Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Σε είδα στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

Σε είδα,
Στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Είσαι ψηλή, καστανόξανθη και με τέλειες αναλογίες, όπως αρμόζουν σε μια νεοδημοκράτισσα. Φορούσες στενό γαλανόλευκο ταγέρ στα χρώματα της τιμημένης σημαίας μας, μπλε φουλάρι και καρφίτσα «Η Μακεδονία είναι Ελληνική». Και σικ και πατριώτισσα! Κάτι ανάμεσα σε Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και Ελίζα Βόζενμπεργκ. Κρατούσες τις δύο εφημερίδες της..
παράταξής μας, τον Φιλελεύθερο και το Μακελειό. Τι ψαγμένη νέα! Σκέφτηκα. Συνδυάζει τη διανόηση με τη λαϊκότητα, όπως ακριβώς και το κόμμα μας.
Παρακολουθούσες με προσοχή την ομιλία του προέδρου μας, του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα βλέμματα μας διασταυρώθηκαν στο σημείο που υποσχέθηκε δύο χιλιάδες ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται. Μια σπίθα, ένας ερωτισμός γεννήθηκε αναμεταξύ μας. Καθόλου τυχαία, πιστεύω. Έχουμε χρέος να σώσουμε το έθνος μας από την πληθυσμιακή συρρίκνωση και την αλλοίωση από τους λαθρομετανάστες. Αυτό είναι το μεγαλύτερο αφροδισιακό για κάθε δεξιά νέα και νέο.

Κώστας Βάρναλης: Ο ποιητής της εργατιάς

Ποιητής, πεζογράφος, δοκιμιογράφος και μεταφραστής. Ήταν αγαπημένος «δάσκαλος» για μία ολόκληρη γενιά προοδευτικών ανθρώπων και λογοτεχνών, ενώ για την τέχνη του τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης του Λένιν το 1959.

Ο Κώστας Βάρναλης γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου του 1883 στον Πύργο (Μπουργκάς) της Βουλγαρίας, όπου και βίωσε το κλίμα του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897. Έδειξε σε νεαρή ηλικία την κλίση του προς τα γράμματα, καθώς τελειώνοντας τις σπουδές του στο Ελληνικό Σχολείο ήρθε στην Ελλάδα, όπου φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε μέρος στη διαμάχη για το Γλωσσικό Ζήτημα ως υποστηρικτής των δημοτικιστών.

Εργάστηκε για χρόνια ως καθηγητής στη δημόσια μέση εκπαίδευση σε Βουλγαρία και Ελλάδα και το 1919 έλαβε υποτροφία για μετεκπαίδευση στο Παρίσι. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γαλλία παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας, φιλολογίας, κοινωνιολογίας και αισθητικής, ενώ ήρθε σε επαφή με τα προοδευτικά ιδεολογικά ρεύματα του μαρξισμού και του διαλεκτικού υλισμού και τον επαναστατικό αέρα του μεσοπολέμου.

Λας Ποσάδα

 

Στο Καθολικό Μεξικό γιορτάζεται από τις 16 Δεκεμβρίου έως την παραμονή των Χριστουγέννων η «Λας Ποσάδας» («Στα Πανδοχεία»), σε ανάμνηση των περιπετειών που πέρασαν ο Ιωσήφ και η Μαρία, μέχρι να βρουν μέρος να γεννήσουν τον Ιησού.

Οι Μεξικάνοι αναπαριστούν το γεγονός με μία φάτνη σε κάθε σπίτι, ενώ παιδιά και μεγάλοι από σπίτι σε σπίτι ψέλνουν τα κάλαντα, κρατώντας κεριά και αγαλματίδια με τον Ιωσήφ και τη Μαρία πάνω σε γαϊδουράκι.

Οι εννέα ημέρες της γιορτής συμβολίζουν τους εννέα μήνες κύησης της Παρθένου Μαρίας.

Το λαϊκό δρώμενο της «Λας Ποσάδας» έχει ιστορία 400 ετών και ξεκίνησε τον 16ο αιώνα από τον μοναχό Πέδρο δε Γάντε.

16 Δεκέμβρη: Οι Εγγλέζοι και οι κυβερνητικές δυνάμεις περνούν στην επίθεση- Οδηγία του ΕΛΑΣ: Άμυνα μέχρις εσχάτων

Μάχες στο ντενεκεδομαχαλά στο Δουργούτι - Ψάχνουν την «Αγγλόφιλον Αριστεράν»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣΙ

Σάββατο 16 Δεκέμβρη 1944

Από τα ξημερώματα οι Εγγλέζοι και οι κυβερνητικές δυνάμεις επιτίθενται σε όλα τα μέτωπα της Αθήνας και του Πειραιά.Σκληρές μάχες στου Ψυρρή, το Δουργούτι, τη Νέα Σμύρνη και τον Αρδηττό με τη συμμετοχή και αποικιακών στρατευμάτων. Στον Πειραιά το 6ο Σύνταγμα αναφέρει στο Α΄ Σώμα του ΕΛΑΣ Αθήνας πως χάθηκε ο Προφήτης Ηλίας και οι δυνάμεις του εξεκκένωσαν το κέντρο της πόλης. Σε προσωπικές οδηγίες για τις διοικήσεις των Ι, ΙΙ, και ΙΙΙ Ταξιαρχιών η διοίκηση του Α΄ Σώματος Στρατού αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής:

«… Ήδη μετά την άφιξιν των ενισχύσεων του εχθρού, ίσως να αντιμετωπίσωμεν φάσιν αγώνα που θα απαιτήση μεγαλυτέραν προσπάθειαν, αλλά και επιμελεστέραν τεχνικήν και προετοιμασίαν δια την διεξαγωγήν του. Ως βάσεις πρέπει να ληφθούν τα εξής: α) Υποχώρησις δεν θα συζητηθή. Ο ΑΓΩΝ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΗ ΜΕστορια 16 Δεκεμβρίου 2018
karagiannhs@imerodromos.grΧΡΙΣ ΕΣΧΑΤΩΝ όσον μακροχρόνιος και σκληρός και αν είναι. β) Θα διεξαχθή με ελαστικήν άμυναν. Θα αρχίση εις την παρυφήν της πόλεως. Εκεί θα διαρκή και περισσότερον. γ) Η άμυνά μας θα είναι ενεργητική, πρωτότυπος, τολμηρά. Η επιθετική επιστροφή δια την ανακατάληψιν προσωρινώς απολεσθείσης εδαφικής λωρίδος θα είναι εις το κέντρον της σκέψεώς μας. δ) Κανένα τμήμα μας δεν θα αποσύρεται από την θέσιν του αν δεν λάβη διαταγήν από την Διοίκησιν του Τάγματος του. Θα ελίσσεται από σπίτι σε σπίτι, από σταυροδρόμι σε σταυροδρόμι, από οδόφραγμα σε οδόφραγμα και αν ακόμη τα παράπλευρα τμήματα ηναγκάσθησαν να ελιχθούν ενωρίτερα ή εις μεγαλύτερον βάθος. Θα γίνεται με τον γνώριμον δια τον ΕΛΑΣ των Αθηνών αγώνα, αγώνα διαρκείας που εσυνήθισαν από τας επιθέσεις των Γερμανών εναντίον των συνοικιών μας…». ( Σπύρου Κωτσάκη ( Νέστορα) Καπετάνιου του Α΄ Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ «Δεκέμβρης του 1944 στην Αθήνα»,σ.155, Σύγχρονη Εποχή , Αθήνα 1986).

Με ακροδεξιά ρητορική και και τον γνωστό "μάγκικο" και αλαζονικό στόμφο η ομιλία Σαμαρά



- Με ακροδεξιά ρητορική και και τον γνωστό "μάγκικο" και αλαζονικό στόμφο που τον έκανε τουλάχιστον αντιπαθή, ή ακόμα και αστεία καρικατούρα, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, μίλησε στο 12ο συνέδριο του κόμματος.
Μια εικόνα που σίγουρα χαροποίησε το Μαξίμου, που ελλείψει ουσιαστικών αποτελεσμάτων διακυβέρνησης, ψάχνουν να στηριχθούν στο φάντασμα της "επάρατης Δεξιάς" για να κρατηθούν στην εξουσία.
Και η παρέα που έχει καταλάβει τις καρέκλες τς ΝΔ και φιλοδοξεί να αντικαταστήσει και τις καρέκλες στο Μαξίμου, φροντίζει να τους δικαιώνει ...

- Παρέθεσε το σύνθημα «Χαβιάρι και φαγοπότι με Άρη Βελουχιώτη» και κάλεσε όσους «κλαίνε και να οδύρονται» για την ήττα του ΕΑΜ να εξηγήσουν που θα βρισκόμασταν σήμερα «αν εκείνοι είχαν κερδίσει». Υπογράμμισε πως ο Κωνσταντίνος Κατσίφας «έχασε τη ζωή του για τη γαλανόλευκη», εξισώνοντας τον θάνατο του με «δύο άλλα ελληνόπουλα, τον Τάσο Ισαάκ και το Σολωμό Σολωμού που είχαν χάσει στην Κύπρο τη ζωή τους».

Άρθρο της Γερμανικής Ραδιοφωνίας Deutschlandfunk - «Ατιμώρητο μέχρι και σήμερα το μακελειό στα Καλάβρυτα»

"Ο γενικότερος στόχος, όπως έχει διατυπωθεί από αξιωματούχο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, «με την πάροδο του χρόνου να επιτευχθεί η αποδυνάμωση ή παραγραφή αξιώσεων των άλλοτε αντιπάλων μας». " Στη χθεσινή 75η μαύρη επέτειο της ναζιστικής θηριωδίας στα Καλάβρυτα αναφέρεται άρθρο της Γερμανικής Ραδιοφωνίας Deutschlandfunk.
Άρθρο του δημοσιογράφου και ιστορικού Έμπερχαρντ Ρόντχολτς φιλοξενεί η Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk με αφορμή τη χθεσινή 75η μαύρη επέτειο της ναζιστικής θηριωδίας στα Καλάβρυτα. Υπό τον τίτλο «Ατιμώρητο μέχρι και σήμερα το μακελειό στα Καλάβρυτα» και μετά από ένα σύντομο χρονικό των γεγονότων, ο αρθρογράφος σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Όσον αφορά τη διαχείριση του παρελθόντος τα Καλάβρυτα είναι σήμερα διχασμένα.
Αυτό φάνηκε και κατά την επίσκεψη του τότε γερμανού Προέδρου Γιοχάνες Ράου το 2000, ο οποίος είχε εκφράσει μεν τη θλίψη και τη ντροπή του, ωστόσο ούτε ζήτησε συγνώμη, ούτε αναφέρθηκε στο θέμα των αποζημιώσεων.

Πέρα όμως από μια σειρά πρωτοβουλιών αρωγής στα πλαίσια της κοινωνίας των πολιτών, μέχρι και σήμερα (οι αποζημιώσεις) ουσιαστικά δεν δόθηκαν.

Εργαζόμενοι… υπό δοκιμήν, χωρίς αμοιβή και ασφάλεια για τις γιορτές

 
- Απασχόληση… υπό δοκιμήν, ώστε να αποφεύγεται όχι μόνον η ασφάλιση αλλά και η αμοιβή, είναι μία από τις μεθόδους που σύμφωνα με καταγγελίες χρησιμοποιούν επιχειρήσεις κυρίως σε περιόδους αυξημένων αναγκών, όπως είναι οι ημέρες των εορτών.
Οι κλήσεις που δέχονται η ΓΣΕΕ και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας είναι συνεχείς, όπως συχνότατες είναι πλέον οι ιδιόχειρες ταμπέλες έξω από καταστήματα «ζητείται υπάλληλος» για μεγάλα χρονικά διαστήματα που δεν δικαιολογούνται σε μια χώρα με ανεργία σταθερά πάνω από το 18% τα τελευταία χρόνια.
Το φαινόμενο είναι γνωστό, καθώς είναι εκατοντάδες οι καταγγελίες, ιδιαίτερα κατά τα διαστήματα που αυξάνονται οι ανάγκες για εποχικό προσωπικό, σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του λιανικού εμπορίου, της εστίασης, της καθαριότητας και των υπηρεσιών ασφάλειας (security). Αφορούν δε, ανασφάλιστη και τις περισσότερες φορές χωρίς αμοιβή, «δοκιμαστική εργασία», μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, αλλά και εντατικοποίηση της εργασίας, με υπερωρίες που δεν δηλώνονται γιατί εμφανίζονται ως… διάλειμμα.
Σύμφωνα με τις πλέον συχνές καταγγελίες, εργαζόμενοι κυρίως σε εμπορικά καταστήματα και σε καταστήματα του κλάδου εστίασης, «προσλαμβάνονται» δοκιμαστικά, χωρίς την υπογραφή οποιασδήποτε σύμβασης. Το χρονικό διάστημα της «δοκιμής» ποικίλλει από 3 έως και 10 μέρες κατά τις οποίες ο υποψήφιος εργαζόμενος απασχολείται ανασφάλιστος, αδήλωτος στο ΣΕΠΕ και ανύπαρκτος για τον ΕΦΚΑ.

Κϊτρινα Γιλέκα: Σε Παρίσι και Βρυξέλλες, δεν άφησαν τον κόσμο να διαδηλώσει - Με νομοθετική ρύθμιση καταργούν και το δικαίωμα στη Διαμαρτυρία

" Βαθιά δημοκρατία βγαλμένη από τα σπλάχνα του ευρωπαϊκού διαφωτισμού " Aναδημοσίευση από Alkis Antoniadis
"Σήμερα επιχειρήσαμε να πάμε στη συγκέντρωση των κίτρινων γιλέκων στις Βρυξέλλες η οποία μετά από δύο ώρες δεν μπόρεσε καν να αρχίσει καθώς η βελγική αστυνομία επεμβαίνει προληπτικά σε όλα τα σημεία συγκέντρωσης και μαζεύει τους διαδηλωτές. Δεν τους αφήνει καν να μαζευτούν στις πλατείες..

Βαθιά δημοκρατία βγαλμένη από τα σπλάχνα του ευρωπαϊκού διαφωτισμού.."

Ανταποκριση από τη Sissie Bara

"Σήμερα στη Γαλλία δεν άφησαν το κόσμο να διαμαρτυρηθεί.

Το πιο πιθανό είναι να ακούσετε στις ειδήσεις ότι η κινητοποίηση δεν είχε συμμετοχή ότι το κίνημα ζεί τις τελευταίες του ώρες όπως δήλωσε ο βλάκας ο Ολαντ, και ότι ο κόσμος μετά τις εξαγγελίες του μακρόν πήγε σπίτι του.
Είναι ψέμα.

Αυστρία: Μεγάλη διαδήλωση κατά της ακροδεξιάς κυβέρνησης


Χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν το χιόνι και τις χαμηλές θερμοκρασίες για να συγκεντρωθούν στο κέντρο της Βιένης για να καταγγείλουν τον κυβερνητικό συνασπισμό του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) και του φασιστικού – ακροδεξιού κόμματος των Ελεύθερων (FPÖ), έναν χρόνο μετά τον σχηματισμό του.

«Ο ρατσισμός δεν είναι άποψη», «Δεν μπορώ άλλο», ήταν τα βασικά συνθήματα των διαδηλωτών. Περισσότεροι από 17.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία, 50.000, σύμφωνα με τους οργανωτές, κατήγγειλαν την μεταναστευτική και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης κάνοντας πορεία στους κεντρικούς δρόμους της αυστριακής πρωτεύουσας.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οργανώθηκε από οργανώσεις της αριστεράς