Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Πάνω από 70 εκατομμύρια οι πρόσφυγες, θύματα των πολέμων και των διώξεων

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, που δείχνουν τις δραματικές συνέπειες που προκαλούν στην ανθρωπότητα οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι


Με ανεξέλεγκτους ρυθμούς αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων παγκοσμίως , όπως μας πληροφορούν τα επίσημα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (UNHCR), που είδαν χτες το φως της. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο αριθμός των προσφύγων ανά τον κόσμο, είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 70 ετών και διπλάσιος συγκριτικά με 20 χρόνια πριν. Όπως προκύπτει από την σχετική έρευνα της UNHCR, ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους, άγγιξε τα 71 εκατομμύρια καθώς το 2018 ανήλθε στα 70,8 εκ. άτομα.

Από τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, προκύπτουν και τα εξής: 
Η Γερμανία ανήκει στις χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό αναγνωρισμένων προσφύγων 
Η Ελλάδα ανήκει- μετά τις ΗΠΑ, το Περού, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Τουρκία και τη Βραζιλία- στις χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό νέων αιτήσεων για την παροχή ασύλου. Ενώ το 2015 είχαν αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα μόλις 11.400 άτομα, το 2017 ο αριθμός τους αυξάνεται στις 57.000 και το 2018 στις 65.000. Από την εξέλιξη αυτή προκύπτει ότι σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, η Ελλάδα δεν είναι πλέον χώρα διέλευσης προσφύγων προς την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά χώρα προορισμού. 
Ο συνολικός, επίσημος, αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα ανέρχεται σε 137.757 άτομα. Από αυτούς 48.026 έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες, 13.434 ζουν με ένα στάτους εφάμιλλο των προσφύγων, 76.099 έχουν αιτηθεί άσυλο και 198 άτομα είναι χωρίς υπηκοότητα (διαμένουν υπό την προστασία της Ύπατης Αρμοστείας). Ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός των προσφύγων που ζουν σε άλλες χώρες, ανέρχεται στη Γερμανία σε 1.447.900, στη Γαλλία σε 458.919, στην Ιταλία σε 295.599, στην Ισπανία σε 101.597, στην Κύπρο σε 27.321 και στη Μάλτα σε 10.461 άτομα. 

«Βρισκόμαστε ήδη σε πόλεμο εδώ και χρόνια»


«Η κυρία Μαρία διαβάζει την είδηση ότι σκοτώθηκαν σε τροχαίο δύο ποδηλάτες, την κοινοποιεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμφωνεί με τα σχόλια που την συνοδεύουν και υποδεικνύουν τρόπους για να μπει φρένο στα τροχαία δυστυχήματα και χαρίζει ένα… like στο Facebook. Λίγα λεπτά αργότερα η κυρία Μαρία πιάνει το τιμόνι και περνά με κόκκινο το φανάρι, προσπερνά παράνομα άλλο ΙΧ, παρκάρει μπροστά από διαβάσεις ΑμεΑ ή μέσα στον ποδηλατόδρομο». Αυτή είναι η εικόνα που μεταφέρουν στο ethnos.gr ο ακτιβιστής, Δημήτρης Αντωνίου και ο Παραολυμπιονίκης, Αντώνης Τσαπατάκης.

«Αυτό πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει και όλοι μας να αλλάξουμε νοοτροπία. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα», αναφέρει στο ethnos.gr ο Δημήτρης Αντωνίου με αφορμή το φοβερό δυστύχημα που έγινε το μεσημέρι της Κυριακής στην Πτολεμαΐδα με δύο νεκρούς αθλητές ποδηλασίας και άλλους τέσσερις ποδηλάτες τραυματίες.

Ο 29χρονος σήμερα, Δημήτρης Αντωνίου, πριν από 13 χρόνια τραυματίστηκε σοβαρά έξω από το 7ο Λύκειο Καλαμαριάς, όπου ως μαθητής συμμετείχε στην κατάληψη του σχολείου του. Βρισκόταν στο πεζοδρόμιο με δύο ακόμα φίλους του, όταν ένα αυτοκίνητο με μεγάλη ταχύτητα έχασε τον έλεγχο και έπεσε επάνω στους τρεις μαθητές.

Οι δύο τραυματίστηκαν ελαφρά, αλλά ο Δημήτρης υπέστη συντριπτικό κάταγμα στον αυχένα, ολική ρήξη νωτιαίου μυελού και αναγκάστηκε να γίνει ακρωτηριασμός του δεξιού χεριού του. Από τότε συμμετέχει ενεργά και διοργανώνει δράσεις για τα δικαιώματα των αναπήρων.

Τουλάχιστον 700 νεκροί ετησίως στην άσφαλτο