Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Αρκεί που απαλλαγήκαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ


Με δέκα πόντους χιόνι βάρεσε διάλυση το επιτελικό κράτος του Μητσοτάκη. Χιλιάδες άτυχοι αποκλείστηκαν στην εθνική οδό, ταλαιπωρήθηκαν και κινδύνεψαν, χωρίς κανένας Πατούλης, καμιά Περιφέρεια, και κανένας απρόσωπος να τους προειδοποιήσει για μια κακοκαιρία που όλοι τους ήξεραν από μέρες ότι έρχεται.

Ο Κυριάκος, τη στιγμή που το διαφημισμένο και καλοπληρωμένο ιδιωτικό του κράτος χτυπούσε μπιέλα, έβγαινε σέλφι για να επιδείξει στο πανελλήνιο για άλλη μια φορά τη φωτογένειά του. Αλλά δεν πειράζει. Αρκεί που απαλλαγήκαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Μόρια τα παιδιά ξεπαγιάζουν, οι μεγάλοι αργοπεθαίνουν χωρίς τα στοιχειώδη, μια πόλη ολόκληρη της δυστυχίας βουλιάζει στη μιζέρια και στο δράμα της, ενώ εμείς γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα της ανθρωπιάς.

Τα σκουπίδια κάνουν πάρτι, οι συνθήκες είναι συνθήκες ντροπής για την Ελλάδα, για την Ευρώπη και για τον κακό τους τον καιρό. Τα κανάλια σωπαίνουν, οι ρήτορες του χοιρινού χαίρονται, το επιτελικό κράτος υπνώττει ή φωτογραφίζεται με τη Μαρέβα, μια ανθρωπιστική τραγωδία είναι προ των πυλών. Αλλά δεν πειράζει. Αρκεί που απαλλαγήκαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι προκλήσεις της ανθρωπότητας για το 2020

Καθώς η δεκαετία τελείωσε, ο απολογισμός της Παγκόσμιας Τράπεζας δείχνει ότι ο κόσμος έχει σημειώσει πρόοδο σε αρκετά μέτωπα. Οι φτωχότερες χώρες έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στο νερό και την ηλεκτρική ενέργεια, ενώ φτώχεια και η παιδική θνησιμότητα έχουν μειωθεί. Η τεχνολογία έχει εξαπλωθεί σε μεγάλο βαθμό, τόσο μάλιστα, ώστε να υπάρχουν πλέον περισσότερα κινητά τηλέφωνα από ότι άνθρωποι. 

Ωστόσο, το 2019 περισσότεροι άνθρωποι εκτοπίστηκαν βίαια από οποιαδήποτε άλλη εποχή στην ιστορία. Η κλιματική αλλαγή έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της. Το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα σημείωσε ρεκόρ όλων των εποχών και η βιοποικιλότητα μειώνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό, ενώ οι σοβαρές προκλήσεις παραμένουν καθώς αρχίζει το 2020.

1. Σε 15 χώρες 800 εκατομμύρια άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την ακραία φτώχεια

Περισσότερο από το ένα τρίτο του κόσμου ζούσε στην ακραία φτώχεια πριν από 30 χρόνια. Σήμερα, λιγότερο από 10% των ανθρώπων ζουν με 1,90 δολάρια την ημέρα ή λιγότερο. Μεταξύ του 2000 και του 2015, 15 χώρες απομάκρυναν 802,1 εκατομμύρια ανθρώπους από την ακραία φτώχεια, σύμφωνα με νέα ανάλυση των δεδομένων της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη φτώχεια. Αυτές οι 15 χώρες είχαν τα υψηλότερα ποσοστά μείωσης της φτώχειας μεταξύ 114 χωρών με συγκρίσιμα στοιχεία.

2. 85% των φτωχών παγκοσμίως ζουν στη Νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική