Διακηρύσσει ότι «έρχεται» ως «πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων» και απαξιώνει ήδη την Βουλή των Ελλήνων. Προβάλει εαυτόν ως θεματοφύλακα των θεσμών και δίνει, πριν γίνουν καν οι εθνικές εκλογές, τον υπέρ πάντων αγώνα για να ελέγξει την νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης. Κατηγορεί την κυβέρνηση για αλαζονεία και επιδεικνύοντας ως «προίκα» τις 9,5 μονάδες διαφορά των ευρωεκλογών συμπεριφέρεται σαν να είναι ήδη πρωθυπουργός και, δη, με όρους πολιτικής παντοδυναμίας. Απαξιώνει κάθε αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα αλλά αρνείται – για μια ακόμη φορά – να πάει σε ντημπέητ απέναντί του.
H τακτική αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αφετηρία της προεκλογικής περιόδου προς τις εθνικές εκλογές αποκαλύπτει και την στρατηγική του έως τις κάλπες, αλλά και το μοντέλο διακυβέρνησης το οποίο πρεσβεύει (και το οποίο επιμελώς μέχρι στιγμής επιχειρεί να κρύψει).
Στο επικοινωνιακό σκέλος ο σχεδιασμός της ΝΔ έχει δύο στόχους: Αφενός να εκπέμπψει εικόνα απονομιμοποίησης της κυβέρνησης μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και να διευρύνει έτσι το «ρεύμα νίκης», και αφετέρου να προστατεύσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη δια της πρακτικής της «ελάσσονος έκθεσης» - να μην του επιτρέψει, δηλαδή, να υποπέσει σε λάθος.
Σ’ αυτήν την επιλογή εντάσσεται και η απόφαση να μην πάει τελικά σε ντημπέητ απέναντι στον πρωθυπουργό, «στρίβοντας» εν προκειμένω με την πρόταση για ντημπέητ όλων των πολιτικών αρχηγών. Παρ’ ότι προ ευρωεκλογών ο ίδιος έλεγε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα πως μόλις προκηρυχθούν οι εθνικές εκλογές «θα έχετε όσα ντημπέητ θέλετε», ήταν και πάλι ο ίδιος στην χθεσινή του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 που δήλωσε ότι θα πάει σε τηλεμαχία μόνον με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.