Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

PALMOS ANALYSIS: ΣΤΙΣ 10 ΜΟΝΑΔΕΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

Διευρύνεται η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στην πρόθεση ψήφου,

 σύμφωνα με την σημερινή, διευρυμένη σε δείγμα, μέτρηση της Palmos Analysis για το Tvxs. H ΝΔ έχει απώλειες ψηφοφόρων προς όλες τις κατευθύνσεις και ιδιαίτερα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η εκλογική εκστρατεία του φόβου δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει τους ψηφοφόρους. Σε όλα τα ποιοτικά δεδομένα της έρευνας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βελτιώσει την θέση του, ενώ η ΝΔ υποχωρεί.

Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής (συμπεριλαμβάνοντας δηλαδή τους αναποφάσιστους. που αποτελούν το 15% όσων ερωτήθηκαν) η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων παραμένει στις 10 μονάδες(36% έναντι 26%), ποσοστό που με τα σημερινά δεδομένα δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ 149 έδρες στην Βουλή. Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής Ποτάμι-Χρυσή Αυγή διεκδικούν την τρίτη θέση, περνούν το φράγμα του 3% οι ΑΝΕΛ, ενώ μένει εκτός το ΚΙΔΗΣΟ του κ. Παπανδρέου, για το οποίο δεν υπάρχουν όμως προηγούμενα στατιστικά στοιχεία.

Για την μεγαλύτερη ακρίβεια στην πρόβλεψη της εκλογικής μάχης αυξήσαμε (από τον απαιτούμενο 1000 σε 1220) τον αριθμό των πολιτών που πήραν μέρος στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα της Palmos Analysis, στην οποία τέθηκαν ερωτήσεις για την επόμενη μέρα των εκλογών και τις πιθανές συμμαχίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα παρουσιαστούν στην συνέχεια. Αύριο Παρασκευή, θα δώσουμε στην δημοσιότητα την τελευταία επικαιροποιημένη δημοσκόπηση της Palmos Analysis που θα συμπεριλάβει μετρήσεις και από την σημερινή ημέρα.

Τα «χώνει» στη ΝΔ ο Αντώναρος για τη «στρατηγική του φόβου»

Πυρά εναντίον της τακτικής που επέλεξε η ΝΔ και συγκεκριμένα την στρατηγική του φόβου που ακολούθησε η ηγεσία της κατά την προεκλογική περίοδο, εξαπέλυσε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος επί κυβέρνησης Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος. Ο κ. Αντώναρος έκανε λόγο για «μονοκόμματους» ανθρώπους, που δεν παίρνουν από λόγια και για μια τακτική, που αποδείχθηκε αναποτελεσματική.
Το μήνυμά του στο Facebook, τα λέει όλα:
«Κάποιοι άνθρωποι είναι αβελτίωτοι. Βλέπουν ότι αυτό που κάνουν είναι αναποτελεσματικό. Ό,τι τους γυρίζει μπούμερανγκ. Κι όμως εθελοτυφλούν και συνεχίζουν να το κάνουν. Όπως η στρατηγική του φόβου που επέλεξε να εφαρμόσει στον προεκλογικό αγώνα η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Άμα είσαι μονοκόμματος (για να μη χρησιμοποιήσω χειρότερους χαρακτηρισμούς) δεν παίρνεις απο λόγια και βγαζεις μόνος σου τα μάτια σου. Και το κακό είναι ότι δεν πληρώνεις μόνος σου -όπως είναι φυσικό- τις συνέπειες. Αλλά και πάρα πολλοί άλλοι», έγραψε ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ στο προφίλ του στο Facebook.

Τσίπρας: «Καθαρή εντολή διακυβέρνησης - δεν θα συγκυβερνήσουμε με τους εντεταλμένους των μνημονίων»

Μπροστά σε μια λαοθάλασσα, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε μιλώντας στην κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση στην Αθήνα, καθαρή, πεντακάθαρη, ανόθευτη, αδιαμφισβήτητη εντολή διακυβέρνησης, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα αναγνώσει αυτούσιο -όπως είπε- το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. «Την Κυριακή δε θα έχουμε απλά μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχουμε έναν ιστορικό θρίαμβο του λαού μας» τόνισε ο κ. Τσίπρας, και δήλωσε ότι αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει «αυτοδύναμη Ελλάδα στην Ευρώπη».

Επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι «δε ζητάμε αυτοδυναμία αλαζονείας» και πως «δεν επιθυμούμε να γυρίσουμε στο 2009», αλλά να συγκρουστεί το κόμμα του με αυτό το καθεστώς που «εμπεριείχε όλες τις αιτίες και τις παθογένειες που μας οδήγησαν στη κρίση».

«Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι από Δευτέρα αναλαμβάνουμε ένα δύσκολο έργο. Ο δρόμος που επιλέγουμε απαιτεί αποφασιστικότητα, πίστη και θέληση για μεγάλες συγκρούσεις. Απαιτεί πάνω από όλα: Καθαρά χέρια. Καθαρή απόφαση. Καθαρές θέσεις. Τα έχουμε και τα τρία» είπε ο πρόεδρος τυο ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για το κλίμα των τελευταίων ημερών όπου «γίνεται μεγάλη μάχη, όχι για να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά για να στερηθεί τη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή». Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για έναν διαγκωνισμό που γίνεται τις τελευταίες μέρες, «για το ποιος θα καθίσει μαζί μας στο πιλοτήριο, προκειμένου να επιβάλει στο αεροσκάφος τα σχέδια πτήσης του Βερολίνου και των δανειστών».

Σόφη Παπαδογιαννη: ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ, ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ

Σόφη Παπαδογιαννη, υποψήφια Βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ
Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου αποτελούν μια ιδιαίτερα κρίσιμη μάχη. Από την έκβαση της μάχης αυτής διακυβεύεται όχι μόνο το αν η χώρα μας και ο λαός μας θα απαλλαγεί άμεσα από τα καταστροφικά μνημόνια και τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες του, αλλά κυρίως η προοπτική του τόπου και το μέλλον της ελληνικής νεολαίας για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Πρόκειται για μια εκλογική μάχη, πολύ διαφορετική από αυτές που γνωρίσαμε, τουλάχιστον, στη μεταπολίτευση, αφού οι βασικοί διεκδικητές της κυβερνητικής εξουσίας δεν είναι απλά οι δύο διαφορετικές διαχειριστικές όψεις του ίδιου συστημικού νομίσματος αλλά δύο αντίθετοι κόσμοι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με το άμεσο πρόγραμμα του και με εχέγγυο τα νέα, άφθαρτα και φερέγγυα πρόσωπα που στελεχώνουμε τα ψηφοδέλτια του, ζητά και μπορεί να φέρει σε πέρας την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας.

Μια ευθύνη που δεν την αναζητά για να μοιράσει ρόλους και οφίτσια, αλλά για να δώσει από καλύτερη θέση μαζί με τον ελληνικό λαό μία μεγάλη μάχη για την αποκατάσταση της κυριαρχίας, της δικαιοσύνης, της ελπίδας και της προοπτικής για την πατρίδα μας.

Τα θεμέλια προκειμένου αυτή η μάχη να είναι επιτυχής μπαίνουν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Και επειδή αυτή η μάχη υπερβαίνει το ΣΥΡΙΖΑ και αφορά το σύνολο των εργαζομένων, της νεολαίας και των λαϊκών στρωμάτων της χώρας είναι μια μάχη από την οποία κανένας νέος άνθρωπος, κανένας εργαζόμενος ή επαγγελματίας δεν μπορεί να απέχει.

Με τη ψήφο μας στις 25 Ιανουαρίου έχουμε την ιστορική ευκαιρία να ανοίξουμε μια καινούργια σελίδα για την Αριστερά, το μαζικό κίνημα και το λαό μας και να καθορίσουμε τις πολιτικές εξελίξεις. Μια ευκαιρία που δεν επιτρέπεται να τη σπαταλήσουμε!

Φωτογραφίες από την μεγαλειώδη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα

Ανεξέλεγκτη η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τις κάλπες, στο +6% από +4% μέσα σε τρεις μέρες κατά την GPO

Προβάδισμα 6% δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας δίνει δημοσκόπηση της GPO που παρουσιάστηκε στο MEGA πριν από λίγο. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 32,5% έναντι 26,5% της ΝΔ από 30,5% και 26% αντίστοιχα σε δημοσκόπηση της 19ης Ιανουαρίου. 
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΜΟΛΙΣ ΜΕΡΕΣ - ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΚΤΙΝΑΧΘΗΚΕ ΚΑΤΑ +2% ΕΠΙΠΛΕΟΝ, κάτι που με τη σειρά του καταδεικνύει ότι η δυναμική υπέρ του πρώτου ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ανεξέλεγκτη. Φυσικά αυτό δεν θα πρέπει να επιφέρει εφησυχασμό στους ψηφοφόρους, αφού το διακύβευμα της αυτοδυναμίας παραμένει ανοιχτό.
Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το Ποτάμι με 5,8% (6,2%) και ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 5% (5,2%), το ΚΚΕ με 5% (4,8%), το ΠΑΣΟΚ με 4,4% (5,1%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,4% (3%) και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 3% (2,5%).
Εκτός Βουλής βρίσκονται ΛΑΟΣ με 1,4% (1,2%) και ΔΗΜΑΡ με 1% (1%) ενώ στο 10% βρίσκονται οι αναποφάσιστοι έναντι 11,5% στη δημοσκόπηση της 19ης Ιανουαρίου.

Πάνε τον Παππού να ψηφίσει

Όχι, μην τον κλειδώσεις επειδή λέει ότι θα ψηφίσει Νέα Δημοκρατία. Μην τον αποκαλείς αγύριστο κεφάλι. Στο κάτω – κάτω τί είμαστε όλοι μας; Ένα παζλ των εμπειριών μας. Κι ο παππούς είναι μεγάλο παζλ. Και πόλεμο έζησε και πείνα και φτώχεια κι εμφύλιο. Και ύστερα τα πράγματα βρήκαν τη σειρά τους και δούλεψε κι έθρεψε την οικογένειά του.

Τον γέρο να τον σέβεσαι. Και τη γριά. Είδαν κι έζησαν πολλά. Εξαπατήθηκαν, έχασαν, πόνεσαν. Και πάλεψαν. Μπορεί να μην πάλεψαν στο δρόμο και σ’ επαναστάσεις, αλλά δούλεψαν σε χτικιάρικες δουλειές και μεγάλωσαν φαμίλιες. Μάχη είναι κι αυτή, καθημερινή. Ασταμάτητη.
Κι ακόμη αυτή τη μάχη δίνουν. Κι ακόμη πονάνε για τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Έτυχε στον παππού και στη γιαγιά να ζήσουν στα γεράματα ακόμη έναν πόλεμο. Της τηλεόρασης. Με τις σφαίρες του Αυτιά και του Σαμαρά να τους πετυχαίνουν στο μυαλό. Με τις βόμβες τρόμου του Άδωνη να τους κόβουν τα πόδια.

Λες συνέχεια εκνευρισμένος «και τι έχει να φοβηθεί ο παππούς;» Πολλά! Με τα 700 και 800 ευρώ σύνταξη που παίρνει, συντηρεί τα παιδιά τού άνεργου παιδιού του. Με αυτά τα λεφτά τσοντάρει στη δόση στεγαστικού των παιδιών του. Με αυτά τα λεφτά χαρτζιλικώνει ακόμη και την 50χρονη απολυμένη κόρη του. Αυτά φοβούνται ότι θα χάσουν ο παππούς και η γιαγιά.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η απαίτηση για διαφάνεια και λογοδοσία δεν μπορεί να μείνει αδικαίωτη


Για καθολική κρίση που η «αντιμετώπισή της πρέπει να είναι πολιτική, αξιακή, δημοκρατική, πολιτισμική και με πρόσημο τα ιδανικά της αριστεράς», κάνει λόγο μιλώντας στον Δρόμο η Ζωή Κωνσταντοπούλου, υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθήνας. Αναφερόμενη στη γενικευμένη απαίτηση για απόδοση ευθυνών σε όσους έφτασαν τη χώρα στην καταστροφή, επισημαίνει ότι «η Δικαιοσύνη και η αλήθεια είναι στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας», ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την ενεργοποίηση των πολιτών για τα ζητήματα που επηρεάζουν τις ζωές τους.

Πολλοί κάνουν λόγο για καθολική κρίση, τονίζοντας ότι το να εστιάζει κανείς μόνο στην οικονομική της πλευρά περιορίζει τη μεγάλη εικόνα και κατ” επέκταση τα πραγματικά ζητήματα με τα οποία θα αναμετρηθεί μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Η δική σας εκτίμηση ποια είναι, ποιο είναι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών;

Η κρίση είναι πράγματι καθολική. Και η αντιμετώπισή της πρέπει να είναι πολιτική, αξιακή, δημοκρατική, πολιτισμική και με πρόσημο τα ιδανικά της αριστεράς, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον άνθρωπο και την κοινωνία.

Έτσι φθάνει ο Πρόεδρος Nicolás Maduro στην Εθνοσυνέλευση (βουλή)

http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr/

Ρένα Δούρου στο BBC: Δεν μπορείς να δημιουργήσεις ένα ασφαλές οικονομικό και τραπεζικό πλαίσιο όταν η κοινωνία λιμοκτονεί

Συνέντευξη της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, στο πρώτο πρόγραμμα του ραδιοφώνου του BBC.

«Ο Σύριζα δεν θέλει να φύγει από το ευρώ ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μερικές φορές σκέφτομαι ότι αυτός είναι ο εύκολος δρόμος: να φύγεις δηλαδή από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς όμως ακολουθούμε τον δύσκολο δρόμο. Διότι γνωρίζουμε ότι δεν δίνουμε ένα αγώνα μόνο στο όνομα της ελληνικής κοινωνίας. Τον δίνουμε και στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Το λινκ της συνέντευξης: http://www.bbc.co.uk/programmes/p02hbspr

Ακολουθεί η πλήρης απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης:

Ρ.Δ. – «Ας το θέσουμε διαφορετικά: η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται τον Ρούσβελτ. Γιατί, έχετε δίκιο, θα είναι πραγματικά δύσκολο για μια χώρα-μέλος της ΕΕ να προσπαθήσει να ανακαλύψει μόνη της τον Ρούσβελτ. Οι πολιτικές της λιτότητας που έχουν εφαρμοστεί τα πέντε τελευταία χρόνια, δεν έχουν δώσει καμία λύση για το ελληνικό χρέος. Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο».

Ηλίας Ανδριόπουλος, για τις εκλογές...

Ο συνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος, που απαγόρευσε στο ΠΑΣΟΚ τη χρήση του τραγουδιού που έγινε σύμβολο από το ΠΑΣΟΚ της 3ης του Σεπτέμβρη του Ανδρέα Παπανδρέου "Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες", έκανε μια συγκλονιστική δήλωση για τις εκλογες...



Εχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε, που ένα πέπλο θανάτου απλώθηκε και σκέπασε ολόκληρη την χώρα. Βιώνουμε μία δόλια δικτατορία των συμμοριών του χρήματος, που εξευτελίζει κάθε αίσθημα υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας των Ελλήνων. Ελπίζω κάτι να συμβεί σύντομα και να σταματήσει αυτό το κακό. Τα κατορθώματα όμως των «τροπαιούχων» του δημόσιου λόγου, που μας έφεραν ως εδώ, θα πληρωθούν με ταπείνωση και εύχομαι, όχι με αίμα, στο μάκρος του χρόνου.
Ανατριχιάζω, όταν πρωθυπουργοί, υπουργοί, πολιτικοί αρχηγοί και κόμματα, έχουν αποδεχθεί την υποτέλεια, τον ραγιαδισμό και την δουλικότητα, ως τις «ύψιστες αρετές» της... καινούργιας νεοελληνικής ζωής. Τι ντροπή, να ερμηνεύουν με το δικό τους ανύπαρκτο μέτρο, το Ήθος του ελληνικού λαού. Μεταξύ τόσων δεινών που συσσώρευσαν τα τελευταία χρόνια στον τόπο είναι και τούτο: ΄Εκοψαν την φλέβα του πολιτισμού μας, η οποία έπαψε να χτυπά στον παλμό της ζωής, νεκρώνοντας το σώμα της ελληνικής κοινωνίας. Το βάρβαρο κλείσιμο της ΕΡΤ, των Μουσικών Συνόλων της, των Ραδιοφώνων της , η διάλυση της Ορχήστρας των Χρωμάτων, που μας είχε κληροδοτήσει ο Χατζιδάκις, η προσβλητική απαξίωση κάθε γνήσιου δημιουργού και η αποκοπή του από τα Μέσα (Αίθουσες, Ορχήστρες, Χορωδίες κλπ), δείχνει, ότι ο τόπος έχει κυριολεκτικά ρημάξει και δεν πάει άλλο.
Ας Θυμηθούμε... http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr/2015/01/3.html