Σάββατο 6 Ιουλίου 2019

Αρκετά με τον κλιματικό εφιάλτη. Ας ζωγραφίσουμε το όνειρο


Ας μιλήσουμε για το όνειρο, όχι μόνο για τον εφιάλτη. Σκεφτείτε τις πόλεις του μέλλοντος: καθαρές, πράσινες, με καλή ατμόσφαιρα, κατάλληλες για περπάτημα και ποδήλατο, με πράσινους χώρους, όχι ζούγκλες από τσιμέντο, με καλές θέσεις εργασίας σε πράσινες βιομηχανίες. Αυτό δεν είναι ένα προϊόν φαντασίας, αλλά μια όψη του μέλλοντος όπως την επεξεργάστηκε το ίδρυμα Common Wealth του οποίου είμαι μέλος.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής και οικολογικής κρίσης προϋποθέτει επείγουσα αναδιάρθρωση του τρόπου με τον οποίο ζούμε και δουλεύουμε. Ένα Πράσινο Νιου Ντιλ - που επινοήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, προωθήθηκε από την αμερικανίδα βουλευτή Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές και τώρα διακινείται από κοινωνικά κινήματα στη Βρετανία - δεν πρέπει μόνο να παραπέμπει σε μια οικονομία χωρίς άνθρακα, αλλά και στη βιώσιμη και δίκαιη οικονομία του αύριο.

Το κίνημα αυτό έχει τώρα μια πρωτοφανή ευκαιρία να ακουστεί λόγω της θεαματικής επιτυχίας της πρωτοβουλίας ExtinctionRebellion και των κλιματικών απεργιών που γίνονται στα σχολεία. Και ο στόχος είναι να συνδεθούν μεταξύ τους οι δύο μεγάλες μακροπρόθεσμες κρίσεις με τις οποίες βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι: η κλιματική αλλαγή και η ανισότητα.

Το μάθημα της ιστορίας είναι ότι τα επιτυχημένα πολιτικά κινήματα που έχουν αντιμετωπίσει τις μεγάλες αδικίες έχουν εμπνεύσει τους ανθρώπους με τις προτάσεις τους για την υπέρβαση των κρίσεων και τη βελτίωση της ζωής. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έμεινε στην ιστορία του για τη φράση του «Εχω ένα όνειρο», όχι «Εχω έναν εφιάλτη». Πρέπει λοιπόν να περιγράψουμε αυτό το όνειρο και να αποφασίσουμε με τι θα μοιάζει η κοινωνία μας.

Με γοργούς ρυθμούς η καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου επί ημερών Μπολσονάρου

Η εκδάσωση στο τμήμα του τροπικού δάσους του Αμαζονίου που ανήκει στην επικράτεια της Βραζιλίας αυξήθηκε ραγδαία, με την καταστροφή του δάσους να εμφανίζει τάση επιτάχυνσης για δεύτερο συνεχόμενο μήνα επί των ημερών της κυβέρνησης υπό τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος δηλώνει πως θέλει η περιοχή αυτή να αναπτυχθεί. Σύμφωνα με δεδομένα από την υπηρεσία διαστημικής έρευνας της Βραζιλίας, η εκδάσωση στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη, που αποκαλείται συχνά ο πνεύμονας της Γης, ανήλθε συνολικά σε 920 τετραγωνικά χιλιόμετρα. 
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό πρακτορείο, οικολόγοι προειδοποιούν ότι οι δηλώσεις που έχει κάνει επανειλημμένα ο Μπολσονάρου, ο οποίος θέλει να αναπτυχθεί η περιοχή του Αμαζονίου και επικρίνει τη βραζιλιάνικη υπηρεσία περιβαλλοντικής προστασίας IBAMA διότι κατά την άποψή του επιβάλλει πάρα πολλά πρόστιμα ενισχύουν τους υλοτόμους, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που επιδιώκουν να επωφεληθούν από την εκδάσωση. 

«Ο Μπολσονάρου επιδείνωσε την κατάσταση (…). Εξαπέλυσε σθεναρή ρητορική επίθεση», έκρινε ο Πάουλου Μπαχέτου, ερευνητής της βραζιλιάνικης ΜΚΟ Imazon. 

Η αποκάλυψη των νέων δεδομένων καταγράφεται την ώρα που η κυβέρνηση της οποίας ηγείται ο ακροδεξιός Μπολσονάρου δέχεται ολοένα εντονότερες πιέσεις να προστατεύσει το περιβάλλον, εντός των ορίων της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου στην οποία κατέληξαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο λατινοαμερικάνικος οργανισμός MERCOSUR την περασμένη εβδομάδα. 

Γερμανία: Διαδηλώσεις σε 100 πόλεις υπέρ των προσφύγων και των διασωστών τους

Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα σε περίπου 100 πόλεις της Γερμανίας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την πλοίαρχο του Sea Watch και για να ζητήσουν να υπάρξει φροντίδα για τους πρόσφυγες που διασώζονται από τις ΜΚΟ στη Μεσόγειο, ανακοίνωσαν οι οργανωτές.

Στο Βερολίνο, στην πορεία συμμετείχαν περίπου 8.000 άνθρωποι ενώ στο Αμβούργο ήταν 4.000, σύμφωνα με τη συλλογικότητα Seebruecke.

Συνολικά, καθιστικές διαμαρτυρίες, πορείες και συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε περίπου 100 πόλεις σε όλη τη Γερμανία.

«Η διάσωση στη θάλασσα δεν γνωρίζει σύνορα, όπως και η αλληλεγγύη μας», διαβεβαίωσε η πλοίαρχος του Sea-Watch Καρόλα Ρακέτε σε μήνυμα που απηύθυνε στους διαδηλωτές στο Βερολίνο.

«Η ανευθυνότητα των ευρωπαϊκών κρατών με ανάγκασε να δράσω όπως έδρασα», πρόσθεσε η νεαρή Γερμανίδα που εξακολουθεί να βρίσκεται στην Ιταλία.

Πλοίαρχος του Sea Watch, ενός πλοίου της ομώνυμης γερμανικής ΜΚΟ, η Καρόλα Ρακέτε συνελήφθη αφού ελλλιμενίσθηκε παρά την απαγόρευση την περασμένη εβδομάδα στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα για να αποβιβάσει 40 πρόσφυγες που είχε διασώσει στη θάλασσα και οι οποίοι ήταν αποκλεισμένοι στο πλοίο για περισσότερο από δύο εβδομάδες.

«Πώς οργανώθηκε με σύστημα η συγκρότηση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου»

«Πώς οργανώθηκε με σύστημα η συγκρότηση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου» τιτλοφορείται το άρθρο, στην Εφημερίδα των Συντακτών, του υπουργού Επικρατείας και υποψήφιου με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη.

Στην πρώτη του επισήμανση, ο Αλ. Φλαμπουράρης σημειώνει από το πρώτο βράδυ της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, «εκδηλώθηκε η επιθετικότητα της Δεξιάς και των ΜΜΕ, που οι μεγαλομέτοχοί τους είναι στενά συνδεδεμένοι μαζί της και με το τραπεζικό σύστημα. 'Αρχισε μια πρωτοφανής στα χρόνια της μεταπολίτευσης επίθεση με συκοφαντίες, με ψέματα, με γκεμπελικές μεθόδους, υπονομεύοντας μέρα-νύχτα την Κυβέρνηση συνολικά και τον Πρωθυπουργό ιδιαίτερα».

Και προσθέτει σε άλλο σημείο του άρθρου του, «η ελληνική δεξιά δεν έχει αλλάξει όσο η ίδια υποστηρίζει, παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες. Και με την σημερινή ηγεσία διανθισμένη με αρκετά στελέχη του ΛΑΟΣ με το βεβαρυμένο πολιτικό μητρώο, επιστρέφει σε ένα παρελθόν ιδεολογικό, πολιτικό, ηθικό, για το οποίο μόνο υπερήφανη δεν μπορεί να είναι. Είναι, με άλλη μάσκα, το ίδιο αντιλαϊκή, το ίδιο αντικοινωνική, με τον μετεμφυλιακό της πρόγονο, γιατί πολύ απλά ομνύει στον νεοφιλελευθερισμό και στη πιο σκοταδιστική εκδοχή της Ευρώπης».

Στη δεύτερη επισήμανση, που εστιάζει στη «συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ», ο υπουργός Επικρατείας απευθύνεται στους εξής:
«Εσύ που δεν πιστεύεις ότι η ανισότητα είναι φυσική.
Εσύ που δεν αντέχεις πνιγμένο τον Αϊλάν στα νερά του Αιγαίου.
Εσύ που πιστεύεις ότι δεν έχει νόημα να ζεις -έστω καλά- αν και ο διπλανός σου δεν έχει ένα κεραμίδι, ένα πιάτο φαΐ, έναν γιατρό, έναν δάσκαλο.

Οι «δεξαμενές» Τσίπρα και Μητσοτάκη στο παρά πέντε των εκλογών

Για τον Αλέξη Τσίπρα το ιδανικό σενάριο στις αυριανές εκλογές είναι η ολική ανατροπή. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η ευρύτερη δυνατή νίκη και η αυτοδυναμία. Με βάση όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το στοίχημα δείχνει πιο εύκολο για τον πρόεδρο της ΝΔ, τίποτα όμως δεν θεωρείται ακόμη δεδομένο και «κλειδωμένο» ούτε στην Κουμουνδούρου, ούτε στην Πειραιώς.

«Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις της κρίσης το τελικό "ρεύμα" διαμορφώθηκε τις τρεις τελευταίες ημέρες πριν από τις κάλπες» λέει έμπειρος δημοσκόπος. Κι όσο κι εάν αυτή τη φορά το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών μπορεί να διαφοροποιεί και την συμπεριφορά του εκλογικού σώματος και την διαμόρφωση του «ρεύματος», πάνω σ’ αυτό το δεδομένο δομήθηκε το προεκλογικό φίνις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Νέας Δημοκρατίας.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ οι «δεξαμενές» στις οποίες στρέφεται στο παρά πέντε της κάλπης είναι, νομοτελειακά, τρεις – εκείνες του ΚΙΝΑΛ, του MERA25 και των ψηφοφόρων που απείχαν στις ευρωεκλογές. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε σε όλες τις τελευταίες ομιλίες του στους ψηφοφόρους της ιστορικής δημοκρατικής παράταξηςανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους και πυκνώνοντας τις αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου. Από το σύνθημα «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» έως την προειδοποίηση «εάν ψηφίσετε ΚΙΝΑΛ, δίνετε εντολή διακυβέρνησης στη δεξιά”, η στόχευση του πρωθυπουργού ήταν προφανής: Η κινητοποίηση των αντιδεξιών αντανακλαστικών των ψηφοφόρων του παλαιού ΠΑΣΟΚ που οι σημερινοί εκπρόσωποί του «αγκαλιάζουν», όπως είπε, «τον γιο του αποστάτη ως επόμενο πρωθυπουργό».

Μεγαλειώδης συγκέντρωση Θάνου Μωραΐτη: “Το Αγρίνιο έστειλε μήνυμα νίκης!”


Μαζική συμμετοχή και πίστη για την ανατροπή στη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Συγκλονιστική ήταν η παρουσία του κόσμου στην κεντρική προεκλογική ομιλία του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών και υποψήφιου βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Θάνου Μωραΐτη, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Δημοκρατίας του Αγρινίου και με την οποία έκλεισε εντυπωσιακά την προεκλογική του εκστρατεία.

Πρόκειται για τη μαζικότερη συμμετοχή κόσμου σε συγκέντρωση υποψηφίου που καταγράφηκε την τρέχουσα προεκλογική περίοδο, με εκατοντάδες πολίτες να αψηφούν τις υψηλές θερμοκρασίες και να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του υφυπουργού και υποψήφιου βουλευτή.

Οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας, που έδωσαν δυναμικό παρών, εξέφρασαν με θέρμη την υποστήριξή τους στον Θάνο Μωραΐτη και τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και την πίστη τους στην επιτυχή έκβαση της εκλογικής μάχης.

Συνδυαστικά με τη μεγάλη επιτυχία της ηλεκτρονικής καμπάνιας του υποψηφίου βουλευτή -το προεκλογικό του σποτ ξεπέρασε ήδη τις 300.000 προβολές- καθώς και την ανταπόκριση που είχε καθ’ όλη τη διάρκεια της περιοδείας του, πολλοί θεωρούν βέβαιη την επανεκλογή του, μετά από 4,5 χρόνια απουσίας από το Κοινοβούλιο.

Βασικά σημεία ομιλίας από την προεκλογική ομιλία του Γιώργου Στύλιου

Με πολλή μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κεντρική προεκλογική ομιλία του Γιώργου Στύλιου την Τρίτη 2 Ιουλίου στην αίθουσα του συλλόγου «Σκουφάς». Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας του υποψήφιου Βουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία στο νομό Άρτας.

Οι Ευρωεκλογές τον περασμένο Μάιο, ανέφερε ο κ. Στύλιος, έδειξαν ξεκάθαρα ότι οι πολίτες αποφάσισαν να γυρίσουν τις πλάτες τους στο ψέμα, την υποκρισία, την υπεροψία, την αλαζονεία και στη μιζέρια. Ωστόσο, ενώ μπορεί για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας το αποτέλεσμα των επερχόμενων Εθνικών εκλογών να είναι προβλέψιμο, αυτό δεν τις κάνει λιγότερο σημαντικές. Αντιθέτως, η ανάγκη να εμπεδωθεί το παραπάνω μήνυμα του κόσμου είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ.

Ο κ. Στύλιος, κάλεσε όλους τους Αρτινούς, να στηρίξουν τη Νέα Δημοκρατία δίνοντας ισχυρή εντολή με την ψήφο τους. Το δίλημμα δεν είναι Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία ή πολιτική αστάθεια. Το κόμμα μας, είπε ο υποψήφιος Βουλευτής δηλώνει οριστικά και αμετάκλητα ότι μπορούμε περισσότερα και καλύτερα. Χωρίς εύκολα λόγια αλλά με ήθος, με ειλικρίνεια, με αισιοδοξία, και οπωσδήποτε, με πολλή δουλειά.

Για πρώτη φορά, ετούτος ο Τόπος αποτελεί προτεραιότητα όσον αφορά το πρόγραμμα της επερχόμενης Κυβέρνησης για την Αγροτική Ανάπτυξη τόνισε ο κ. Στύλιος. Ο ίδιος ο Πρόεδρός μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μόλις πριν από λίγες μέρες, αποφάσισε να επισκεφτεί ξανά την Άρτα, από όπου στην ουσία παρουσίασε το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης για την Αγροτική Ανάπτυξη. Αυτό δεν έγινε τυχαία.

Die Zeit: «Παραείναι επιτυχημένος για τους Έλληνες ο Τσίπρας»

Yπό τον τίτλο «Παραείναι πετυχημένος για τους Έλληνες», η γερμανική εφημερίδα του Αμβούργου Die Zeit γράφει, μεταξύ άλλων.

«Η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα περικοπών και έχει εν πολλοίς απαλλαγεί από τις επιταγές των δανειστών. Πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί εκθειάζουν τον Αλέξη Τσίπρα και του απονέμουν μάλιστα και διακρίσεις. Ωστόσο, οι Έλληνες θα καταψηφίσουν πιθανότατα τον 44χρονο πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπονται σημαντικά της συντηρητικής-φιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας. Σε δήλωσή του στην Zeit στο περιθώριο προεκλογικής συγκέντρωσης ο κ. Τσίπρας είπε: "Θα καταφέρουμε την ανατροπή". Ωστόσο, όπως φαίνεται, θα χάσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναν μη χαρισματικό πρώην τραπεζικό και γόνο δυναστείας».

«Πώς έγινε και ο Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο γιόρταζαν οι Έλληνες και φοβόταν η υπόλοιπη Ευρώπη, εξελίχθηκε στον ηγέτη Τσίπρα, τον οποίο εκτιμούν οι κυβερνήσεις της Ευρώπης και τον οποίο θέλουν τώρα να καταψηφίσουν πολλοί Έλληνες; Η απάντηση σχετίζεται με δυο αποφάσεις-κλειδιά της θητείας του: με μια συμφωνία ειρήνης και μια αθετημένη υπόσχεση», γράφει η εφημερίδα αναφερόμενη στη συνέχεια διεξοδικά τόσο στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου όσο και στη Συμφωνία των Πρεσπών και τις αντιδράσεις που αυτή προκάλεσε στο εσωτερικό. Από την υπόλοιπη Ευρώπη αντίθετα, όπως σημειώνεται, ο Τσίπρας επαινέθηκε. Στο σημείο αυτό η Die Zeit φιλοξενεί μάλιστα δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών και νυν προέδρου της γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος πλέκει το εγκώμιο του Έλληνα πρωθυπουργού. «Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας ξεμπλόκαρε τη σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία είναι μια αξιοσημείωτη επίδοση ενός ηγέτη, πόσο μάλλον που το έκανε κόντρα στις εσωπολιτικές αντιστάσεις».

Πίσω από την πρώτη ανάγνωση των κομμένων κεφαλών.

Της Βασιλικής Λάζου, Ιστορικού, διδάσκουσας τμ Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ - Hot History

Αμέσως μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας τον Φεβρουάριο 1945 ακολούθησε μια περίοδος η οποία αναφέρεται στην ιστοριογραφία ως λευκή τρομοκρατία. Ως κύρια χαρακτηριστικά της καταγράφονται οι ποικίλες διώξεις και μορφές βίας απέναντι στους οπαδούς και στις οργανώσεις του ΕΑΜ/ΚΚΕ και συχνά ενάντια σε κάθε φιλελεύθερο - δημοκρατικό στοιχείο.
Πράγματι, συγκεντρωτικά στοιχεία που αντλήθηκαν από βρετανικές και κυβερνητικές αναφορές αλλά και το ΕΑΜ έναν χρόνο μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, στις αρχές του 1946, καταγράφουν 1.289 φόνους, 6.671 τραυματισμούς, 34.931 συλλήψεις, 31.632 βασανισμούς, 18.767 λεηλασίες και καταστροφές, 677καταστροφές γραφείων, 509 απόπειρες φόνων και 165 βιασμούς. 

Οι δράστες των δολοφονιών είναι πρωτίστως οι δεξιές παρακρατικές οργανώσεις (953 φόνοι), η εθνοφυλακή(250 φόνοι), η χωροφυλακή (82 φόνοι) και τα βρετανικά στρατεύματα (4 φόνοι).
Η ωμή αυτή βία κυριάρχησε στη συλλογική μνήμη για την περίοδο, καταγράφηκε σε εκατοντάδες γραπτές και προφορικές μαρτυρίες και αποτυπώθηκε σε δεκάδες φωτογραφίες με πάνοπλους συμμορίτες να ποζάρουν αυτάρεσκα πίσω από κομμένα κεφάλια αριστερών.


Ιωάννα Κοντούλη: «Μάχομαι για μια νέα κοινωνία βιώσιμης ανάπτυξης και πραγματικής δημοκρατίας»


Η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στον Βόρειο Τομέα Β΄Αθηνών – Β1, Ιωάννα Κοντούλη, μιλά στο neolaia.gr

Ο προεκλογικός χρόνος μας οδήγησε στην αναζήτηση και προσέγγιση των θέσεων και απόψεων της υποψήφιας στον Βόρειο Τομέα Β΄ Αθηνών – Β1, Ιωάννας Κοντούλη, της οποίας η εναλλακτική φωνή έχει καταγραφεί και στο παρελθόν στη διαδικτυακή πύλη του “N”, με αφορμή διάφορα πολιτικά και κοινωνικά θέματα επικαιρότητας.
Έχοντας σημαντική πορεία στην αριστερά και στην οικολογία, ένα πολύ ενδιαφέρον βιογραφικό και «σφιχτό» καθημερινό πρόγραμμα περιοδειών στις βόρειες γειτονιές της Αθήνας για να συζητήσει τα προβλήματα της καθημερινότητας και να μεταφέρει προσωπικά τις προτάσεις της στους πολίτες, η Ιωάννα Κοντούλη αποδεικνύει ότι η πολιτική μπορεί να είναι υπόθεση, όχι μόνο εικόνας, αλλά και ουσίας.

Στις Ευρωεκλογές, οι νέες ηλικίες φαίνεται ότι προτίμησαν την ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πως θα το αντιστρέψετε αυτό; Πώς θα σας εμπιστευτούν πάλι οι νέοι;
Για τους νέους ήταν η κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου και η αύξηση του κατώτατου. Για τους νέους οι 400.000 δουλειές που δημιουργήθηκαν και έριξαν κατά 10% την ανεργία. Για τους νέους ήταν η επαναφορά συλλογικών συμβάσεων και τα παιδιά που δουλεύουν σήμερα ξέρουν ότι θα πάρουν περισσότερα και σταθερό μισθό. Θωρακίστηκαν θεσμικά οι νέες και οι νέοι που απειλούνταν να μην πληρώνονται ή να πληρώνονται με «μαύρα». Κι αυτό υλοποιήθηκε από μια αυστηρή Επιθεώρηση Εργασίας που μείωσε τη «μαύρη» εργασία κατά 20%.

Αλ. Τσίπρας στην Πλατεία Συντάγματος: Η μεγάλη ανατροπή είναι ζήτημα συνείδησης

Το διακύβευμα των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής έθεσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στην κεντρική του ομιλία στο Σύνταγμα.

«Η μεγάλη ανατροπή της Κυριακής είναι πρώτα απ' όλα ζήτημα συνείδησης, για τον καθένα και την καθεμιά. Να σκεφτεί ο καθένας και η καθεμιά σε αυτό τον τόπο τι έζησε ως το 2014 και πως είναι η χώρα σήμερα. Να σκεφτεί αν αξίζει τώρα, μετά από τόσους κόπους, να ξαναγυρίσουμε πίσω στις μέρες της απελπισίας, της καταστολής, της αυθαιρεσίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε ότι ο πολίτης πρέπει να κρίνει και να συγκρίνει, ο πολίτης να μην πάει μόνος στην κάλπη, αλλά «ο καθένας να πάρει και άλλον ένα μαζί του, άλλον έναν που δεν έχει ακόμα αποφασίσει, που πρέπει να μάθει το διακύβευμα των εκλογών».

Η μεγάλη ανατροπή της Κυριακής είναι πρώτα απ' όλα ζήτημα συνείδησης

«Δεν θα ξαναδώσουμε τα κλειδιά του ταμείου σε αυτούς που το χρεοκόπησαν. Δεν θα δώσουμε ξανά το τιμόνι σε αυτούς που έριξαν στο γκρεμό τη χώρα. Δεν θα εμπιστευτούμε ξανά το μέλλον μας σε όσους γκρεμίσανε τα όνειρα και την αξιοπρέπειά μας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και προειδοποίησε όσους προεξοφλούν την τελική κρίση του ελληνικού λαού και ράβουν κοστούμια εξουσίας, να μην βιάζονται οι πρίγκιπες να επιστρέψουν στο θρόνο τους, γιατί ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι αυτή η απόφαση, είναι απόφαση για τη ζωή του, το μέλλον την αξιοπρέπεια του.

Η δραματική ιστορία πέντε μαύρων εφήβων που φυλακίστηκαν άδικα για 12 χρόνια

Στις 19 Απριλίου 1989 η 28χρονη Τρίσα Μέιλι βγήκε για τζόγκινγκ στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης. Το βράδυ δεν επέστρεψε σπίτι της. Βρέθηκε βιασμένη και χτυπημένη με τόση αγριότητα ώστε η φίλη της κατάφερε να την αναγνωρίσει μόνο από το δαχτυλίδι που φορούσε.

Στο νοσοκομείο έμεινε σε κώμα για 12 ημέρες. Το ίδιο βράδυ σε άλλο σημείο του πάρκου μια ομάδα νεαρών Αφροαμερικανών παρενοχλούν περαστικούς και πετούν πέτρες σε αμάξια. Η αστυνομία επενέβη και συνέλαβε δύο δεκατετράχονα αγόρια, τον Κέβιν Ρίτσαρντσον και τον Ρέιμοντ Σαντάνα. Τους οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα για να δικαστούν για τις ταραχές που προκλήθηκαν στο πάρκο. Παρόλο που οι έφηβοι συνελήφθησαν, πριν η Τρίσα Μέιλι βρεθεί ημιθανής στο πάρκο, η αστυνομία αποφάσισε να συνδέσει τις δύο υποθέσεις και να κρατήσει τους νεαρούς ως ύποπτους για το βιασμό της 28χρονης.

Η καμπάνια του Τραμπ υπέρ της θανατικής ποινής 

Το κλίμα στην αμερικανική κοινωνία ήταν βαρύ και από την εκτεταμένη εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δραστηριοποιούταν στον κλάδο των ακινήτων στη Νέα Υόρκη. Είχε δημοσιεύσει διαφημιστικές καταχωρίσεις σε εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας με ολοσέλιδα σλόγκαν «Φέρτε πίσω τη θανατική ποινή», «Φέρτε πίσω την αστυνομία μας». Είχε σπαταλήσει 85.000 δολάρια για την πάταξη της εγκληματικότητας και δήλωνε ότι «Δε θέλω να τους ψυχαναλύσω, ούτε να τους καταλάβω, θέλω μόνο να τιμωρηθούν».

Ο κόσμος μας και ο μικρόκοσμός μας

Η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα μοιάζει να έχει νικήσει τους ανθρώπους. Τους έχει στριμώξει στην γωνία του κοινωνικού κάδρου. Να παίζουν τον ρόλο τους. Αδύναμοι, περιθωριοποιημένοι. Τα όρια της δράσης τους φτάνουν το πολύ ως τα αδιέξοδα τους. Μέχρι εκεί δικαιούνται να κινηθούν. Ένας κόσμος σε παρακμή. Νότια Κορέα, Μεξικό, Ιαπωνία, Λίβανος. Ρωσία, Τουρκία, Καναδάς, Γερμανία. Δυο βήματα μπρος, δράμα. Δυο πίσω, τραγωδία. Αυτά τα πανομοιότυπα, δυο μπρος και δύο πίσω, βήματα είναι τα μονάχα επιτρεπτά. Και ο όποιος αυτοσχεδιασμός επιτρέπεται στον ρόλο που τους έχει δοθεί. Επιβληθεί σωστότερα. Κι αυτό είναι μια κινηματογραφική όσο και ουσιαστική διαπίστωση.

Ο κόσμος που κοιτάζαμε πάντα στους χάρτες και σκεφτόμασταν πόσο πλατιά ανοιχτός είναι –και το σινεμά μας τον έφερνε με μια γλυκύτητα τόσο κοντά-, μοιάζει να έχει χάσει κάθε τέτοια ιδιότητα. Ο 21ος αιώνας, για να είναι ακριβοδίκαιος με τους ανθρώπους, πρέπει να χαρτογραφήσει εκ νέου τον πλανήτη. Οφείλει να σχεδιάσει δισεκατομμύρια αθέατους και μίζερους μικρόκοσμους στα βιβλία γεωγραφίας. Την διαλυμένη ανθρωπότητα του αιώνα μας. Ωστόσο όσο περιμένουμε την επιστήμη να κάνει την δουλειά της, πάλι καλά που έχουμε τον κινηματογράφο. Που μοιάζει πιο ευέλικτος. Πιο ειλικρινής. Την χαρτογράφηση την έχει ήδη κάνει.

Σε κίνδυνο 54 πρόσφυγες και το πλήρωμα διασωστικού πλοίου στην Ιταλία εξαιτίας των πολιτικών Σαλβίνι


Μεσοπέλαγα βρέθηκαν 54 μετανάστες και το πλήρωμα του Alexaco, ιστιοπλοϊκού της ΜΚΟ Mediterranea, ανάμεσά τους και ο Έλληνας διασώστης Ιάσων Αποστολόπουλος. Κατά την τηλεφωνική επαφή του tvxs.gr μαζί του υπογράμμισε πως ανάμεσα στους διασωθέντες είναι 10 γυναίκες (τέσσερις έγκυες, οι δύο ετοιμόγεννες), 4 μωρά, 12 ανήλικοι και ο Erasmo Palazzoti από το κόμμα «ιταλική αριστερά».

Το ιστιοπλοϊκό περικυκλώθηκε από σκάφη του λιμενικού που εμπόδισαν το σκάφος να πλεύσει προς τις ακτές της Λαμπεντούζας, αφήνοντας ως μόνη επιλογή στο πλήρωμα να πλεύσει προς τη Μάλτα, η οποία απέχει 100 μίλια από το σημείο. «Αν πλεύσουμε προς τη Μάλτα κινδυνεύουμε καθώς το σκάφος είναι υπερφορτωμένο. Σύμφωνα με τη συνθήκη της Γενεύης έχουν υποχρέωση να μεταφέρουμε τους διασωθέντες στο πλησιέστερο ασφαλές λιμάνι και αυτό είναι η Λαμπεντούζα», μας λέει ο διασώστης.

Τη λύση στο δράμα των προσφύγων φαίνεται πως δίνει η κυβέρνηση της Μάλτας. Όπως ανακοινώθηκε, θα σταλεί πλοίο για να παραλάβει τους μετανάστες, ωστόσο όπως σημείωσε η κυβέρνηση της χώρας θα σταλεί στην Ιταλία ισάριθμος αριθμός μεταναστών που βρίσκονται ήδη στο έδαφος της.

Νωρίτερα, ο ακροδεξιός πολιτικός Ματέο Σαλβίνι είχε πει πως οι μετανάστες πρέπει να επιστρέψουν στην Τυνησία.

ΝΔ: Ο «Δούρειος Τραμπ» της Ελλάδας

Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, έκανε… έφοδο στην πλατεία Εξαρχείων, στις 6 τα ξημερώματα για να υποσχεθεί ψιθυριστάμπροστά στην κάμερα ότι «άβατα τέλος». «Στις 8 Ιουλίου», είπε, «παραδίδουμε την πλατεία στους κατοίκους. Τελειώνει η ανομία, τελειώνουν τα άβατα. Στις 8 Ιουλίου η πλατεία θα είναι μια κανονική πλατεία».

Εν είδει ρελάνς, ο Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε το ίδιο βράδυ, να επισκεφθεί τους άνδρες των ΜΑΤ, που είχαν βάρδια έξω από το Πολυτεχνείο - «στην καρδιά του πολέμου με τους μπαχαλάκηδες», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Είστε οι πραγματικοί ήρωες της Δημοκρατίας» τους είπε για να προσθέσει: «Η πολιτεία έχει αφήσει αυτά τα παιδιά απροστάτευτα».

Κι αμέσως μετά έσπευσε σε προεκλογική συγκέντρωση ψηφοφόρων του όπου αποθέωσε ως… guest τον Αντώνη Σαμαρά – «Ελλάς, Ελλάς, Αντώνης Σαμαράς!» φώναζε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ – για να δεχθεί την ανταπόδοση του πρώην πρωθυπουργού: «Για μένα είναι ο μικρός μου αδελφός και λέγεται Άδωνις Γεωργιάδης», είπε στο πλήθος ο Αντώνης Σαμαράς.

Θα μπορούσαν όλα αυτά να είναι πολιτικές γραφικότητες άλλων καιρών, εάν δεν ήταν το πραγματικό πρόσωπο της ΝΔ πίσω από το «κεντροδεξιό» και «μετριοπαθές» προφίλ που επιχειρεί να πλασάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κι εάν αυτό το πρόσωπο και η ακροδεξιά και εθνικιστική ατζέντα που προωθεί δεν είχαν κυριαρχήσει ολοκληρωτικά στην νυν αξιωματική αντιπολίτευση η οποία φιλοδοξεί από την Δευτέρα να είναι κυβέρνηση, και δη αυτοδύναμη.