Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

30 ΡΗΤΑ ΤΟΥ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ, ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.

Σαν σήμερα φεύγει από τη ζωή το 1881 ο Ρώσος συγγραφέας και φιλόσοφος, Φιόντορ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι .

Γεννήθηκε στη Μόσχα το 1821 κι από πολύ μικρή ηλικία ο Ντοστογιέφσκι γνώρισε την λογοτεχνία μέσα από παραμύθια και μύθους και από βιβλία Ρώσων και ξένων. Στα μέσα του 1840 έγραψε το πρώτο του μυθιστόρημα «Φτωχοί άνθρωποι» το οποίο του εξασφάλισε την είσοδο στους λογοτεχνικούς κύκλους της Αγίας Πετρούπολης.

Τα λογοτεχνικά του έργα εξερευνούν την ανθρώπινη ψυχολογία στην προβληματική κοινωνική, πολιτική και πνευματική ατμόσφαιρα της Ρωσίας του 19ου αιώνα. Πολλά από τα έργα του περιέχουν δυνατή έμφαση στον Χριστιανισμό και στο μήνυμα του για την απόλυτη αγάπη, συγχώρεση και φιλανθρωπία και διερευνούνται μέσα στο χώρο του ατόμου που αντιμετωπίζει όλες τις δυσκολίες και την ομορφιά της ζωής.

Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε παραπάνω από 170 γλώσσες. Ο Ντοστογιέφσκι επηρέασε πλήθος συγγραφέων και φιλοσόφων, από τον Άντον Τσέχωφ και τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ μέχρι τον Φρίντριχ Νίτσε και τον Ζαν-Πωλ Σαρτρ.

Κοινότητα Ευθύνης (Verantwortungsgemeinschaft): Το νέο, εξελιγμένο υποκατάστατο γάμου στη Γερμανία


του Θεόδωρου Ντρίνια

Ενώ στη χώρα μας κορυφώνεται η αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο περί γάμου των ατόμων ιδίου φύλου, το οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη εισήγαγε προς ψήφιση στη Βουλή, στις χώρες που του έδωσαν την έμπνευση να «εκσυγχρονίσει» και τη δική μας ευρω-βαλκανική απόληξη, η συζήτηση πια έχει ανέβει σε άλλο επίπεδο.

Στη Γερμανία, αυτές τις μέρες, συζητιέται το υπό διαμόρφωση σχέδιο νόμου για τη νομιμοποίηση των Κοινοτήτων Ευθύνης. Στην ουσία, πρόκειται για ένα διευρυμένο σύμφωνο συμβίωσης, με τη διαφορά ότι θα μπορεί να αφορά μια ομάδα ατόμων, από δύο έως έξι (άγνωστο γιατί όχι οκτώ)! Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του εκεί Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο νέος θεσμός συμβίωσης θα επιτρέπει «σε δύο ή περισσότερους ενήλικες να αναλάβουν νομική ευθύνη ο ένας για τον άλλον, πέρα ​​από τις σχέσεις αγάπης ή τον γάμο». Το σχέδιο θα νομιμοποιήσει την «ποικιλομορφία του σύγχρονου τρόπου ζωής» και των αντίστοιχων ποικίλων σχέσεων συμβίωσης. Τα συμβαλλόμενα πρόσωπα θα «μπορούν να επιλέγουν μεταξύ σταδίων και ενοτήτων με σαφώς καθορισμένες νομικές συνέπειες», ανάλογα με το επιθυμητό επίπεδο ευθύνης. Για παράδειγμα, την απόφαση περί κηδεμονίας, την άρση της υποχρέωσης εμπιστευτικότητας για τους ιατρούς, την απόφαση για επέμβαση υγείας, ζητήματα κληρονομιάς κλπ.

Το «νταβατζηλίκι» κυβέρνησης και τραπεζών δεν έχει τέλος

Από τον τύπο πληροφορούμαστε, ότι οι τράπεζες αποφάσισαν να βάλουν μηνιαίο τέλος -δηλαδή χαράτσι- στους καταθετικούς λογαριασμούς των πολιτών, για να μην χάσουν τίποτε από τα κέρδη τους, επειδή, λένε, δεν πρόκειται να συνεχιστεί η άνοδος των επιτοκίων (των χορηγήσεών τους βεβαίως, όχι αυτά των καταθέσεων).

Ήταν κάτι που θα έρχονταν ως φυσική συνέπεια των κυβερνητικών επιλογών και είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα.

Αφού πρώτα το κατοχικό καθεστώς επέβαλε το σύνολο σχεδόν των συναλλαγών των πολιτών να γίνονται μέσω τραπεζών, όπως η καταβολή των συντάξεων, των μισθών, των ενοικίων κτλ, καταργώντας σταδιακά το φυσικό χρήμα, τώρα μας παραδίδει όλους χειροπόδαρα δεμένους στις ορέξεις των τραπεζιτών.

Αφού επίσης το καθεστώς φρόντισε, ήδη από το 2008 να χορηγήσει στις τράπεζες, για τη σωτηρία τους βεβαίως, πάνω από 231 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εκατομμύρια Υεμένιοι στους δρόμους!



Ακόμα μια Παρασκευή!

Όπως κάθε Παρασκευή τους τελευταίους μήνες, εκατομμύρια Υεμένιοι βγήκαν στους δρόμους σε αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό. Οι απέραντες συγκεντρώσεις του λαού της Υεμένης έχουν πάψει πλέον να αποτελούν γεγονός! Αυτό ακριβώς αποδεικνύει την αντοχή και την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα στο πλευρό του Παλαιστινιακό λαού, μέχρι τη νίκη!

Η ατμόσφαιρα στη Σαναά, πρωτεύουσα της Υεμένης, σειόταν και πάλι από τα τραγούδια και τα συνθήματα των συγκεντρωμένων.

Δείτε εδώ τη σημερινή συγκέντρωση:

Ο Πούτιν δεν βλέπει αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ όποιος και αν εκλεγεί πρόεδρος: Τι Τραμπ, τι Μπάιντεν! Η ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «αδύνατη», λέει ο “Βλαδίμηρος”…


Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έκρινε πως η εκλογή νέου προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, στις οποίες προβλέπεται πως θα αναμετρηθούν ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ και ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δεν επηρεάζει τις σχέσεις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις.

«Με ρωτάτε αν θα άλλαζε κάτι αν αναλάμβανε νέος ηγέτης. Δεν τίθεται θέμα για το ποιος είναι ηγέτης, για την προσωπικότητα κάποιου ηγέτη», τόνισε ο ρώσος πρόεδρος.

Ο κ. Τραμπ και ο κ. Πούτιν έχουν αναφερθεί επανειλημμένα στο παρελθόν με κολακευτικό τρόπο ο ένας στον άλλο. Ο κ. Τραμπ καυχιέται, αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, πως αν επιστρέψει στην εξουσία μπορεί να επιλύσει τη σύρραξη στην Ουκρανία σε 24 ώρες.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν χαρακτηρίζει τον ρώσο ομόλογό του εγκληματία πολέμου και εκφράζει ακατάπαυστα την αταλάντευτη υποστήριξή του στο Κίεβο.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε την Τρίτη στον αμερικανό συντηρητικό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον και μεταδόθηκε χθες Πέμπτη το απόγευμα στις ΗΠΑ (από τη 01:00 σήμερα ώρα Ελλάδας), ότι η ήττα της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι «αδύνατη».

Ο Πούτιν χρησιμοποίησε ιστορικά παραδείγματα για να εξηγήσει στον Κάρλσον την τεχνητικότητα του κράτους της Ουκρανίας

Ο Πούτιν είπε στον Carlson την ιστορία της εμφάνισης της Ουκρανίας και παρουσίασε αντίγραφα των επιστολών του Bogdan Khmelnitsky

Κείμενο: Ντένις Τελμάνοφ

Η Ουκρανία με τη σημερινή της μορφή είναι ένα τεχνητό κράτος που δημιουργήθηκε από τις σοβιετικές αρχές, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του στον Τάκερ Κάρλσον, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του δημοσιογράφου. Είπε στον δημοσιογράφο λεπτομερώς την ιστορία του σχηματισμού του ρωσικού κράτους.

Ο Πούτιν υπενθύμισε ότι η Ρωσία άρχισε να αναπτύσσεται από δύο κέντρα - το Κίεβο και το Νόβγκοροντ, και το Βάπτισμα της Ρωσίας ήταν ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της.

Αργότερα, μέρος των νότιων ρωσικών εδαφών, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, τέθηκε υπό την κυριαρχία του πολωνο-λιθουανικού κράτους και οι Πολωνοί για δεκαετίες ασχολούνταν με το «γυάλισμα» των κατοίκων αυτών των εδαφών, είπε ο Πούτιν. «Εκεί εισήγαγαν τη δική τους γλώσσα, άρχισαν να εισάγουν την ιδέα ότι δεν είναι εντελώς Ρώσοι, ότι αφού ζουν στην άκρη, είναι Ουκρανοί», είπε ο Πούτιν σύμφωνα με το TASS.

Δημοσκόπηση ALCO: Ποιο “41 τάκατο”; 28,2 η ΝΔ και συνεχίζει την ελεύθερη πτώση!


Σημάδια ελεύθερης πτώσης των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος μόλις 4 μήνες πριν τις εκλογές που ίσως μεταβάλλουν εντελώς τους όρους που διαμορφώθηκαν τον Ιούνιο του 2023 στις εθνικές εκλογές.

Οχι στα απογευματινά ιατρεία, με τους αγρότες η συντριπτική πλειοψηφία, δεν είναι εισαγόμενη η ακρίβεια όπως λέει ο Μητσοτάκης

Παραμένει μπροστά η Νέα Δημοκρατία με 16 μονάδες προβάδισμα έναντι του δεύτερου ΠΑΣΟΚ, στη νέα δημοσκόπηση της ALCO, ωστόσο, καταγράφει απώλειες συγκριτικά με την προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας, κάτι που ισχύει και για τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος βρίσκεται σταθερά στην τρίτη θέση.

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 28,2%, το ΠΑΣΟΚ 12,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 10,2% και το ΚΚΕ, με διαφορά μία μονάδα και κάτι από την σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, καταγράφει 9,1%.

Εύθραυστη η ειρήνη στο Κόσσοβο λόγω των τεταμένων σχέσεων Βελιγραδίου -Πρίστινας


Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC σε άρθρο της Karen Gilchrist αναφέρεται στην εύθραυστη ειρήνη στο Κόσσοβο λόγω των τεταμένων σχέσεων Βελιγραδίου -Πρίστινας.

Με την προσοχή της Ευρώπης στραμμένη στον συνεχιζόμενο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, η ειρήνη και η σταθερότητα απέχουν πολύ από το να είναι εγγυημένες σε μια άλλη από τις πιο ασταθείς ζώνες συγκρούσεων της περιοχής, σύμφωνα με κορυφαίο διπλωμάτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

Οι σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίες είναι τεταμένες από τη βίαιη σύγκρουση τη δεκαετία του 1990, παραμένουν ευαίσθητες ένα χρόνο μετά τη σύναψη μιας προσωρινής συμφωνίας για μια νέα πορεία εξομάλυνσης.

Οι σχέσεις Σερβίας-Κοσόβου παραμένουν “εύθραυστες”, παρά τη συμφωνία για μια νέα πορεία εξομάλυνσης, δήλωσε ο ειδικός αντιπρόσωπος της ΕΕ για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας και τα Δυτικά Βαλκάνια Miroslav Lajčák. «Η σταθερότητα είναι εύθραυστη. Δεν μπορούμε να θεωρούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα δεδομένες», δήλωσε στο CNBC στο Νταβός τον περασμένο μήνα ο Miroslav Lajčák,.