Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

Ο Σόιγκου κατονόμασε τις συνολικές απώλειες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά την αντεπίθεση

Σόιγκου: Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχασαν 166 χιλιάδες στρατιώτες κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης@ Alexander Shcherbak/TASS

Κείμενο: Vera Basilaya
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) έχασαν 166 χιλιάδες στρατιωτικούς νεκρούς και τραυματίες, περισσότερα από 800 άρματα μάχης και σχεδόν 2.400 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσής τους, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου σε συνέντευξή του στον αρχισυντάκτη του TASS Μιχαήλ Πετρόφ.

Ο υπουργός είπε ότι στην πραγματικότητα, περισσότερα από τα μισά λεοπάρδαλη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων καταστράφηκαν, έχασαν επίσης 123 αεροσκάφη και ελικόπτερα, αναφέρει το TASS .

Νωρίτερα, ο Σόιγκου είπε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχασαν 2,4 χιλιάδες ανθρώπους σε δύο ημέρες στην Αβντεέβκα.

Μαχόμενη Αριστερά: Να αλλάξουμε κι εμείς για να αλλάξουμε τον κόσμο των Πάνου Καλαβάνου & Χρίστου Τουλιάτου


Στο τελευταίο διάστημα έγιναν αρκετές συζητήσεις, εκδηλώσεις και διεργασίες στο χώρο της μαχόμενης Αριστεράς. Διεργασίες που πυροδοτήθηκαν σίγουρα από κάποια ελπιδοφόρα παραδείγματα των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών. Αλλά, φυσικά και από μία πραγματικότητα που βοά ότι χρειάζονται τεκτονικές αλλαγές σε αυτό το χώρο για να μπορέσει να εκφράσει μαζικά τις αγωνίες και τις διαθέσεις ενός ευρύτερου κόσμου του αγώνα και των κινημάτων. Καλό είναι να είμαστε μετρημένοι/ες βέβαια, γιατί πολλές προσπάθειες έχουν γίνει παλιότερα και πρόσφατα που δεν ολοκληρώθηκαν. Βρεθήκαμε πρόσφατα να συζητάμε για αυτά στην εκδήλωση στον κινηματογράφο Studio στις 22/1, ένα χρόνο μετά από μία αντίστοιχη συζήτηση πέρσι στον ίδιο χώρο που δεν καρποφόρησε. Νωπή είναι και η εμπειρία της Αριστερής Πρωτοβουλίας Διαλόγου και Δράσης που έδειξε τα όρια της τόσο στη συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία όσο και στον κόμβο των περσινών βουλευτικών εκλογών. Η σύνθεση του κόσμου που συμμετέχει και παρακολουθεί αυτές τις συζητήσεις είναι σε κάποιο βαθμό παρόμοια. Και ενώ το αίτημα για «ανασυγκρότηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς» (και πολύ περισσότερο επανίδρυση και ανασύνθεση θα προσθέταμε εμείς) εκκρεμεί, ο κοινωνικός και πολιτικός συσχετισμός αλλάζει προς το χειρότερο.

Η κατάσταση γύρω μας…

Η επέλαση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ επισπεύδεται για να τσακίσει κάθε έννοια λαϊκού, εργατικού και δημοκρατικού δικαιώματος. Και οι εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς ( ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – Νέα Αριστερά ) αναδεικνύουν την σύγκλιση όλων των αστικών κομμάτων, παρά τις υπαρκτές διαφορές τους, στα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην μετατόπιση του βάρους της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας. Την ίδια στιγμή, είναι ορατή η ενίσχυση της ακροδεξιάς, σε όλες τις εκδοχές της, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, ενώ αντίστροφα είναι τα πράγματα για τις δυνάμεις της αριστεράς, με εξαίρεση τον χώρο του ΚΚΕ. Ο βαθύτατα αρνητικός συσχετισμός που διαμορφώθηκε μετά τις διπλές βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, σε συνδυασμό με τα σημεία επί μέρους αισιοδοξίας που άφησαν οι τελευταίες, επισφραγίζει μια νέα φάση μεγάλων κινδύνων αλλά και δυνατοτήτων για τις δυνάμεις χειραφέτησης σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Τα τρακτέρ της οργής στο Σύνταγμα – «Ποτάμι» αντίδρασης

Από iskra

Μετά τα απανωτά «όχι» που εισέπραξαν οι αγρότες από την κυβέρνηση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, ξεκίνησαν με τα τρακτέρ τους από κάθε γωνιά της Ελλάδας για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι αγρότες θα έχουν στο πλευρό τους σωματεία, εργαζόμενους και φοιτητές που στηρίζουν τον αγώνα τους.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν ξεκινήσει σταδιακά από τις 12 το μεσημέρι και θα συνεχιστούν καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Στην Αθήνα κατέφθασε τριψήφιος αριθμός τρακτέρ, καθώς και χιλιάδες αγρότες που έφτασαν στην Αθήνα με λεωφορεία.
19:35 Θέμα Reuters το πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα

«Οι αγρότες από όλη την Ελλάδα οδήγησαν τα τρακτέρ τους στην Αθήνα, ενισχύοντας τις εβδομαδιαίες διαμαρτυρίες για την αύξηση του κόστους, τον ξένο ανταγωνισμό και τις καταστροφικές πλημμύρες» αναφέρει μεταξύ άλλων το Reuters για το πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στο κέντρο της Αθήνας, έξω από τη Βουλή.

Και όμως κινείται!


Κώστας Μουγκοπέτρος

Τον Αύγουστο του 1978 η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ψήφισε τον επαίσχυντο νόμο 815 για τα πανεπιστήμια. Ένα νόμο, με την εφαρμογή του οποίου η τότε κυβέρνηση της δεξιάς, επεδίωκε σε τελευταία ανάλυση την εντατικοποίηση των σπουδών και την χειραγώγηση του φοιτητικού κινήματος, το οποίο θα «έπρεπε» να «αφοσιωθεί» στα μαθήματά του και να φύγει από τα αμφιθέατρα των συνελεύσεων και από τους δρόμους των κινημάτων. Με άλλα λόγια, η άρχουσα τάξη επεδίωκε, ήδη πριν από 35 χρόνια, να διαμορφωθεί ένα φοιτητικό κίνημα, ευνουχισμένο και ανήμπορο να παίξει το ρόλο που έπαιζε τότε το φ.κ. υπό το φως της λάμψης που εξέπεμπε η εξέγερση του Πολυτεχνείου (17 Νοέμβρη 1973).

Και τι εννοούμε: α) Τότε υπήρχε η Ε.Φ.Ε.Ε. (Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδας). Υπήρχε, λειτουργούσε και ενιαιοποιούσε το φοιτητικό κίνημα, με αποφάσεις που ήταν (αν και όχι πάντα και από όλους) σεβαστές και δεσμευτικές για τους φοιτητικούς συλλόγους-μέλη της, αλλά και με κύρος για τους τρίτους (κράτος, κυβέρνηση, λαϊκό κίνημα κλπ.), που τις άκουγαν, τις μελετούσαν και τις επεξεργάζονταν με προσοχή, β) Υπήρχαν οι φοιτητικοί σύλλογοι με ζωντανά όργανα (Διοικητικά Συμβούλια, Γενικές Συνελεύσεις κλπ.), οι οποίοι συνεδρίαζαν τακτικά και συμμετείχαν στα Πανσπουδαστικά συνέδρια της Ε.Φ.Ε.Ε., γ) Υπήρχε το λαϊκό κίνημα το οποίο (η αλήθεια είναι ότι) είχε άλλα χαρακτηριστικά από αυτά που έχει σήμερα και δεν είναι του παρόντος να σχολιάσουμε.

Τα ίδια ακριβώς επιδιώκει και σήμερα η άρχουσα τάξη να πετύχει για το φοιτητικό κίνημα.

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την αθλιότητα της δίωξης 19χρονης

Παραγγελία προκειμένου να ερευνηθεί αν και κάτω από ποιες συνθήκες έχει παραπεμφθεί για να δικαστεί η 19χρονη, η οποία υπήρξε θύμα trafficking στην Ηλιούπολη, διαβιβάστηκε χτες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Μέσω αυτής η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά να εξεταστεί το βάσιμο δημοσιευμάτων σχετικά με τη δίκη που πρόκειται να γίνει στις 26 Φλεβάρη.

Οπως αναφέρουν, το κορίτσι που έχει κριθεί πρωτοδίκως ότι υπήρξε αιχμάλωτη αστυνομικού, θα βρεθεί στο εδώλιο με βάση ανώνυμη καταγγελία, κατηγορούμενη ως υπαίτια του ότι «διαπιστώθηκε να εκδίδεται με αμοιβή, χωρίς να κατέχει το απαιτούμενο πιστοποιητικό άσκησης επαγγέλματος και χωρίς να υποβάλλεται στους σχετικούς ιατρικούς ελέγχους»!!!

Ομως, κατά την παραγγελία, η πράξη αυτή που της αποδίδεται φέρεται να τελέστηκε όσο η ίδια ήταν αιχμάλωτη του προαγωγού αστυνομικού, που την εξέδιδε και την κακοποιούσε, αυτός δε ήδη έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 5,5 χρόνων σε πρώτο βαθμό ενώ επίκειται η εκδίκαση της έφεσής του.

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιχτά όλα τα σενάρια για την επόμενη μέρα – Συζητείται ακόμα και πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη

Άκρως κρίσιμη θεωρείται η σημερινή μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αργά το μεσημέρι επιστρέφει από το Λονδίνο ο Στέφανος Κασσελάκης και στις 19:00 (το πιο λογικό είναι να καθυστερήσει λίγο) είναι προγραμματισμένη νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της Δευτέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας θα ζητήσουν από τον πρόεδρο του κόμματος να μαζέψει τα όσα υποστήριξε στη χθεσινή επιστολή του, να εκφράσει τον σεβασμό και την αποδοχή του στα Όργανα και να δεσμευθεί πως δεν θα υπάρξουν άλλες εκπλήξεις, όπως για παράδειγμα η δημοσιοποίηση του ερωτηματολογίου, το οποίο θέτει προς συζήτηση κρίσιμα και ταυτοτικά ζητήματα, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση.

Ανοιχτά όλα τα σενάρια

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας κατατέθηκε από αρκετά μέλη της Πολιτικής Γραμματείας η πρόταση σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής την Τετάρτη. Παρότι κανένας δεν μίλησε ανοιχτά για πρόταση μομφής, πολλοί στην Κουμουνδούρου θεωρούν δεδομένο πως αν συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή θα γίνει προσπάθεια να μαζευτούν 151 υπογραφές, ώστε να κατατεθεί πρόταση για καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη.

Η Eισαγγελία δικάζει την 19χρονη θύμα trafficking από την Ηλιούπολη


Η 19χρονη από την Ηλιούπολη, που έγινε σύμβολο για όλες τις επιζήσασες, όταν κατάφερε να ξεφύγει από τον απαγωγέα της και προαγωγό αστυνομικό Δ.Μ. με τη βοήθεια μιας σερβιτόρας, δέχτηκε κλητήριο θέσπισμα από την εισαγγελία, με αφορμή μια…. ανώνυμη καταγγελία.

Γιατί καλείται να δικαστεί η 19χρονη στις 26 Φεβρουαρίου;

«Γιατί διαπιστώθηκε να εκδίδεται με αμοιβή, χωρίς να κατέχει το απαιτούμενο πιστοποιητικό άσκησης επαγγέλματος και χωρίς να υποβάλλεται στους σχετικούς ιατρικούς ελέγχους» γράφει η κλήτευση μεταξύ άλλων.

Το πιο εντυπωσιακό δε, είναι ότι η Eισαγγελία αναφέρει και ημερομηνία της «παράνομης» πράξης της 19χρονης, η οποία συμπίπτει με την περίοδο που ήταν αιχμάλωτη από τον άνθρωπο που φέρεται να την εξέδιδε και να την κακοποιούσε.

Αξίζει να υπογραμμιστεί, πως η κλήτευση αυτή, ήρθε έναν μήνα πριν τη δίκη στο Εφετείο, στο οποίο έχει προσφύγει ο αστυνομικός και η οποία πραγματοποιείται την ερχόμενη Δευτέρα στις 9.00 και σύμφωνα με τα όσα λένε νομικοί στο tvxs, ο αστυνομικός θα μπορούσε να την χρησιμοποιήσει υπέρ του.