Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

Ένα βήμα πριν την Τρίπολη ο Χάφταρ - Υπό πίεση ο Ερντογάν απειλεί


Όταν, τον περασμένο Ιούνιο, ο Ταγίπ Ερντογάν παραδέχτηκε την πολεμική εμπλοκή της Τουρκίας στην Λιβύη, είχε μιλήσει για «ισορροπία δυνάμεων». Στην πραγματικότητα, ούτε ο ίδιος πίστευε στο αξιόμαχο της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του Φαγιέντ αλ Σαράτζ. Σωστά θεωρούσε πως δεν είχε ελπίδες να επικρατήσει στρατιωτικά έναντι του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, του οποίου ηγείται ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ. 

Αυτό που επεδίωξε ο Τούρκος πρόεδρος, ήταν να εξασφαλίσει την επιβίωση της κυβέρνησης Σαράτζ, από την προέλαση των δυνάμεων του ΛΕΣ, προκειμένου να την μετατρέψει σε υποχείριο του. Το κατάφερε, όπως έδειξε το μνημόνιο οριοθέτησης με την ΑΟΖ, που πρόσφατα υπέγραψε με την Τουρκία. Για τον Ερντογάν αποτελεί λεπτομέρεια πως η συμφωνία δεν έχει κανένα νομικό αντίκρισμα. Όπως επίσης και πως η κυβέρνηση Σαράτζ έχει μετατραπεί σε "ζόμπι", μιας και μόλις που ελέγχει την λιβυκή πρωτεύουσα Τρίπολη.

Είναι κοινό μυστικό πως θα είχε ήδη καταρρεύσει χωρίς την τουρκική στρατιωτική βοήθεια. Όμως ούτε και αυτή μοιάζει πλέον να αρκεί. Οι δυνάμεις του Χάφταρ έχουν φτάσει μία ανάσα πριν από την Τρίπολη, βομβαρδίζοντας ανηλεώς τις κυβερνητικές θέσεις. Οι βομβαρδισμοί αναμένεται να ενταθούν, μιας και το τελεσίγραφο που έχουν απευθύνει στην κυβέρνηση Σαράτζ λήγει μέσα σε μερικές ώρες. Ο ίδιος ο Σαράτζ φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει πως η θέση του κρέμεται από μία κλωστή. 

To «Iσλαμικό Κράτος» ανασυντάσσεται και επιστρέφει στο Ιράκ


Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανασυντάσσεται στο Ιράκ, δύο χρόνια αφότου απώλεσε τα τελευταία εδάφη που κατείχε στη χώρα, ανέφερε σε ρεπορτάζ του χθες Δευτέρα το δημόσιο βρετανικό δίκτυο BBC. Στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών χωρών της Δύσης και των κουρδικών δυνάμεων είπαν στο δίκτυο ότι η παρουσία του ΙΚ στο Ιράκ είναι ιδιαίτερα σύνθετο ζήτημα και επισήμαναν ότι οι επιθέσεις των τζιχαντιστών του αυξάνονται.

Οι μαχητές της οργάνωσης είναι πλέον πολύ πιο εμπειροπόλεμοι και επικίνδυνοι από ό,τι ήταν ποτέ τα μέλη της Αλ Κάιντα, δήλωσε στο δίκτυο ο Λαχούρ Ταλαμπανί, ανώτατος αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας των Κούρδων του Ιράκ.

Έχουν «καλύτερες τεχνικές, καλύτερες τακτικές και πολλά περισσότερα χρήματα στη διάθεσή τους», εξήγησε ο Ταλαμπανί. «Είναι σε θέση να αγοράζουν οχήματα, όπλα, τρόφιμα, εξοπλισμό. Τεχνολογικά, έχουν επίσης εξελιχθεί. Θα είναι δυσκολότερο να τους βγάλουμε από τις τρύπες τους. Είναι σαν η Αλ Κάιντα να έχει πάρει στεροειδή», πρόσθεσε. Κι άλλοι αξιωματούχοι προειδοποιούν εναντίον του κινδύνου ανασύνταξης των τζιχαντιστών, αναγέννησης του ΙΚ από τις στάχτες του «Χαλιφάτου».

Στον «γύψο» το δικαίωμα του συνέρχεσθαι

Προγραμματισμένες, με «ονοματεπώνυμο» διοργανωτή, ογκομετρημένες και με… ειδική χωροθέτηση είναι το «όραμα» της κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις, όπως προκύπτει από το υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας.

«Πρέπει να μπολιάσουμε την κοινωνία με το βασικό μήνυμα ότι δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος με 50 άτομα. Η ταλαιπωρία ή η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης είναι το ζητούμενο των διοργανωτών μιας διαμαρτυρίας; Εάν είναι το δεύτερο, τότε η σημερινή κοινωνική πρωτοβουλία τυγχάνει της στήριξης πολιτικών δυνάμεων πέραν της Νέας Δημοκρατίας. Πάνω από όλα η κοινωνία στηρίζει αυτές τις πολιτικές και για αυτό το νομοσχέδιο αφορά στον σεβασμό στον δημόσιο χώρο» ανάφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετατρέποντας, μέσα σε λίγες γραμμές, ένα κεκτημένο με αίμα δικαίωμα, σε αντικείμενο «μπακαλικής» «αριθμητικής», με στόχο την άμεση υπονόμευσή του.

Η «ζύμωση» για το «μάντρωμα» των διαδηλώσεων ξεκίνησε στις αρχές του μήνα, όταν, από το βήμα του 13ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας είπε: «Μέσα στις επόμενες εβδομάδες κατατίθεται στη Βουλή νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει την ανακοίνωση, την οργάνωση και την κατανομή των διαδηλώσεων. Με απόλυτο σεβασμό στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της συνάθροισης, αλλά με βάση τον όγκο της και την επιβάρυνση που προκαλεί η διαμαρτυρία μερικών δεκάδων στη ζωή εκατομμυρίων».

Ήδη, όμως, το σχετικό νομοσχέδιο από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτηβρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Το «πνεύμα» του περιεχομένου του έδωσε ο ίδιος ο Μ. Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξή του. επιβεβαιώνοντας και τις πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας. Έτσι, «κάθε πορεία, συγκέντρωση ή διαδήλωση θα πρέπει να είναι προγραμματισμένη, ώστε η αστυνομία να είναι ενημερωμένη», ενώ, θα προβλέπεται προαναγγελία για τη διαδήλωση που «θα φέρει το όνομα του οργανωτή».

Στην Ελλάδα, αν δεν ικανοποιείται ο δράστης δεν είναι βιασμός!

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί απόφαση Εφετείου, το οποίο επέβαλε ποινή μόλις 15 μηνών και μάλιστα με αναστολή σε 47χρονο, ο οποίος βίασε (χρησιμοποιώντας σκουπόξυλο) έναν 18χρονο για να τον τιμωρήσει που έβγαινε με την κόρη του.

Πρωτόδικα στον πατέρα είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης πέντε ετών και 10 μηνών. Ωστόσο στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο η ποινή του μειώθηκε στους 15 μήνες με αναστολή, καθώς κρίθηκε ένοχος μόνο για την κατηγορία της παράνομης κατακράτησης.

Η εκδίκαση της υπόθεσης στο Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο έγινε κεκλεισμένων των θυρών, λόγω της ευαίσθητης φύσης των όσων κατηγορείται ότι έκανε σε βάρος του νεαρού ο πατέρας. Το Δικαστήριο εξέτασε μεταξύ άλλων τον νομικό χαρακτηρισμό της σοβαρότερης από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε ο 47χρονος, αυτής της σεξουαλικής κακοποίησης με αντικείμενο.

Υποστηρίζοντας πως επειδή η πράξη φέρεται να αποσκοπούσε όχι στην ικανοποίηση του δράστη αλλά στην τιμωρία και τον εξευτελισμό του παθόντα, το Εφετείο μετέτρεψε την κατηγορία από βιασμό στην πλημμεληματική κατηγορία της παράνομης βίας και έθεσε την υπόθεση στο αρχείο.

Τον Μάιο και με σφραγίδα μετασχηματισμού το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Συνέδριο από τις 14 έως τις 17 Μαίου – ένα συνέδριο προγραμματικό αλλά και καταστατικό - και με «πυξίδα» την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ στην «ραχοκοκαλιά» της «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης» αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος στην πρώτη του συνεδρίαση.

Ηταν μια συνεδρίαση που, ουσιαστικά, σφράγισε την «ατζέντα Τσίπρα», τόσο σε ό,τι αφορά το πλαίσιο του μετασχηματισμού – και όχι απλώς της διεύρυνσης – του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τους όρους με τους οποίους θα επιτευχθεί αυτός. Ο ορισμός και μόνον της διεξαγωγής του συενδρίου μετά το Πάσχα, όπως είχε ήδη προαναγγείλει από την συνέντευξή του στο Open ο Αλέξης Τσίπρας, σηματοδοτεί και την ειλημμένη απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να εξαντλήσει όλα τα χρονικά, και ποιοτικά, περιθώρια για το άνοιγμα του κόμματος και την αντιστοίχησή του με την εκλογική του βάση.

Σε ό,τι αφορά, δε, το προγραμματικό και ιδεολογικό πρόσημο αυτού του ανοίγματος τις απαντήσεις έδωσε και πάλι ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, με την εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο: «Στόχος μας», είπε, «είναι να αποτελέσουμε τη ραχοκοκαλιά της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, να είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο και κυρίως για τις κοινωνικές δυνάμεις που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε.

Βγάλαμε τη χώρα από την κρίση, ωστόσο η επάνοδος της Δεξιάς φαίνεται ήδη ότι όχι μόνο δε θα ωφελήσει τον τόπο και την κοινωνία αλλά θα μας γυρίσει πίσω. Η χώρα χρειάζεται προοδευτική διακυβέρνηση και εμείς οφείλουμε να εκπονήσουμε το πρόγραμμα της Προοδευτικής Διακυβέρνησης. Να ετοιμαστούμε για να δώσουμε αποτελεσματικά τη μάχη για μία νέα νίκη της προόδου έναντι της συντήρησης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση».