Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Αίτηση ακυρότητας της δίωξής της κατέθεσε η Ελένη Τουλουπάκη - Ποιους λόγους επικαλείται

Την δική της απάντηση έδωσε σήμερα σε νομικό επίπεδο η Ελένη Τουλουπάκη, μια μέρα μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της για ένα κακούργημα και πέντε πλημμελήματα.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας Διαφθοράς κατέθεσε ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών αίτηση ακυρότητας της προδικασίας, βασιζόμενη σε μία σειρά από νομικά επιχειρήματα και κυρίως από το γεγονός ότι πρώτα αρχειοθετήθηκε η προκαταρκτική έρευνα σε βάρος από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου , Λάμπρο Σοφουλάκη και μία μέρα μετά ο Ευάγγελος Ζαχαρής απέστειλε την δικογραφία σε βάρος της στην Εισαγγελία πρωτοδικών με την παραγγελία να ασκηθεί δίωξη σε βάρος της.

Αναλυτικότερα, στην αίτησή της η Ελένη Τουλουπάκη ζητά να ακυρωθεί η ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί σε βάρος της για τρεις λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η δίωξη σε βάρος της ασκήθηκε μετά την αρχειοθέτηση της σε βάρος της προκαταρκτικής δικογραφίας από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρο Σοφουλάκη. Μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης διενήργησαν ποινική προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τελέσθηκαν από την ίδια τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος, της παράβασης καθήκοντος και της ψευδούς βεβαίωσης. Ωστόσο οι δύο αντεισαγγελείς κατέληξαν σε δύο διαφορετικά συμπεράσματα σε ότι αφορά την υπόθεση.

Ποια είναι η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη

Η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη είναι μία δυναμική και ήπιων τόνων παρουσία στο εισαγγελικό σώμα, που έχει στο ενεργητικό της τον χειρισμό σημαντικών υποθέσεων. Τελευταία αυτή της Novartis.
Η Ελένη Τουλουπάκη κατάγεται από την Κρήτη και συγκεκριμένα από τα Χανιά. Πατέρας της είναι ο πρώην πρόεδρος του ΚΤΕΛ Δυτικής Κρήτης, Χαράλαμπος Τουλουπάκης, ενώ ο αδερφός της, Μανόλης, είναι γνωστός αγγειοχειρουργός της πόλης του Ηρακλείου.

Η Ελένη Τουλουπάκη είχε εισαχθεί τέταρτη στη Σχολή Δικαστών το 1998 και από το 1999 ασκούσε καθήκοντα εισαγγελικού παρέδρου στην Αθήνα. Το 2008 έγινε εισαγγελέας Πρωτοδικών, ενώ από τον περασμένο Φεβρουάριο προήχθη σε αντεισαγγελέα Εφετών.

Η εισαγγελική λειτουργός ανήκει στη νέα γενιά Δικαστών και Εισαγγελέων που έχουν εξαιρετική νομική κατάρτιση, μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά και δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι επελέγη στη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς με συντριπτική πλειοψηφία, δέκα προς μία, από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου.

Η Ελένη Τουλουπάκη επιλέχθηκε από το 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης του Αρείου Πάγου στη θέση της νέας επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, μετά την παραίτηση της Ελένης Ράικου. Το Συμβούλιο με πρόεδρο τη Βασιλική Θάνου, εισηγητή τον αρεοπαγίτη Χαράλαμπο Μαχαίρα και τη συμμετοχή της Εισαγγελέως του Ανώτατου Δικαστηρίου Ξένης Δημητρίου, επέλεξε την κ. Τουλουπάκη με ψήφους 10-1.

Κατά πληροφορίες, διαφορετική γνώμη για το πρόσωπό της είχε ο αντεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Αθανάσιος Κατσιρώδης, ο οποίος είχε πρότεινε άλλους αρχαιότερους στην ιεραρχία εισαγγελικούς λειτουργούς.

Η προχειρότητα είναι κακός σύμβουλος


Για προχειρότητα που είναι κακός σύμβουλος ακόμη και εάν κάποια πράγματα γίνονται με καλό σκοπό έκανα λόγο κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής αναφερόμενος στην παρέμβαση του «Μεγάλου Περιπάτου».

Ασκήσαμε εκ νέου κριτική στο εγχείρημα τονίζοντας ότι οι πολίτες περνούν μία άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία για μία παρέμβαση για την οποία δεν προηγήθηκε καμία απολύτως κυκλοφοριακή, συγκοινωνιακή, οικονομοτεχνική μελέτη.

Ενδεικτικό της προχειρότητας είναι ότι αν και το έργο στηρίχθηκε θεσμικά σε ειδικές διατάξεις για τον covid-19 αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της χρήσης των ΜΜΜ κατά 17% και άρα του συγχρωτισμού των πολιτών πράγμα προφανώς ανεπιθύμητο κατά τους ειδικούς ιατρούς επιστήμονες!!!

Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε το έργο να σπάσει όλα τα ρεκόρ της ταχύτητας ως προς τις εγκρίσεις του, αφού ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ:

✔️ Συνεδρίασε η πολυμελής Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας έναντι του Covid-19, εξέδωσε και επικύρωσε το πόρισμα – γνώμη της,