Τελεσίγραφο έστειλε το βράδυ της Τετάρτης, ο στρατός της Λιβύης, στους κατοίκους της Βεγγάζης, που βρίσκεται ακόμα υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, με το οποίο, τους δίνει χρονικό περιθώριο, μέχρι τα μεσάνυχτα, για να απομακρυνθούν από τις τοποθεσίες που βρίσκονται οι δυνάμεις των ανταρτών,...
αλλά και από τα μέρη που είναι συγκεντρωμένο πολεμικό υλικό.
Σε κείμενο που αναρτήθηκε στην οθόνη του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού, Αλ-Λίμπια, και απευθυνόταν στους κατοίκους της πόλης στην ανατολική περιοχή της χώρας, αναφερόταν ότι, ο στρατός έρχεται «για να σας βοηθήσει και να εκκαθαρίσει την πόλη σας από τις ένοπλες συμμορίες».
Η λιβυκή τηλεόραση είχε μεταδώσει την Τρίτη, ότι υποστηρικτές του καθεστώτος Καντάφι έκαναν αισθητή την παρουσία τους στη Βεγγάζη, κάτι όμως, που δεν επιβεβαιώθηκε από τους ξένους δημοσιογράφους.
Γεγονός είναι πως σε κανένα δεν είναι ξεκάθαρο αν το τελεσίγραφο του στρατού προς τους κατοίκους της πόλης, θα ακολουθήσει ανάληψη δράσης, από τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι.
Αποκλείει διάλογο με τους αντικαθεστωτικούς ο Καντάφι
Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, σε συνέντευξή του στο αυριανό φύλλο της γαλλικής εφημερίδας Φιγκαρό, απέκλεισε το ενδεχόμενο «διαλόγου» με τους αντικαθεστωτικούς, τους οποίους χαρακτηρίζει πράκτορες της Αλ Κάιντα κι ενώ οι πιστές σε αυτόν δυνάμεις έχουν αρχίσει να ανακτούν τον έλεγχο στη χώρα.
«Δεν υπάρχουν πρόσωπα με τα οποία να μπορούμε να σκεφθούμε ότι θα έχουμε διάλογο, διότι η Αλ Κάιντα δεν διαλέγεται με κανέναν. Εάν ο κόσμος θέλει να μιλήσει με την Αλ Κάιντα, τότε ας κάνει διάλογο με τον Μπιν Λάντεν», τονίζει ο λίβυος ηγέτης απαντώντας σε ερώτηση εάν έχουν ριφθεί γέφυρες διαλόγου με την αντιπολίτευση.
Ερωτηθείς για την τύχη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, που έχουν συστήσει οι αντικαθεστωτικοί, εάν οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακτήσουν τον έλεγχο της Βεγγάζης, ο Καντάφι τόνισε πως «σε κάθε περίπτωση είναι μία δομή που δεν είναι ενιαία».
«Δεν έχει καμμία αξία. Ο επικεφαλής του (πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μουστάφα Μοχάμαντ Αμπντελτζαλίλ) είναι ένας ουτιδανός, ένας χαμένος. Συνεπώς όλος τούτος ο συρφετός χωρίς αμφιβολία θα καταφύγει στην Αίγυπτο», τονίζει ο ίδιος.
Ταυτόχρονα, ο Καντάφι δηλώνει πως θα είναι επιεικής προς τους αξιωμτούχους, ή τους στρατιωτικούς που στάθηκαν κοντά στο Μεταβατικό Συμβούλιο. «Αυτοί οι άνθρωποι πιάσθηκαν όμηροι. Εάν παραμείνουν θα τους συγχωρήσω, διότι δεν είναι δικό τους σφάλμα», τονίζει στη συνέντευξή του ο Καντάφι.
«Μέριμνά μου είναι να απελευθερώσω τον πληθυσμό από τις ένοπλες ομάδες που κατέχουν την Βεγγάζη», συνεχίζει ο Καντάφι, που χθες δήλωνε «αποφασισμένος να τσακίσει τους εχθρούς» του καθεστώτος του.
«Εάν χρησιμοποιούσαμε τη βία, θα μας εξαρκούσε μία μόνη ημέρα» για να επανακτήσουμε τον έλεγχο της χώρας, προσθέτει, την ώρα που η σφοδρότητα της απάντησής του στους αντιφρονούντες έχει προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους και έχει οδηγήσει σε φυγή από τη χώρα 280.000 ανθρώπους.
«Ωστόσο, στόχος μας ήταν να εξαρθρώσουμε προοδευτικά τις ένοπλες ομάδες προσφεύγοντας σε διαφορετικά μέσα, όπως η περικύκλωση των πόλεων, ή η αποστολή μεσολαβητών», τονίζει. Οι αρχηγοί των φυλών « μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο διαμεσολαβητών, ζητώντας από τους αντικαθεστωτικούς να παραδώσουν τα όπλα. Επίσης βασιζόμεθα στους μεταμελημένους πρώην στρατιώτες να πάνε να μιλήσουν στους συντρόφους τους», τονίζει ο Καντάφι.