Μάρθα Κίσκιλα
Η εμπορία ανθρώπων είναι δυστυχώς μια «βιομηχανία» πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, που πλήττει σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου. Εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά διακινούνται διασυνοριακά ή εντός της χώρας τους κάθε χρόνο. Εργάζονται σε νοικοκυριά, σε αγροκτήματα, σε εργοστάσια, σε βάρκες, σε ορυχεία και στους δρόμους, παρέχοντας φθηνή εργασία στις εξορύξεις, τη γεωργία, τα τρόφιμα, την ψυχαγωγία και τις βιομηχανίες σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Πολλοί από αυτούς μάλιστα μπορεί να εξαναγκάζονται σε εγκληματικές ενέργειες ή να στρατολογούνται για πολεμικές συγκρούσεις.
Στόχος των περισσότερων σωματεμπόρων είναι οι γυναίκες, καθώς το ποσοστό των θυμάτων φτάνει το 72%, ενώ η σεξουαλική εκμετάλλευση παραμένει ο νούμερο ένας λόγος για την εμπορία ανθρώπων, σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά και το έγκλημα (UNODC). Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, ότι μεταξύ του 2004 και του 2016, ο αριθμός των παιδιών που έπεσαν θύματα trafficking υπερδιπλασιάστηκε. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών κατά της εμπορίας ανθρώπων στις 30 Ιουλίου το aljazeera έκανε ένα εκτενές αφιέρωμα στα πολύπλοκα δίκτυα της απληστίας και διαφθοράς ανά τον κόσμο.
Μαλαισία: Βρέφη προς πώληση
Ένα προσοδοφόρο, παράνομο εμπόριο διαφημίζεται ανοιχτά στα Μαλαισιακά κοινωνικά μέσα: Η πώληση των μωρών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο παζάρι βρεφών που υπάρχει στον κόσμο.