Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

Μπορεί η Δεξιά να κάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις;

από Tvxs

To ερώτημα που προκύπτει από την συνεχιζόμενη διαμάχη για το νομοσχέδιο του γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια είναι αν δεξιά μπορεί να κάνει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Όχι νεοφιλελεύθερες τροποποιήσεις υπέρ της «ελευθερίας της αγοράς». Αλλά ουσιαστικές δημοκρατικές και κοινωνικές αλλαγές.
Ο κύριος Μητσοτάκης θέλησε να εμφανιστεί ως μεταρρυθμιστής για να κερδίσει τους κεντρώους ψηφοφόρους. Αλλά μια η αγωνία του να ικανοποιήσει και την ακροδεξιά κρατώντας τις εσωκομματικές ισορροπίες, μια η ίδια η φύση της παράταξης, έχουν οδηγήσει σε τραγέλαφο.
Το υπουργικό συμβούλιο εγκρίνει προτάσεις νόμου, αλλά τα μέλη του έχουν δικαίωμα να απέχουν από την ψήφιση του! Αυτό μάλλον θυμίζει φοιτητικό σύλλογο παρά κυβέρνηση. Τελευταίο παράδειγμα του χάους, η ανακάλυψη του κυρίου Βορίδη ότι το επίμαχο νομοσχέδιο έχει και συνταγματικό πρόβλημα!
Πάει μισός αιώνας από την τελευταία φορά που δεξιά κυβέρνηση έκανε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, που ωφέλησαν την χώρα: η καθιέρωση της δημοτικής και η νομιμοποίηση του ΚΚΕ, ήταν δύο σημαντικά βήματα.
Επηρεασμένα από το κλίμα της εποχής και το κοινωνικό αίτημα για ριζικές αλλαγές, μετά την πτώση της χούντας.

Tα επιστημονικά δεδομένα για τον HIV έχουν αλλάξει άρδην τα τελευταία χρόνια – Να μιλάμε χωρίς ταμπού και χωρίς ηθικό πανικό

«Tο κομβικό της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι ότι ουσιαστικά αναγνωρίζεται με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο η ευθύνη της Ελλάδας απέναντι σε αυτές τις γυναίκες». Ο Γιάννος Λεβισιάνος, υπεύθυνος διεκδίκησης & δικαιωμάτων της οργάνωσης «Θετική Φωνή», του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος, μιλάει στο TPP για την καταδίκη της Ελλάδας για τη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών το 2012, αλλά και το πώς πρέπει να συζητάμε για τον HIV σήμερα. «Όπως λέμε συνεχώς τα επιστημονικά δεδομένα για τον HIV έχουν αλλάξει άρδην τα τελευταία χρόνια. Οι αγωγές είναι αποτελεσματικές. Όχι μόνο όσοι ζουν με HIV δεν πεθαίνουν, αλλά έχουν και μια φυσιολογική ζωή σχεδόν στο ίδιο προσδόκιμο και στον ίδιο βαθμό με τον γενικό πληθυσμό» τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι η διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών το 2012, επί υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοιδη, συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, τόσο σε σχέση με τον εξαναγκασμό των οροθετικών σε εξέταση αίματος, όσο και με την αδικαιολόγητη διάδοση των προσωπικών τους δεδομένων. Επιδίκασε συνολική αποζημίωση 70.000 ευρώ στις επιζήσασες.

Ανησυχητικές δηλώσεις Κογκρέσου: Δεν υπάρχουν όροι ότι τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά Ελλάδας

Οι πρώτες δηλώσεις των αρμόδιων Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών είναι ανησυχητικές καθώς δεν φαίνεται να υπάρχουν όροι μη χρήσης των F16 κατά της Ελλάδας

Σοβαρές ρωγμές δημιουργούνται στο πανηγυρικό κλίμα που δημιουργεί η κυβέρνηση για την έγκριση πώλησης των F-35 από ΗΠΑ προς την Ελλάδα, η οποία προχωρά ταυτόχρονα με το πράσινο φως για τα F-16 στην Τουρκία.

Και αυτό γιατί τα πρώτα σημάδια από ΗΠΑ είναι τουλάχιστον ανησυχητικά, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει η παραμικρή διασφάλιση ότι τα F-16 που παίρνει η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Οι πρώτες δηλώσεις των αρμόδιων Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών μόνο ανησυχία προκαλούν.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της γερουσίας και διάδοχος του Robert Menendez, Βen Cardin, αποδέχεται την πώληση F16 στην Τουρκία χωρίς να θέσει όρο τη μη χρήση τους κατά της Ελλάδας και Κύπρου, αλλά ούτε καν να εγείρει ως ανησυχία τα θέματα που τις αφορούν. Αντιθέτως εξέφρασε ανησυχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία και τη στάση της Τουρκίας στο ουκρανικό και στη Γάζα.

Μαζική συνέλευση αγροτών στον Πλατύκαμπο, «ζεσταίνονται» τα τρακτέρ για τη Λάρισα


Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες σε όλη τη χώρα, με συγκεντρώσεις σε κομβικά σημεία και με μπλόκα στις εθνικές οδούς. Στο πλαίσιο αυτό, οι αγρότες της Θεσσαλίας αναμένεται να δώσουν ηχηρό αγωνιστικό «παρών» στην κεντρική πλατεία της Λάρισας την Κυριακή, στην οποία θα μεταβούν με τα τρακτέρ τους. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούν με τα τρακτέρ προς τον κόμβο των Τεμπών.

Το Σάββατο, μία μέρα πριν από τη συγκέντρωση, πραγματοποιήθηκε συνέλευση στο μπλόκο Πλατύκαμπου στη Λάρισα. Κύρια χαρακτηριστικά της συνέλευσης η μαζική συμμετοχή και η αποφασιστικότητα των αγροτών να κλιμακώσουν περαιτέρω τον αγώνα τους. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η στήριξη της συγκέντρωσης στη Λάρισα, ενώ συζητήθηκε η συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής, με εκπροσώπους από τα χωριά και τους αγροτικούς συλλόγους.

Σημειώνεται ότι στο μπλόκο Πλατύκαμπου παραμένουν από την περασμένη Τετάρτη, εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι με τα τρακτέρ τους. Παράλληλα, αγρότες από τις περιοχές του Τυρνάβου, της Ελασσόνας και της Φαλάνης ενισχύουν με τα τρακτέρ τους το αγροτικό μπλόκο στον Πλατύκαμπο και πλέον στον κόμβο της Καρδίτσας του αυτοκινητόδρομου Ε65 βρίσκονται περισσότερα από 400 τρακτέρ.

Βρετανία: Επιχείρηση «διώξτε τον πρωθυπουργό», επεισόδιο 5ο


«Αντικαταστήστε τον πρωθυπουργό Σούνακ ή αντιμετωπίστε μια δεκαετία παρακμής υπό τον Κιρ Στάρμερ», ηγέτη των Εργατικών.

O τίτλος του άρθρου που δημοσιεύτηκε στις 23 Ιανουαρίου στη εφημερίδα The Daily Telegraph -«ναυαρχίδα» του συντηρητικού Τύπου στη Βρετανία– δεν άφηνε περιθώρια παρερμηνειών.

Προς επίρρωση, ο υπότιτλος ανέφερε: «Στερούμενη έμπνευσης, η ηγεσία του πρωθυπουργού είναι το κύριο εμπόδιο στην ανάκαμψη του κόμματος» σε μια κρίσιμη εκλογική χρονιά στη χώρα.

Το άρθρο υπογράφει ο Σερ Σάιμον Κλαρκ: βουλευτής των κυβερνώντων συντηρητικών Τόρις, πρώην υπουργός Στέγασης επί της βραχύβιας πρωθυπουργίας της Λιζ Τρας, στενός συνεργάτης της, αλλά και πρώην υφυπουργός του Σούνακ, όταν ο τελευταίος ήταν υπουργός Οικονομικών.

«Δεν καταλαβαίνει τι χρειάζεται η Βρετανία και δεν ακούει τι θέλει ο βρετανικός λαός», γράφει ο Κλαρκ, με αποτέλεσμα το κόμμα να «έχει χάσει βασικούς ψηφοφόρους».


«Η ΩΜΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ Ο ΡΙΣΙ ΣΟΥΝΑΚ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥΣ ΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΦΑΓΗ».

Με τη Βρετανία σε τροχιά βουλευτικών εκλογών, οι νυν αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί διατηρούν σταθερά άνετο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.

Δεν αποτελεί άλλοθι, η Μαρία Καρυστιανού, για την αποχαύνωση της κοινωνίας που έχει κάνει σύμβολα τους Παυλόπουλους.

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ 
Υπάρχει η μία πλευρά, αυτή των Οικονόμου, Παυλόπουλου στον Σκάι, που ισχυρίζεται ότι με τέσσερις φέτες ζαμπόν χορταίνει όλη η οικογένεια. Είναι η Ελλάδα της αναξιοπρέπειας, της προσβολής, της τηλεόρασης.

Υπάρχει και η άλλη πλευρά, αυτή της Μαρίας Καρυστιανού, της «μάνας των Τεμπών», της μάνας της αδικοχαμένης Μάρθης Ψαροπούλου, που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Είναι η Ελλάδα της αξιοπρέπειας, της ανθρωπιάς, που αγωνίζεται για Δικαιοσύνη.

Αυτή είναι η Ελλάδα του Μητσοτάκη. Μια Ελλάδα χωρισμένη δύο. Από τη μια οι Παυλόπουλοι που επιχειρούν με καθημερινή πλύση εγκεφάλου να πείσουν την κοινωνία που δυσκολεύεται να βγάλει τον μήνα ότι είναι χορτάτη και από την άλλη αυτοί που αγωνίζονται να σταθούν όρθιοι, αυτοί που δίνουν άνιση μάχη με το «τέρας». Σήμερα η Μαρία Καρυστιανού, χτες ο Γιάννης Μάγγος, προχτές η Μάγδα Φύσσα.

Είναι αυτοί που υψώνουν ανάστημα χωρίς φόβο και δεν το βάζουν κάτω σε αυτό τον μοναχικό και δύσβατο δρόμο της αναζήτησης Δικαιοσύνης.

Οι επιθέσεις των Χούθι κοστίζουν στην Αίγυπτο πολλά δις


Οι τρομοκρατικές ενέργειες των Χούθι σε βάρος εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα προκαλούν σημαντικές απώλειες σε τέλη διέλευσης από τη διώρυγα του Σουέζ.
40% μειώθηκαν οι διελεύσεις πλοίων από το Σουέζ σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023
Οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης κατά της διεθνούς ναυτιλίας στην Ερυθρά άλασσα πλήττουν οικονομικά και την Αίγυπτο. Καθώς πολλά πλοία αποφεύγουν το στενό μεταξύ Αραβικής Χερσονήσου και βορειοανατολικής Αφρικής και επομένως και τη διέλευση από τη διώρυγα του Σουέζ, η χώρα καταγράφει σημαντικές απώλειες από τα τέλη διέλευσης.

Το οικονομικό έτος 2022-2023 η διέλευση πλοίων από το Σουέζ απέφερε στην Αίγυπτο τέλη 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια (8,6 δισεκατομμύρια ευρώ). Από τις αρχές του χρόνου τα έσοδα από τη διώρυγα έχουν μειωθεί κατά 40 % σε σύγκριση με το 2023. Αντί των 777 πλοίων που πέρασαν από τη διώρυγα την ίδια περίοδο πέρυσι πέρασαν φέτος μόνο 544. Την ίδια στιγμή τα πλοία, τα οποία κάνουν τον περίπλου της αφρικανικής ηπείρου περνώντας από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας αυξήθηκαν κατά 67%. Προκειμένου να αντισταθμίσει τις οικονομικές απώλειες, το Κάιρο αύξησε τον Ιανουάριο τα τέλη διέλευσης κατά 5-15%.
Το Κάιρο έχει λόγους να μην συμμετέχει στις επιχειρήσεις

Αποσύρει την υποψηφιότητά του για τις ευρωεκλογές ο Σαρλ Μισέλ...

Με ανάρτησή του ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του στις ευρωεκλογές ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Δεν θα είμαι...
Με ανάρτησή του ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του στις ευρωεκλογές ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Δεν θα είμαι υποψήφιος στις ευρωεκλογές. Θα αφιερώσω όλες μου τις προσπάθειες στις τρέχουσες ευθύνες μου με σταθερή αποφασιστικότητα μέχρι να τελειώσουν. Θα είμαι πάντα ένθερμος υποστηρικτής μιας Ευρώπης που είναι δημοκρατική, ισχυρή, ενωμένη και κυρίαρχη της μοίρας της. Στο τέλος αυτής της εντολής, θα σκεφτώ τη φύση και την κατεύθυνση των μελλοντικών μου δεσμεύσεων», αναφέρει ο κ. Μισέλ.

Όπως επισημαίνει, η επιλογή του για υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές «έχει προκαλέσει την έντονη προσοχή και εικασίες των μέσων ενημέρωσης. Είχα προβλέψει μερικά από αυτά, δεδομένης της πρωτοφανούς -κάποιοι θα έλεγαν τολμηρής- φύσης της προσέγγισής μου».

Προσθέτει ότι «αυτό οδήγησε επίσης σε ακραίες αντιδράσεις -όχι εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά εκτός αυτού- στην προοπτική να συμμετάσχω στις ευρωπαϊκές εκλογές, να συντομεύσω τη θητεία μου και να προωθήσω τη θητεία του διαδόχου μου κατά μερικούς μήνες».

O Κασσελάκης για το Αουσβιτς

Σήμερα, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος και Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, βρίσκομαι στο Άουσβιτς. Εδώ που 1,1 εκατομμύρια ψυχές εξοντώθηκαν επειδή ήταν Εβραίοι, πολιτικοί αντιφρονούντες, Ρομά, ομοφυλόφιλοι και γενικότερα «υπάνθρωποι» σύμφωνα με τους ναζί. 
Από αυτούς, 55.000 ήταν Έλληνες Εβραίοι. Εδώ, η ανθρώπινη ζωή έπαψε να έχει υπόσταση και αξία και έγινε ένα νούμερο χαραγμένο στο δέρμα. Αντίκρυσα τα μαλλιά των γυναικών και των μικρών κοριτσιών που έπαιρναν οι ναζί για να τα χρησιμοποιήσουν σε υφάσματα. Κάπου ανάμεσα ήταν και μια κοτσίδα τυλιγμένη γύρω από μια ελληνική δεκάρα. 
Εδώ, όπως έγραψε ο διάσημος συγγραφέας και επιζήσας του Άουσβιτς Πρίμο Λέβι, η πεποίθηση ότι «ο ξένος είναι εχθρός» έφτασε «εντατικά στην λογική της κατάληξη. Όσο η αντίληψη αυτή επιβιώνει, τόσο η προοπτική αυτής της κατάληξης θα είναι εκεί για να μας απειλεί.» Σήμερα, 79 χρόνια μετά την απελευθέρωση του Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό, το μήνυμα ότι ο αγώνας απέναντι στο μίσος και τη μισαλλοδοξία είναι διαρκής, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Από την Αμερική μέχρι την Ευρώπη, τη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή, βλέπουμε το σκοτάδι να εξαπλώνεται. 

Νέο «επεισόδιο» στο σήριαλ Γιώργου Νταλάρα – ΜΜΕ: Νέα συνάντηση με δημοσιογράφους * «Σας είπα όχι, ή δεν καταλαβαίνετε ή κάτι άλλο θέλετε»


Βγαίνοντας από τα γραφεία του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο», όπου έδωσε συνέντευξη, ο Γιώργος Νταλάρας είχε μια νέα συνάντηση με δημοσιογράφους που τον περίμεναν προκειμένου να δώσουν συνέχεια στο θόρυβο που προκλήθηκε από προηγούμενη δήλωσή του για τα ΜΜΕ.

Σε απόσπασμα της συνομιλίας που κατέγραψαν οι τηλεοπτικές κάμερες και προβλήθηκε στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι», ο Γιώργος Νταλάρας δήλωσε:
«Δεν έχω κάτι να πω. Κι εσείς μπορείτε να συνδικαλιστείτε κάπως, να πάρετε βαρέα κι ανθυγιεινά, γιατί αυτό που κάνετε πραγματικά είναι δύσκολο».

Όταν ρωτήθηκε για τα όσα δήλωσε για τη δημοσιογραφία στην Ελλάδα, απάντησε:

«Δεν έχω να πω τίποτα απολύτως, να είστε όλοι καλά. Τώρα ανοί

Ετοιμάζεται νέο πακέτο στρατιωτικής ενίσχυσης του καθεστώτος Ζελένσκι;

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη που αφορά και την έγκριση πώλησης 40 αεροσκαφών..

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη που αφορά και την έγκριση πώλησης 40 αεροσκαφών F-35 προς την Ελλάδα.

Η επιστολή του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ αναφέρει πως «η παραχώρηση αμυντικού υλικού στους συμμάχους μας στο NATO αποτελεί θεμελιώδες συστατικό των προσπαθειών μας για να τονώσουμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια και να ενισχύσουμε τις συλλογικές αποτρεπτικές και αμυντικές δυνατότητες της Συμμαχίας», επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι το νέο εξοπλιστικό πακέτο από τις ΗΠΑ δεν έχει σχέση ούτε με την άμυνα ούτε με τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά αντίθετα αφορά την περαιτέρω εμπλοκή («να ενισχύσουμε τις συλλογικές αποτρεπτικές και αμυντικές δυνατότητες της Συμμαχίας») στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Επίσης στην επιστολή, σε μία αναφορά που μόνο ανησυχία γεννάει, ο Αντ. Μπλίνκεν αναφέρει πως «συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταβιβάσει ή να πουλήσει στην Ουκρανία»…

Δεν τους προδώσαμε, που σημαίνει ότι δεν προδώσαμε τον εαυτό μας.


Είναι σωστό να ρωτάμε όχι «γιατί ξεκινήσαμε το SVO», αλλά «για χάρη ποιανού». Για χάρη τους. Η Σάσα, η γυναίκα του και η κόρη του Πόλυ. Οι γονείς του. Και όλοι αυτοί που το καλοκαίρι του 2014 πήγαν να πεθάνουν για την ιδέα. Δεν τους προδώσαμε. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόδωσαν τον εαυτό τους.

Ο Sasha Khodeev ήταν ένας από αυτούς που εντάχθηκαν στην πολιτοφυλακή μόλις άρχισαν οι μάχες - το 2014. Ήταν επίσης μεταξύ εκείνων που οργάνωσαν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στη γενέτειρά του Lisichansk. Πίσω στο 2014 - σχεδόν 10 χρόνια πριν. Η αιωνιότητα που ήταν χθες. Έφυγε αμέσως, χωρίς να κοιτάξει πίσω, χωρίς να σκεφτεί χρήματα ή θάνατο, χωρίς να σκεφτεί τι θα γινόταν, αν θα τον ευχαριστούσαν ή θα τον πυροβολούσαν.

Ένα φλεγόμενο, κοφτό βλέμμα που τρυπάει στην ίδια την καρδιά που ακόμα και χάνεσαι. Το λεπτό που μοιάζει να το παρασύρει ο αέρας μαζί με τα φύλλα που πετάνε ψηλά από κάθε ριπή. Και νέος, γεννημένος το 1984. Θα έκλεινε μόλις τα 30 το 2014.

Μαρινάκης μαινόμενος κατά φοιτητών: Αποκαλεί «μπάχαλο» τους αγώνες, απειλεί με αστυνομία και… εξεταστική


Ρεσιτάλ στην υπεράσπιση της γραμμής καταστολής των φοιτητικών κινητοποιήσεων που έχουν εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα με αποφασιστικές μορφές αγώνα όπως οι καταλήψεις, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Παρουσίασε μια σκληρή γραμμή λέγοντας ότι σε λιγότερο από ένα μήνα, μέσα στον Φεβρουάριο, θα ψηφιστεί «μια από τις πιο εμβληματικές μεταρρυθμίσεις στην ιστορία της χώρας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση». Εμβληματική βέβαια είναι για τους θιασώτες της ιδιωτικής παιδείας και των ιδιωτικών συμφερόντων που θα σπεύσουν να κερδοσκοπήσουν αδρά και στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση παρέχοντας αμφιβόλου αξίας πτυχία και εκπαιδευτικές υπηρεσίες.

Ο Π. Μαρινάκης επανέλαβε τα γνωστά επιχειρήματα της κυβέρνησης όπως ότι ῇ ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων είναι προς το συμφέρον κυρίως των δημοσίων πανεπιστημίων, της συντριπτικής πλειοψηφίας των νέων ανθρώπων στη χώρα, ακόμα και για εκείνους που, είτε είναι φοιτητές, είτε έχουν φθάσει 30 – 40 ετών και κάνουν πορείες και καταλήψεις -καμία σχέση δηλαδή με τη φοιτητική κοινότητα- είναι υπέρ τους. Σε μία χώρα που έχει 40.000 Έλληνες, οι οποίοι σπουδάζουν στο εξωτερικό και είναι αυτός ο αριθμός μεγαλύτερος σε απόλυτο νούμερο, όχι μόνο αναλογικά με τον πληθυσμό, από τις υπόλοιπες χώρες στην Ευρώπη»

Η Δύση φοβάται το μονοπώλιο τροφίμων της Ρωσίας


Τα ουκρανικά μαύρα εδάφη είναι ίσως ό,τι πιο πολύτιμο έχει τώρα η χώρα με φόντο την καταστροφή σημαντικού μέρους της βιομηχανίας και των υποδομών κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων. Το μερίδιο της Ρωσίας στις παγκόσμιες εξαγωγές σιτηρών είναι στο 20%. Για να αυξήσει αυτό το μερίδιο στο 30%, η Ρωσία πρέπει να αναλάβει τον έλεγχο τουλάχιστον ολόκληρου του ανατολικού τμήματος της Ουκρανίας.


Ίσως, μετά από λίγο, ένας πολυμήχανος ιστορικός, μιλώντας για στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, θα τις αποκαλέσει «μάχη εναντίον τριών εταιρειών». Η Cargill, η Dupont και η Monsanto, με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, ελέγχουν άμεσα και έμμεσα σημαντικό μέρος της ουκρανικής γεωργικής γης. Και όταν οι υποστηρικτές του Τραμπ κατηγορούν τον σημερινό Πρόεδρο Μπάιντεν ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική στην Ουκρανία δεν βασίζεται σε οικονομικά συμφέροντα, είναι ανοιχτά ανειλικρινείς. Υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον - και αυτό είναι ουκρανικό μαύρο χώμα.

Τις προάλλες, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε μια ενδιαφέρουσα δήλωση, συνδέοντας με μια φράση μια πιθανή στρατιωτική ήττα της Ουκρανίας με την κατάληψη του ελέγχου από τη Ρωσία στην παγκόσμια αγορά σιτηρών. Ο πρόσφατα διορισμένος Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Stephane Sejournet είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναλάβει τον έλεγχο του 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού σε περίπτωση ήττας της Ουκρανίας . Σε αυτήν την περίπτωση, ο Γάλλος υπουργός μάλλον ενήργησε απλώς ως ομιλητής εκ μέρους των κύριων ιδιοκτητών του ουκρανικού μαύρου εδάφους, μεταξύ των οποίων οι γαλλικές εταιρείες, ιδίως η AgroGeneration, δεν κατέχουν ηγετικό ρόλο.

Γιατί η Ευρώπη υπαινίσσεται πόλεμο με τη Ρωσία;


Μόλις χθες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είπαν στους πολίτες τους ότι η εξαθλιωμένη και τεμαχισμένη Ρωσία επρόκειτο να παραδοθεί στον Ζελένσκι κάπου στην περιοχή της Μαριούπολης. Και σήμερα μιλούν για υποχρεωτική επίθεση των Ρώσων στην Ευρώπη αμέσως αφού ο Πούτιν σπίλωσε τη Ζέλια. Αλήθεια έχουν τρελαθεί εκεί;


Νιώσατε επίσης ότι ο κόσμος είχε τρελαθεί τελείως τις τελευταίες δύο εβδομάδες; Αυτό εκφράζεται σε άγριες εκδόσεις ταμπλόιντ με «τα σχέδια της Ρωσίας να καταλάβει την Ευρώπη» - τόσο στη Bild όσο και στην Daily Mail, και σε ενορχηστρωμένες ομιλίες προσωπικοτήτων του ΝΑΤΟ και υπουργών Εθνικής Άμυνας σχετικά με έναν υποχρεωτικό πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ είτε το 2025 είτε ίσως το 2030, αλλά σίγουρα.

Φαίνεται ότι μόλις χθες όλοι αυτοί οι άνθρωποι έλεγαν στους πολίτες τους ότι η εξαθλιωμένη και τεμαχισμένη Ρωσία, που δεν ξέρει πώς να πολεμήσει, ετοιμάζεται να παραδοθεί στον Ζελένσκι κάπου στην περιοχή της Μαριούπολης. Ο Ζελένσκι και το ανίκητο ΝΑΤΟ, που φυσικά έκανε τα πάντα για να νικήσει τον Πούτιν. Αλλά για κάποιο λόγο δεν έχουμε ακούσει τη νικηφόρα φανφάρα ή την αγγλική κόρνα για πολύ καιρό. Αντικαταστάθηκε από την προώθηση μιας υποχρεωτικής ρωσικής επίθεσης στην Ευρώπη αμέσως μετά τη δυσφήμιση του Πούτιν στη Ζέλια. Αλήθεια έχουν τρελαθεί εκεί;

ΕΣΥ: Απολύονται 6.000 συμβασιούχοι για να έρθουν εργολάβοι με διπλάσιο κόστος


Το σχέδιο για την πλήρη διάλυση του ΕΣΥ προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Όπως ανακοινώνει σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ 6.000 συμβασιούχοι στην καθαριότητα, στην φύλαξη και στην εστίαση απολύονται ενώ έχουν ενεργές συμβάσεις και τη θέση τους παίρνουν εργολάβοι.

Οι εργολάβοι όμως στοιχίζουν τα διπλά λεφτά στο ελληνικό δημόσιο, καθώς «ο εργολαβικός φύλακας στοιχίζει 3.000 ευρώ το μήνα στο νοσοκομείο, ενώ ο συμβασιούχος 1.500 ευρώ το μήνα. Η εργολαβική καθαρίστρια στοιχίζει 2.500 ευρώ το μήνα στα νοσοκομεία και η συμβασιούχος καθαρίστρια 1.300 ευρώ το μήνα».

Μάλιστα, οι άνθρωποι που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε απόγνωση για το εργασιακό τους μέλλον ήταν αυτοί που κατά τη διάρκεια της πανδημίας βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή και περίμεναν την μονιμοποίησή τους, όπως είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στα νοσοκομεία υπηρετούν 6.000 συμβασιούχοι στη καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση πάνω από πέντε χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων.

Στη πρώτη γραμμή της πανδημίας. Καθάριζαν κλινικές και ΜΕΘ covid-19, οι τραπεζοκόμες προετοίμαζαν και έδιναν φαγητό σε ασθενείς covid-19 και οι φύλακες έκαναν τη δύσκολη δουλειά της διαλογής ασθενών με covid-19, συνοδών στις πύλες των νοσοκομείων. Και συνεχίζουν να δουλεύουν με αυταπάρνηση παρά τις ελλείψεις.

Η Τουρκία πήρε 40 + 80 F16 και εμείς … επιστολή με “Gift List” και επαίνους … από τον Μπλίνκεν! “Ευγνώμων” … δηλώνει ο Πρωθυπουργός!


Ο Μητσοτάκης πανηγυρίζει που πριν έναν χρόνο μας κορόιδευε όλους όταν επιστρέφοντας από την κωμωδία στο Κογκρέσο διαβεβαίωνε την Βουλή οτι η Τουρκία δεν θα πάρει τα F16! Προκειται ένα από τα μεγαλύτερα “στραπάτσα” της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας, που ελπίζουμε να μην αποβει και … καθοριστικό.Διαβάστε:


Ο Ερντογάν πήρε με μαεστρικές κινήσεις – στο προσκήνιο αλλά και το παρασκήνιο – μια γιγαντιαία αναβάθμιση του τουρκικού εναέριου στόλου από 40 ετοιμοπαράδοτα F16 συν την άμεση αναβάθμιση άλλων 80 και η Ελλάδα, μια “συνυποσχετική” για συμμετοχή στο πρόγραμμα αγοράς F35 στο μέλλον (χωρίς να αποκλείεται η Τουρκία από αυτό), παροπλισμένες χρησιμοποιημένες αμερικανικές φρεγάτες, 2 σκάφη περιπολίας για το Λιμενικό στο Αιγαίο και 2+2 μεταγωγικά αεροσκάφη! Αντίθετα στην επιστολή Μπλίνκεν περιγράφεαι ρητά ότι η Ελλάδα μπορει να είναι πιστή σύμμαχος αλλά δεν μπορεί να παρεμβαίνει στο που πουλανε οι ΗΠΑ όπλα! Επισης υπαρχει “ευχή” να μην χρησιμοποιηθεί ο εξοπλισμός εις βάρος συμμάχων, αλλά πουθενά δεσμευτική ρήτρα! Κατά τ άλλα θυμόμαστε όλοι τους κομπασμούς Μητσοάκη στην Βουλή πριν 1,5 χρόνο όταν υπέγραφε τη νέα αποικιοκρατική σύμβαση παραχώρησης της Σούδας, ότι η Τουρκία δήθεν δεν θα πάρει ποτέ τα F16…

Πανηγυρίζει ο Μητσοτάκης για τα F-35: Η πατρίδα μας θωρακίζει την άμυνα της

Επικίνδυνη κυβέρνηση: Πανηγυρίζει ο Μητσοτάκης για τα F-35 και το «στρατηγικό βάθος» της συνεργασίας με τις ΗΠΑ

Σε δήλωση υποταγής και δέσμευσης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, προχώρησε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος επιχαίρει για την περαιτέρω εμπλοκή της χώρας μας στα πολεμικές ιαχές της Ουάσινγκτον

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η επικινδυνότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και την ευημερία και ειρήνη των λαών της ευρύτερης περιοχής, καθώς επιχαίρει για την απόφαση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ να προχωρήσει στην πώληση προς την Ελλάδα των F-35, γεγονός που θα έχει σημαντικές συνέπειες στην περαιτέρω εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

«Σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα για την εθνική μας άμυνα και για την ελληνική διπλωματία. Γιατί, με βάση επιστολή που έλαβα από τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Antony Blinken, αναδεικνύεται και επισφραγίζεται το στρατηγικό βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός. ΄

Κατ’ αρχάς ακόμη και τυπικά, δηλαδή σε διπλωματικό επίπεδο, να το δούμε, ο Μπλίνκεν θα έπρεπε να στείλει την επιστολή στον ομότιμό του, δηλαδή τον ΥΠΕΞ της χώρας μας. Το γεγονός ότι η επιστολή παραδόθηκε από τον ΥΠΕΞ μιας χώρας στον πρωθυπουργό μιας άλλης, αναδεικνύει τον τρόπο που οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την Ελλάδα και την εν λόγω κυβέρνηση.

Telegraph:Oι ΗΠΑ εγκαθιστούν πυρηνικά στην Αγγλία-Ευρώπη θέατρο ολοκληρωτικού πολέμου με Ρωσία

Από iskra


Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν πυρηνικά όπλα στο Ηνωμένο Βασίλειο για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, καθώς η απειλή ενός ολοκληρωτικού πολέμου του ΝΑΤΟ τη Ρωσία έρχεται ολοένα και πιο κοντά.
Έγγραφα από το Πεντάγωνο που δημοσιεύθηκαν στον Telegraph, αποκάλυψαν ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να αποθηκεύσουν τα όπλα στις εγκαταστάσεις της RAF στο Σάφολκ.
Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να διατηρήσουν στην αεροπορική βάση πυρηνικές κεφαλές έως και τρεις φορές μεγαλύτερες από τη φονική βόμβα της Χιροσίμα, σύμφωνα με τα συμβόλαια προμήθειας.
Οι Βρετανοί απαλλάχθηκαν από τους πυρηνικούς πυραύλους των ΗΠΑ το 2008, αφού η απειλή του Ψυχρού Πολέμου αποτελούσε πια μακρινό παρελθόν.
Πλέον, μετά από τη σχετική απόφαση των δύο υπουργείων άμυνας οι οι εγκαταστάσεις της Raf αναμένεται να δεχθούν βόμβες βαρύτητας B61-12 που έχουν μεταβλητή απόδοση έως 50 κιλοτόνους.
Τα σχετικά αποκαλυπτικά έγγραφα, στη βάση δεδομένων προμηθειών του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, αποκαλύπτουν σχέδια για μια «πυρηνική αποστολή» που πρόκειται να πραγματοποιηθεί «επικείμενα» στη βάση της RAF.
Το Πεντάγωνο έχει δεχθεί επανειλημμένα ερωτήσεις σχετικά με τις εικασίες για έναν νέο «κοιτώνα ασφαλείας», αλλά αρνείται συνεχώς να σχολιάσει.
Οι πρώτες υποψίες ότι οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να μετακινήσουν τα πυρηνικά τους, κινήθηκαν ήρθε όταν δημοσιεύθηκαν τα έγγραφα του προϋπολογισμού πέρυσι.
Έδειξε ότι το Πεντάγωνο έχει παραγγείλει νέο εξοπλισμό για τη βάση, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών ασπίδων που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία του στρατιωτικού προσωπικού από επιθέσεις σε «υψηλής αξίας περιουσιακά στοιχεία».