Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

Η Δολοφονία του Λόρκα


Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα

Στις 19 Αυγούστου του 1936 εκτελέστηκε από τους εθνικιστές του Φράνκο ο σπουδαίος Ισπανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα. Ήταν 38 ετών και η χώρα του βίωνε τις πρώτες μέρες του Εμφυλίου Πολέμου, που κράτησε ως το 1939. Έργα του, όπως το Σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα, Γέρμα και Ματωμένος Γάμος έχουν κερδίσει την παγκόσμια αναγνώριση κι έχουν ανέβει επανειλημμένα και στη χώρα μας. Το μείζον ποιητικό του έργο Ρομανθέρο Χιτάνο (Ρομανσέρο Γκιτάνο, όπως είναι γνωστό στα ελληνικά) έχει μεταφρασθεί (εν μέρει) από τον Οδυσσέα Ελύτη και έχει μελοποιηθεί από τον Μίκη Θεοδωράκη.

Ο τάφος του Λόρκα δεν βρέθηκε ποτέ και αποτελεί ένα μυστήριο μέχρι σήμερα. Πολλοί ερευνητές υποθέτουν ότι πρέπει να είναι θαμμένος στον τόπο της εκτέλεσής του στα περίχωρα της Γρανάδας. Οι μέχρι τώρα ανασκαφές δεν έχουν αποδώσει. Στα τέλη του 2008 ο γνωστός Ισπανός δικαστής Μπαλτάθαρ Γκαρθόν άνοιξε το φάκελο Λόρκα και προχώρησε στις αναγκαίες ανακριτικές πράξεις για τη διαλεύκανση της δολοφονίας του.

Οι γυναίκες (θα) πεθαίνουν όσο η Αργεντινή αρνείται την νομιμοποίηση των αμβλώσεων

 Ακόμα μία γυναίκα έχασε τη ζωή της στην Αργεντινή επειδή προσπάθησε μόνη της να αποβάλλει 

Κυριακή Αξιώτη

Δέκα περίπου μέρες μετά την απόφαση της Γερουσίας να απορρίψει το νομοσχέδιο που επιτρέπει την άμβλωση στην Αργεντινή, μια ακόμα γυναίκα στη χώρα χάνει τη ζωή της μετά από προσπάθειά να αποβάλλει με μια παράνομη μέθοδο που θυμίζει άλλους αιώνες.

Η Αργεντινή την εβδομάδα που πέρασε απογοήτευσε τους πολίτες που σε ποσοστό άνω του 50% τάχθηκαν υπέρ της αποποινικοποίησης των εκτρώσεων. Η Γερουσία γύρισε την πλάτη στις χιλιάδες γυναίκες που βγήκαν στους δρόμους και υπερασπίστηκαν τα δικαιώματά τους. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έφερε δάκρυα και οργή σε αυτές που ξενύχτησαν έξω από το κτίριο όπου συνεδρίαζε η Γερουσία και πανηγυρισμούς στο αντίπαλο στρατόπεδο που είχε συγκεντρωθεί σε κεντρικό πάρκο.

Ο θάνατος της γυναίκας την εβδομάδα που πέρασε είναι ο πρώτος που έχει καταγραφεί μετά την απόφαση της Γερουσίας και σχετίζεται με την παράνομη έκτρωση στη χώρα. Το μόνο που γνωρίζουμε για το θύμα είναι πως ονομάζεται Λιζ και είναι 34 ετών. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως την Κυριακή εισήχθη σε ένα νοσοκομείο προκειμένου να λάβει την αρωγή των γιατρών γιανα συνέλθει.

74 χρόνια από το μπλόκο της Κοκκινιάς


Λίγο πριν από την απελευθέρωση από τους Γερμανούς, στην Κοκκινιά, γράφηκε μία από τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας. Το news247 ξαναθυμίζει τα γεγονότα 

Κωστής Χριστοδούλου

Κοκκινιά. Πέμπτη 17 Αυγούστου 1944. Κοντά στις 2:30 το πρωί ξεκινά το δράμα της ομαδικής σφαγής που θα ακολουθήσει όταν ανέβει ο ήλιος ψηλά. Δεκάδες γερμανικά καμιόνια περικυκλώνουν τις γύρω περιοχές που περικλείουν την Κοκκινιά, από Κορυδαλλό, Αιγάλεω, Δαφνί και Ρέντη μέχρι Κερατσίνι, Φάληρο και Πειραιά, ο κλοιός σφίγγει. Μαζί με τους Ναζί κατακτητές καταφθάνει στην προσφυγούπολη του Πειραιά, τη «Μικρή Μόσχα», όπως είχαν βαπτίσει την Κοκκινιά, και το μηχανοκίνητο τμήμα του δοσίλογου Ν. Μπουραντά. Περί τους 3.000 βαριά οπλισμένους με πολυβόλα, όλμους, μυδράλια, ταχυβόλα, αυτόματα, Γερμανούς και Έλληνες ταγματασφαλίτες κυκλώνουν την πόλη που εκείνη την ώρα κοιμάται.

Επικεφαλής της κτηνωδίας που θα εξελιχθεί σε λίγες ώρες, ο συνταγματάρχης Ιωάννης Πλυντζανόπουλος, ο ταγματάρχης Γιώργος Σγούρoς και ο διοικητής του μηχανοκίνητου τμήματος της Αστυνομίας Νίκος Μπουραντάς.