Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

“Κλείνουν τα πάρκα αλλά όχι τα εργοστάσια” – Ανακοίνωση του ΚΚ Ιταλίας μπροστά στις εκατόμβες θυμάτων της πανδημίας

Ανακοίνωση εξέδωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας, στο φόντο των εφιαλτικών στατιστικών, που βλέπουν και σήμερα νέο ρεκόρ νεκρών και κρουσμάτων, χωρίς να διαφαίνεται ως τώρα έξοδος στο τούνελ. Στηλιτεύεται η υποκρισία των κυβερνητικών μέτρων, που κλείνει πάρκα, αλλά αρνείται να κλείσει εργοστάσια και άλλες μη στοιχειώδεις επιχειρήσεις, ενώ δε λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας όσων ακόμα αναγκάζονται να δουλέψουν. Ζητά να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας και προτείνει συγκεκριμένα πού μπορούν να βρεθούν πηγές χρηματοδότησης:
Δε θα επιτρέψουμε να μπουν σε καραντίνα τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών μαζών!
Το κλίμα βαραίνει: Κλείνουν τα πάρκα, αλλά όχι τα εργοστάσια και οι μη απαραίτητες υπηρεσίες.

Οι εργαζόμενοι που είναι αναγκασμένοι να δουλέψουν συχνά το κάνουν χωρίς ασφάλεια από τη χρήση ΜΜΜ μέχρι να φτάσουν στους ίδιους τους χώρους εργασίας.
Οι ιατροί και το υγειονομικό προσωπικό αποκαλούνται ήρωες από τους ίδιους που αποσάθρωσαν το δημόσιο σύστημα υγείας και συνεχίζουν να μην προνοούν κατάλληλα για την προστασία τους. Η έκτακτη ανάγκη, σε άλλες περιπτώσεις, γίνεται πρόσχημα για απολύσεις ή αυθαίρετες περικοπές των δικαιωμάτων του εργαζόμενου λαού.
Πρώτα η υγεία!
Απαιτούμε αμέσως:

-ένα διάταγμα της κυβέρνησης που να επιβάλλει το κλείσιμο όλων των εργοστασίων και μη απαραίτητων δραστηριοτήτων

Ωδή στο κωλόχαρτο

Από την πρώτη στιγμή που οι Κινέζοι άρχισαν να χρησιμοποιούν χαρτί στις τουαλέτες, η ποιότητα αλλά και η ποσότητα του «κωλόχαρτου» αποτέλεσε έναν δείκτη της οικονομικής ανάπτυξης μιας χώρας αλλά και του ελέγχου των δικτύων διανομής προϊόντων. Ολα αυτά βέβαια μέχρι να σου τελειώσει.
Η ψυχή του ανθρώπου είναι ένα τρίφυλλο τυλιγμένο σε χαρτί τουαλέτας
Από το τραγούδι What is Soul των Funkadelic
Δύο χρόνια μετά την έναρξη της Γαλλικής Επανάστασης κυκλοφόρησε μια γκραβούρα στην οποία ένας Γάλλος πολίτης εμφανίζεται να χρησιμοποιεί σαν χαρτί τουαλέτας την περίφημη διακήρυξη του Μπράουνσβαϊκ – το τελεσίγραφο με το οποίο τα μοναρχικά καθεστώτα της Ευρώπης απειλούσαν ότι θα τιμωρούσαν με θάνατο όποιον τολμούσε να αμφισβητήσει την εξουσία του Λουδοβίκου ΙΣΤ'.

Η γκραβούρα βέβαια αποδείχθηκε προφητική για τις προθέσεις των Γάλλων πολιτών, οι οποίοι αμφισβήτησαν το τελεσίγραφο, με αποτέλεσμα έναν χρόνο αργότερα η βασιλεία του Γάλλου μονάρχη να κοπεί απότομα (μαζί με το κεφάλι του και αυτό της συζύγου του, Μαρίας Αντουανέτας).

Δήμαρχος Τρικαιων: Ρε πατέρα, ρε μάνα, κυρ Θανάση… κάτσε μέσα ρε γαμώτο.

Ρε πατέρα, ρε μάνα, κυρ Θανάση… κάτσε μέσα ρε γαμώτο.
Και εσύ ρε φίλε, συμπολίτη, ρε μεγάλε με την μπάλα του μπάσκετ, πού πάτε ρε; Πάτε καλά;
Κατά τις 21.00 σήμερα με πήρε ένας γιατρός του Νοσοκομείου μας τρελαμένος.
«Ρε Δημήτρη, που πάνε όλοι αυτοί; Δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται;».
Όχι, δυστυχώς γιατρέ μου δεν καταλαβαίνουν. Το πρωί η πόλη είχε σχεδόν μποτιλιάρισμα, το γεγονός ότι στην περιοχή δεν έχουμε κανένα επίσημο κρούσμα μας δίνει την βλακώδη πολυτέλεια να σουλατσάρουμε, να ερχόμαστε στο Δημαρχείο και να κάνουμε τσαμπουκάδες στους υπαλλήλους που σου λένε πως το αίτημά σου δεν είναι επείγον, να αλλάζουμε σημείο περιπάτου και από το πάρκο του Αη Γιώργη που ο κακός Δήμαρχος έκλεισε, να πάμε στο πάρκο της Σωτήρας ή του Πυργετού που δεν έχουν περίφραξη και συνεπώς δεν κλειδώνουν, να πάμε στα κοντινά χωριά που κάποιοι (λίγοι) πονηροί έχουν ανοίξει τα καφενεία στη ζούλα για να πουλήσουν 10 τσίπουρα.
Πού πάτε εσείς ο μόνιμοι κάτοικοι; Τώρα θυμηθήκατε να κάνετε τουρισμό στην πόλη σας;
Πού πάτε εσείς που φύγατε από τα αστικά κέντρα και ήρθατε στα χωριά σας, τα χωριά μας;
Πού πάτε εσείς που ήρθατε από το εξωτερικό να δείτε τους γονείς σας και (κάποιοι) δεν τηρείτε την καραντίνα των 14 ημερών, όπως έχετε υποχρέωση;
Ρε σεις, δεν είναι Δεκαπενταύγουστος, δεν έχουμε πανηγύρι στο χωριό με τη Γωγώ Τσαμπά, δεν θα βγάλουμε κλαρίνα. Και μάλλον δεν θα βγάλουμε ούτε το καλοκαίρι γιατί αν πεθάνουν μερικοί δικοί σας, θα λέμε πως έχουμε πένθος λόγω του άτιμου του ιού. Όχι, λόγω της δικής μας επιπολαιότητας θα γίνει ό,τι θα γίνει.

Κορονοϊός: Πόσο διαρκεί η απολύμανση των χεριών μετά από χρήση απολυμαντικού υγρού;

Τα απολυμαντικά αλκοόλης διαρκούν μόνο ένα λεπτό ή δύο και πρέπει να επαναχρησιμοποιούνται όταν συμβεί εκ νέου μόλυνση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι αν απολυμάνουν τα χέρια τους μια δυο φορές την ημέρα με ένα απολυμαντικό υγρό ή ένα αντιβακτηριδιακό μαντιλάκι, είναι προστατευμένοι για ώρες.

Η συγκεκριμένη εντύπωση, ωστόσο, είναι λάθος. Για την ακρίβεια «Τα απολυμαντικά αλκοόλης διαρκούν μόνο ένα λεπτό ή δύο και πρέπει να επαναχρησιμοποιούνται όταν συμβεί εκ νέου μόλυνση”, όπως δήλωσε στο New York Daily News ο Philip, διευθυντής κλινικής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο ιατρικό κέντρο Langoo της Νέας Υόρκης.

Υπάρχουν εταιρίες μάλιστα, που διαφημίζουν ότι τα απολυμαντικά τους διαρκούν για τουλάχιστον 6 ώρες, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν ισχύει και είναι άκρως παραπλανητικό.

«Ακόμα και μετά από δύο λεπτά, όταν εξατμιστεί εντελώς η αλκοόλη, το χέρι σας είναι και πάλι ευάλωτο στα μικρόβια. Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά. Θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στο χώρο εργασίας σας και να κρατάτε καθαρά τα προσωπικά σας αντικείμενα. Η χρησιμοποίηση των συγκεκριμένων απολυμαντικών υγρών είναι μια καλή λύση, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούν να κάνουν… μαγικά», δήλωσε ο Δρ Len Horovitz, παθολόγος στο νοσοκομείο Lenox Hill.

Το Βερολίνο εξετάζει κρατικοποιήσεις μεγάλων επιχειρήσεων


Σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης για αγορά μετοχών ομίλων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. Παρεμπόδιση εξαγοράς γερμανικών επιχειρήσεων από ξένους επενδυτές. Ξεπέρασαν τις 16.000 τα κρούσματα του κορονοϊού.

Προκειμένου να αποφευχθεί η πτώχευση μεγάλων ομίλων η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες να δημιουργήσει ένα νέο ταμείο διάσωσης ύψους 500 δις ευρώ. Το σχέδιο προβλέπει ακόμη και την περίπτωση το κράτος να γίνει μέτοχος σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση- τουλάχιστον προσωρινά.

Όπως επεσήμανε σήμερα το μεσημέρι ο βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ, με την μερική κρατικοποίηση η Γερμανία θέλει και να αποτρέψει την αγορά γερμανικών επιχειρήσεων από ξένους επενδυτές μεσούσης της κρίσης σε τιμή ευκαιρίας. Η κίνηση δεν συνιστά πρωτοτυπία. Στην περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης το γερμανικό κράτος είχε αγοράσει το 2008-2009 το 25% της τράπεζας Commerzbank.

Ως ένα επιπλέον μέτρο προκειμένου να αποφευχθεί η πτώχευση και να διατηρηθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων ο πρόεδρος των γερμανών Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ προτείνει την επιστροφή φόρων. Σε περίπτωση μείωσης του κύκλου των εργασιών, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στην εφορία προκειμένου να τους επιστραφούν φόροι που έχουν προπληρώσει. Ένα επόμενο βήμα θα μπορούσε, σύμφωνα με τον κ. Λίντνερ, να είναι η αναδρομική μείωση των φόρων για το 2019.
Ως και 25.000 πρόστιμο

Σαν σήμερα 21 Μαρτίου 1800 υπογράφεται στην Κωνσταντινούπολη η ανεξαρτησία των Επτανήσων


21η Μαρτίου 1800 .Ημερομηνία - ορόσημο για την Επτάνησο.

Στις 15 Μαρτίου 1800 , σύμφωνα με τον Τσιτσέλη, ξεκίνησε στην Κωνσταντινούπολη η διευθέτηση λεπτομερειών μεταξύ αντιπροσωπείας Επτανησίων και αξιωματούχων της Υψηλής Πύλης και της Ρωσίας. Είχαν προηγηθεί πολύπλοκες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Οθωμανού Σουλτάνου Σελήμ , του Ρώσου Αυτοκράτορα Παύλου και πολυπληθούς ομάδας Επτανησίων, οι οποίες οδήγησαν στην υπογραφή της περίφημης συνθήκης της Κωνσταντινούπολης, στις 21 Μαρτίου (ι.ε), από τους εκπροσώπους των Ιονίων νησιών Αντώνιο Καποδίστρια (πατέρα του Ιωάννη Καποδίστρια), Νικόλαο Δεσύλλα – Σιγούρο στην Πόλη και Άγγελο Όριο και Γεράσιμο Κλαδά, οι οποίοι είχαν μεταβεί στην Πετρούπολη. Στην αρχική αποστολή , συμμετείχε, μεταξύ άλλων και ο Ευθύμιος Λοβέρδος. Αυτή ήταν η συνθήκη ανεξαρτησίας των Επτά Ηνωμένων Ιονίων Νησιών. Η λεγόμενη «Επτάνησος Πολιτεία» (Rebubblica Settinsulare) απέκτησε δική της κυβέρνηση με Γερουσία και τοπικά συμβούλια σε όλα τα νησιά. Καθιερώθηκε Σύνταγμα, το Βυζαντινό (Onoranta costituzione Bizantina), το οποίο βέβαια, επανέφερε το αριστοκρατικό καθεστώς, δίνοντας την εξουσία σε παλαιούς ευγενείς, γραμμένους στο παλιό Libro D ‘ Oro. Ως νόμισμα κόπηκαν οι ονομαστές «γαζέτες» σε νομισματοκοπείο στην Γαρίτσα , προάστιο της πόλεως που είχε ορισθεί ως πρωτεύουσα, της Κερκύρας. Σημαία, καθιερώθηκε η περίφημη γαλάζια σημαία, επί της οποίας υπήρχε ο παλαιός Ενετικός Λέοντας του Αγίου Μάρκου, έχων στο δεξιό του πόδι το Ευαγγέλιο και επτά βέλη συνδεδεμένα δια ταινίας με αναγραφή το έτος «1800». Ως αναγνώριση της ανεξαρτησίας (με την επικυριαρχία της Τουρκίας) , το νεοσύστατο κράτος θα πλήρωνε κάθε χρόνο 75.000 πιάστρα στην Υψηλή πύλη. Στην Κεφαλονιά η πρώτη τοπική κυβέρνηση, δημιουργήθηκε από τους Δημήτριο Πινιατόρρο, Κων/νο Τυπάλδο Χαριτάτο και Νικόλαο Άννινο. Επίσης το νεοσύστατο κράτος απέκτησε Προξένους σε διάφορες περιοχές. Μνημονεύονται οι Κεφαλλλήνες: Μιχαήλ Κεφαλάς στην Κρήτη, Παν. Αγγελάτος στην Κύπρο, Πέτρος Πηλικάς σε Σάμο και Σαντορίνη, Θεόδωρος Ιγγλέσης στην Τύνιδα, Ιωάννης Δεπούντης στην Οδησσό και Νικόλαος Ραζής στην Γένοβα. Θα πρέπει βέβαια, να αναφέρουμε ότι είχε προηγηθεί ο συνασπισμός Ρωσίας και Τουρκίας εναντίον των Γάλλων του Ναπολέοντα, ο οποίος τότε είχε (προσωρινά) ηττηθεί στην Αίγυπτο , η έλευση των Ρωσοτουρκικών δυνάμεων στο Ιόνιο στα τέλη του 1798 και η δημιουργία μιας γενικότερης Ευρωπαϊκής Συμμαχίας, εναντίον των Γάλλων .

Η Κοσμοπούλου και ο Μανδραβέλης. Δύο κόσμοι ολότελα διαφορετικοί


Ο Πάσχος Μανδραβέλης με άρθρο του στην Καθημερινή με τίτλο “Ο κομμουνισμός των ηλιθίων” επιτίθεται στην Όλγα Κοσμοπούλου, επειδή η τελευταία “τακτοποίησε”, όπως έπρεπε την κ. Μαρέβα για τα υποκριτικά της χειροκροτήματα στους γιατρούς (“Κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη, μην με χειροκροτήσετε. Δεν σας το επιτρέπω”)
Να τι μας είπε:
”Εδώ, βγήκε γιατρός-μέλος αριστερίστικου κόμματος και απαίτησε (!) από την κ. Μαρέβα Μητσοτάκη «μη με χειροκροτήσετε. Δεν σας το επιτρέπω», δεν θα ακούσουμε τις μύριες ανοησίες για να δικαιολογηθούν όλες οι παθογένειες του δημόσιου συστήματος υγείας που έχουμε ώστε να εξυπηρετούνται συνδικαλιστές, υποψήφιοι υπουργοί Υγείας (στα προεκλογικά τους έξοδα), δήμαρχοι που πουλάνε «αγωνιστικό φρόνημα» στις τοπικές κοινωνίες για να κρατηθεί ανέπαφη κατακερματισμένη νοσοκομειακή περίθαλψη;”

Είναι δύσκολο για τον κύριο Πάσχο να καταλάβει τη διαφορά του να είναι μια γυναίκα, μαχόμενη γιατρός (και κομμουνίστρια, ναι!) και του να είναι κάποιος θλιβερός σφουγγοκωλάριος του νεοφιλελευθερισμού και απολογητής του δόγματος “ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΚΟΛΩΝΟΥΜΕ ΝΑ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ”.

ΤΟ ΔΝΤ θα αφήσει ανθρώπους να πεθαίνουν στη Βενεζουέλα για να στηρίξει τον Γκουαϊδό

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απέρριψε την έκκληση της Βενεζουέλας για παροχή δανείου ύψους πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, προκειμένου να μην αναγνωρίσει την εξουσία της νόμιμης κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο.

Με επιστολή του ο πρόεδρος της χώρας ζητούσε πρόσβαση στο Μηχανισμό Ταχείας Χρηματοδότησης RFI του ταμείου προκειμένου να προμηθευτεί εξοπλισμό για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Απαντώντας, εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι «το ταμείο δεν μπορεί να εξετάσει το αίτημα» καθώς «η εμπλοκή του με τις χώρες μέλη εξαρτάται από την επίσημη κυβερνητική αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα».

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Μαδούρο παραμένει η μοναδική νόμιμη κυβέρνηση σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ενώ οι χώρες που έχουν αναγνωρίσει τον επίδοξο πραξικοπηματία Χουάν Γκουαϊδό δεν έχουν ξεπεράσει τις 60, σε σύνολο 195 χωρών που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.

Την ίδια στιγμή η Ουάσινγκτον σκληραίνει την επιβολή κυρώσεων εναντίον των τελευταίων πηγών εισοδήματος της Βενεζουέλας με στόχο να προκαλέσει λαϊκή αναταραχή που θα μπορούσε να φέρει στην εξουσία τον πραξικοπηματία Γκουαϊδό.

Επιστολή ερευνητών σε Μητσοτάκη: Καντε τεστ για να ξέρουμε τι γίνεται

Ερευνητές βιολόγοι, απόφοιτοι πανεπιστημιακών τμημάτων Βιολογίας της Ελλάδας, που εργάζονται στον τομέα της έρευνας στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό, με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αλλά και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζουν τη λάθος στρατηγική που ακολουθούν οι ελληνικές αρχές στην καταγραφή των κρουσμάτων με περιορισμένο έλεγχο των κρουσμάτων στη χώρα και τονίζουν πως είναι πολύ κρίσιμης σημασίας για την αντιμετώπιση της επιδημίας στη χώρα να πραγματοποιούνται τεστ ακόμη και σε νοσούντες με ήπια συμπτώματα. 

Στην επιστολή τους, την οποία δημοσιεύει αποκλειστικά το Tvxs.gr, τονίζουν: «Εάν γνωρίζουμε τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων, τότε θα καταστεί εφικτό να περιοριστεί η επιδημία και στη χώρα μας. Η πρότασή μας αυτή για την πραγματοποίηση περισσότερων τεστ, προκύπτει όχι μόνο από την επιστημονική μας γνώση, αλλά και από την εμπειρία που έχουμε ως ενεργοί βιολόγοι σε πανεπιστημιακά εργαστήρια της Ελλάδας και του εξωτερικού».

«Η διάρκεια της επιδημίας θα καθοριστεί όχι μόνο από την τήρηση των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί, αλλά και από τον περιορισμό της εξάπλωσής της. Ταυτόχρονα, θα γίνει ο σωστός σχεδιασμός και η κατανομή των υγειονομικών υπηρεσιών σε περιοχές που έχουν τα περισσότερα κρούσματα, ώστε να περιοριστούν οι μετακινήσεις των ασθενών, οι οποίες συμβάλλουν στην εξάπλωση του ιού. Τα παραπάνω είναι δυνατόν να συμβούν μόνο εφόσον έχουμε μια ακριβή εικόνα για τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων», επισημαίνουν. 

To Κάλεσμα του Εραστή - Χαλίλ Γκιμπράν!


Που είσαι αγαπημένη;

Μήπως σ'εκείνο το μικρό παράδεισο,

να ποτίζεις τα λουλούδια που σε κοιτάνε

όπως τα βρέφη το στήθος της μάνας;


Ή μήπως στο δωμάτιό σου,

όπου ο βωμός της αρετής στήθηκε προς τιμή σου

και που σ'αυτόν προσφέρεις θυσία

την ψυχή και την καρδιά μου;


Ή ανάμεσα στα βιβλία,

γυρεύοντας ανθρώπινη γνώση

ενώ είσαι γεμάτη ουράνια σοφία;


Ω συντρόφισσα της ψυχής μου, που είσαι;

Προσεύχεσαι στο ναό; Ή καλείς τη Φύση στο λιβάδι,

Μένουμε Ευρωπαίοι: Παραμυθάκι, τέλος – Η πανδημία και ο ρόλος του χρεοκοπημένου ελληνικού κράτους

Κάπου λίγο πριν φτάσουμε στη «δημοσιονομική κρίση», στην εποχή του «όλοι μαζί τα φάγαμε» και της δημιουργίας των ενοχών μιας ολόκληρης κοινωνίας, η οποία θα άκουγε από τους πολιτικούς ταγούς και τα λοιπά εξαπτέρυγα του συστήματος ότι είναι σπάταλη, ζει με δανεικά και πρέπει τώρα να πληρώσει, τότε λοιπόν ένας «λαοφιλής» υπουργός Υγείας είχε βάλει στόχο το ξεπούλημα του «Ευαγγελισμού» σε ένα ιδιωτικό «θεραπευτικό» κέντρο. Ήταν η εποχή που προβαλλόταν η ανάγκη της «ανακούφισης» του κράτους από βάρη που θα έπρεπε να αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας.

Τότε η προσοδοφόρος (για τους εμπνευστές της) δουλειά του ξεπουλήματος του «Ευαγγελισμού» δεν προχώρησε. Η διαδικασία αποφλοίωσης ωστόσο του κράτους δεν σταμάτησε, αντίθετα συνεχίστηκε με ένταση σε κάθε τομέα. Η συστηματική υπονόμευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, της δημόσιας Εκπαίδευσης και εν γένει κάθε χαρακτηριστικού του κοινωνικού κράτους συνεχίστηκε συστηματικά.

Αυτή η «λογική» της απαλλαγής του κράτους από τα βάρη του «νομιμοποιήθηκε» με τα μνημόνια «διάσωσης» και συνεχίστηκε με ένταση προκειμένου όχι μόνο να ξεπληρωθούν τα δανεικά, αλλά κατά κύριο λόγο να επέλθει η προσαρμογή στη διεθνή παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα. Αυτή της ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας των κεφαλαίων και των αγαθών με κανόνες που κάποιο αόρατο χέρι υποτίθεται ότι θα ρύθμιζε επ’ ωφέλεια των κοινωνιών.