Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Ευρώπη και αριστερός ευρωπαϊσμός

Δημήτρης Μπελαντής 

Υπάρχει, άραγε, ένας ορίζοντας που ξεπερνά σήμερα το ελληνικό έθνος-κράτος και είναι αντικειμενικά προοδευτικός και ριζοσπαστικός; Ένας ορίζοντας όπου οι αξίες της δημοκρατίας (έστω της αστικής) και του κοινωνικού κράτους βρίσκουν πιο γόνιμο έδαφος από ό,τι στην Ελλάδα και όπου οι ιδέες του Διαφωτισμού έχουν αναλάβει έναν καθοδηγητικό ρόλο;

Ναι, βε­βαί­ως, απα­ντά­νε οι ευ­ρω­παϊ­στές αρι­στε­ρής φυ­σιο­γνω­μί­ας και κοπής. Ο ορί­ζο­ντας αυτός δεν είναι γε­νι­κά και αφη­ρη­μέ­να η «κο­σμό­πο­λις». Η Ευ­ρώ­πη και ει­δι­κό­τε­ρα η Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση είναι το αδιαμ­φι­σβή­τη­το ιστο­ρι­κό κα­τα­φύ­γιο των φι­λε­λεύ­θε­ρων και δη­μο­κρα­τι­κών αντι­λή­ψε­ων, αλλά και ένα διε­θνές κα­θο­δη­γη­τι­κό πα­ρά­δειγ­μα για τη δη­μο­κρα­τία, το κοι­νω­νι­κό κρά­τος και τα κοι­νω­νι­κά δι­καιώ­μα­τα. Ο τε­λι­κός στό­χος είναι το ευ­ρω­παϊ­κό ομο­σπον­δια­κό υπερ­κρά­τος. Η τυχόν απο­χώ­ρη­σή μας από αυτήν την ένωση θα σή­μαι­νε μια εθνι­κι­στι­κή και φι­λο­φα­σι­στι­κή τυχόν εκτρο­πή, πα­ράλ­λη­λα προς τις αρ­νη­τι­κές συ­νέ­πειες από την ανα­γκα­στι­κή υπο­τί­μη­ση του νέου εθνι­κού νο­μί­σμα­τος.

ΒΡΕΘΗΚΕ Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑ – ΚΑΝΕΝΑ ΔΕ ΘΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΦΡΕΣΚΟ!!!!

tsaytaris8820s2
Λύση στο θέμα του γάλακτος φαίνεται ότι έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, όπως αποκάλυψε πριν από λίγο.
«Χθες ήρθε ο κ. Χατζηδάκης και μας έφερε το κείμενο με τις προτάσεις. Του εξηγήσαμε τις δυσκολίες και του είπα τη δική μου πρόταση. Το γάλα που κυκλοφορεί σήμερα και βαφτίζεται φρέσκο που είναι το κανονικό παστεριωμένο γάλα, αν θα ήθελε κάποιος να βγάλει τον όρο «φρέσκο» και να το λέμε με την μέθοδο επεξεργασίας, θα λέγεται Ελληνικό παστεριωμένο γάλα», σχολίασε αρχικά ο κ. Τσαυτάρης στο realfm και συνέχισε:
«Δεν είναι σωστό, το γάλα που υφίσταται υψηλή θερμική επεξεργασία, να το ονοματίσουν παστεριωμένο. Του είπα, αν αυτό ονομαστεί γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας, τότε μπορούμε να έχουμε αυτές τις δύο βασικές κατηγορίες. Το παστεριωμένο και το γάλα υψηλής επεξεργασίας».

«Θα έρθει και το σήμα με το Ελληνικό γάλα, εφόσον παράγεται και μεταποιείται εδώ. Αν έρθει και το γάλα της ημέρας, που θέλουν να δοθεί και το έχουν ανακοινώσει, αυτές οι παράμετροι μας δίνουν τη δυνατότητα να το λύσουμε το πρόβλημα», πρόσθεσε.

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑ Ο ΚΑΣΣΗΣ: «ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΝΤΑΡΤΗΣ ΠΑΡΑ ΜΑΡΙΟΝΕΤΑ»

 kartesios
Τη θέση ότι είναι καλύτερα να είναι αντάρτης από το να είναι μαριονέτα εξέφρασε το πρωί της Πέμπτης μιλώντας στο Mega ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κασσής αναφερόμενος στο θέμα του γάλακτος και στην πρόθεσή του να μην ψηφίσει τη ρύθμιση που συμφωνήθηκε με την τρόικα.

«Καλύτερα να είμαι αντάρτης παρά να είμαι τσολιάς, δηλαδή να μου φορέσετε και καμιά φουστανέλα να καθίσω εκεί να παριστάνω τη μαριονέτα», τόνισε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Κοινωνία Ωρα Μega»

Οταν του ζητήθηκε να εξηγήσει τι εννοεί σημείωσε ότι από τη στιγμή που αύριο θα κατατεθεί στην Επιτροπή το νομοσχέδιο και την Κυριακή οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν, «μαριονέτα πρέπει να αισθάνεσαι ως βουλευτής».

ΒΑΡΙΑ ΚΑΜΠΑΝΑ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ: ΖΗΤΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ 136 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Με σημερινή της απόφαση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα στήριξης του Ελληνικού Δημοσίου προς τη Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Εταιρεία ΛΑΡΚΟ (ΑΕ) προσέδωσαν στην επιχείρηση αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ, για τις κρατικές ενισχύσεις.

Οι αυξήσεις κεφαλαίου και οι εγγυήσεις του Δημοσίου ανέρχονταν συνολικά σε 136 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση, η ΛΑΡΚΟ πρέπει τώρα να επιστρέψει το ποσό εντόκως, ώστε να αμβλυνθούν οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού που προκλήθηκαν από την ασύμβατη ενίσχυση.

Ορισμένα στοιχεία ενεργητικού της ΛΑΡΚΟ, που είναι κρατική επιχείρηση, βρίσκονται υπό ιδιωτικοποίηση, σημειώνει η Επιτροπή, η οποία αποφάνθηκε ακόμη ότι η υποχρέωση επιστροφής της ασύμβατης ενίσχυσης δεν θα μεταβιβαστεί στους αγοραστές αυτών των στοιχείων.

Αυτή είναι η κρυφή συμφωνία κυβέρνησης - τρόικα για τα εργασιακά

Αλωνίζει στη χώρα η τρόικα

“ Την έγγραφη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές που προβλέπει την κατάρρευση των μέτρων προστασίας των εργαζομένων αποκαλύπτει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών» ”

Την έγγραφη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές που προβλέπει την κατάρρευση των μέτρων προστασίας των εργαζομένων αποκαλύπτει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Στο απόσπασμα οδηγούνται και τα τελευταία εργασιακά δικαιώματα που έχουν απομείνει. Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας, που φέρνει στο φως την έγγραφη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέσα στο 2014 καταργούνται τα τελευταία μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, τη κατάργηση των τριετιών για τους μακροχρόνια ανέργους που βρίσκουν δουλειά, απελευθερώνεται πλήρως το καθεστώς των ενοικιαζόμενων εργαζομένων σε δημόσια έργα και ΟΤΑ, αλλάζει, επι τα χείρω το ασφαλιστικό, ενώ μέχρι το τέλος του 2014 θα θεσμοθετηθεί ο νέος εργατικός κώδικας.

Οι «ιδέες« για την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων είχαν ήδη «διαρρεύσει» πριν ολοκληρωθεί η «διαπραγμάτευση».

Διαβάστε ολόκληρο το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών' ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: left.gr

Θέλεις να παίξουμε;

Μέχρι να πεθάνουμε, θα παίζουμε παιχνίδια.
Κρυφτό, κυνηγητό, μήλα, την κολοκυθιά, σκάκι...
Ναι, τα ίδια παιχνίδια παίζουμε καθημερινά σε κάθε δραστηριότητα μας.
Όχι όμως με τον τρόπο των παιδιών. Αλλά με τον ηλίθιο τρόπο των ενηλίκων. Έναν τρόπο που δεν περιλαμβάνει τη δημιουργία, το γέλιο και τη χαρά του παιχνιδιού.
Γι' αυτό, ακόμα και όταν τελικά νικάμε, δεν νιώθουμε την ευχαρίστηση που περιμέναμε να νιώσουμε.
Τι ξεχνάμε πίσω, σε κείνα τα χρόνια τα όμορφα; Τι έκανε διαφορετικό το αποτέλεσμα;
“Παιχνίδι, παιγνίδιο ή παίγνιο αποκαλείται η δομημένη δραστηριότητα που διεξάγεται με σκοπό την ψυχαγωγία ή ασκείται σαν εκπαιδευτικό εργαλείο”.
Το παιχνίδι έχει κανόνες, πρόκληση, αλληλεπίδραση, σκοπό.
Σκοπός, αλληλεπίδραση...Ξεχασμένοι όροι μάλλον.

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από το Φεβρουάριο του 2010, πήραμε θέση για τις βλαπτικές συνέπειες που θα είχε μια νεοφιλελεύθερη πολιτική για την ελληνική οικονομία και τους Έλληνες πολίτες. Τέσσερις μήνες πριν την ένταξη της χώρας στο Δ.Ν.Τ. και το πρώτο μνημόνιο. Στη συνέχεια, οργανώσαμε την Κίνηση για Την Προοδευτική Έξοδο από την Κρίση, με θέσεις και δράσεις απέναντι στην ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ και στα νεοφιλελεύθερης έμπνευσης, μνημόνια και μιλήσαμε για την προοδευτική έξοδο από την κρίση και το ανάλογο σχέδιο τόσο στο πολιτικό όσο και στο κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο.

Στις 24.7.2013, τριάντα εννέα (39) χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, δόθηκε προς δημόσια συζήτηση σχέδιο ιδρυτικής διακήρυξης και ύστερα από διάλογο συγκαλέσαμε ιδρυτική συνέλευση στις 26.1.2014 στην Αθήνα, όπου οριστικοποιήσαμε τις θέσεις μας. Στις 21.3.2014 καταθέσαμε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου το έμβλημα, την ιδρυτική διακήρυξη με υπογραφές ιδρυτικών μελών και την δήλωση ίδρυσης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, με έδρα την Αθήνα, όπου μεταξύ των άλλων, αναφέρουμε ότι: «Η οργάνωση και η δράση του Σοσιαλιστικού Κόμματος που ιδρύουμε, επιδιώκουμε να υπηρετεί την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό και με αρχές την Εθνική Ανεξαρτησία, την Λαϊκή Κυριαρχία, τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, την Ισότητα, την Αλληλεγγύη, την Κοινωνική Δικαιοσύνη και την Κοινωνική Απελευθέρωση και θα εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος».

Νίκος Καββαδίας – Αγαπάω τ’ ό,τι είναι θλιμμένο στον κόσμο


Αγαπάω τ’ ό,τι είναι θλιμμένο στον κόσμο
Τα θολά ματάκια, τους αρρώστους ανθρώπους,
τα ξερά γυμνά δέντρα και τα έρημα πάρκα,
τις νεκρές πολιτείες, τους τρισκότεινους τόπους.
Τους σκυφτούς οδοιπόρους που μ’ ένα δισάκι
για μια πολιτεία μακρινή ξεκινάνε,
τους τυφλούς μουσικούς των πολύβοων δρόμων,
τους φτωχούς, τους αλήτες, αυτούς που πεινάνε.
Τα χλωμά τα κορίτσια που πάντα προσμένουν
τον ιππότην που είδαν μια βραδιά στ’ όνειρό τους,
να φανεί απ’ τα βάθη του απέραντου δρόμου.
Τους κοιμώμενους κύκνους πάνω στ’ ασπροφτερό τους
Τα καράβια που φεύγουν για καινούρια ταξίδια
και δεν ξέρουν καλά – αν ποτέ θα ‘ρθουν πίσω
αγαπάω, και θάθελα μαζί τους να πάω
κι ούτε πια να γυρίσω

Κανείς δεν ξέρει το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί την Παρασκευή!

Το νομοσχέδιο που προέκυψε από τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή και να ψηφιστεί στο τέλος της εβδομάδας, όμως δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη ενημέρωση των βουλευτών. Παράλληλα, το ακριβές περιεχόμενό του παραμένει ακόμη άγνωστο.
Την Τετάρτη, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ρώτησε τον πρόεδρο, βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Βλάχο, αν έχει υπόψη του πότε θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου.
Η απάντηση του κ. Βλάχου ότι «δεν έχει ενημέρωση» πυροδότησε τις αντιδράσεις των βουλευτών όλων των πτερύγων, με το Θάνο Μωραΐτη του ΠΑΣΟΚ να μιλάει για «μεγάλη ξεφτίλα», αφού «αυτή την ώρα δεν έχει κανείς από μας εικόνα νομοσχεδίου».
Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδημούλης είπε πως στο νομοσχέδιο φημολογείται ότι υπάρχουν θέματα που δεν είναι μνημονιακά προαπαιτούμενα και ζήτησε να αποσυρθούν «για να μην ανακαλυφθούν εκ των υστέρων ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν με το άλλοθι της σωτηρίας της χώρας».


koutipandoras.gr

Το ξήλωμα του κυβερνητικού success story από το «Russia Today»

 
Αυτό το μέλλον οραματίζονται για τους λαούς οι παγκόσμιοι κηφήνες

“ Το τηλεοπτικό δίκτυο «Russia Today», αναφέρεται κυρίως στις δραματικές επιπτώσεις που έχουν οδηγήσει στην ανεργία και στη διάλυση της Υγείας. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο τεράστιο χρέος της Ελλάδας παρά τις τεράστιες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και τις άγριες πολιτικές λιτότητας ”

Εκτενές ρεπορτάζ – οδοιπορικό για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα των Μνημονίων, πραγματοποίησε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Russia Today» συντρίβοντας κυριολεκτικά το κυβερνητικό «success story».

Το τηλεοπτικό δίκτυο «Russia Today», αναφέρεται κυρίως στις δραματικές επιπτώσεις που έχουν οδηγήσει στην ανεργία και στη διάλυση της Υγείας. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο τεράστιο χρέος της Ελλάδας παρά τις τεράστιες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και τις άγριες πολιτικές λιτότητας.

http://periodista.gr/world/item/10343.htm

Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός – και στις δημοτικές εκλογές


Γ.Π. Στάμου

Διαθέτει ιδεολογικά στοιχεία τούτη η εποχή που έρχονται να καταρρίψουν τα στερεότυπα της Aριστεράς, όπως τα ξέραμε και όπως βολευόμασταν με αυτά. Κι όχι μονάχα στην Ελλάδα. Παντού οι σύγχρονες κοινωνίες μοιάζουν κατακερματισμένες, πράγμα που σημαίνει και κατακερματισμένες ανθρώπινες συνειδήσεις. Και αυτό, με τη σειρά του, υψώνει δυσκολίες, βάζει νέα καθήκοντα στην Αριστερά και προπάντων στους αριστερούς. Δεν έχουμε πια να κάνουμε με τις συνειδήσεις του εργάτη, του αφεντικού, του μικροαστού, τις οποίες η Αριστερά αποκωδικοποιούσε εύκολα κι έτσι ο λόγος της, αν και μειοψηφικός, διέθετε στιβαρότητα. Τούτες οι σιγουριές χάθηκαν. Καθώς οι παραγωγικές δυνάμεις μεταλλάσσονται ιλιγγιωδώς, η πληροφορική, η βιοτεχνολογία, η νανοτεχνολογία, η τεχνολογία των υλικών κλπ. παρασέρνουν στην ξέφρενη κίνησή τους και την κοινωνία. Νέες ταξικές συγκροτήσεις αναδύονται, νέες ταξικές συνειδήσεις γεννιούνται και διαπλέκονται με τις παλιές. Η ανθρώπινη ταυτότητα δεν καθορίζεται πια σε τόσο μεγάλο βαθμό από τη θέση του υποκειμένου στην αλυσίδα της παραγωγής, καθώς η αλυσίδα αυτή βρίσκεται υπό συνεχή αναδιαμόρφωση και ολόκληρη η κοινωνία υπό διαρκή εκκρεμότητα. Τούτες τις μέρες του Μνημονίου, όπως έχει πει πολλές φορές ο ΣΥΡΙΖΑ, καταστρέφεται η μεσαία τάξη και μεγάλες μάζες προλεταριοποιούνται, ακόμα και πέφτουν στην κατηγορία των λούμπεν. Ας θυμηθούμε τις αναλύσεις του Μαρξ, τον καιρό της πρώιμης εκβιομηχάνισης, για τις συνέπειες της ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων και της απλοποίησης της κοινωνικής δομής.
https://enthemata.wordpress.com/