση έπρεπε να «εντυπώσει με καυτό σίδερο την αίσθηση της φυλής και το φυλετικό συναίσθημα στο ένστικτο και τη σκέψη, στην καρδιά και το μυαλό των νέων τους οποίους έχει επιφορτιστεί».
Τα δύο τρίτα όλων των Γερμανών δασκάλων συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές κατασκηνώσεις όπου υποβάλλονταν σε σωματικές και ιδεολογικές ασκήσεις….

Τα μαθήματα Ιστορίας στα γερμανικά σχολεία επικεντρώνονταν στη γερμανική ανδρεία, στις αυτοκρατορίες του παρελθόντος και στους ηρωικούς σκαπανείς.

Ρόζα Παρκς: Η γυναίκα - σύμβολο στον αγώνα κατά του ρατσισμού στις ΗΠΑ

Η Αφροαμερικανίδα Ρόζα Παρκς (4 Φεβρουαρίου 1913 – 24 Οκτωβρίου 2005) γυρίζοντας το βράδυ της 1ης Δεκεμβρίου του 1955 από τη δουλειά στο σπίτι της, έμελε να μείνει στην ιστορία, καθώς αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σ’ έναν λευκό άντρα, με αποτέλεσμα να συλληφθεί. Αυτή η πρωτοφανής κίνηση για την εποχή, θα σημάδευε τον αγώνα των μαύρων για ίσα δικαιώματα στις ΗΠΑ.


Η 42χρονη μοδίστρα από το Μοντγκόμερυ της Αλαμπάμα έπειτα από μία μέρα στη δουλειά, επιβιβάστηκε σε λεωφορείο στο κέντρο της πόλης και κάθισε στην πρώτη σειρά των θέσεων που προορίζονταν για τους «μαύρους» πολίτες.

Σύμφωνα με το νόμο για το φυλετικό διαχωρισμό, ο οποίος ίσχυσε μέχρι το 1956, οι θέσεις των μαύρων επιβατών βρίσκονταν στο πίσω μέρος του λεωφορείου και χωρίζονταν από εκείνες των λευκών με μια κενή σειρά.

Όταν το λεωφορείο γέμισε και έμειναν όρθιοι τέσσερις λευκοί, ο οδηγός Τζέιμς Μπλέικ, απαίτησε να αδειάσει η πρώτη σειρά του «έγχρωμου τομέα», στην οποία καθότανε η Παρκς και να μείνει κενή. Ενώ οι έγχρωμοι συνεπιβάτες της συμμορφώθηκαν στη διαταγή του οδηγού, η Παρκς εναντιώθηκε και παρέμεινε στη θέση της, με αποτέλεσμα εκείνος να καλέσει την αστυνομία κι εκείνη να συλληφθεί.

Καμίλο, εδώ είναι η Κούβα (Φωτορεπορτάζ)

 
www.granma.cu , Alejandra García Elizalde / Fotos: Ismael Batista

Ολόκληρη η χώρα θυμάται και τιμά την 59η επέτειο του χαμού του Κομαντάντε Καμίλο Σιενφουέγος Κοριαράν.

Η Μαλεκόν της Αβάνας είναι σήμερα μια θάλασσα λουλουδιών. Όπως κάθε χρόνο σαν σήμερα, χιλιάδες μπουκέτα λουλούδια, λευκά τριαντάφυλλα και γλαδιόλες, στολίζουν τις ακτές και ένα ολόκληρο νησί θυμάται την απώλεια του Καμίλο Σιενφουέγος.

Πενήντα εννέα χρόνια μετά την εξαφάνισή στη θάλασσα του αεροσκάφους Cessna 310 No. 53 χωρίς κανένα ίχνος, ο λαός δεν τον ξεχνά. Η Κούβα είναι ίσως η μοναδική χώρα στον κόσμο που θυμάται τους ήρωές της με τόσο ευγενή τρόπο.

Από νωρίς το πρωί, παιδιά, δάσκαλοι, οικογένειες, έφτασαν στην ακτή γεμάτoι προσφορές για τον ήρωα του Yaguajay σε μια εκδήλωση σεβασμού και αγάπης. Αν και είναι Παρασκευή 26 Οκτωβρίου και η επέτειος του θανάτου του θα γιορταστεί αύριο, η παράδοση αυτή πρωτοβουλία αυτή που γεννήθηκε σε χώρους δουλειάς και σπουδών, έγινε παράδοση να πραγματοποιείται σε κανονική εργάσιμη ημέρα.

Το Ισραήλ σφυροκόπησε τη Γάζα

Σε νέο σφοδρό βομβαρδισμό της Γάζας προχώρησε τη νύχτα η ισραηλινή πολεμική αεροπορία, επικαλούμενη αντίποινα σε επίθεση της Χαμάς με δεκάδες ρουκέτες κατά περιοχής κοντά στην πόλη Σντερότ.

Από την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού απουσιάζει το γεγονός, ότι η επίθεση της Χαμάς ήταν απάντηση στο νέο αίμα που έχυσαν οι Ισραηλινοί στρατιώτες νωρίτερα την Παρασκευή, με πέντε νεκρούς Παλαιστίνιους.


Η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου αποτελεί ένα ακόμη κρούσμα βαρβαρότητας και ρατσισμού


«Η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου αποτελεί ένα ακόμη κρούσμα βαρβαρότητας και ρατσισμού, που απειλούν τις κοινωνίες της ΕΕ, αλλά και το ίδιο το ιστορικό ευρωπαϊκό οικοδόμημα»


Ανοικτή επιστολή 8 ευρωβουλευτών, μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της «Προοδευτικής Συμμαχίας», για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου – Με πρωτοβουλία Δημ. Παπαδημούλη


Ανοικτή επιστολή, με την οποία ζητούν «αυστηρό δικαστικό και αστυνομικό έλεγχο» για την υπόθεση της δολοφονικής βαρβαρότητας σε βάρος του Ζακ Κοτόπουλου, συνυπογράφουν 8 ευρωβουλευτές από τρεις πολιτικές ομάδες (Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι), μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της «Προοδευτικής Συμμαχίας» (Progressive Caucus). Η επιστολή δημοσιεύεται στον ιστότοπο European Post.

Την επιστολή, που συντάχθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Προέδρου της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για την Ισότητα των Φύλων και τη Διαφορετικότητα, καθώς και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, συνυπογράφουν οι: Georgi Pirinski (Σοσιαλιστές) – Βουλγαρία, Guillaume Balas (Σοσιαλιστές) – Γαλλία, Ernest Urtasun (Πράσινοι) – Ισπανία, Florent Marcellesi (Πράσινοι) – Ισπανία, Elly Schlein (Σοσιαλιστές) – Ιταλία, Martin Schirdewan (Αριστερά) – Γερμανία, Sergio Cofferati (Σοσιαλιστές) – Ιταλία.

Έτσι ξεκίνησε το σκάνδαλο με τις φρεγάτες



Η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» προκαλούσε πάταγο τον Σεπτέμβριο του 2005 αποκαλύπτοντας το σκάνδαλο «Thales»


Η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» προκαλούσε πάταγο τον Σεπτέμβριο του 2005 αποκαλύπτοντας το σκάνδαλο «Thales» -ενός γαλλικού κολοσσού στον τομέα της αεροναυτιλίας, των ηλεκτρονικών, των επικοινωνιών και του Διαστήματος, με δραστηριότητες σε 30 χώρες και με 55.000 εργαζόμενους και με ετήσιο τζίρο 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Thales Engineering and Consulting (THEC- θυγατρική της Thales), Μισέλ Ζοσράν, έχει δώσει συνέντευξη στη Le Monde, αποκαλύπτοντας σειρά σκανδάλων της Thales. O Ζοσράν είχε απολυθεί τον Ιανουάριο του 2004 από την εταιρεία, κατηγορούμενος για δωροδοκία δημοτικών συμβούλων στην Νίκαια προκειμένου να αναλάβει η εταιρεία του το έργο του τραμ στην γαλλική αυτή πόλη. Ο δικαστής της Νίκαιας Κριστιάν Γκερί διέταξε έρευνα για το έργο του τραμ που ξεκίνησε το 2002 από την Thales. H έρευνα ήταν συντριπτική για την ηγεσία της Thales και ο δικαστής Γκερί εξέδωσε απόφαση, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία είχε δώσει μίζες για να εξασφαλίσει την ανάληψη του έργου. Αντιμέτωπος με την ποινική δίωξη ο Ζοσράν αποφασίζει να μιλήσει. Σύμφωνα με τον ίδιο, η περίπτωση του τραμ της Νίκαιας είναι μόνο ένα μικρό παράδειγμα των πρακτικών που ισχύουν στο γιγάντιο τομέα της ηλεκτρονικής άμυνας.

Στο στόχαστρο των ελίτ της παγκοσμιοποίησης τα έθνη-κράτη

Απόστολος Αποστολόπουλος  

Πολλοί στο εξωτερικό μιλάνε για επερχόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση, χειρότερη από το 2008. Τόσο χειρότερη, λένε, ώστε το κραχ του 1929 να μοιάζει με ανέμελο περίπατο στη ζούγκλα των χρηματιστηρίων. Πολλοί δεν ήταν αρνητικοί, αρχικά, στην παγκοσμιοποίηση, με την ελπίδα καλύτερης ζωής. Tώρα, όμως, οι περισσότερες χώρες δυστυχούν και επωφελούνται λίγοι π.χ. στην Αμερική και στη Γερμανία, αυξάνονται κάθε χρόνο κατά μερικές δεκάδες οι εκατομμυριούχοι και κατά εκατομμύρια οι φτωχοί. Τα έθνη-κράτη γίνονται προστατευτική φωλιά επιβίωσης.

Η Ευρώπη των Εθνών και όχι των ισοπεδωμένων χωρών είναι αίτημα με αυξανόμενη στήριξη. Η Ιταλία δίνει το ενθαρρυντικό παράδειγμα. Η ενσωματωμένη Αριστερά χάνει και τα τελευταία ίχνη επαφής με τις λαϊκές μάζες, γίνεται απεχθής ακόμα και ως άκουσμα. Στην Ευρώπη, η Δεξιά μεταλλάσσεται υπό την πίεση των ψηφοφόρων που την προσεγγίζουν όχι ως νοσταλγοί ενός παρελθόντος, όχι πάντα συμπαθούς, αλλά αναζητώντας σεβασμό στη δημοκρατία.

Η Αριστερά χρειάστηκε αρκετές δεκαετίες, πριν και μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, για να μεταλλαχθεί, υπό την πίεση του Συστήματος, σε όργανο των ελίτ. Είναι λογικό και η Δεξιά να χρειαστεί χρόνο για να αποβάλλει ανεπιθύμητα στοιχεία του παρελθόντος. Οι νέοι ψηφοφόροι είναι νεόπτωχοι αστοί και λαϊκά στρώματα, απογοητευμένοι εξ αριστερών, επιφυλακτικοί προς την ακραία Δεξιά (Χούντα, gladio, κλπ).

Η κυνική αφωνία του Κώστα Σημίτη

Ο ‘Ακης Τσοχατζόπουλος ήταν υπουργός ‘Αμυνας από το 1996 έως το 2001. 
Νικόλ Λειβαδάρη
Τον Οκτώβριο του 2013 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών επειδή, με βάση το δικαστικό πόρισμα, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος το οποίο προερχόταν από μίζες επί εξοπλιστικών προμηθειών στην διάρκεια της υπουργικής θητείας του. Το εν λόγω μαύρο χρήμα δε, με βάση πάντοτε τα στοιχεία της δικαστικής έρευνας, αποτιμήθηκε στα 16.202.000 ελβετικά φράγκα και 1.748.000 δολάρια για την προμήθεια των TOR M1 και στα 2.960.225 ελβετικά φράγκα για τα υποβρύχια της γερμανικής FERROSTAAL.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου διαδέχθηκε τον ‘Ακη Τσοχατζόπουλο στο υπουργείο ‘Αμυνας και διατήρησε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο έως το 2004. Την περασμένη Τρίτη προφυλακίστηκε, όπως και η σύζυγός του, με την κατηγορία ότι πήρε μίζα 2.835.000 ελβετικών φράγκων από την γαλλική Thales Nederland για την απόκτηση των έξι φρεγατών τύπου «S» από το Πολεμικό Ναυτικό.

Ο Τάσος Μαντέλης ήταν υπουργός Μεταφορών από το 1997 έως το 2000. Τον περασμένο Μάιο το Εφετείο τον καταδίκασε σε κάθειρξη 5 ετών – μειώνοντας την πρωτόδικη ποινή των 8 ετών – για ξέπλυμα 450.000 μάρκων, που προέρχονταν από τα μαύρα ταμεία της Siemens. Η προμήθεια αφορούσε το project ψηφιοποίησης του ΟΤΕ.