Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Τι αλλάζει με τον νόμο Γεωργιάδη

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης/FosPhotos

Την Πέμπτη ψηφίστηκε επί της αρχής (151 υπέρ και 119 κατά) στην Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την κατάργηση του ΕΟΠΥΥκαι τον σχηματισμό του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ). Έξω από την Βουλή συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι γιατροί και εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας, στο πλαίσιο του πανυγειονομικού συλλαλητηρίου, με τις αντιδράσεις να έρχονται από κάθε πλευρά, που εκπροσωπήθηκε. Μιλώντας στο tvxs.gr ο πρόεδρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ Αττικής,Παναγιώτης Ψυχάρης, σχολίασε ότι το νομοσχέδιο έχει στόχο «να κλείσει μονάδες» και «να απολύσει γιατρούς», την ώρα που «ανοίγει διάπλατα τον χώρο για τα ιδιωτικά συμφέροντα».
Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο;

Το νέο νομοσχέδιο κλείνει μονάδες. Προσωρινά, για ένα μήνα, τις κλείνει όλες. Εκτιμώ ότι μετά θα κρατήσει κλειστές περισσότερες από τις μισές. Επίσης απολύει γιατρούς εκβιαστικά.

Διαγράφεται με εντολή Σαμαρά η λέξη μνημόνιο από τα ελληνικά λεξικά

Δημήτρης Ζακχαίος

Ελάτε και λίγο στη θέση της κυβέρνησης… Παίζει το χαρτί της «λαθρομετανάστευσης», προκύπτει Φαρμακονήσι. Κάνει λόγο για «Νόμο και Τάξη», δραπετεύει ο Ξηρός με τη φράση «Μάνα, πάω παραλία». Μας ταΐζει, μέσω των δικών της Μέσων, με ρεπορτάζ για πρωτογενή πλεονάσματα που θα επιστρέψουν στους πολίτες, γράφουν οι Γερμανοί για Μνημόνιο 3 και νέες υποχρεώσεις που θα απορρέουν από αυτό. Δεν της κάθεται τίποτα. Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά (επικοινωνιακό) χρυσό πιάνει και μετατρέπεται αυτομάτως σε άνθρακα…

Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Οι Αμερικανοί το ονομάζουν «Desperate times call for desperate measures» και ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να το εφαρμόσει. Το έγραφε απέξω απέξω σε ρεπορτάζ της Τρίτης ο Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Να βγάλει από το πολιτικό λεξιλόγιο τη λέξη «μνημόνιο» επιχειρεί με κάθε τρόπο η κυβέρνηση μετά τις διαρροές και τις δηλώσεις γερμανών αξιωματούχων περί χορήγησης νέας «οικονομικής βοήθειας» προς την Ελλάδα ύψους 10 έως 20 δισ. ευρώ. Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμη να επιβάλει νέο πακέτο σκληρών μέτρων προκειμένου να εξασφαλίσει τη σύναψη νέου δανείου, αλλά την ίδια στιγμή επιχειρεί με κάθε τρόπο – ενόψει των εκλογών του Μαΐου – να καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση ότι για τη χορήγησή του δεν θα χρειαστεί νέο μνημόνιο».

Η ζωή των ομοφυλόφιλων στη Ρωσία


Ένα σκληρό βίντεο με μαρτυρίες και ντοκουμέντα από την κακοποίηση, τον δημόσιο εξευτελισμό και τις επιθέσεις που δέχονται οι ομοφυλόφιλοι στη Ρωσία, έδωσε στη δημοσιότητα ο οργανισμός Ηuman Rights Watch, μαζί με άρθρο στο οποίο παρατίθενται όλα τα στοιχεία για την έξαρση της ομοφοβίας και τον ρατσισμό απέναντι στην LGTB κοινότητα στη χώρα. Tα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν λίγες ημέρες πριν την επίσημη έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι. Νέα ντοκουμέντα από την κακοποίηση που δέχονται LGTB άτομα στη Ρωσία αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη στο Channel 4, όπου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Hunted: the terror facing gay people in Russia». Διαμαρτυρίες σε παγκόσμιο επίπεδο διοργανώνονται από οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, ενάντια στην ρωσική κυβέρνηση, ενόψει της έναρξης των Αγώνων του Σότσι.

Οι Ελληνίδες στις κάλπες

Για πρώτη φορά ψήφισαν στις δημοτικές εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου 1934. Εκλογικό δικαίωμα δεν δόθηκε σε όλες, αλλά μόνο σε όσες είχαν κλείσει τα 30 χρόνια και διέθεταν τουλάχιστον απολυτήριο Δημοτικού. Στους εκλογικούς καταλόγους της Αθήνας γράφτηκαν μόλις 2.655 κυρίες, από τις οποίες ψήφισαν τελικά μόνο 439. Χαρακτηριστική για το κλίμα της εποχής ήταν η άρνηση της ηθοποιού Μαρίκας Κοτοπούλη να ψηφίσει, λέγοντας μάλιστα πως ψήφο θέλουν μόνο όσες είναι άσχημες και όσες αποφεύγουν να κάνουν παιδιά!

Δήμαρχος Αθηναίων σε αυτές τις εκλογές αναδείχθηκε ο Κώστας Κοτζιάς, γιος του αθηναίου εμπόρου Γεώργιου Κοτζιά, ενός εκ των ιδρυτών του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. Επί των ημερών του διαμορφώθηκε το Πεδίον του Άρεως.