Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Ο Κ. Χ. Ροθ στο Tvxs.gr: Αυτή είναι η ιδανική οδός για τις γερμανικές αποζημιώσεις


«Η μόνη γερμανική πολιτική δύναμη που θα μπορούσε να αποδεχθεί το αίτημα της Ελλάδας για αποζημιώσεις και να προχωρήσει σε σχετικές διαπραγματεύσεις είναι το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke)», δηλώνει στο Tvxs.gr ο διακεκριμένος Γερμανός ιστορικός, καθηγητής Καρλ Χάινζ Ρόθ, σχετικά με το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσων.

Ο Ροθ, συγγραφέας από κοινού με τον Χερμπέτ Ρούμπνερ του βιβλίου «Η οφειλή επανορθώσεων – υποθήκες της γερμανικής κατοχικής εξουσίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» το οποίο έχει μεταφραστεί στα ελληνικά και θα παρουσιαστεί στην Αθήνα στις 23 Ιανουαρίου του 2019, σημειώνει πως αν και διαφωνεί με τον τρόπο υπολογισμού του μεγέθους των αποζημιώσεων από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, το ποσό το οποίο η Γερμανία πρέπει να πληρώσει στην Ελλάδα είναι σημαντικό. Χαρακτηρίζει, δε, ως «κυνική» την πρακτική του Βερολίνου να επιχειρεί να αποποιηθεί των ευθυνών του για αποζημιώσεις μέσω πολιτιστικών πρωτοβουλιών ενίσχυσης της ιστορικής μνήμης.

«Η γερμανική πολιτική τάξη δεν θα κινηθεί εάν δεν βρεθεί αντιμέτωπη με μαζική και διεθνή πίεση», τονίζει, ωστόσο, ο ιστορικός παραθέτοντας ποια θα ήταν κατά την γνώμη του η ιδανική οδός για την διεκδίκηση των αποζημιώσεων.

Η επιστολή που «καίει» τον Σημίτη

Το καλοκαίρι του 2003, επτά μήνες πριν από τις εκλογές του 2004, η ήττα του ΠΑΣΟΚ είχε προδιαγραφεί, υπό το βάρος των σκανδάλων και της κλίσης του προς τα δεξιά. Χρηματιστήριο, εξοπλιστικά, οι πρώτες αναφορές για τα μαύρα ταμεία της Siemens, το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, τα swaps της Goldman Sachs, ήταν μερικές από τις υποθέσεις που ενέπνευσαν τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστα Καραμανλή, να αποκαλέσει τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη “αρχιερέα της διαπλοκής”.

Ο Γεράσιμος Αρσένης ήταν τότε απλώς βουλευτής, ωστόσο αποτελούσε ακόμη σημείο αναφοράς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς είχε διεκδικήσει το 1996 την αρχηγία του κόμματος. Στις 31 Ιουλίου του 2003, αποφασίζει να στείλει μια επιστολή – μανιφέστο στον Κώστα Σημίτη, την οποία ουδέποτε έδωσε στη δημοσιότητα, αφενός για να μην επιβαρύνει το ήδη κακό κλίμα που επικρατούσε στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και αφετέρου για να μην θεωρηθεί πως διεκδικεί ηγετικό ρόλο ή αποσκοπεί σε άλλα πολιτικά οφέλη.

Την επιστολή, που “καίει” τον Κώστα Σημίτη, δημοσιεύει η εφημερίδα “Νέα Σελίδα”. Δεκαπέντε χρόνια μετά, και ενώ ο Κώστας Σημίτης τηρεί “σιγή ιχθύος” για την υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου αν και οι καταθέσεις μαρτύρων τον τοποθετούν στο κάδρο, η επιστολή του Γεράσιμου Αρσένη αποδεικνύεται προφητική αλλά και άκρως αποκαλυπτική για την οικονομική κρίση, τη συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ, τη διαπλοκή, τη διαφθορά, και την καταστροφική πορεία της χώρας.