Σάββατο 6 Ιουλίου 2019

Σε κίνδυνο 54 πρόσφυγες και το πλήρωμα διασωστικού πλοίου στην Ιταλία εξαιτίας των πολιτικών Σαλβίνι


Μεσοπέλαγα βρέθηκαν 54 μετανάστες και το πλήρωμα του Alexaco, ιστιοπλοϊκού της ΜΚΟ Mediterranea, ανάμεσά τους και ο Έλληνας διασώστης Ιάσων Αποστολόπουλος. Κατά την τηλεφωνική επαφή του tvxs.gr μαζί του υπογράμμισε πως ανάμεσα στους διασωθέντες είναι 10 γυναίκες (τέσσερις έγκυες, οι δύο ετοιμόγεννες), 4 μωρά, 12 ανήλικοι και ο Erasmo Palazzoti από το κόμμα «ιταλική αριστερά».

Το ιστιοπλοϊκό περικυκλώθηκε από σκάφη του λιμενικού που εμπόδισαν το σκάφος να πλεύσει προς τις ακτές της Λαμπεντούζας, αφήνοντας ως μόνη επιλογή στο πλήρωμα να πλεύσει προς τη Μάλτα, η οποία απέχει 100 μίλια από το σημείο. «Αν πλεύσουμε προς τη Μάλτα κινδυνεύουμε καθώς το σκάφος είναι υπερφορτωμένο. Σύμφωνα με τη συνθήκη της Γενεύης έχουν υποχρέωση να μεταφέρουμε τους διασωθέντες στο πλησιέστερο ασφαλές λιμάνι και αυτό είναι η Λαμπεντούζα», μας λέει ο διασώστης.

Τη λύση στο δράμα των προσφύγων φαίνεται πως δίνει η κυβέρνηση της Μάλτας. Όπως ανακοινώθηκε, θα σταλεί πλοίο για να παραλάβει τους μετανάστες, ωστόσο όπως σημείωσε η κυβέρνηση της χώρας θα σταλεί στην Ιταλία ισάριθμος αριθμός μεταναστών που βρίσκονται ήδη στο έδαφος της.

Νωρίτερα, ο ακροδεξιός πολιτικός Ματέο Σαλβίνι είχε πει πως οι μετανάστες πρέπει να επιστρέψουν στην Τυνησία.

Οι Σαλβινικές πολιτικές, όπως και αυτές της ΕΕ, καταπατούν τη συνθήκη της Γενεύης καθώς έχει ποινικοποιηθεί η δίασωση στη θάλασσα στην Ιταλία. Οι ακτιβιστές οι οποίοι εδώ και μέρες σπάνε τον αποκλεισμό, συλλαμβάνονται και τα πλοία κατάσχονται, όμως επιμένουν. Η επιμονή τους αυτή προφανώς δεν αρέσει στον Σαλβίνι οποίος και σήμερα δείχνει τα σκληρά δόντια του αντιμεταναστευτικού του δόγματος, εκθέτοντας σε κίνδυνο ξανά σχεδόν 60 ανθρώπους.

Ο Ιάσ. Αποστολόπουλος στην μετ’ εμποδίων επικοινωνία του με το tvxs ανέφερε, πως τα σκάφη του λιμενικού πήραν μόνο 11 ανθρώπους και δεν δέχτηκαν να πάρουν άλλους. «Δεν έχουμε τροφή, δεν έχουμε νερό και τα πράγματα είναι επικίνδυνα. Ο Σαλβίνι δέχτηκε να πάρει κάποιους πρόσφυγες από τη Μάλτα και να τους ανταλλάξει με τους δικούς μας».

Όπως είχε αναφέρει νωρίτερα, η Μάλτα αρχικά άφηνε την ευθύνη της πλεύσης στην ΜΚΟ, παρότι γνώριζε ότι το σκάφος είναι υπερφορτωμένο. «Μας λένε να πάμε Μάλτα και να διανύσουμε 100 μίλια ενώ είμαστε δίπλα στην Ιταλία. Αν πάθει κάποιος κάτι θα είμαστε εμείς υπεύθυνοι. Μας αναγκάζουν να πάμε εκεί ενώ το διεθνές δίκαιο ορίζει να πάμε στο πλησιέστερο λιμάνι», σημείωνε νωρίτερα, ωστόσο η λύση δόθηκε νωρίτερα με την αποστολή σκάφους από τη Μάλτα.

Γιατί ο Σαλβίνι όμως αντί να δεχτεί τους πρόσφυγες που κινδυνεύουν, επέλεξε να πάρει πρόσφυγες που είχαν διασωθεί παλαιότερα από τη Μάλτα και να κάνει την ανταλλαγή; «Για να μην δείξει ότι ηττάται η πολιτική του από τους διασώστες. Γιατί δεν θέλει να είμαστε εδώ και να διασώζουμε πρόσφυγες» μας απαντά ο διασώστης.

Ο Ιασ. Αποστολόπουλος κάνει έκκληση για να αποφευχθούν τα χειρότερα, ενώ το tvxs.gr του ζήτησε να περιγράψει πως διασώθηκαν οι 54 πρόσφυγες. «Η βάρκα πέρασε ανάμεσα από τις πετρελαιοπηγές της Λιβύης, βρέθηκε δίπλα σε αρκετά εμπορικά πλοία, όλοι όμως τους αγνόησαν πλήρως. Οπως φαίνεται και στην φωτογραφία που ανέβασα στο fb, τελικά, τους διασώσαμε ένα μίλι από την πλατφόρμα πετρελαίου, κάτω από τα απαθή βλέμματα όσων δουλεύουν εκεί», λέει.

«Όταν ενημερώσαμε την Ιταλία για βάρκα σε κίνδυνο, μας είπε ότι είναι υπόθεση του λιβυκού λιμενικού και να περιμένουμε γιατί όπου να ‘ ναι έρχεται. Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε την επιστροφή 54 σκλάβων πίσω στους αφέντες τους, τους μεταφέραμε όλους πάνω στο ιστιοπλοϊκό, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά επισφαλές, άμα χειροτερέψει ο καιρός. Πράγματι το λιβυκό λιμενικό φάνηκε πέντε λεπτά αφότου τελειώσαμε την διάσωση, έκανε μεταβολή κι έφυγε άπρακτο. Είμαστε έξω από τα χωρικά ύδατα της Ιταλίας, στην Λαμπεντούζα και η στρατιωτική αστυνομία δεν μας άφησε να περάσουμε. Μας δώσανε χαρτί, υπογεγραμμένο από τρεις Ιταλούς υπουργούς, βάση του νέου νόμου του Σαλβίνι για την ασφάλεια του κράτους. Το ιστιοπλοϊκό κρίνεται επικίνδυνο γιατί μπορεί να μεταφέρει άγνωστης ταυτότητας άτομα! σύμφωνα με τις Ιταλικές αρχές», συμπληρώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου